Ζω και χωρίς λεφτά!

Re: Απάντηση: Ζω και χωρίς λεφτά!

Ευτυχώς, δεν υπάρχει μόνο το "τρουέκε" το οποίο παρεμπιπτόντως, ζει και βασιλεύει και βοηθά ακόμη τους φτωχούς Αργεντινούς.

Σίγουρα, λειτουργεί πλέον πολύ πιο διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αφού το ίδιο το Δ.Ν.Τ. το χαρακτήρισε ως «οικονομική τρομοκρατία» για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα (!!!) και ένα τσούρμο "αχυράνθρωποι" το πολεμούν με όσα μέσα -νομικά και μη (βλ. πλαστά κουπόνια)- διαθέτουν.

"Αγαθά κόποις κτώνται"...

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω για "φτωχούς Αργεντινούς", και αναρωτιέμαι, πόσοι απο όσους το γράφετε έχετε ιδίαν άποψη για το πως είναι στην Αργεντινή και πόσο φτωχά ζούνε οι Αργεντινοί....

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω για "φτωχούς Αργεντινούς", και αναρωτιέμαι, πόσοι απο όσους το γράφετε έχετε ιδίαν άποψη για το πως είναι στην Αργεντινή και πόσο φτωχά ζούνε οι Αργεντινοί....

Τι ακριβώς θέλεις να πείς? Ότι δεν υπάρχει φτώχεια στην Αργεντινή ή ότι δε δικαιούται να ομιλεί, όποιος δεν έχει "ιδίαν άποψη"?

Για να έχει κάποιος "ιδίαν άποψη" για την οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή ( ή όπου αλλού) θα πρέπει να έχει βιώσει ο ίδιος (δλδ, να έχει ζήσει), τη συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στη συγκεκριμένη χώρα. Ακόμη και σ'αυτή τη περίπτωση όμως, είναι πολύ πιθανό να μην έχει διαμορφωθεί συνολική, πολύπλευρη και ολοκληρωμένη "ιδία άποψη" επί του θέματος...

Αν είσαι από τους λίγους που έχουν διαμορφώσει "ιδίαν άποψη" για την κατάσταση στην Αργεντινή, είσαι ευπρόσδεκτος να καταθέσεις την άποψή σου και να διαφωτίσεις και εμάς τους πολλούς που δεν έχουμε ζήσει (ή ταξιδέψει) εκεί. -bye-

Και χωρίς ρεύμα ζει ο άνθρωπος. Και χωρίς τηλέφωνο. Αλλά αυτά τα αγαθά όπως και το χρήμα διευκολύνουν. Τι να τα κάνω τα κουπόνια, όταν κάποιος με πολύ στάρι αρχίζει να μαζεύει πολλά κουπόνια κα τα βάζει στο στρώμα? Και μετά ένας άλλος του πει "δώσε μου τα κουπόνια σου και θα τα βάλω στην ντουλάπα μου που είναι γερή. Άκουσα μάλιστα πως πλέον ανταλλάζουν δυό κουπόνια σταριού με ένα ζάχαρης, αλλά μεθαύριο που θα ξαναρχίσουν να φτιάχνουν παγωτά θα ξανανέβει η ζάχαρη. Δώσε να σου κάνω τις ανταλλαγές εγώ να μην ασχολείσαι και θα βγούμε και οι δύο κερδισμένοι".

Γενικά η οικονομία πέρασε από όλα αυτά τα στάδια και κατέλληξε στα χαρτονομίσματα, και αργότερα στον "αέρα". Γιατί να φταίει το πως μετράς ένα αγαθό (πχ με ευρώ) και όχι η όλη διαδικασία της οικονομίας?

"Το Πείραμα της Αργεντινής" στο site του "Εξάντα" έχει αρκετές ενότητες, μια εκ των οποίων και η «ΠΑΚΟ - Το ναρκωτικό που γέννησε η κρίση».

Παραθέτω αυτούσια τη τελευταία συγκλονιστική παράγραφο:

...«Ο αποκλεισμός μεγάλων κομματιών του πληθυσμού, που δεν έχουν θέση στην εργασιακή αγορά και στη διανομή του πλούτου, είναι αναγκαίο στοιχείο για τη νεοφιλελεύθερη διανομή του πλούτου. Άρα το πάκο είναι αναγκαίο για να εδραιώσει τον αποκλεισμό και να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν χιλιάδες και εκατομμύρια υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που θα θέσουν μια διαφορετική κοινωνία. Το ίδιο το κράτος είναι που εγγυάται ένα πολιτικό - οικονομικό φαινόμενο συσσώρευσης πλούτου και κοινωνικού αποκλεισμού και μετά πρέπει να βγει για να δει πώς μπορεί να μειώσει τον πόνο, που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε».

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, οφείλουμε ενίοτε να αναγνωρίζουμε (τουλάχιστον) τη καλή πρόθεση κάποιων νομοθετικών προσπαθειών, ανεξάρτητα από την επιτυχή ή όχι κατάληξη τους.

