Πρόταση για αγορά ηχείων σε Pioneer VSX 924

zeppos

New member
2 May 2008
49
Μετά τη μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι, έφτασε η ώρα να αντικαταστήσω τη soundbar LG NB4530A που αγόρασα πέρσι (αφού πλέον χωράνε και ηχεία-δορυφόροι). Όντας ψιλοάσχετος με το άθλημα του home theater, άρχισα να διαβάζω τις διάφορες συζητήσεις στο φόρουμ ώστε να πάρω μια γενική ιδέα. Οι περισσότερες ήταν λίαν διαφωτιστικές και μέχρι στιγμής έχω καταλήξει στα παρακάτω:

- Έτοιμες προτάσεις HTIB καλό είναι να αποφεύγονται. Άλλωστε ό,τι έχω δει μέχρι τώρα δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, ειδικά στα μοντέλα της εγχώριας αγοράς. Επιπλέον ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για αναπαραγωγή ταινιών μέσω DLNA (και γενικά για streaming οποιουδήποτε είδους, πχ. μουσική, χωρίς όμως να τη θεωρώ ως προτεραιότητα), οπότε απορρίπτω την αγορά Blu-ray player. Και άρα οποιασδήποτε έτοιμης λύσης.

- Ούτως ειπείν είναι προτιμότερο να στήσω από την αρχή ένα ολοκληρωμένο σύστημα ήχου, αγοράζοντας ξεχωριστά το κάθε περιφερειακό. Αυτή τη στιγμή έχω κολλήσει κυρίως στο δίλημμα επιλογής των ηχείων και χρειάζομαι την πολύτιμη συμβουλή σας.

- Παρένθεση. Κάτι που δεν έχω κατανοήσει απόλυτα είναι ο τρόπος αναπαραγωγής του πολυκάναλου ήχου μέσα DLNA. Η λογική μου είναι ότι οι ταινίες είναι αποθηκευμένες στο PC, σερβίρονται προς πάσα ενδιαφερόμενο μέσω DLNA server (πχ. Plex, UMS κλπ), επιλέγονται μέσω της smart TV (η οποία έχει προφανώς ενσωματωμένο DLNA client) και η απορία μου επικεντρώνεται μόνο στο θέμα αναπαραγωγής του ήχου. Αν συνδέσω την τηλεόραση απευθείας μέσω οπτικής εξόδου (ή HDMI ARC) με τον A/V receiver (όπως άλλωστε κάνω ήδη με τη soundbar), θα έχω ήχο 5.1; Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσω τον receiver ως DLNA client και να στείλω το HDMI Out του σαν είσοδο στην τηλεόραση; Πρόσθετες λύσεις όπως ξεχωριστά media players, HTPCs κλπ απορρίπτονται προς το παρόν.

Επανέρχομαι. Στο θέμα του receiver νομίζω πως κατέληξα στον Pioneer VSX 924. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις σε αυτό το εύρος τιμών, αλλά δεν θέλω να το ψάξω και περισσότερο (από κάπου πρέπει να ξεκινήσω). Αν έχω καταλάβει καλά, το μόνο που χρειάζομαι πλέον είναι ένα κοπάδι ηχεία (φαντάζομαι διπολικά), που θα αποτελούνται από 4 surround δορυφόρους, ένα κεντρικό monitor και ένα subwoofer. Η συνολική ισχύς δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού λόγω μέτριας μόνωσης δεν έχω τη δυνατότητα να ανεβάζω την ένταση πέραν του συνηθισμένου. Θα ήθελα όμως να πάρω κάτι σχετικά αξιοπρεπές που θα μου "μείνει". Για παράδειγμα θα προτιμούσα ένα 10άρι από ένα 8άρι subwoofer.

Επίσης να σημειώσω πως ενδιαφέρομαι αποκλειστικά για tallboy surround speakers (λόγω διαρρύθμισης του χώρου), ενώ θα επιθυμούσα τα πίσω ηχεία να είναι και ασύρματα (χωρίς να είναι και απολύτως απαραίτητο, θα προτιμήσω όμως ένα τέτοιο σετ που να κοστίζει πχ. 100 ευρώ περισσότερο από τα αντίστοιχα ενσύρματα). Η δε τιμή όλων των ηχείων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 700-800 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχω κοιτάξει κάποια έτοιμα set, όπως τα BPT5-10BLA της Crystal Audio ή τα Roister HT-3300. Αλλά δεν θα με πείραζε να αγοράσω και ξεχωριστά κομμάτια, πχ. είδα πως subwoofer σαν τα Koda GW-212 και Crystal Audio THX-10SUBT θεωρούνται αρκετά τίμια για τα λεφτά τους. Μετά από κάποιο σημείο όμως άρχισα να πελαγώνω, οπότε αν έχετε να προτείνετε κάτι που να πληροί τις απαιτήσεις μου θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων.
 

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,626
Αθηνα
P θα μιλήσω μόνο για το dlna. Ήχο 5.1 μπορείς να έχεις με τους τρόπους σύνδεσης που αναφέρεις, άλλα αυτό εξαρτάται απο τη συνεργασία client server. Dts-hd σίγουρα δεν θα έχεις πάντως. Θα πρέπει να δοκινασεις ποια από τις 2 συσκευές έχει καλύτερο dlna client και αναλόγως θα κανείς τη σύνδεση. Πάντως το HDMI arc μοιάζει σαν η βέλτιστη λύση.

