ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Supersonic το τεστ θα το κάνω σίγουρα, σου είπα ότι το όλο νήμα μου κίνησε στο μέγιστο την περιέργεια και απ το κρεββάτι του ξενοδοχείου μπήκα στη διαδικασία να διαβάσω και τις 19 σελίδες! Ο εξοπλισμός μου δεν είναι δα και τόσο ακριβός, ίσως βέβαια γιατί κυνήγησα τα μεταχειρισμένα οπότε έδωσα τα μισά λεφτά απ ό,τι αν τα έπαιρνα καινούρια, εξάλλου πάντα υπάρχει το σαράκι της αναβάθμισης στο πλαίσιο βέβαια της οικονομικής μου δυνατότητας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των οικονομικών μετακόμισα σε χώρο πολύ δύσκολο όσον αφορά τις εξωτερικές συνθήκες, το καλό είναι ότι είμαι με ενοίκιο οπότε κάποια στιγμή θα βρεθεί καλύτερος, δεν μπορώ να πετάξω ή να υποβαθμίσω τον εξοπλισμό μου επειδή προσωρινά είμαι σε κακό χώρο, κάποια στιγμή θα αλλάξει κι αυτό. Οσο για το τεστ σίγουρα θα το κάνω, δεν το απαξίωσα προσωπικά, αντιθέτως τέτοια τεστ με εξιτάρουν να δω την ακουστική μου δυνατότητα, απλά εξέφρασα απορίες οι οποίες χρήζουν περισσότερων γνώσεων όσον αφορά τους παράγοντες και τις συνθήκες ακρόασης. Οσον αφορά το θέμα κατάταξης hi-end - mp3 δεν μπαίνω καν στη διαδικασία, ταμπέλες δεν βάζω, εγώ μουσική ακούω mp3 μέσω dlna απ τον υπολογιστή μου και η μουσική μου αρχειοθήκη είναι όλη mp3 320kb/s αν και το 90% αυτών υπάρχουν και σε μορφή flac πιο πολύ για ψυχολογικούς λόγους, απ ό,τι θυμάμαι δεν πρέπει να έχω ακούσει και ποτέ τα τελευταία τουλάχιστον στον χώρο που βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια, απλά στην παρούσα φάση όπως ξέρουν μερικοί εγώ Ιούνιο έως και αρχές Οκτώβρη το σύστημα το κλείνω, προτζέκτορας και ενισχυτές βγαίνουν εντελώς απ την πρίζα καθώς καλοκαίρι κάνω αποτοξίνωση και κυρίως δεν θέλω να ταλαιπωρώ τα μηχανήματα με τη ζέστη, αν πετύχω κάποια δροσερή μέρα ίσως και να τα ανοίξω μόνο και μόνο για το τεστ, εως τότε απλά θα διαβάζω τις δικές σας εντυπώσεις και αποτελέσματα.
 

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,082
Στο avsite πριν 10 χρόνια και βαλε στο τεστ του Κόγια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους διοργανωτές επικράτησε η ίδια λογική που βλέπουμε εδω άλλα πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Όσοι βρήκαν την σωστή απάντηση κατηγορήθηκαν για κλεψιά, όσοι δεν έλαβαν μέρος για απαξίωση φόβο και δέχτηκαν περίπου μόνο την λανθασμένη σαν την σωστή και τίμια απάντηση.

Από την μεριά τούς οι διαγωνιζόμενοι είχαν την ίδια δικαιολογία, την λανθασμένη η την σκόπιμη επιλογή του κομματιού.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,356
Το να κάνει κανείς ότι καλύτερο μπορεί (στη θεωρία) είναι εντελώς διαφορετικό από το να έχει επίγνωση τι μπορεί να ακούσει, τόσο λόγω των ακουστικών του δυνατοτήτων όσο και λόγω του ίδιου του συστήματος.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι δυσκολεύτηκαν να βρουν το ασυμπίεστο ανάμεσα σε διάφορα "σαβουρο-mp3" δε σημαίνει άυτόματα ότι ο καλύτερος τρόπος να ριπάρει κάποιος τη δισκοθήκη του είναι να το κάνει σε mp3. Το flac είναι σωστότερο και ο αποθηκευτικός χώρος είναι πλέον φτηνός.

