Τρόποι σύνδεσης DVD-Recorder με TV...

djx33

AVClub Addicted Member
26 July 2007
1,713
Tokyo, JP
Kαλημέρα. Έχω κάνει παρόμοια ερώτηση σε άλλη κατηγορία αλλά δεν πήρα απάντηση. Πιστεύω ότι εδώ είναι η κατάλληλη κατηγορία, καθώς αφορά τη σύνδεση της πηγής (dvd-recorder) με την tv...

Έχω ένα recorder (sony rdr-hx1010) που δίνει όλες τις δυνατές εξόδους (hdmi, component, 2 scart...). Aπό εισόδους δίνει το δεύτερο scart (που είναι και out) κ τα μπροστινά για κάμερες κ.α.
H σύνδεση που έχω κάνει είναι: κεραία από τον τοίχο στο recorder και κεραία από το recorder στην tv. Μετά hdmi out από το recorder στο hdmi in της tv.

Αυτό που θέλω είναι να μπορώ να γράφω από οποιαδήποτε πηγή, όχι μόνο τηλεοπτικά προγράμματα. Δηλ. να μπορώ να γράφω απ'το pc ή απ'το ps3. Pc και ps3 συνδέονται στην tv και δεν θέλω να τα βάλω στο recorder για να γράψει από αυτά αλλά να δίνει η tv έξοδο προς το recorder (και μετά αυτό να γράφει). Kαταρχήν αυτό γίνεται; Νομίζω ότι γίνεται αν συνδέσω το δεύτερο in/out scart της tv στο δεύτερο in/out scart του recorder (αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των 2 συσκευών: λέγεται smartlink ή av link και πραγματοποιείται με τη σύνδεση εκείνων των scart που είναι και είσοδοι και έξοδοι). Δηλ. με λίγα λόγια θέλω το recorder να γράφει ό,τι δείχνει η tv!

Το θέμα είναι ότι το manual του recorder λέει ότι εφόσον η tv υποστηρίζει smartlink (που το κάνει) να προτιμήσω τη σύνδεση με τα scart (που σας περιέγραψα πιο πάνω) αλλά σε άλλο σημείο αναφέρει να μην χρησιμοποιώ πάνω από μία σύνδεση εικόνας (οπότε δηλ. μου ακυρώνει το hdmi out που το θέλω)...

Το θέμα είναι ότι το manual του recorder λέει ότι εφόσον η tv υποστηρίζει smartlink (που το κάνει) να προτιμήσω τη σύνδεση με τα scart (που σας περιέγραψα πιο πάνω) αλλά σε άλλο σημείο αναφέρει να μην χρησιμοποιώ πάνω από μία σύνδεση εικόνας (οπότε δηλ. μου ακυρώνει το hdmi out που το θέλω)...
Για να καταλάβετε τι εννοώ, με τον παραπάνω τρόπο σύνδεσης όταν π.χ. βάζω ένα dvd να παίξει τότε η εικόνα φαίνεται και στις 2 πηγές της tv: στο ext2 που είναι το scart και στο ext5 που είναι το hdmi. Και αυτό το απαγορεύει το manual του recorder, λέει όχι παραπάνω από μία σύνδεση..

Re: Απάντηση: Τρόποι σύνδεσης DVD-Recorder με TV...

Μπορεις να μεταφερεις σημα εικονας & ηχου απο το scart της tv στην μπροστινη βοηθητικη εισοδο του recorder και να γραφεις οτι παιζει η tv.
Κατα τα αλλα η συνδεσμολογια σου ειναι σωστη.
Άρα λοιπόν κανένα από τα δύο scart του recorder δεν είναι IN για τις εξωτερικές πηγές της tv. Mόνο για τηλεοπτικά κανάλια. Για τις εξωτερικές θα κάνω αυτό που είπες...
Οπότε βγάζω το scart-scart τελείως. Έτσι όμως θα έχω τις λειτουργίες του smartlink? Noμίζω ότι δεν περνάνε μονο απ'την κεραία...

Άρα λοιπόν κανένα από τα δύο scart του recorder δεν είναι IN για τις εξωτερικές πηγές της tv. Mόνο για τηλεοπτικά κανάλια. Για τις εξωτερικές θα κάνω αυτό που είπες...
Οπότε βγάζω το scart-scart τελείως. Έτσι όμως θα έχω τις λειτουργίες του smartlink? Noμίζω ότι δεν περνάνε μονο απ'την κεραία...

Δεν νομίζω, με κάποιο από τα δύο scart η και στα δύο υπάρχει η δυνατότητα, απλά από τα μενού θα πρέπει να επιλέξεις το είδος τις εισόδου πχ RGB S-video η το απλό video output. Και βεβαιώσου ότι το scart cable είναι συμβατό με όλες αυτές τις εισόδους εξόδους.
Δοκίμασε πρώτα με κάποια πηγή απευθείας και μετά κοίταξε αν η tv σου κάνει αυτά τα κόλπα. Αν δηλαδή στέλλει σήμα εξόδου από άλλες πήγες.

Ψάξε το και γίνετε όχι μόνο από τα scart, αλλά και από το line 4 (in) με βύσματα στο πίσω μέρος. Για καλύτερη ποιότητα αν θέλεις προτίμησε το RGB που βρίσκεται στα scart (line 3) και επιλέγεις RGB από τα μενού.