Πάντως το dlna είναι μπλέξιμο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Αργά ή γρήγορα θα πάρεις media player ή θα στησεις htpc. Πιο φτηνή λύση που θα σου δίνει dts-hd μάλλον είναι raspberry pi που θα τρέχει είτε openelec ειτε rasplex (μιας και μίλησες για plex). Κόστος κομπλε γύρω στα 80ευρω. Γνώμη μου ότι είναι κρίμα να στησεις συστημα του χιλιαρικου για να ακούς ac3 και να αναγκαζεις το PC σου να κάνει transcoding.
 

zeppos

New member
2 May 2008
49
Ευχαριστώ. Μπορεί να μην αποφάσισα ακόμα για τα ηχεία (στο ενδιάμεσο βρήκα και τα σχετικά ακριβά Rois Emphasis 314), αλλά τουλάχιστον έμαθα 2 πράγματα παραπάνω για DLNA. Με ήχους έχω να ασχοληθώ από την εποχή που ήταν της μόδας το Divx ripping, οπότε έχω χάσει επεισόδια με όλα αυτά τα DTS-HD και σία. Ο απώτερος σκοπός (εδώ και χρόνια) είναι να στήσω κάποτε raid 5 NAS για αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον 10-12 ΤΒ (ενδεχομένως με ξεχωριστό media player) αλλά επειδή αυτό θα κοστίσει κανα χιλιάρικο δεν είναι επί του προκειμένου. Προέχει το καθαρά ηχητικό κομμάτι.
 

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
20,027
Αθήνα
Ο 924 wav 5.1 ήχο (χωρίς εικόνα εννοείται) μπορεί να δεχτεί μέσω δικτύου. Γενικά περσσότερα αρχεία ήχου θα δεις να υποστηρίζονται με uPnP server που είναι πιο ολοκληρωμένη λύση. Τα flac μέσω DLNA είναι μεγάλος καημός, μόνο με μετατροπή μπορείς να τα στριμάρεις σε AVR.
Δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα πάντως. Τι εννοείς να επιλέξεις μεταξύ DLNA client? Και η TV και ο AVR είναι client στο ίδιο δίκτυο. Ενωμένα θα είναι έτσι κι αλλιώς με HDMI, και αν η TV σου δεν έχει ARC, απλά και με μια οπτική ακόμα.
 

zeppos

New member
2 May 2008
49
Εχμ, επειδή έχω μπερδέψει λίγο την κατάσταση και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, η βασική μου ερώτησή είναι:

Προτάσεις για κοπάδι tallboy ηχείων (surround, center, subwoofer) που να προτείνονται για χρήση με τον 924 και με κόστος 700-800 ευρώ το πολύ. Κατά προτίμηση (αλλά όχι απαραίτητο) τα πίσω ηχεία να είναι ασύρματα και το σετ να είναι του ίδιου κατασκευαστή.

Οπότε τα υπόλοιπα ας τα ξεχάσουμε. Τα περί ήχου και DLNA που ρώτησα αφορούσαν αποκλειστικά στο θέμα του DD/DTS 5.1 για την περίπτωση των ταινιών. Και οι απαντήσεις που πήρα νομίζω πως με κάλυψαν, οπότε δεν έχω άλλη απορία πάνω σε αυτό. Η αναπαραγωγή μουσικής και τα αρχεία ήχου είναι δευτερεύοντα ζητήματα στο ΗΤ που πάω να στήσω (πχ. με flac δεν ασχολούμαι καν, ό,τι έχω είναι σε απλό MP3, συνήθως στα 320kbps).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για παράδειγμα, εκτός από τα Crystal Audio που ανέφερα ήδη, άλλο ένα ενδιαφέρον σετ που βρήκα είναι τούτο εδώ: http://www.teufelaudio.com/home-cinema/lt-2-mk2-5.1-set-l-p9513.html

Μόνο που ξεφεύγει λίγο από το price range που επιθυμώ και δεν νομίζω να υπάρχει στην Ελλάδα.
 

zeppos

New member
2 May 2008
49
Τελικά έγινε η παραγγελία και την παραθέτω εδώ για future reference:

- Pioneer VSX 924
- JBL Loft 5.1 pack (2x Loft 50 κολώνες για μπροστά, 2x Loft 30 surround για πίσω, 1x Loft 20 center και 1x Loft SP150 subwoofer 10")
- 25m καλώδιο Procab LS25 (2x 2.5mm)
- 1.5m Fisual coaxial για το subwoofer
- 24x μπανάνες 24Κ

Κάποια στιγμή θα χρειαστώ βάσεις για τα surround, ενώ μελλοντικά ίσως πάρω tallboy speakers για τα πίσω και βάλω τα Loft 30 αλλού (στα πλάγια ή στο PC).
 

zeppos

New member
2 May 2008
49
Re: Απάντηση: Πρόταση για αγορά ηχείων σε Pioneer VSX 924

Οι εντυπώσεις (και η συμβουλή) μου είναι να μην αγοράσω ξανά ποτέ τίποτα από τις Ωδές. Αυτό που διαφημίζουν ως "ετοιμοπαράδοτο" τελικά θέλει 2+ βδομάδες για να αποσταλεί. Ακόμα δεν έχω συμπληρώσει όλο το σετ και περιμένω σαν μλκας για το υπόλοιπο της (ήδη εξοφλημένης) παραγγελίας.