Τέτοιες δοκιμές μας βοηθάνε κυρίως να μην κοκορευόμαστε και να μη νιώθουμε χρυσαυτιάδες. Το πόσα λεφτά θα ξοδέψουμε ή το αν θα πάρουμε ένα πανάκριβο καλωδιο χωρίς να συντρέχει λόγος δεν είναι μεμπτά. Στην τελική ανάλυση δεν κλεψαμε τα λεφτά! Δουλέψαμε και θέλουμε να κάνουμε την ^#$λα μας σαν άνθρωποι!

Όσον αφορά στο mp3 128 είναι όντως ότι χειρότερο μπορεί να επιλέξει κάποιος από τον κόσμο του lame/mp3. Mε ελάχιστο ψάξιμο, κάποιος μπορεί να ριπάρει/μετατρέψει σε 320 ή ακόμα καλύτερα σε V0 και να έχει ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.

Προσωπικά κάνω συνεχώς μετατροπές τα flacs μου σε V0 πριν τα τοποθετήσω στο smartphone μου και τέτοιου τύπου mp3 είναι μόνιμη συντροφιά μου στο τρέξιμο.



κοίτα να δεις Μιχάλη (σωστά?)
το γεγονός ότι οι περισσότεροι δυσκολεύτηκαν (σύμφωνα με σένα με σαβουρο μπ3) δείχνει ακόμα παραπάνω ότι ακόμα και με σαβουρομπ3 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ να διακρίνουν από ένα ασυμπίεστο.
και φυσικά ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος είπε ότι θα ριπάρω σε μπ3. Το έχω κάνει ήδη και δεν ξέρω πλέον τι θα έκανα σήμερα. (Ξανά δεν το κάνω)
Αλλά λέω (και λέμε) ότι καιρός είναι να πάψει πλέον το παραμύθι αυτό. Ότι το μπ3 είναι για τον ....έοντα.
Το μπ3 σε 320 και σε 256 αλλά και 128 είναι κανόνι, εφ όσον το αρχικό ύλικό είναι σωστό.
Εχω 128άρια ριπαρίσματα βινυλίου, (που βρήκα επειδή δεν έβρισκα πουθενά) και είναι φοβερά.
Επίσης ΞΑΝΑΛΕΩ υπάρχει ιντερνετικό ράδιο στα 128 απο σταθμούς που σέβονται τον εαυτό τους και θα μπορούσα να τους ακούω για το υπόλοιπο της ζωής μου, αντί στο ίδιο διάστημα να ψάχνω HD.
Εχω πάψει να αισθάνομαι χρυσαυτιάς (αν ποτέ θεωρήθηκα) εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Και η αιτία είναι δοκιμές σαν αυτές που δεν απαξίωσα, αλλά υποψιάστηκα και είπα "ρε συ λες"?

Καλώδιο έχω 15 χρόνια να αγοράσω.
Τη δισκοθήκη μου την έχω κατά 100% σε flac μετά από επίπονη διαδικασία που έγινε πριν 12 χρόνια. Και έχω περίπου άλλο ένα ποσοστό γύρω στο 10-20% δειγματισμένο σε 128-320.
Παλιότερα όταν άκουγα αρκετά από ένα ipod (που ακόμα έχω και παίζει) τη μισή μου δισκοθήκη την είχα ριπάρει σε 256-320. Μετά όταν τα γύρισα όλα σε flac δεν είδα να γίνεται και τίποτα φοβερό.
Όσες φορές αναζήτησα αυτό το τελευταίο 10-20% της δισκοθήκης μου σε flac ή και HD μετά από λίγο καιρό τα έσβησα γιατί πιάνανε χώρο.

Ακριβώς αυτό που λες.
Δοκιμές σαν αυτές με κάνανε να μην κοκορεύομαι όπως κάνουν άλλοι.
Και έχω και σχετικά πρόσφατο καλό ακουόγραμμα.

Ο Σπύρος το έπιασε το νόημα πιό πάνω.
Η μουσική πρέπει να είναι δίπλα σου, εύκολη και άμεση. Αν είναι να την κυνηγάς μια ζωή για να ακούσεις 10 λεπτά....άστο καλύτερα.




