Τοποθέτηση HTPC

gagvas

Established Member
14 February 2008
114
Χανιά
Γειά σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για το HTPC που φτιάχνω.
Το πρόβλημα δεν έχει (ακόμη) να κάνει με τα εξαρτήματα, αλλά με την τοποθέτησή του. Δεδομένου ότι δεν ξέρω πώς να επισυνάψω φωτό, θα σας περιγράψω την κατάσταση.

Στο σαλόνι υπάρχει τζάκι (ντυμένο με γυψοσανίδα) κι εκατέρωθέν του δύο έπιπλα όπου καθένα έχει πλάτος περίπου 80 cm. Το αριστερό έπιπλο είναι στήλη με ράφια και φτάνει μέχρι την οροφή. Εκεί υπάρχουν αναμονές για ηχεία (2x2.5 πολύκλωνο), εφόσον δεν υπάρχει ακόμη ενισχυτής. Η τηλεόραση έχει τοποθετηθεί (υποχρεωτικά) στο δεξιό έπιπλο που έχει ύψος 1 μ. από το δάπεδο.
Το δεξιό με το αριστερό έπιπλο επικοινωνούν με δύο σπιράλ Φ13 τα οποία είναι περασμένα μέσα από το πάτωμα δεδομένου ότι δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το τζάκι. Δυστυχώς, αν και κατά την κατασκευή του σπιτιού είχα βάλει και τρίτο, το τσάκισαν οι πλακάδες ... Ακόμα πιο δυστυχώς, δεν είναι Φ16 ή Φ21 (mm) ...

Αν βάλω το HTPC (κουτί Silverstone grandia) δεξιά κάτω από την τηλεόραση, μπορώ άνετα να στείλω εικόνα στην TV. Ηχο όμως πώς θα μεταφέρω στην αριστερή στήλη όπου θα μπει ενισχυτής-ηχεία; 5+1 πολύκλωνα δεν χωράνε από τα σπιράλ; Με οπτική ίνα ίσως ; Ασε που το HTPC δεν θα αερίζεται τόσο καλά κάτω από την TV (ράφι με ύψος 20 εκ μόνο!).

Προτιμώ να βάλω το HTPC αριστερά (στη στήλη όπου τα ράφια έχουν ύψος 40 εκ.), για να συνδεθεί με ηχεία, ενισχυτές κτλ. Τότε όμως θα πρέπει να στείλω σήμα video στην TV (Loewe Xelos 32"), η οποία δέχεται composite/components/VGA/DVI. Αυτο όμως σημαίνει ότι πρέπει να "λύσω" τα βύσματα, να περάσω το καλώδιο από το σπιράλ (για να πάει προς την TV) και να ξανασυνδέσω το βύσμα. Από όσο όμως γνωρίζω, τα καλώδια αυτά είναι fix και δεν ανοίγουν. Να το κόψω (για να περάσει από το σπιράλ) και να το ξανακολλήσω; Υποθέτω ότι ένα καλώδιο VGA ή DVI αποτελείται από δεκάδες συρματάκια ...

RF σήμα κεραίας μπορώ να έχω και στις δύο θέσεις. Δυστυχώς, ο τοίχος στον οποίο βρίσκονται τα έπιπλα και το τζάκι είναι εξωτερικός και δεν μπορώ να τον τρυπήσω για να δημιουργήσω επιπλέον κανάλια επικοινωνίας μεταξύ αριστερά-δεξιά, περνώντας π.χ. από το πίσω δωμάτιο (αν υπήρχε). Επίσης, αν φτιάξω εξωτερικό (ηλεκτρολογικό) κανάλι μπροστά από το τζάκι για να περάσω καλώδια, θα με χωρίσει η γυναίκα μου. Επίσης, δεν μπορώ να τρυπήσω τη γυψοσανίδα του τζακιού γιατί έχει μόνωση κτλ και είναι αμφίβολο αν καταφέρω να περάσω από τα αριστερά στα δεξιά. Ασε που εκεί μέσα έχει πολλή ζέστη.

Βοηθείστε γιατί χτυπάω το κεφάλι μου στον (εξωτερικό) τοίχο ...