Υπάρχει κάποιο υλικό για αρμολόγηση - στεγανοποίηση?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
ενδιαφέρομαι να κλείσω κάποιους "αρμούς" ή καλύτερα να το πω, διάκενα μεταξύ εφαρμογής, ο σωστός όρος είναι θερμογέφυρες, με κάποιο υλικό που να διατηρεί την ευ-πλαστότητά του για καιρό μετά την εφαρμογή.
Κάτι σαν μαστίχα, ή ας πούμε σαν μπλου τακ (αλλά με εύκολη εφαρμογή).

Θέλω να κλείσω τα διάκενα αλλά να έχω την δυνατότητα της εύκολης αφαίρεσης του υλικού αν χρειαστεί αργότερα.

Δημητρη γιατι οχι ενα απο τα ειδη σιλικονης που κυκλοφορουν;υπαρχει και μαυρη.Αλλοιως το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι παρμπριζοκολλα..

γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετά ισχυρά για αποκόλληση όταν χρειαστεί.
Θέλω κάτι σαν ματζούνι ή μαλακιά τσίχλα...

Μουχε φερει καποτε ενας Αμερικανος συναδερφος μου που κανει special effects ενα υλικο που μοιαζει με πετρελαιο σε ....στερεη μορφη. Του το ειχα ζητησει για να κολλαμε σε ληψεις με ελικοπτερα διαφορα φιλτρα σε φακους απευθειας σε δυσκολες στιγμες και ανταποκρινοταν πληρως.

Μαλακο σαν bluetak, κολλωδες αρκετα, 15 χρονια μετα !!! δεν εχει χασει καθολου την ελαστικοτητα του και τις κολλωδεις και μονωτικες του ιδιοτητες μιλαμε για υλικο διαστημικο. Δεν εχω ιδεα πως το λενε , κι αυτος το ειχε βρει σε κατι απιθανους προμηθευτες του....

Εχει παχος οσο ενα ανδρικο δαχτυλο και τυλγμενο σε ρολο με αντικολλητικο χαρτι αναμεσα του.

Kosh, Αυτό που περιγράφεις μου θυμίζει ένα υλικό που μπαλώναμε (μη ανοξείδωτους) ηλιακούς παλιότερα
Πως το καθαρίζεις μετά από καιρό? Δε φεύγει παρά μόνο με διαλύτες.
Το θέμα είναι και ο καιρός που θα περάσει εκτεθειμένο μέχρι τον καθαρισμό και τι θα έχει γίνει ως τότε.
supersonic ανάμεσα σε τσιμέντο είναι ή αλουμίνια κ.ο.κ.?

Αν μπορεις δωσε πρισσοτερες πληροφοριες:

1. Ποσα χιλιοστα ειναι το διακενο (φαρδος, βαθος, μηκος).

2. Τι υλικα απαρτιζουν τα τοιχωματα του.

3. Σε τι περιβαλλον ειναι εκτεθειμενο (θερμοκρασια, ηλιακη ακτινοβολια, υγρασια κλπ)

4. Απαιτειται βαψιμο;

5. Γιατι μπορει να χρειαστει να το αφαιρεσεις;

Για αρχη τουλαχιστον αυτα. Μετα θα μπορουσα να σου προτεινω.

ΥΓ. Τα κορδονια χρησιμοποιουνται συνηθως ως βαση σε αρμους στεγανοποιησης. Απο πανω καλυπτονται με καποια αρμοκολλα βασεως πολυουρεθανης ή MS-Πολυμερες.

Υπέρηχα πάρε μη διογκούμενο αφρό πολυουρεθάνης.
Ένα φσσστ και καθάρισες.
Μ' αυτόν κολλάνε τα φελιζόλ στα θερμοκελύφη.