υ.γ. σχετικά με τα σαβουρομπ3 :
πιστεύω κάποιος από όλους εσάς τους αμφισβητίες να μπεί στον κόπο να ρωτήσει να θέσει τις ενστάσεις του "αρμοδίως" και όχι να φωνάζει γενικώς στ αλώνια.
Και αφού το κάνει ας μας ενημερώσει και μας για την "απόπειρα ηθελημένη ή μή εξαπάτησής μας"
 

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο άνθρωπος πήγε να μας εξαπατήσει. Επίσης σαβουροmp3 το είπα λόγω bitrate και όχι λόγω της ποιότητας των συγκεκριμένων και μάλιστα έβαλα εισαγωγικά για να τονίσω ότι το λέω ειρωνικα.

Στο noiz.gr έχω να γράψω από το 2008 ή κάπου εκεί τελοσπαντων. Καμια καουρα δεν έχω να επικοινωνήσω με τον άνθρωπο να του ζητήσω και τα ρέστα για μια δημοσίευση που έκανε.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,356
Δεν το είπες εσύ το είπε άλλος.
και ανακυκλώνουμε την ίδια συζήτηση ....ξανά και ξανά.
Υποτίθεται ήταν ένα 320, ένα vbr και ένα 128 εκτός από το wav.
Η σαβούρα δεν ξέρω που είναι ή το bitrate πού είναι λάθος.
Ίσως ο άνθρωπος είπαμε να χρησιμοποίησε ένα codec κάποιου daw, αντί lame. Αλλωστε μπ3 οι ηχολήπτες χρησιμοποιούν μόνο για να δώσουν δεξιά αριστερά μια μείξη. Όταν θέλουν έξοδο κάνουν wav.
Ίσως από κεκτημένη έκανε απλώς export από το daw. Σιγά μη σκεφτοταν να το κάνει με lame.
Δεν έχω ιδέα.

Όμως και εσύ και άλλοι εκφέρετε άποψη για τό ότι κάτι ήταν λάθος.
Και από την άλλη μου λες ότι δεν έχεις καούρα να πάς να ρωτήσεις.
Σε μας, όμως, το λες....

Δεν ξέρω ...δεν σε πιάνω.
 

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Πραγματικά δεν αντέχω άλλο αυτή την κουβέντα. Έκανα ένα τεχνικό σχόλιο με όλες τις αποδείξεις και μου έχει βγει από τη μύτη.

Με έσκασες!

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
 

sportteo

AVClub Addicted Member
19 December 2007
2,836
Θεσσαλονίκη
Ρε παίδες ωραία όσα γράφονται αλλά μήπως:
1. τα αφτιά μας λέω δεν είναι απολεστικά ;ιδιαίτερα μετά τα 50......ε νομίζω έχει βάση!
2.το ότι κάποιοι δεν ακούμε διαφορές σημαίνει ότι είναι και σωστό;
3.το placebo χάπι δεν έχει σε κάποιους αποτέλεσμα; σε μένα ναι, θα ήθελα να ξέρω ότι αυτό που ακούω έχει την καλύτερη ποιότητα :ridinghorse:
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,462
Πειραιας
........
Εχω πάψει να αισθάνομαι χρυσαυτιάς (αν ποτέ θεωρήθηκα) εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Και η αιτία είναι δοκιμές σαν αυτές που δεν απαξίωσα, αλλά υποψιάστηκα και είπα "ρε συ λες"?

Ααα γειά σου.......έτσι ο άνθρωπος γινεται σοφοτερος,οταν ενημερωνεσαι,όταν δοκιμάζεις ,όταν ακούς την γνώμη του άλλου και οταν δεν απαξιωνεις τιποτα.
Σε μια συνάντηση σε σπίτι συμφορουμιτη,παθαμε την εξής πλάκα ( μαζί με κατι παλια που είχα μαζέψει, στο πίσω μέρος του μυαλού μου )και από τότε αποφασισα οριστικα να μην ξανασχοληθω με το hifi πάρα μονο με την δική μου προσωπική απόλαυση.

Σε ένα Walkman τοποθετήθηκε ένα CD και με ΑΚΟΥΣΤΙΚΆ ακουγαμε να τραγούδι (ή μονο τον ηχο, δεν θυμάμαι ακριβως)που είχε ένα χαρακτηριστικό τύμπανο στο αριστερό κανάλι και μόνο σε αυτό και ακουγόταν φυσικά μόνο στο αριστερό αυτί.
Αυτό σημαίνει ότι ,λογικά, αν αλλαζαμε την θέση των ακουστικών στο κεφάλι μας, το τύμπανο τώρα θα ακουγόταν από το δεξι αυτι.
Αμ δε.........εκεί αυτό στο αριστερό αυτί. ...πεισματικά! !!

Προφανως το Cd ήταν ειδικό (το τεστ μας το έκανε ο Σταματακος) αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ιδιο.
Αντε, μετά από αυτό, να πας και να μιλήσεις για "στερεοφωνικη εικόνα " και να μην σου πετάξουν ζαρζαβατικα! !

Αν μια φορά στην ζωή σου ακούσεις ζωντανά,δίπλα σου και χωρις καμία ηλεκτρική βοήθεια ένα καλό ντράμερ, τότε θα φύγεις από το στούντιο με ενα δάκρυ να σιγοτρεχει στο μάγουλο σου, θα πας σιγά σιγά και με σκυμενο το κεφάλι σπίτι σου και με άγρια χαρά θα ΚΑΨΕΙΣ όλο σου το στερεοφωνικό. :grinning-smiley-043
Μετά με την ησυχία σου και χωρίς ενοχές, θα απολαύσεις το τραγουδι που σου αρέσει ,από το ηχειακι του ταμπλετ σου-bye-
 
Last edited:

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,462
Πειραιας
Πραγματικά δεν αντέχω άλλο αυτή την κουβέντα. Έκανα ένα τεχνικό σχόλιο με όλες τις αποδείξεις και μου έχει βγει από τη μύτη.

Με έσκασες!

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Μιχάλη παιδί μου,μην μας παρεξηγεις εμας τους ηλικιωμενους:grandpa:.....σας αγαπάμε και θέλουμε να σας παιδευουμε:D
 

Ducksong

Supreme Member
11 July 2013
4,985
The Dutch Mountains
Στο avsite πριν 10 χρόνια και βαλε στο τεστ του Κόγια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους διοργανωτές επικράτησε η ίδια λογική που βλέπουμε εδω άλλα πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Όσοι βρήκαν την σωστή απάντηση κατηγορήθηκαν για κλεψιά, όσοι δεν έλαβαν μέρος για απαξίωση φόβο και δέχτηκαν περίπου μόνο την λανθασμένη σαν την σωστή και τίμια απάντηση.

Από την μεριά τούς οι διαγωνιζόμενοι είχαν την ίδια δικαιολογία, την λανθασμένη η την σκόπιμη επιλογή του κομματιού.


Που είναι το περίεργο? Κάθε τέτοιου ειδους "διαγωνισμός" είναι διαβλητός.

Συμφωνώ με την λογική του supersonic ότι πρέπει να το δοκιμάσεις για τον εαυτό σου και ως εκεί!

Ποσταρίσματα για γλυκούς ήχους και αέρηδες όταν και κουφός μπορεί να βρεί την σωστή απάντηση είναι εντελώς άκυρα..

Διαγωνισμος μπορεί να υπαρξει μόνο σε ελεχόμενο περιβάλλον
 
Όμως και εσύ και άλλοι εκφέρετε άποψη για τό ότι κάτι ήταν λάθος.
Και από την άλλη μου λες ότι δεν έχεις καούρα να πάς να ρωτήσεις.
Σε μας, όμως, το λες....

Προσωπικά είπα ότι τα 320άρια αρχεία δεν φαίνονται να φτιάχτηκαν με τον καλύτερο codec.. μέχρι εκεί..

Αλλά προσέθεσα και ότι παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση οι ακουστικές διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές ή ακόμα και μη υπαρκτές..
 
Ρε παίδες ωραία όσα γράφονται αλλά μήπως:

1. τα αφτιά μας λέω δεν είναι απολεστικά ;ιδιαίτερα μετά τα 50......ε νομίζω έχει βάση!

Χάνουμε μόνο σε απόκριση ψηλά, κατά τα άλλα μια χαρά ακούμε.

2.το ότι κάποιοι δεν ακούμε διαφορές σημαίνει ότι είναι και σωστό;

Όχι, σημαίνει ότι κάποιοι δεν ακουν/ακούμε διαφορές. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

3.το placebo χάπι δεν έχει σε κάποιους αποτέλεσμα; σε μένα ναι, θα ήθελα να ξέρω ότι αυτό που ακούω έχει την καλύτερη ποιότητα :ridinghorse:

Έχει τεράστια σημασία. Η ψυχολογία μας γενικότερα παίζει τεράστιο ρόλο όταν ακούμε κάτι (κριτικά).
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,356
Προσωπικά είπα ότι τα 320άρια αρχεία δεν φαίνονται να φτιάχτηκαν με τον καλύτερο codec.. μέχρι εκεί..

