απο http://www.capital.gr/news.asp?id=1149334
Τι θα συμβεί με τις καταθέσεις σε περίπτωση «κουρέματος»...
Κ. Στούπα καλημέρα,
Ίσως έχει συζητηθεί παλιότερα αλλά τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία στην περίπτωση "κουρέματος";
Πως επηρεάζονται οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες;
Ποιά άλλη χώρα έχει προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια και τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση;
Με εκτίμηση,
Η.Χ
Απάντηση: Το σενάριο αυτό το είχαμε περιγράψει και πέρυσι κατά την εποχή της έλευσης της τρόικα. Σε γενικές γραμμές σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και όχι οι καταθέτες. Φυσικά θα χάσουν και οι δικαιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων γιατί και αυτά διαθέτουν κυρίως ελληνικά ομόλογα.
Αν το «κούρεμα» για μια τράπεζα σημαίνει εξάλειψη των ιδίων κεφαλαίων η τράπεζα αυτή θα χρειαστεί να ανακεφαλαιωθεί πιθανόν με όρους που θα ζημιώνουν τους παλιούς μετόχους, όχι όμως τους καταθέτες.
Οι καταθέσεις κινδυνεύουν μόνο σε μια φάση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και κατάρρευσης του συστήματος ή μια επανάσταση τύπου μπολσεβίκων που μπορεί να δημεύσει την ατομική ιδιοκτησία. Σε δημοκρατικά καθεστώτα συνήθως η περιουσία μπορεί να φορολογηθεί αλλά όχι να δημευτεί.
Στην υπόλοιπη οικονομία οι συνέπειες θα είναι κυρίως αντανακλαστικές καθώς όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες η διάθεση ρευστότητας είναι περιορισμένη και η οικονομία ασφυκτικά, μέχρι να περάσει το σοκ και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ούτε τα χρέη των πολιτών επηρεάζονται από «κούρεμα» των κρατικών χρεών... Αν ήταν έτσι θα είχαμε τρία «κουρέματα» το χρόνο.
απο http://www.capital.gr/news.asp?id=1103762
Τι θα σημαίνει το χειρότερο σενάριο..
Αγαπητέ κ. Στούπα,
Σας παρακολουθώ χρόνια και σας εκτιμώ για τα γραφόμενά σας. Θα ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε στο πιο κάτω ερώτημά μου: Στο χαρτοφυλάκιο που μας φτιάξατε για το 2011, αλλά και στις κατά καιρούς επιλογές σας, περιλαμβάνονται αρκετές εξαγωγικές εταιρείες.
Η απορία μου είναι αν στα ακραία για την Ελλάδα σενάρια, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις εξαγωγικές εταιρείες και ποιες θα είναι αυτές. Τι θα συμβεί στις εισηγμένες εξαγωγικές εταιρείες, εκείνες των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεών τους προέρχεται από αγορές του εξωτερικού, στις εξής κάτωθι περιπτώσεις:
α) Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή μη καταβολή μιας από τις επόμενες δόσεις από την τρόικα.
β) Ελεγχόμενη χρεοκοπία (π.χ. haircut) και
γ) μακρά επιμήκυνση συνολικού χρέους. Θα μείνουν αλώβητες στα πιο πάνω ενδεχόμενα; Και αν όχι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε αυτές και σε ποια έκταση;
Θα μπορούσατε να μου τις προσδιορίσετε και να τις απαριθμήσετε; Ενδεχόμενες επιπτώσεις, που δεν ξέρω αν τις θεωρείτε υπαρκτές, θα μπορούσαν να είναι:
1) Η αδυναμία των τραπεζών να ανανεώσουν τα δάνειά τους και να τις αναχρηματοδοτήσουν, δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι δανεισμένες από τις ελληνικές τράπεζες και με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες (π.χ. ΕΕΕΚ) δεν μπορούν να αντλήσουν πιστώσεις από το εξωτερικό.
2) Η δυσπιστία και η καχυποψία των συνεργατών, προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού, προς τις εταιρείες μιας πτωχευμένης χώρας, μια επιφύλαξη που βλέπω ότι ήδη σήμερα υπάρχει (Σε ελληνική εξαγωγική εταιρεία οι ξένοι προμηθευτές αρνούνταν να χορηγήσουν πρώτες ύλες επί πιστώσει, όπως συνήθιζαν, με το αιτιολογικό «εσείς εκεί έχετε χρεοκοπήσει»).
3) Η καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές εταιρείες από το κράτος που θα μπορούσε τότε να μετατραπεί σε μόνιμη άρνηση και πλήρη αδυναμία επιστροφής.