Ενα σημαντικο κριτηριο επιλογης ενος στεγανοποιητικου υλικου ειναι η συμπεριφορα του οταν σε αυτο ασκηθουν δυναμεις συμπιεσης ή αποσχισης. Η πολυουρεθανη εμφανιζει κυριως πλαστικη παραμορφωση. Τα ιδανικα υλικα χαρακτηριζονται απο ελαστικη παραμορφωση. Ταυτοχρονα ειναι ευαισθητη σε επαφη με Ο2 (δηλαδη αερα) και ηλιακη ακτινοβολια. Σε εξαιρετικες συνθηκες πειβαλλοντος και υψηλης ποιοτητας υλικο εχει ενα προσδωκομενο χρονο ζωης μεχρι 20 χρονια. Ο βαθμος στεγανοτητας της ειναι εξαιρετικα μικρος.

3. Σε τι περιβαλλον ειναι εκτεθειμενο (θερμοκρασια, ηλιακη ακτινοβολια, υγρασια κλπ)

4. Απαιτειται βαψιμο;

ΥΓ. Τα κορδονια χρησιμοποιουνται συνηθως ως βαση σε αρμους στεγανοποιησης. Απο πανω καλυπτονται με καποια αρμοκολλα βασεως πολυουρεθανης ή MS-Πολυμερες.

Eπίσης Δημήτρη, τράβα φωτο γιατί με απασχολεί και εμένα το θέμα, οι ρωγμές - διάκενα είναι σε κάθετο σοβά, σε πλάκα που είναι ακριβώς?

από αυτό που λεει ο Κosh έχω ... αν δεν θέλεις πολλά μετρά έχω να σε βολέψω supersonic.

Πες και πως το λενε.....παντα ειμουν περιεργος για να μπορω να το ξαναβρω αν μου τελειωνε.

Kosh, Αυτό που περιγράφεις μου θυμίζει ένα υλικό που μπαλώναμε (μη ανοξείδωτους) ηλιακούς παλιότερα
Πως το καθαρίζεις μετά από καιρό? Δε φεύγει παρά μόνο με διαλύτες.

Εγω κολλουσα φαντασου σε φακους πανω γυαλινα φιλτρα.

Εφευγε αερα πατερα οπως το bluetak. Δεν αφηνε καθολου καταλοιπα.

4. Απαιτειται βαψιμο;

1. Λιγα εως 10 να πουμε. Τοπικα λιγο παραπανω
2. Πλακες εξηλασμενης πολυουρεθανης πχ φιμπραν με ξυλο
3. Κατω απο κεραμοσκεπη
4. Οχι
5. Για φοβο πιθανης τοπικα διαρροης απο καποιο κεραμιδι απο πανω τους

Εν ολογοις εχω βαλει πλακες φιμπραν κατω απο την κεραμοσκεπη και καπου τα ζευκτα ξεφευγανε καπου τα κοψιματα αστοχησαν κλπ και εχω καποιες θερμογεφυρες που θελω να συμμαζεψω

Μαλλον εννοεις εξηλασμενη πολυστερινη (κοινως φελιζολ).
Η προταση μου ειναι η ακρυλικη σιλικονη ή ακρυλικος στοκος (αλλη του ονομασια).
Γιατι:

1. Ικανοποιει το στοχο σου (αρση της θερμογεφυρας, οπως το διατυπωσες).
2. Μπορει να εφαρμοστει σε τετοιο διακενο (χωρις να τρεχει προς τα κατω).Γενικα εφαρμοζεται ευκολα, καθαριζεται ευκολα.
3. Ανηκει στις ουδετερες ουσιες οι οποιες δεν εχουν διαλυτες και αυτο σημαινει οτι δεν θα αλλοιωσει το φελιζολ. Υπαρχουν και ουδετερες σιλικονες (χωρις διαλυτες) αλλα δεν πληρουν τις προδιαγραφες σου.
4. Εχει μικρη συγκολλητικη ικανοτητα αρα μετα απο καιρο μπορει να αφαιρεθει ευκολα χωρις να δημιουργησει προβληματα.
5. Δεν εχει αντοχη στο νερο, στην πραγματικοτητα ακομα και μετα την σκληρυνση της διαλυεται απο το νερο, γεγονος που ειναι αβανταζ στην συγκεκριμενη εφαρμογη γιατι θα σε βοηθησει να εντοπισεις συντομα την οποιαδηποτε διαρροη νερου. Αν χρησιμοποιησεις καποια ουσια που αντεχει το νερο τοτε θα δημιουργησεις μια εντελως αδιαβροχη επιφανεια. Η παρακρατηση του νερου θα γινει αντιληπτη μετα απο χρονικο διαστημα οπου μεχρι και μυκητες θα εχουν δημιουργηθει.
6. Μπορεις να τη βρεις σε οποιοδηποτε χρωματοπωλειο ή αλλο καταστημα υδραυλικων ή και βιομηχανικων ειδων.
7. Τελος το κοστος ειναι αρκετα μικρο. Μια φιαλη απο 280-310 ml κοστιζει απο 0,80 - 1,60 euro (σε περιπτωση εξαιρετικης ποιοτητας πχ Henkel).

