Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,051
Δεν μπαίνω σε αυτές τις διαδικασίες για να καταστρέφω τα μαχαίρια που ακουμπάνε όπως και πολλά άλλα και ούτε γυρίζω ασύστολα την ρύθμιση για να ψάχνω μετά το σημείο μηδέν
Μιλάμε για μικρό μετρική ρύθμιση και τα πράγματα είναι απλά,προς δεξιά με την σήμανση σταθερή (η γραμμή δηλ που είναι σταθερή )κόβεις πιο λεπτά και αντίστροφα πιο χοντρά ανάλογα τον καφέ που θέλουμε ,πάντα για espresso είμαι στο σημείο μηδέν ένδειξη μηδέν ελάχιστα + - που έχει να κάνει ανάλογα το καβούρδισμα και την ποικιλία του καφέ .
Αυστηρά όμως 25 sec που πατάς το κουμπί και 60 ml για διπλό espresso.
Με την πάροδο του χρόνου οι ενδείξεις 0+- αλλάζουν αφού υπάρχει φθορά και θα μπω στην διαδικασία να τα αλλάξω τα μαχαίρια μόνο όταν δεν μπορώ να κόψω στον επιθυμητό χρόνο εκχύλισης …Αλλά αυτό αργεί .
Υ.Σ Τα συλλεκτικά αποκτούν διαχρονική αξία μετέπειτα .
Πολύ σωστός! Ακολουθώ τη συμβουλή σου!
 
  • Like
Reactions: MakisM
17 June 2006
9,805
Πάντως αν εναλλάσεσαι μεταξύ φρέσκων και μπαγιάτικων καφέδων οι αλλαγές στη ρύθμιση μπορεί να είναι μεγάλες.
Θεωρώ επίσης ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά η παροχή κομμένου καφέ με αλλαγές τόσο μικρές στο μύλο, οπότε φαντάζομαι ότι κάνεις την παραδοχή ότι είτε λεπτοκομμένος είτε χονδροκομμένος θα πάρεις τα ίδια γραμμάρια καφέ σε ίδιο χρόνο λειτουργίας του μύλου.
Πάντως στο δικό μου μύλο (Lelit Fred ενσωματωμένο στην Anita) ο χρόνος αλλάζει κατά +/- 1 δευτερόλεπτο ή και περισσότερο σίγουρα από μια χοντρή σε μια πιο λεπτή ρύθμιση και ο μέσος χρόνος για 17 γραμμάρια είναι χοντρικά 10 δευτερόλεπτα μόνο.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην εννοείς 25 δευτερόλεπτα λειτουργίας του μύλου και να εννοείς ότι
- η μηχανή σου έχει κουμπί 60 ml, οπότε κάνεις την παραδοχή ότι με 60 ml έχεις πάντα σωστό διπλό εσπρέσσο και δεν κάθεσαι να μετράς βάρος σε κάθε καφεδάκι ανάλογα με τον καφέ για να πετύχεις επακριβώς την αναλογία σε βάρος 1:2-2.5 για τον εσπρέσσο.
- οπότε τα 25 δευτερόλεπτα είναι δευτερόλεπτα εκχείλισης για 60 ml τελικού καφέ.
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Πρωτίστως ο άνθρωπος έγραψε ότι έχουμε τον ίδιο μύλο .
Αλλάζουν τελείως οι χρόνοι εκχύλισης με πολύ μικρή διαφορά από το σημείο μηδέν με αναφορά τα 18 γραμμάρια καφέ .
Μίλησα για χρόνο εκχύλισης με το που πατάς το κουμπί (25 sec)στην μηχανή δηλ είναι πρώτη επαφή που έρχεται ο αλεσμένος καφές με το νερό ,(λογικό )ορισμένοι βάζουν την ζυγαριά κάτω (περισσότερα πιο κάτω εγώ δεν την βάζω )μετράω μετέπειτα .
Από το ποτήρι μου γνωρίζω που θα σταματήσω το κουμπί δηλ με αυτό που θα πιω τον καφέ (έχει γίνει μέτρηση )
Όλοι φυσικά οι καφέδες δεν συμπεριφέρονται έτσι ,όσον αφορά για τους μπαγιάτικους έδωσα την απάντηση πιο πάνω .
Αυστηρά 25 sec μετράς τον χρόνο από το κινητό η χρονόμετρο αν διαθέτεις ,έχω και τα δυο .
Σε ορισμένους καφέδες …
Μπορείς να πάρεις Καμμένο καφέ αν χρόνος εκχύλισης είναι μικρός και ξινό αν χρόνος είναι υπερβολικός.
Οπότε είναι καλό να γνωρίζουμε καλά τον καφέ η μπορεί να αρέσει τα δυο παραδείγματα που έφερα σε ορισμένους ανθρώπους αλλά υπάρχουν κάποια στάνταρ πάντα για τον εσπρέσο .
Εννοείται σε όλες τις περιπτώσεις παίζει ρόλο η μηχανή ,ο μύλος .ο καφές το νερό 😉αλλά και το dambing.
Και εδώ η περίπτωση που αναφέρω πιο πάνω ,όπου μετρήθηκαν όλα σχολαστικά με ευλάβεια 😋
IMG_0139.png
 
