Ξεματιασμένα πικάπ

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,812
127.0.0.1
Δεν ξέρω κατά πόσο θα μου πετάξουν ντομάτες οι κύριοι του DIY, αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάει αλλού το thread μεταφέρετε το. :)

Ως γνωστόν τα πικάπ χωρίζονται σε αυτά που βασίζονται στη μάζα τους και σε αυτά που βασίζονται στον αντικραδασμικό χαρακτήρα τους.
Κάποια είναι και από τις δύο σχολές βέβαια.

Όμως ποιός είναι ευχαριστημένος 100% από αυτά που του δίνει μία καθ' όλα παραμετροποιήσιμη συσκευή όπως είναι ένα πικάπ;
Ειδικά κάποια πικάπ της αγοράς δέχονται τέτοιες παραμετροποιήσεις όσες οι ιδέες που μπορεί να σου κατέβουν στο μυαλό. Ένα από αυτά είναι το Rega Planar.

Για να δούμε τι έχουν κάνει και οι υπόλοιποι συμφορουμίτες!

Η Ρέγγα μου λοιπόν!
Όλες οι αλλαγές έχουν γίνει σύμφωνα με το δικό μου γούστο στον ήχο και δεν σημαίνει ότι θα δουλέψουν και σε άλλους.
Επίσης έχουν γίνει με γνώμονα την κεφαλή (τώρα μία Sumiko Blackbird) και δεν σημαίνει ότι θα παίξει το ίδιο καλά και με άλλη κεφαλή!

1) Έχουν φύγει τα ελαστικά πόδια και έχουν αντικατασταθεί με 3 ακίδες της Goldring που στηρίζονται πάνω σε πιατάκια της ίδιας εταιρίας.
Τώρα γιατί 3 και όχι 4, ρωτήστε το αφτί μου. Εκτός αυτού είναι πιό εύκολο να οριζοντιωθεί. Με αυτό τον τρόπο "ξελάσπωσε" το χαμηλό αλλά δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα wow.
2) Όλο το σύστημα στηρίζεται πάνω σε μία βάση της Atacama.
Τα κύπελλα κάτω από τις βιοχλαπάτσες που χρησιμοποιεί η atacama τελικά κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Έτσι έφυγε και το πρόβλημα του wow, έσφυξε περισσότερο το μπάσο, έχω επίσης την αίσθηση ότι απέκτησε λίγο παραπάνω και καθάρισαν και οι μεσαίες.
3) Το πικάπ ανακαλωδιώθηκε από την ClearAudio και βγήκε έξω κουτάκι ώστε να μπεί ότι καλώδιο phono θέλει ο καθένας. Άλλο ένα πρόβλημα που κάλυψε το κουτάκι ήταν ότι ο RB300 γειώνει στο βαρύδι (!?!?!) και δεν βγάζει καλώδιο γείωσης. Τώρα διορθώθηκε και αυτό.
Με δοκιμές, το καλύτερο καλώδιο που βρήκα ήταν το frey (πολύ με πάει η Nordost, τι να κάνω; ).
4) Τέλος με το Vinyl Harmo-nicer της Clear Audio ήρθε και έδεσε το γλυκό!

Άλλοοοοοοος! :BDGBGDB55:

Attachments

• rega1.jpg
    rega1.jpg
    138.3 KB · Views: 84
  • rega2.jpg
    rega2.jpg
    100.4 KB · Views: 85
  • rega3.jpg
    rega3.jpg
    128.8 KB · Views: 85
  • rega4.jpg
    rega4.jpg
    132.1 KB · Views: 75
Στο δικό μου (Rega P5) προς το παρόν έχω βάλει το Harmo-nicer της Clearaudio και έκανα μια αυτοσχέδια βάση από MDF.
Ακόμα δεν είμαι ευχαριστημένος όμως.

Κάποιες αλλαγές που σκέφτομαι, κατά σειρά προτεραιότητας:

1) Το εξωτερικό τροφοδοτικό, TT-PSU της Rega.

2) Αντικατάσταση των ποδαρικών με κάποια από σορμποθάνη.

3) Ένα καλό clamp, όχι πάνω από 500gr βάρος.