Αν τελικα την επιλεξεις.
Την εφαρμοζεις με ενα απλο πιστολι σιλικονης και καθαριζεις και μορφοποιεις την τελικη της επιφανεια με ενα βρεγμενο πανι. Προσοχη οχι σφουγγαρι γιατι θα απορροφαει περισσοτερη απο οσο θελεις με αποτελεσμα να δημιουργει κενα στη πληρωση του αρμου. Αν και δεν ειναι το ζητουμενο, μετα μπορεις και να τη βαψεις. Συνηθως υπαρχει σε λευκο χρωμα. Σε περιπτωση που ο αρμος ειναι αρκετα μεγαλος (πανω απο τα 10mm) τοτε μπορεις να κτισεις το κενο με δυο ή περισσοτερες στρωσεις. Για οποιαδηποτε αλλη απορια μπορεις να ρωτησεις αν και νομιζω πρεπει να σε καλυψα.

Eπίσης Δημήτρη, τράβα φωτο γιατί με απασχολεί και εμένα το θέμα, οι ρωγμές - διάκενα είναι σε κάθετο σοβά, σε πλάκα που είναι ακριβώς?

Σοβας και πλακα απαιτουν εντελως διαφορετικη προσεγγιση. Σε αυτη τη περιπτωση απαιτουνται και αλλες πληροφοριες.
(Συγνωμη για τη παρεμβαση).

Re: Απάντηση: Υπάρχει κάποιο υλικό για αρμολόγηση - στεγανοποίηση?

Υπέρηχα πάρε μη διογκούμενο αφρό πολυουρεθάνης.
Ένα φσσστ και καθάρισες.
Μ' αυτόν κολλάνε τα φελιζόλ στα θερμοκελύφη.

Αν ειχες καποιο συγκεκριμενο τυπο θα βοηθουσε

Μαλλον εννοεις εξηλασμενη πολυστερινη (κοινως φελιζολ).
Η προταση μου ειναι η ακρυλικη σιλικονη ή ακρυλικος στοκος (αλλη του ονομασια).
Γιατι:

1. Ικανοποιει το στοχο σου (αρση της θερμογεφυρας, οπως το διατυπωσες).
2. Μπορει να εφαρμοστει σε τετοιο διακενο (χωρις να τρεχει προς τα κατω).Γενικα εφαρμοζεται ευκολα, καθαριζεται ευκολα.
3. Ανηκει στις ουδετερες ουσιες οι οποιες δεν εχουν διαλυτες και αυτο σημαινει οτι δεν θα αλλοιωσει το φελιζολ. Υπαρχουν και ουδετερες σιλικονες (χωρις διαλυτες) αλλα δεν πληρουν τις προδιαγραφες σου.
4. Εχει μικρη συγκολλητικη ικανοτητα αρα μετα απο καιρο μπορει να αφαιρεθει ευκολα χωρις να δημιουργησει προβληματα.
5. Δεν εχει αντοχη στο νερο, στην πραγματικοτητα ακομα και μετα την σκληρυνση της διαλυεται απο το νερο, γεγονος που ειναι αβανταζ στην συγκεκριμενη εφαρμογη γιατι θα σε βοηθησει να εντοπισεις συντομα την οποιαδηποτε διαρροη νερου. Αν χρησιμοποιησεις καποια ουσια που αντεχει το νερο τοτε θα δημιουργησεις μια εντελως αδιαβροχη επιφανεια. Η παρακρατηση του νερου θα γινει αντιληπτη μετα απο χρονικο διαστημα οπου μεχρι και μυκητες θα εχουν δημιουργηθει.
6. Μπορεις να τη βρεις σε οποιοδηποτε χρωματοπωλειο ή αλλο καταστημα υδραυλικων ή και βιομηχανικων ειδων.
7. Τελος το κοστος ειναι αρκετα μικρο. Μια φιαλη απο 280-310 ml κοστιζει απο 0,80 - 1,60 euro (σε περιπτωση εξαιρετικης ποιοτητας πχ Henkel).

Αν τελικα την επιλεξεις.
Την εφαρμοζεις με ενα απλο πιστολι σιλικονης και καθαριζεις και μορφοποιεις την τελικη της επιφανεια με ενα βρεγμενο πανι. Προσοχη οχι σφουγγαρι γιατι θα απορροφαει περισσοτερη απο οσο θελεις με αποτελεσμα να δημιουργει κενα στη πληρωση του αρμου. Αν και δεν ειναι το ζητουμενο, μετα μπορεις και να τη βαψεις. Συνηθως υπαρχει σε λευκο χρωμα. Σε περιπτωση που ο αρμος ειναι αρκετα μεγαλος (πανω απο τα 10mm) τοτε μπορεις να κτισεις το κενο με δυο ή περισσοτερες στρωσεις. Για οποιαδηποτε αλλη απορια μπορεις να ρωτησεις αν και νομιζω πρεπει να σε καλυψα.

Και στη περιπτωση αυτη θα βοηθουσε ενας συγκεκριμενος τυπος, αν και θεωρω οτι αν ειναι αυτο που σκεφτομαι θα δημιουργει πολυ σφιχτο δεσμο
Εχω εναν καταλογο της durostick ..θα ψαξω εκει...

Και στη περιπτωση αυτη θα βοηθουσε ενας συγκεκριμενος τυπος, αν και θεωρω οτι αν ειναι αυτο που σκεφτομαι θα δημιουργει πολυ σφιχτο δεσμο
Εχω εναν καταλογο της durostick ..θα ψαξω εκει...

Δεν υπαρχει "τυπος" το υλικο ειναι ενα και σου εχω δωσει και τις δυο ονομασιες του. Η διακριση τους βασιζεται στον κατασκευαστη. Η durostick ειναι μια επιλογη κατασκευαστη. Δεν εχεις θεμα με το "δεσιμο" οπως το αποκαλεις. Η πολυστερινη δεν παρουσιαζει συστολες διαστολες τουλαχιστον τετοιες που να ξεπερνουν τις αντιστοιχες της ακρυλικης σιλικονης. Η τελευταια φυσικα δεν ειναι ακαμπτη. Βεβαια αν μπορεις βρες προϊον της SISTA (με ονομασια FLEXO PAC) ειναι brand name της HENKEL. Μια αλλη κορυφαια εταιρεια ειναι και η SIKAFLEX αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν παραγει ακρυλικη σιλικονη.

ΥΓ. Η σωστη περιγραφη του προϊοντος ειναι : Ακρυλικο μονωτικο υδατικης βασης. Αν βεβαια το ζητησεις ετσι κανενας δεν θα καταλαβει τι ακριβως θελεις. Το πεδιο εφαρμογης του ειναι η στεγανοποιηση πανελ και αρμολογηση προκατασκευασμενων υλικων...Για να μη θεωρησεις οτι αναιρω ο,τι σου ειπα αρχικα στεγανοποιηση επιτυγχανεται μονο αν βαφτει.