Δεν νομίζω, με κάποιο από τα δύο scart η και στα δύο υπάρχει η δυνατότητα, απλά από τα μενού θα πρέπει να επιλέξεις το είδος τις εισόδου πχ RGB S-video η το απλό video output. Και βεβαιώσου ότι το scart cable είναι συμβατό με όλες αυτές τις εισόδους εξόδους.
Δοκίμασε πρώτα με κάποια πηγή απευθείας και μετά κοίταξε αν η tv σου κάνει αυτά τα κόλπα. Αν δηλαδή στέλλει σήμα εξόδου από άλλες πήγες.
Ας ξεχάσουμε για λίγο την έξοδο της tv. Θα κάνω δοκιμές για να δω αν όντως βγάζει έξοδο από ό,τι παίζει...
Κανονικά:
Kαι στα δύο scart του recorder μπορείς να επιλέξεις το είδος της εισόδου εξόδου, όπως λες. Το scart1 (που πάει στην tv) είναι μόνο έξοδος και το scart2 είναι είσοδος/έξοδος. Το manual λέει ότι στο 2 πρέπει να βάλουμε αποκωδικοποιητή ή άλλη συσκευή εγγραφής (π.χ. βίντεο). Eπίσης λέει ότι για να έχω τις λειτουργίες του smartlink πρέπει το scart1 να είναι στο video (όχι s-video ή rgb).
Οπότε μέχρι στιγμής έχω κεραία και scart1 στο recorder και ως εδώ όλα καλά. Όμως το recorder δίνει και hdmi out. Aν το συνδέσω και αυτό, το recorder θα δίνει εικόνα και στο scart της tv και στο hdmi. Το manual του recorder όμως λέει να μην χρησιμοποιούμε πάνω από μία σύνδεση εικόνας προς την tv, δηλ. πρέπει να κρατήσω ή το hdmi ή το scart. Aν επιλέξω το πρώτο χάνω τις λειτουργίες του smartlink που προσφέρει η σύνδεση με scart (εγγραφή με ένα άγγιγμα, αυτόματη αναπαραγωγή κλπ.) και αν επιλέξω το δεύτερο χάνω την ποιότητα εικόνας (1080i) που προσφέρει η σύνδεση με hdmi.
Kαι ρωτάω: άσχετα με το τι γράφει το manual, είναι κακό να τα έχω και τα δύο; Θα'θελα π.χ. όταν κάνω αναπαραγωγή μια ταινία να βλέπω απ'το hdmi... Αλλά και όταν δω κάτι στην tv που μ'ενδιαφέρει να πατάω το record και ν'αρχίσει να γράφει αυτόματα (αυτό είναι λειτουργία του smartlink), χωρίς να πρέπει να γυρνάω στην είσοδο του recorder, να βρίσκω το κανάλι που θέλω να γράψω, να πατάω record κλπ.

Όταν αναφέρεται να μην συνδέονται πάνω από 2 είδη σήματος δεν νομίζω να αναφέρεται στο hdmi αλλά στα αναλογικά. οπόταν μπορείς να κρατήσεις αυτήν την σύνδεση.

Επίσης το smartlink νομίζω αναφέρεται στον αυτόματο συντονισμό τον καναλιών με την τηλεόραση και σε άλλες αμφίδρομες επικοινωνίες και όχι στα σήματα εισόδου εξόδου τις τηλεόρασης. Αυτά θα πρέπει να είναι απευθείας ενωμένα στο recorder ώστε να μην είναι απαραίτητα και η τηλεόραση να είναι αναμμένη όταν γράφεις κάτι από άλλη πηγή.

Όταν αναφέρεται να μην συνδέονται πάνω από 2 είδη σήματος δεν νομίζω να αναφέρεται στο hdmi αλλά στα αναλογικά. οπόταν μπορείς να κρατήσεις αυτήν την σύνδεση.

Επίσης το smartlink νομίζω αναφέρεται στον αυτόματο συντονισμό τον καναλιών με την τηλεόραση και σε άλλες αμφίδρομες επικοινωνίες και όχι στα σήματα εισόδου εξόδου τις τηλεόρασης. Αυτά θα πρέπει να είναι απευθείας ενωμένα στο recorder ώστε να μην είναι απαραίτητα και η τηλεόραση να είναι αναμμένη όταν γράφεις κάτι από άλλη πηγή.
Τελικά φίλε Αντώνη έχεις δίκιο. Μετά από πολλές δοκιμές κατάλαβα ότι το scart χρησιμεύει μόνο για τις λειτουργίες του smartlink (και για video out φυσικά που όμως δεν μου χρειάζεται γιατί χρησιμοποιώ το hdmi γι'αυτό)... Γιατί όμως πρέπει να το ορίσω "video" στις ρυθμίσεις για να'χω το smartlink; Αφού τα scart και της tv και του recorder είναι rgb!
Τέλος πάντων συνοψίζοντας έχω: κεραία στο rec και μετά στην tv, scart (απ'το line1 του rec) σε scart (στο ext2 της tv) και hdmi out. Για εγγραφή από εξωτερικές πηγές της tv θα δοκιμάσω το καλώδιο scart σε composite video και audio (l/r) που θα φεύγει απ'το scart της tv και θα πηγαίνει στο line in του recorder (line4). Mήπως να ψάξω καλώδιο που να δίνει s-video (+ τα δύο rca του ήχου) αντί για composite; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

.Thanx.