4) Μια καλή ακρυλική βάση.

5) Ένα καλύτερο αντίβαρο στο βραχίονα, κατά πάσα πιθανότητα το Michell Tecnoweight.

6) Funk Firm Achroplat. Είναι πλατώ από το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται στα πλατώ της εταιρείας, σε ειδική έκδοση για Rega.

7) Ανακαλωδίωση βραχίονα. Αυτή μάλλον θ' αργήσει, λέω να βάλω ίδιας μάρκας καλώδιο με ό,τι καταλήξω να χρησιμοποιώ γενικά.

Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι δε θα αλλάξω το πικάπ, γιατί υπάρχει κι αυτό σαν ενδεχόμενο...

ελπιζω να μην ειναι το θέμα για τα ρεγκα και βγω οφ..Εχω κανει τρεις βάσεις για το συστεμντεκ μου μεχρι τωρα....η πρωτη ηταν καθαρα και μονο για να έχω μια οριζοντια επιφανεια για το πλατο μου. Οταν είδα οτι εκτος απο της οριζοντιωση ειχα και διαφορα στον ηχο εφτιαξα άλλη μια απο ξύλο πάχους 3 εκ. αρκετου βάρους, δυστυχως δεν θυμαμαι τι ειδους....η βάση καθοταν σε ποδαρακια απομονωσης βιδωτα στο ξύλο. Η τελευταια που έχω κάνει πρόσφατα ειναι στην αντιπερα οχθη και ειμαι απολύτα ικανοποιημενος, είναι απο ξυλο πάχους 2εκ. (νομιζω λέγετε θαλασσινο) το οποιο ειναι παναλαφρο και έρχετε σε 5 στρωσεις, οι δυο απο τις οποιες φερνουν κατι σε φελλο. Ειναι πολυ κοινο ειδος ξύλου ολοι το έχετε καπου. Η βάση καθετε στα φθηνά ποδαρακια της ΤΕLE τα οποια ενωνονται στο ξυλο με μια πολυ δυνατη ταινια διπλης οψης (χλαπατσοειδης) της μπίσον. Αυτη η βάση μου έχει κατσει καλύτερα απ ολες τις προηγουμενες, χωρια που δειχνει και γλυκουλα.

Τελος στο συστεμντεκ την μεγαλυτερη διαφορα την είδα οταν ξεκόλησα το ρουλεμαν απ τον κύλινδρο που ειχε κανει ο προηγουμενος ιδιοκτητης του (υποτιθεται οτι βελτιωνεται ετσι)

ελπιζω να βγαλει κατι

Ναι... Μου έβγαλε το μάτι αλλά και πάλι δύσκολα παρατηρείς τη βάση σε αυτή τη photo!
Έχουν κυκλοφορήσει και τσόντες σε βινύλιο; :flipout:

χαχαχα :SFGSFGSF: καλο!!!

ειναι απο τα αγαπημενα μου cult εξωφυλλα, the donnas οι οποιες παρεπιπτοντως ροκαρουν ασχημα...

οσο για την φωτο εχεις δικιο θα βγαλω καμια καλυτερη, αλλα και παλι δεν εχει και πολλα να δεις, πιο απλη δεν γινετε

Re: Απάντηση: Ξεματιασμένα πικάπ

οσο για την φωτο εχεις δικιο θα βγαλω καμια καλυτερη, αλλα και παλι δεν εχει και πολλα να δεις, πιο απλη δεν γινετε

Αυτό που φταίει στη photo είναι το εξώφυλλο που δε σε αφήνει να σηκώσεις το βλέφαρο προς τη βάση... Βάλτες ξεχωριστά βρε παιδάκι μου και εσύ!

Απαράδεκτος!!!
Να πείς στην καθαριστρια να το ξεσκονίσει με το swifer αμέσως

Η φωτογραφία προς απάντησή μου...

4123d9c542d9.jpg

Αλήθεια, ξέρετε για ποιο λόγο τα Rega είναι τα πλέον παραμετροποιήσιμα πικάπ;

Επειδή η σχεδίασή τους δεν είναι ούτε μάζας ούτε ανάρτησης! :p