Σίγουρα, δε μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι για όλα και για όλους είναι υπεύθυνη μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση και ότι εμείς (οι πολίτες), είμαστε άμοιροι ευθυνών για τη κατάντια μας...

Στην κοινωνική οικονομία στρέφεται τώρα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ανεργίας αλλά και της φτώχειας.*

* ΥΓ. Αυτό είναι το άρθρο που αναφέρει ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στη 4η παράγραφο της έρευνας του.

Last edited:
Καλά απ´την μια ξεκινά απαγόρευση στην ιδιωτική καλλιέργεια και απ' την άλλη θα δώσει κίνητρα για συνεταιρισμούς...??

Καλά απ´την μια ξεκινά απαγόρευση στην ιδιωτική καλλιέργεια και απ' την άλλη θα δώσει κίνητρα για συνεταιρισμούς...??

Δε νομίζω ότι "η απαγόρευση στην ιδιωτική καλλιέργεια" είναι project ή επιθυμία του ΓΑΠ...

Κάτι πήρε το αυτί μου, ότι δρομολογείται από διεθνή κέντρα αποφάσεων (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, κλπ.).

Εξάλλου, "κοινωνικοί συνεταιρισμοί" δεν είναι μόνο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί...

Last edited:
Και χωρίς ρεύμα ζει ο άνθρωπος. Και χωρίς τηλέφωνο. Αλλά αυτά τα αγαθά όπως και το χρήμα διευκολύνουν. Τι να τα κάνω τα κουπόνια, όταν κάποιος με πολύ στάρι αρχίζει να μαζεύει πολλά κουπόνια κα τα βάζει στο στρώμα? Και μετά ένας άλλος του πει "δώσε μου τα κουπόνια σου και θα τα βάλω στην ντουλάπα μου που είναι γερή. Άκουσα μάλιστα πως πλέον ανταλλάζουν δυό κουπόνια σταριού με ένα ζάχαρης, αλλά μεθαύριο που θα ξαναρχίσουν να φτιάχνουν παγωτά θα ξανανέβει η ζάχαρη. Δώσε να σου κάνω τις ανταλλαγές εγώ να μην ασχολείσαι και θα βγούμε και οι δύο κερδισμένοι".

Γενικά η οικονομία πέρασε από όλα αυτά τα στάδια και κατέλληξε στα χαρτονομίσματα, και αργότερα στον "αέρα". Γιατί να φταίει το πως μετράς ένα αγαθό (πχ με ευρώ) και όχι η όλη διαδικασία της οικονομίας?
+1. Και για να το πω αλλιως, δε φατινε τα συστηματα αλλα οι ανθρωποι.

Η φατιμέ φταίει Πανο :p

(τι ποστάρω τώρα κι εγω σ αυτο το θεμα....βουτυρο στο ψωμι σου δινω :p)

Σίγουρα, τα διάφορα οικονομικά συστήματα και μοντέλα είναι κατασκευάσματα της ανθρώπινης διάνοιας και δε μπορούν να λειτουργήσουν ή να αναπτυχθούν χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Όμως, υπάρχουν συστήματα που έχουν σαν στόχο τη μεγιστοποίηση και συσσώρευση του κέρδους από τους λίγους (ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή περιβαλλοντικό κόστος) και συστήματα που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τις ανάγκες του, όπως το σύστημα της "ανταλλακτικής οικονομίας" που και ήταν αφορμή για αυτό το νήμα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Ούτως ή άλλως σε λίγο όλοι χωρίς λεφτά θα ζούμε!

Θα μάθουμε να ζούμε άφραγκοι "the hard way", δυστυχώς (ή μήπως ευτυχώς?)...

Πάντως, ούτε η "Πυραμίδα των Αναγκών" του Maslow αναφέρει τίποτε για λεφτά...

maslow%2Bpyramid.JPG

Last edited:
Στην πυραμιδα του Maslow τα 3 πρωτα σταδια χειαζονται χρημα στις σημερινες κοινωνιες. Αρα και τα δυο τελευταια χρειαζονται χρημα αφου (κακως κατα την αποψη μου) ο maslow θεωρει προαπαιτουμενα τα προηγουμενα σταδια.

Στην πυραμιδα του Maslow τα 3 πρωτα σταδια χειαζονται χρημα στις σημερινες κοινωνιες. Αρα και τα δυο τελευταια χρειαζονται χρημα αφου (κακως κατα την αποψη μου) ο maslow θεωρει προαπαιτουμενα τα προηγουμενα σταδια.

Κοίτα...ο Maslow αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για να διατυπώσει και να τεκμηριώσει τη θεωρία του, η οποία είναι στα "εκ των ων ουκ άνευ" της επιστήμης του management.

Μήπως θα ήταν πιο τίμιο, πριν τη καταρρίψουμε σαν θεωρία μέσα σε τρείς γραμμές, τουλάχιστον να αιτιολογήσουμε την άποψή μας ή τη διαφωνία μας με αυτή...?

cebcceb1cf83cebbcebfcebfcebfcf85-bmp.jpg