Αλλά προσέθεσα και ότι παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση οι ακουστικές διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές ή ακόμα και μη υπαρκτές..
δεν αναφέρθηκα σε σένα ντιμ. Και περί codec επίσης ειπα την άποψή μου.
Η ουσια ειναι τί μπόρεσε να ξεχωρίσει ο καθενας ακομα και με χειρότερο codec. Και είναι φανερό οτι και παλι οι διαφορες δεν ηταν αντιληπτες.
αν ο codec ηταν τόσο χειρότερος θα έπρεπε να δημιουργήσει αρχεία που να κάνουν μπαμ οτι συμπιεστηκαν. Αυτο δεν φάνηκε στις προβλέψεις του καθενός.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,462
Πειραιας
αν ο codec ηταν τόσο χειρότερος θα έπρεπε να δημιουργήσει αρχεία που να κάνουν μπαμ οτι συμπιεστηκαν.
Σωστούν. ........τόσο το χειρότερο για μας που με μαπα συμπιεστή δεν μπορούμε να καταλάβουμε το mp3.
Δηλαδή αν το συμπίεζε με λαμε, θα ήταν καλύτερο από το πρωτότυπο? ?:drummer:
 

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Επειδή έχει γίνει κουβέντα γύρω από καλούς ιντερνετικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα 128, σας δίνω ένα link από έναν από τους αγαπημένους μου σταθμούς:

https://www8.radioparadise.com/rp3.php?name=Listen&file=links

Έχει όλες τις επιλογές να διαλέξετε.

Σας προτρέπω να κάνετε μια δοκιμή σε mp3 128 και στο καπάκι να βάλετε AAC 320 και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας!


Υ.γ. Υπόψιν ότι ο σταθμός δεν παίζει χαιεντιές.
 

red7760

Established Member
18 January 2014
237
Κηφισιά
Επειδή έχει γίνει κουβέντα γύρω από καλούς ιντερνετικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα 128, σας δίνω ένα link από έναν από τους αγαπημένους μου σταθμούς:

https://www8.radioparadise.com/rp3.php?name=Listen&file=links

Έχει όλες τις επιλογές να διαλέξετε.

Σας προτρέπω να κάνετε μια δοκιμή σε mp3 128 και στο καπάκι να βάλετε AAC 320 και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας!


Υ.γ. Υπόψιν ότι ο σταθμός δεν παίζει χαιεντιές.

Ωχχ! Αυτον ακουω τωρα! Και τον ακουω εδω και πολυ καιρο. Είσαι άρχοντας!
 

THEMILOC

AVClub Enthusiast
6 February 2008
1,179
ΕΛΛΑΔΑ
Επειδή έχει γίνει κουβέντα γύρω από καλούς ιντερνετικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα 128, σας δίνω ένα link από έναν από τους αγαπημένους μου σταθμούς:

https://www8.radioparadise.com/rp3.php?name=Listen&file=links

Έχει όλες τις επιλογές να διαλέξετε.

Σας προτρέπω να κάνετε μια δοκιμή σε mp3 128 και στο καπάκι να βάλετε AAC 320 και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας!


Υ.γ. Υπόψιν ότι ο σταθμός δεν παίζει χαιεντιές.

Σαφέστατες διαφορές 128/320 στα ψηλά στη λεπτομέρεια και γενικά στην πληροφορία
 

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Εννοείται ότι έχουν χοντρές διαφορές! To 320ρι το "έκρυβαν" για καιρό γιατί δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση και έπεφτε. Τώρα εδώ και καιρό ευτυχώς όλα καλά.

Ακόμα και για τον swiss radio παντως που ανέφερε ο supersonic, έψαξα να δω το url που χρησιμοποιώ στο transport μου για τον jazz σταθμό και είναι το παρακάτω το οποίο δεν είναι καν mp3:

http://stream.srg-ssr.ch/m/rsj/aacp_96

Εν ολίγοις AAC και αυτοί στα 96, όπου όπως επιβεβαίωσα και από το website τους αργότερα είναι και η καλύτερη προτεινόμενη ποιότητα από τη μεριά τους.