17 June 2006
9,805
Να πω την αλήθεια, χαίρομαι που μπήκα στο χόμπυ στην εποχή που είχε αφήσει πίσω τις μετρήσεις όγκου και παίζει μόνο με βάρος.
Ζυγίζω τον καφέ που κόβω, ζυγίζω τον καφέ στο φλυτζανάκι. Το χρονόμετρο το ξεκινώ όταν ανοίγω την αντλία, οπότε μετράω και το χρόνο μέχρι να πέσει η πρώτη σταγόνα.
Έτσι και αλλιώς όλος μου ο εξοπλισμός είναι πρακτικά χειροκίνητος, εκτός από το PID για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
- 1 κουμπί στο μύλο, όσο το κρατάς πατημένο είναι ON όταν το αφήσεις είναι OFF
- 1 διακόπτης που ελέγχει την αντλία ON/OFF
- 1 διακόπτης 3 θέσεων για καφέ / ζεστό νερό / ατμό - έλεγχος μιας τρίοδης.
Για όλα τα υπόλοιπα 2 ζυγαριές και ένα χρονόμετρο...
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Αυτός ήταν και ο λόγος που αναφέρθηκα ότι είναι μια τρέλα αλλά με την καλή έννοια όταν Θα κάτσεις να ασχοληθείς .

Και εδώ απλά έχεις στα χέρια σου την δυνατότητα της παραμετροποίησης όταν κάποια πράγματα δεν είναι αυτόματα να φτιάξεις δηλ έναν espresso ☕️με βάση κάποια στάνταρ αλλά και να τον φέρεις στα δικά σου γούστα .

Και εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο έχουμε κάνει λάθη γενικά με διαφορετικές μάρκες καφέ αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που θα κάτσω να ασχοληθώ αν πέσει στα χέρια μου ένα χαρμάνι ώστε να μπορέσω να πάρω το μέγιστο .

Αυτό φυσικά γίνεται μια φορά αλλά θα ξανά μπείς στην διαδικασία όταν κάποια πράγματα έχουν αλλοιωθεί …

Είμαι και εγώ από αυτούς που μετράω με ζυγαριά αλλά και με δοσομετρικό ποτήρι σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί να είναι σωστά βαθμονομημένο για τον απλούστατο λόγο οι ζυγαριές ενδέχεται να χάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος .

Ένα πάλι βασικό στοιχείο που παίζει ρόλο κατά την άποψη μου και επειδή είμαστε χώρα του Freddo είναι φυσικά η διπλή δόση αλλά θα πρέπει να υπάρχει το σώμα γιατί απλούστατα όταν ο καφές έρθει σε επαφή με τα παγάκια δεν θα πρέπει να νερώνεται ειδικά το καλοκαίρι για όσους δηλ το επιθυμούν παγωμένο .

Υ.Σ Αφού μπήκαμε στην διαδικασία των μετρήσεων 😋κοπής ενός μύλου ,για τον EUREKA – MIGNON ARTE 55 16CR STAMPA MUSANTE που στην ουσία είναι ένας Specialita αλλά περιορισμένης συλλεκτικής έκδοσης τα 18 γραμμάρια καφέ σε 9 δευτερόλεπτα που ενδέχεται ο χρόνος να είναι λιγότερος αφού δεν έχουμε το έξτρα βάρος γίνεται η χρήση φυσούνας στο τέλος της κοπής δηλ κοπή σε single dose.