Ξέρει κανείς από βέσπα; (supertweeter)

emperor

Senior Member
2 February 2008
685
Main Listening Position NYC
Αγαπητοί συμφορουμίτες,

Είμαι ένας (ευτυχής;) κάτοχος ενός ζευγαριού tanoy DC2 κι ενός κεντρικού DC-1 μεταξύ άλλων. Τα παραπάνω τρία ηχεία διαθέτουν επάνω ένα αγγουροειδές πράγμα το οποίο ονομάζεται supertweeter.
Aυτό το πράγμα εγώ ποτέ μου δεν το έχω ακούσει να παίζει και μέχρι σήμερα πίστευα ότι απλά είτανε μόνο για SACD όπως μου είπανε από την αντιπροσωπεία. Σήμερα το απόγευμα επισκέφτηκα ένα φίλο μου , όπου από απλό CD κόπια μάλιστα, έπαιζε συνέχεια το άτιμο το τουίτερ.
Ο φίλος, έχει μια σύνθεση με κάτι briston (αν το λέω καλά) 3 κάναλο ενισχυτή και κάτι άλλες παπαριές καμιά 30.000 ευρώ σύνολο. Εγώ ο κακομοίρης έχω έναν Denon 4308 μόνον. Επίσης ο φίλος χρησιμοποιεί ως πηγή ένα marantz πανάκριβο ενώ εγώ ένα DVD της Sony, και το PS3.
Φταίει κάτι από αυτά ή τελικά υπάρχει θέμα με τα τουίτερ (σουπερ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Αγαπητοί συμφορουμίτες,

Είμαι ένας (ευτυχής;) κάτοχος ενός ζευγαριού tanoy DC2 κι ενός κεντρικού DC-1 μεταξύ άλλων. Τα παραπάνω τρία ηχεία διαθέτουν επάνω ένα αγγουροειδές πράγμα το οποίο ονομάζεται supertweeter.
Aυτό το πράγμα εγώ ποτέ μου δεν το έχω ακούσει να παίζει και μέχρι σήμερα πίστευα ότι απλά είτανε μόνο για SACD όπως μου είπανε από την αντιπροσωπεία. Σήμερα το απόγευμα επισκέφτηκα ένα φίλο μου , όπου από απλό CD κόπια μάλιστα, έπαιζε συνέχεια το άτιμο το τουίτερ.
Ο φίλος, έχει μια σύνθεση με κάτι briston (αν το λέω καλά) 3 κάναλο ενισχυτή και κάτι άλλες παπαριές καμιά 30.000 ευρώ σύνολο. Εγώ ο κακομοίρης έχω έναν Denon 4308 μόνον. Επίσης ο φίλος χρησιμοποιεί ως πηγή ένα marantz πανάκριβο ενώ εγώ ένα DVD της Sony, και το PS3.
Φταίει κάτι από αυτά ή τελικά υπάρχει θέμα με τα τουίτερ (σουπερ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

τι ηχεια εχει ο φιλος σου;

μηπως στα δικα του ηχεια το αγγουροειδες πραγμα δεν ειναι supertweeter αλλα κανονικο τουιτερ;

γιατι τα supertweeter ελαχιστα ακουγονται.

Εχει tanoy τα πολύ μεγάλα που κάνουν 12500. Τα είχε τα ίδια σε φωτογραφία ένας κύριος καταχαρούμενος κι από εδώ, τα είδα σε μια παρουσίαση. Είναι σε μεγάλο ξύλινο κουτί, κάπου 1,50 ύψος πολύ χοντρά και τα τουίτερ του είναι σαν χρώμιο το χρώμα τους.

Παρεπιπτόντως ψάχνοντας στο site της tanoy ανακάλυψα Α) ότι το κεντρικό μου είναι DCC σκέτο, και Β) ότι λένε τα ηχεία παίζουν above 20KHz...

Φίλε Βαγγέλη για ψιλοκουφό με κόβω στις ψιλές, αλλά τα άκουσα. Συγκεκριμένα στο κομμάτι Yulunga μετά το 2.45'' των dead can dance που έχει κάτι περίεργα κρουστά. Τα ηχεία του φίλου μου είναι τα TD12.

Το supertweeter κατά βάση παίζει τον "αέρα" των υψηλών.
Αν το κλείσεις με το χέρι σου δεν ακούς διαφορά στον ήχο;
Μήπως ο ενισχυτής σου δεν έχει πρίμα τελικά; :)

O ενισχυτής μου είναι ο 4308 και έχει πρίμα. Anyway, ισχύει αυτό που λέει ο Tzimisce όπως μου είπαν πολύ αναλυτικά σήμερα και στην αντιπροσωπεία και τους ευχαριστώ. Για τη δικιά μου σειρά ΔΕΝ ακούγεται ήχος αλλά ουσιαστικά "αέρας", οπότε κακώς το σύγκρινα με τα πολύ ακριβότερα Td12.
Eυχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις όλους.
Πάω να πάρω αέρα κάτω από τα ηχεία μου χεχεχε:music-smiley-005:

Ισα-ισα το αντίθετο λέω καλά κάνεις και δεν ακούς το supertweeter, η ανθρώπινη ακοή δεν φθάνει τόσο ψηλά, απλά κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι άνω των 20khz συχνότητες βοηθούν στον να αντιλαμβανόμαστε χωρικές πληροφορίες. Πολλά όμως ηχεία υλοποιούν το cross του σουπερτουιτερ απο χαμηλοτερα π.χ. 12khz οπότε τότε ακούς, όχι όμως ότι ακούς και άνω των 20khz.

Στα SACD και DVD-Audio είναι λίαν απαραίτητη και επιβεβλημένη η δυνατότητα αναπαραγωγής πάνω από 20 kHz. Ο λόγος είναι πολύ απλός, καθόσον ακούμε παράγωγα ενδοδιαμόρφωσης. Μπορεί να μην ακούμε απευθείας τα 30 kHz, αλλά ακούμε σίγουρα πχ τα 2 kHz, 4 kHz, κτλ, που θα προέλθουν από την ενδοδιαμόρφωση μεταξύ, πχ των 30 kHz και των 32 kHz. :2thumb22sup:

Επομένως, εάν δεν έχουμε ηχεία που να φθάνουν ψηλά στο υπερηχητικό φάσμα (όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα), χάνεται πολύτιμη πληροφορία που υπάρχει γραμμένη στο original πρόγραμμα και γίνεται αντιληπτή στο ανθρώπινο σύστημα ακοής μέσω ενδοδιαμόρφωσης.

Last edited: