Ζαν Μισέλ Ζαρ 2010 (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)

3,5 μύρια στο όξυζεν ιν μοσκοβ σου λέει κάτι?

Όχι φίλε μου όπως δεν μου λένε κάτι τα 750.000.000 δολάρια εισπράξεις του Avatar μόνο στις ΗΠΑ.
Με εξαίρεση τον "αξιοπερίεργο" και καινοφανή, για τα mainstream δεδομένα γιατί underground υπήρχαν αντίστοιχα πονήματα, ηλεκτρονικό ήχο των δύο πρώτων δίσκων του δεν μπορώ, κατά τη γνώμη μου να προσάψω κάτι φοβερό στον Jarre.
Δεν συζητώ για το οπτικοακουστικό θέμα που προσφέρει, συζητώ μόνο από θέμα μουσικής.

Όχι φίλε μου όπως δεν μου λένε κάτι τα 750.000.000 δολάρια εισπράξεις του Avatar μόνο στις ΗΠΑ.

και ο Jim Thirlwell - aka Clint Ruin, aka Frank Want, aka Foetus - έλεγε πικρόχολα: '200.000.000 μύγες, δεν μπορεί να κάνουν λάθος: φάε κι εσύ σκ...!' :D

Δεν είμαι fun των ταινιών οπότε δεν μπορώ να εκτιμήσω.
Όπως και να έχει πάντως πράγματι δεν είναι ενδεικτικό της όποιας ποιότητας,απ την άλλη σίγουρα υπάρχουν αριθμοί που τιμάνε πραγματικά έναν καλλιτέχνη(ταινία,βιβλίο κλπ).
Απλά το ανάφερα ως "σημείο'' στο ειρωνικό σχόλιο περί βιογραφικού του jarre.

Με εξαίρεση τον "αξιοπερίεργο" και καινοφανή, για τα mainstream δεδομένα

Ηταν mainstream για το ευρύ κοινό η ηλεκτρονική μουσική πριν την αναλάβει ο jARRΕ?
Το ότι ο κόσμος εν μέσω του jarre ανακάλυψε τη γοητεία της ηλεκτρονικής και προσέλκυσε πλήθος οπαδών ως νέος στον χώρο αυτό τον τιμά τα μέγιστα.

γιατί underground υπήρχαν αντίστοιχα πονήματα,

Μιλάμε για ηλεκτρονική,έτσι?
Underground κι όλας!!!
Οπως???
Μη μου πεις μόνο τις άναρθρες κραυγές και τους άτσαλους ήχους των συνθ αλλά kraftwerk ή tangerine dream(ζήτημα σε όλη τους τη δισκογραφία μέχρι σήμερα αν αξίζουν πραγματικά 5-6 δίσκοι) θα ξερνιέμε σαν το γατί ένα μήνα.
Αν απ την άλλη underground μουσική είναι συνήθως δύσπεπτη κι ανοστη καλά κάνει κι ασχολείτε μαζί της το 1%,ευχαριστώ δε θα πάρω.

ηλεκτρονικό ήχο των δύο πρώτων δίσκων του δεν μπορώ, κατά τη γνώμη μου να προσάψω κάτι φοβερό στον Jarre.

Μπορώ να πω ότι ήταν και είναι ο μόνος που κατανόησε πλήρως τη σημασία και την αξία των συνθ.
Θέλει τεράστια balls για να ασχοληθει κάποιος δήθεν μουσικός με τα αναλογικά θηρία.
Το ότι οι περισσότεροι εκλαμβάνουν τα συνθ ως το μέσο που θα τους κάνει αστέρες είναι εμφανές μέχρι και σήμερα,αρκει να δει κανείς τις πρόχειρες δουλειές με ετοιματζίδικους ήχους,στείρους μουσικά που προσπαθούν να μας πουλήσουν κάθε λογής απόβλητα ως μουσική.

Ειδικά για τους Oxygene,Equinoxe,Magnetic Fields είναι δίσκοι που θα ήθελαν να είχαν γράψει πολλοί καλιτέχνες.
Και η συνέχεια είναι όντως λαμπρή......Chronologie,Oxygene 7-13 κλπ κλπ.

Δεν συζητώ για το οπτικοακουστικό θέμα που προσφέρει, συζητώ μόνο από θέμα μουσικής.

Ακριβώς.
Μιας κι αναφέρθηκε όμως και αυτό,κάτι το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι των live (εξάλλου στα άλμπουμ δεν αγοράζουμε.....λέιζερ) θα έχεις παρατηρήσει ότι το οπτικό θέαμα του jarre έχουν πλέον υιοθετήσει ουκ ολίγοι μέχρι σήμερα.
Πολλοί ροκάδες θα ήθελαν να είχαν πλησιάσει έστω σε μια απ τις συναυλίες του jarre.
Το 1979 στην πρώτη μεγάλη συναυλία του jarre ο κόσμος τότε δεν είχε πάει λόγω των εφέ αφού δεν ήξερε άλλωστε το οπτικό κομμάτι της συναυλίας του καθώς τα oxygene και equinoxe ήταν τα μόνα μεγάλα κι επίσημα άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει.
Ψάξτε και βρείτε τη δήλωση του Μικ Τζάκερ την ημέρα της συναυλίας λίγο πριν την έναρξή της......

Πάντως κανένας από τους μεταγενέστερους "ηλεκτρονικούς" καλλιτέχνες ή γκρουπς δεν αναφέρουν τον Jarre ως επιρροή τους. Μπορεί να αναφέρουν τους kraftwerk, ολόκληρη την Γερμανική ηλεκτρονική μουσική, αυτό που αποκαλείται krautrock, τα project του Brian Eno των mid 70's ή άλλους progressive καλλιτέχνες. Ακόμα και οι Pink Floyd είχαν χρησιμοποιήσει synthesisers από τα early 70's. Eπειδή δεν είμαι ιδαίτερος γνώστης της Γερμανικής progressive σίγουρα θα ξεχνώ πολλούς, εξ'άλλου δεν είμαι φαν της εν λόγω σκηνής, υπάρχουν άλλοι συμφορουμίτες πολύ περισσότερο κατηρτισμένοι σε αυτό το είδος.
Το 1977 που κυκλοφόρησε το "Oxygene" υπήρχαν ήδη στην underground Αγγλική μουσική σκηνή οι Human League, οι O.M.D. ασχέτως τι έκαναν μετά και πόσο διήρκησε η καλλιτεχνική τους "brainstorm".
Eν κατακλείδι, εγώ εκφράζω τη δική μου μουσική άποψη λέγοντας ότι δεν μου αρέσει ο Jarre άσχετα αν πουλούσε 10 δίσκους ή 10 εκατομμύρια όπως κατ'αντιστοιχία εσύ εκφράζεις τη δική σου.
Το αν πολλοί ροκ καλλιτέχνες θα σκότωναν για τα live του δεν με πολυαφορά αφού ροκάς δεν είμαι και δεν πηγαίνω σε ανάλογες συναυλίες, αν και πιστεύω ότι δεν χρειάζονται οπτικά εφέ αν υπάρχει καλή μουσική.

Η μαζικοποίηση δεν σημαίνει και πρωτοπορία.Γιατί ο JMJ αυτό ακριβώς έκανε.Μαζικοποίησε μουσική που το σύμπαν της γεννήθηκε πριν απο 200 χρόνια περίπου.

Αν απ την άλλη underground μουσική είναι συνήθως δύσπεπτη κι ανοστη καλά κάνει κι ασχολείτε μαζί της το 1%,ευχαριστώ δε θα πάρω.

λίγα για το 1% παρακαλώ: 1% είναι και οι Rolls Royce. Σιγά που θα καταδεχθούν να γυρίσουν και να κοιτάξουν τις Corolla :Banane0: :ernaehrung004:

Πάντως κανένας από τους μεταγενέστερους "ηλεκτρονικούς" καλλιτέχνες ή γκρουπς δεν αναφέρουν τον Jarre ως επιρροή τους.

Επόμενο δεν είναι?
Ποιός μουσικός του ίδιου είδους θα καταδεχτεί να ονοματίσει έναν εν ζωή καλλιτέχνη που διατηρείτε στην κορυφή?
Μετά θάνατον και βλέπουμε....

Μπορεί να αναφέρουν τους kraftwerk, ολόκληρη την Γερμανική ηλεκτρονική μουσική, αυτό που αποκαλείται krautrock, τα project του Brian Eno των mid 70's ή άλλους progressive καλλιτέχνες. Ακόμα και οι Pink Floyd είχαν χρησιμοποιήσει synthesisers από τα early 70's. Eπειδή δεν είμαι ιδαίτερος γνώστης της Γερμανικής progressive σίγουρα θα ξεχνώ πολλούς, εξ'άλλου δεν είμαι φαν της εν λόγω σκηνής, υπάρχουν άλλοι συμφορουμίτες πολύ περισσότερο κατηρτισμένοι σε αυτό το είδος.
Το 1977 που κυκλοφόρησε το "Oxygene" υπήρχαν ήδη στην underground Αγγλική μουσική σκηνή οι Human League, οι O.M.D. ασχέτως τι έκαναν μετά και πόσο διήρκησε η καλλιτεχνική τους "brainstorm".
Eν κατακλείδι, εγώ εκφράζω τη δική μου μουσική άποψη λέγοντας ότι δεν μου αρέσει ο Jarre άσχετα αν πουλούσε 10 δίσκους ή 10 εκατομμύρια όπως κατ'αντιστοιχία εσύ εκφράζεις τη δική σου.
Το αν πολλοί ροκ καλλιτέχνες θα σκότωναν για τα live του δεν με πολυαφορά αφού ροκάς δεν είμαι και δεν πηγαίνω σε ανάλογες συναυλίες, αν και πιστεύω ότι δεν χρειάζονται οπτικά εφέ αν υπάρχει καλή μουσική.

Συγκρίνεις ανόμοια είδη μουσικής.
Αν ένα συγκρότημα έχει μέσα κι ένα βιολί δε σημαίνει ότι παίζει συμφωνική

Επόμενο δεν είναι?
Ποιός μουσικός του ίδιου είδους θα καταδεχτεί να ονοματίσει έναν εν ζωή καλλιτέχνη που διατηρείτε στην κορυφή?
Μετά θάνατον και βλέπουμε....

Μπορώ να σκεφτώ άπειρους καλλιτέχνες οι οποίοι για παράδειγμα αναφέρουν ως επιρροή τους τον Bowie.

Underground κι όλας!!!
Οπως???
Μη μου πεις μόνο τις άναρθρες κραυγές και τους άτσαλους ήχους των συνθ αλλά kraftwerk ή tangerine dream(ζήτημα σε όλη τους τη δισκογραφία μέχρι σήμερα αν αξίζουν πραγματικά 5-6 δίσκοι) θα ξερνιέμε σαν το γατί ένα μήνα.

......

Κάθε φορά που κάποιο μουσικό κίνημα έκανε την εμφάνιση του, αρκετά ή λίγα χρόνια πίσω του κρυβόταν ένα αντίστοιχο δύσπεπτο 1%.
Δεν έχει σημασία το ποιος κάνει πιο προσιτό κάτι στο ευρύ κοινό, γιατί απλούστατα αυτό για μένα το κάνει αυτός που είναι ο καλύτερος έμπορος. Το να είναι βέβαια κανείς ικανός έμπορος δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι είναι και ατάλαντος Το θέμα όμως είναι ποιος πειραματίζεται, ποιος δημιουργεί και ποιος τολμά. Μπορεί να είναι ένας τσαρλατάνος ή μία ιδιοφυία.
Προσπαθώ όσο μπορώ να εντοπίζω πάντα αυτό το δύσπεπτο 1% σε αυτά που με αφορούν, και πλην ελάχιστων περιπτώσεων έχω καταλήξει πως αυτό που σήμερα για παράδειγμα θεωρείται underground σε λίγα χρόνια αποστειρωμένο από τα αρχικά δύσπεπτα στοιχεία του, θα είναι αυτό που θα επικρατεί στα charts.
Αυτή ήταν και είναι η βασική τακτική της μουσικής βιομηχανίας. Κλέβει ιδέες από τα υπόγεια και τις "απλώνει" στις ταράτσες να τις δουν όλοι.

Re: Απάντηση: Ζαν Μισέλ Ζαρ 2010 (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)

Πάντως με την λογική του Κώστα, οι Beatles ήταν Corolla, να μην πω σκαραβαίος :D

οι Beatles, καλέ μου φίλε, ήταν μία ομαδική παράκρουση από αυτές που ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα απο καιρού εις καιρό, ιδιαίτερα μετά απο καταστροφές και κοσμογονικές αλλαγές στο συλλογικό τρόπο σκέψης. Μία αφορμή για όλους να ξεσαλώσουν. Ενας mini Διαφωτισμός. Που, στην περίπτωσή τους, συνδυαζόταν επίσης και με ωκεανούς ταλέντου. Ενα από αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια.
Oσο περνούν τα χρόνια, είναι όλο και πιο δύσκολο για κάποιον να κατανοήσει τη συνολική τους επίδραση πάνω στον ανθρώπινο πολιτισμό: you had to Be there, I'm afraid :grandpa:

αυτό που σήμερα για παράδειγμα θεωρείται underground σε λίγα χρόνια αποστειρωμένο από τα αρχικά δύσπεπτα στοιχεία του, θα είναι αυτό που θα επικρατεί στα charts.
Αυτή ήταν και είναι η βασική τακτική της μουσικής βιομηχανίας. Κλέβει ιδέες από τα υπόγεια και τις "απλώνει" στις ταράτσες να τις δουν όλοι.

για να το διατυπώσω αλλιώς, όσο περιθωριακό φαντάζει σε πρώτη ανάγνωση το underground, η επιρροή του στο mainstream είναι αντιστρόφως ανάλογη και πολλές φορές κυριολεκτικά Σεισμική. Σε πολλές περιπτώσεις το περιθώριο, είναι στην ουσία το πεδίο δοκιμών για πράγματα που θα κατακλύσουν το mainstream κάποια χρόνια αργότερα.
καλύτερο 'ηλεκτρονικό' γκρούπ για μένα, ήταν και παραμένουν οι Dieter Meyer και Boris Blank. Κατά κόσμον Yello!

Last edited:
Τις Lexus όμως μια χαρά τις κρυφοκοιτάνε :D

καμμία σχέση: οι Rolls είναι γλυπτό σε μέταλλο.
οι Lexus, ένα καλοφτιαγμένο κουτί.

1925%20Rolls-Royce%20Phantom%201%20Jonckheere%20Coupe%201.jpg

μπορείς, υποθέτω, να προσέξεις την πόρτα.
80 (!) χρόνια πριν, παρακαλώ :worshippy:

Last edited:
Απάντηση: Re: Ζαν Μισέλ Ζαρ 2010 (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)

για να το διατυπώσω αλλιώς, όσο περιθωριακό φαντάζει σε πρώτη ανάγνωση το underground, η επιρροή του στο mainstream είναι αντιστρόφως ανάλογη και πολλές φορές κυριολεκτικά Σεισμική. Σε πολλές περιπτώσεις το περιθώριο, είναι στην ουσία το πεδίο δοκιμών για πράγματα που θα κατακλύσουν το mainstream κάποια χρόνια αργότερα.
καλύτερο 'ηλεκτρονικό' γκρούπ για μένα, ήταν και παραμένουν οι Dieter Meyer και Boris Blank. Κατά κόσμον Yello!

Go Bananas to the Beat .:worshippy:

Απάντηση: Re: Ζαν Μισέλ Ζαρ 2010 (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)

Δεν είμαι fun των ταινιών οπότε δεν μπορώ να εκτιμήσω.
Όπως και να έχει πάντως πράγματι δεν είναι ενδεικτικό της όποιας ποιότητας,απ την άλλη σίγουρα υπάρχουν αριθμοί που τιμάνε πραγματικά έναν καλλιτέχνη(ταινία,βιβλίο κλπ). Εν αντιδιαστολή , φαντάζομαι με άλλους αριθμούς που δεν τιμάνε καθόλου έναν καλλιτέχνη . Θα ήθελες να μας διευκρινήσεις ποιά είναι η ειδοποιός διαφορών μεταξύ των αριθών που τιμάνε και αυτών που δεν...

Απλά το ανάφερα ως "σημείο'' στο ειρωνικό σχόλιο περί βιογραφικού του jarre.

Ηταν mainstream για το ευρύ κοινό η ηλεκτρονική μουσική πριν την αναλάβει ο jARRΕ? Εργολαβία ; Σε παρακαλώ διευκρίνησε .
Το ότι ο κόσμος εν μέσω του jarre ανακάλυψε τη γοητεία της ηλεκτρονικής και προσέλκυσε πλήθος οπαδών ως νέος στον χώρο αυτό τον τιμά τα μέγιστα. Τώρα με μπέρδεψες λίγο . Ο κόσμος προσέλκυσε πλήθος οπαδών ή ο Jarre ; Κι αν ήταν ο Jarre που τον προσέλκυσε , αυτό οφείλετο στο ό,τι ήταν νέος στον χώρο ;

Underground κι όλας!!!
Οπως???
Μη μου πεις μόνο τις άναρθρες κραυγές και τους άτσαλους ήχους των συνθ αλλά kraftwerk ή tangerine dream(ζήτημα σε όλη τους τη δισκογραφία μέχρι σήμερα αν αξίζουν πραγματικά 5-6 δίσκοι) θα ξερνιέμε σαν το γατί ένα μήνα. Μόλις συνέρθεις από το ξερατό θα ήθελα πραγματικά να μας υποδείξεις κάποιο δίσκο των Kraftwerk ή των Tangerine Dream όπου υφίστανται άναρθρες κραυγές .

Μπορώ να πω ότι ήταν και είναι ο μόνος που κατανόησε πλήρως τη σημασία και την αξία των συνθ.
Θέλει τεράστια balls για να ασχοληθει κάποιος δήθεν μουσικός με τα αναλογικά θηρία. Φαντάζομαι θέλει τεράστια balls για οποιονδήποτε μη μουσικό να ασχοληθεί με την μουσική . Αλλά μήπως υπαινίσσεσαι ότι ο Ζαρ δεν ήταν μουσικός ;
Το ότι οι περισσότεροι εκλαμβάνουν τα συνθ ως το μέσο που θα τους κάνει αστέρες είναι εμφανές μέχρι και σήμερα,αρκει να δει κανείς τις πρόχειρες δουλειές με ετοιματζίδικους ήχους,στείρους μουσικά που προσπαθούν να μας πουλήσουν κάθε λογής απόβλητα ως μουσική. Κάποια παραδείγματα , κρίνω πως θα ήταν χρήσιμα εδώ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε . Εκτός κι αν πάλι αναφέρεσαι στους Kraftwerk και στους Tangerine Dream.

Ειδικά για τους Oxygene,Equinoxe,Magnetic Fields είναι δίσκοι που θα ήθελαν να είχαν γράψει πολλοί καλιτέχνες. Είχες κάποια προσωπική επικοινωνία με τέτοιους καλλιτέχνες , ώστε να το γνωρίζεις από "πρωτο χέρι" ή έχεις κάποιες συντεύξεις ( και ποιών ; ) να μας παραθέσεις ώστε να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές ;
Και η συνέχεια είναι όντως λαμπρή......Chronologie,Oxygene 7-13 κλπ κλπ.

Ακριβώς.
Μιας κι αναφέρθηκε όμως και αυτό,κάτι το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι των live (εξάλλου στα άλμπουμ δεν αγοράζουμε.....λέιζερ) θα έχεις παρατηρήσει ότι το οπτικό θέαμα του jarre έχουν πλέον υιοθετήσει ουκ ολίγοι μέχρι σήμερα.
Πολλοί ροκάδες θα ήθελαν να είχαν πλησιάσει έστω σε μια απ τις συναυλίες του jarre.
Το 1979 στην πρώτη μεγάλη συναυλία του jarre ο κόσμος τότε δεν είχε πάει λόγω των εφέ αφού δεν ήξερε άλλωστε το οπτικό κομμάτι της συναυλίας του καθώς τα oxygene και equinoxe ήταν τα μόνα μεγάλα κι επίσημα άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει.
Ψάξτε και βρείτε τη δήλωση του Μικ Τζάκερ την ημέρα της συναυλίας λίγο πριν την έναρξή της......

αυτά .