Εντέλει θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασφαλές καταφύγιο οι ισχυρά εξαγωγικές εταιρείες της Σοφοκλέους, ως έχουσες πορεία ανεξάρτητη από την τύχη της χώρας;
Και αν ισχύει αυτό, τι κακό έχει προεξοφληθεί σε μια σειρά άκρως εξαγωγικών εταιρειών μας, οι οποίες βρίσκονται και αυτές στα κατώτερα ιστορικά επίπεδα τιμών, με εξαίρεση τρεις με τέσσερις, οι οποίες ακολουθούν τη δική τους ξεχωριστή, αυτόνομη και λαμπρή χρηματιστηριακή πορεία;
Ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Κ.Θ.
Απάντηση:
Οι εισηγμένες που διαθέτουν έσοδα από εξαγωγές ή δραστηριότητες στο εξωτερικό πάνω από ένα ποσοστό της τάξης του 50% κατά τη γνώμη μου, αποτελούν συγκριτικά ασφαλέστερα καταφύγια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μετοχές.
Φυσικά φορολογούνται στην Ελλάδα και συνεισφέρουν και εκτάκτως κατ’ εξακολούθηση στην Ελλάδα. Αυτός ίσως να είναι και ένας λόγος οι ισολογισμοί αυτή την περίοδο να δείχνουν φτωχότεροι.
Θα μπορούσε κάποιος να μας πει γιατί ελληνικές εξαγωγικές και όχι ξένες μετοχές απευθείας;
Δεν έχω κάποια αντίρρηση. Εξάλλου κάποιο χαρτοφυλάκιο που σέβεται τον εαυτό του κατά τη γνώμη δεν πρέπει να έχει έκθεση μεγαλύτερη από 30% σε μια τοπική αγορά. Πόσο μάλλον, αν αυτή είναι και περιφερειακή.
Στην παρούσα φάση όμως το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές είναι όλες κοντά στα υψηλά της διετίας και η ελληνική κοντά στα χαμηλά, την κάνει ελκυστική για όσους εμφορούνται από αντιθετικές φιλοσοφίες προσέγγισης.
Οι εκτιμήσεις που διαθέτω σαν απαντήσεις στις τρεις περιπτώσεις του ερωτήματος "τι σημαίνει για τις ελληνικές εξαγωγικές καθένα από τα πιθανά σενάρια" είναι οι εξής:
Α) Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία
Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα βυθιστεί στο χάος. Οι εξαγωγικές λογικό είναι να υποστούν ένα αρχικό σοκ αλλά θα συνεχίσουν να εισπράττουν έσοδα από το εξωτερικό.
Το πιθανότερο σενάριο θα είναι να μετακομίσουν σε χώρες με σταθερότερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και καλύτερες συνθήκες για το επιχειρείν.
Το ζήτημα με μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, είναι αν θα παραμείνει στα ελληνικά πλαίσια ή θα δημιουργήσει ντόμινο χρεοκοπιών.
Παρατηρώντας τις αντιδράσεις των ξένων συμπεραίνω ότι το φοβούνται αρκετά αυτό το ενδεχόμενο και θα κάνουν πολλά για να το αποτρέψουν. Αν υπάρξει ντόμινο και παγκόσμια ύφεση τότε θα πέσουν και οι πωλήσεις των ελληνικών εξαγωγικών κατά περίπτωση.
Β) Δεν βλέπω «γιατί θα επηρεαστούν» οι εκτός τραπεζών από κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Οι εξαγωγικές εύκολα μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες. Η καταγωγή τους από Ελλάδα μπορεί να τους ανεβάζει λίγο τα επιτόκια...
Το πρόβλημα του υψηλού χρέους όμως είναι παγκόσμιο και το πιθανότερο είναι ότι θα το ξεπεράσουμε κάποια στιγμή με μια πολιτική απόφαση. Μια νέα σεισάχθεια, όπου δανεισμένοι και δανειστές θα αποφασίσουν μια λύση που θα είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Δεν θα χαριστούν τα δάνεια αλλά ούτε θα αφεθεί το «νεκρό» κεφάλαιο να παγιδεύσει το «ζωντανό».
Γ) Στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων ούτε οι τράπεζες δεν θα υποστούν ονομαστικές απώλειες, πόσο μάλλον οι μη τραπεζικές εξαγωγικές.
Τέλος...
Ουσιαστικά οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές είναι οι αυξημένοι φόροι και έκτακτες εισφορές και σε περίπτωση ντόμινο της κρίσης και ύφεσης ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας οι μετοχές καλών εταιρειών προσφέρουν μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, από ομόλογα και καταθέσεις.
Στο ενδεχόμενο παγκόσμιου χάους, ούτε ο χρυσός θα αποτελεί ασφαλή επένδυση επ’ αόριστον, αφού στην προσπάθεια να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες οι άνθρωποι θα πωλούν χρυσό. Σε αυτό το σενάριο το απόλυτο εργαλείο κερδοσκοπίας θα είναι πράγματα όπως οι κονσέρβες και οι φακές.
Πηγή:
www.capital.gr