Σύντηξη - Ο σύγχρονος Προμηθέας

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,481
Εκεί ψηλά.....
Είναι ο πιο παλιός καημός του ανθρώπου: να κλέψει το μυστικό του Ηλιου ώστε να πάρει στα χέρια του τη ζωογόνο ενέργειά του. Υπέρτατος εγωισμός, που έγινε όμως ζωτική ανάγκη στα χρόνια μας, με τα αυξανόμενα δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης να ζητούν όλο και περισσότερη ενέργεια. Μια ενέργεια που μόνο «καθαρή» δεν είναι ως τώρα, καθώς εξαιτίας της το χώμα βάφεται κόκκινο και ο ουρανός μας μαύρος. Ομως από αυτόν τον Σεπτέμβρη κάτι άλλαξε. Κάτι που υπόσχεται ατέλειωτη ενέργεια για όλους, άρα ευημερία και - γιατί όχι; - ειρήνη. Κάτι που έχει να κάνει με το σκάσιμο μιας φουσκίτσας υδρογόνου, ίσης με μπιζέλι. Γιατί, ποιος είπε ότι μόνο «το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο μπορεί να ταράξει όλον τον πλανήτη»;

Γεφυρώνοντας το πολύ μακρινό χθες με το σήμερα, ας πούμε ότι ο θείος-Προμηθέας πέρασε χθες απ' το σπίτι και τον κρατήσαμε για φαγητό. Αφού «την τύλωσε» για τα καλά και έφτασε στο τσακίρ κέφι με το εφετινό μπρούσκο κρασί, έσκυψε συνωμοτικά και ψιθύρισε: «Τώρα, θα σας αποκαλύψω το μυστικό του Ηλιου». Κι άρχισε να λέει μια παράξενη συνταγή για να βγάζουμε, εδώ στη Γη, τη λάμψη και την ενέργεια που βγάζει ο Ηλιος, με τον τρόπο που το κάνει και εκείνος.

«Ξεκινάς», είπε, «με λίγο θαλασσινό νερό. Απ' αυτό βγάζεις δύο πυρήνες υδρογόνου, που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους. Ο πρώτος λέγεται δευτέριο και έχει ένα νετρόνιο και ένα πρωτόνιο, ενώ ο άλλος λέγεται τρίτιο και έχει δύο νετρόνια και ένα πρωτόνιο. Παίρνεις αυτά τα δύο και τα πήζεις σε φωτιά, ώσπου γίνονται ένα. Αυτό που προκύπτει από τη σύντηξη είναι ένας βαρύτερος πυρήνας, που τον λένε ήλιο και έχει δύο νετρόνια και δύο πρωτόνια. Ο πυρήνας του ηλίου όμως έχει ελάχιστα μικρότερη μάζα από το άθροισμα των μαζών των δύο πυρήνων υδρογόνου που είχαμε. Τι έγινε η διαφορά; Ενέργεια! Ενέργεια που στην αρχή είναι κινητική, αλλά μετατρέπεται αμέσως σε θερμική μόλις ο πυρήνας του ηλίου και το περισσευούμενο νετρόνιο πέσουν αφηνιασμένα σε ό,τι είναι τριγύρω τους και αρχίσουν τα τρακαρίσματα. Πόση είναι αυτή η ενέργεια που εκλύεται; Από δέκα ως 100 φορές περισσότερη απ' όση χρειάζεται για τη σύντηξη. Και... σκεφτείτε ότι από 600 κιλά θαλασσινό νερό - μα τον Ποσειδώνα - βγάζεις την ενέργεια που θα σου έδινε το κάψιμο δύο εκατομμυρίων τόνων κάρβουνου!».

Με τα λόγια αυτά, ο θείος-Προμηθέας αποκοιμήθηκε. Θα μας εξηγούσε ίσως τα περίεργα που είπε το πρωί, ξεμέθυστος. Το ίδιο βράδυ όμως κάποιοι «άνδρες με τα μαύρα» τον απήγαγαν και χάθηκαν τα ίχνη του. Υστερα από χρόνια, ακούστηκε ότι βρισκόταν κάπου στον Καύκασο.






Αριστερά ο προς εξαΰλωση κόκκος και δεξιά ο θαλαμίσκος βομβαρδισμού του

Pellet-hohlraum.jpg



Από τη σχάση στη σύντηξη

Οι χιλιετίες κύλησαν χωρίς ποτέ να μαθευτεί η εξήγηση. Ωσπου, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αϊνστάιν δικαίωσε μαθηματικά τον θείο: E=mc², άρα η μάζα που «χάνεται» όντως γίνεται ενέργεια.

Οι άνθρωποι πήραν την εξίσωση του Αϊνστάιν και την έβαλαν στην πράξη, αλλά είχαν ξεχάσει ότι η συνταγή μιλούσε για σύντηξη και έφτασαν στη σχάση. Εφτιαξαν έτσι βόμβες και πυρηνικούς σταθμούς, σπάζοντας πυρήνες ραδιενεργών στοιχείων, όπως το ουράνιο και το πλουτώνιο, και γεμίζοντας τον πλανήτη με ραδιενεργά απόβλητα που δεν λένε να «σβήσουν». Κάποιοι θυμήθηκαν ότι η σύντηξη μιλούσε για απλό νεράκι και καθόλου βλαβερά απόβλητα, αλλά πώς μπορούσε να επιτευχθεί;

Το πρώτο διστακτικό βήμα στην κατεύθυνση της σύντηξης έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '40, όταν κατάφεραν να ελέγξουν το πλάσμα, δηλαδή καυτό μείγμα από ιόντα και ελεύθερα ηλεκτρόνια, χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία. Είδαν ότι ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του πλάσματος στα 100 έως και 300 εκατομμύρια βαθμούς Κέλβιν μπορούσαν να συντήξουν θετικά φορτισμένους πυρήνες δευτερίου με πυρήνες τριτίου και να προκύψει ήλιο. Αλλά η ενέργεια που ξόδευαν γι' αυτή τη σύντηξη ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' όση έπαιρναν στο τέλος.

Στη δεκαετία του '70 η εφεύρεση του λέιζερ - της εκπομπής φωτονίων σε ριπή ίδιας συχνότητας- αιχμαλώτισε τη σκέψη των ερευνητών της σύντηξης και άρχισαν τα πειράματα: Εστίασαν ισχυρές δέσμες ακτίνων λέιζερ σε ένα σφαιρίδιο που εμπεριείχε ως «καύσιμο» μικρογραμμάρια δευτερίου και τριτίου, κάνοντάς το να υπερθερμανθεί απότομα. Ακολουθώντας πιστά τον Τρίτο Νόμο του Νεύτωνα (κάθε δράση προκαλεί ίση και αντίρροπη αντίδραση), το εξωτερικό περίβλημα του στόχου εξερράγη, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του ενερράγη προς τα μέσα, προξενώντας αιφνίδια και τεράστια συμπίεση στο περιεχόμενο καύσιμο. Αυτή η εσωτερική συμπίεση υπερθέρμανε το καύσιμο «ως την καρδιά του», όπου προξένησε μια αυτοσυντήρητη καύση, γνωστή ως ανάφλεξη. Η θερμοπυρηνική αυτή ανάφλεξη μεταδόθηκε αστραπιαία στο εξώτερο τμήμα του καυσίμου, παράγοντας ενέργεια πολλαπλάσια από τη χρησιμοποιηθείσα για να «ανάψουν» τα λέιζερ. Αρα, η συνταγή του Προμηθέα έστεκε!



Ο μαραθώνιος του «γήινου Ηλιου»

Οι επιστήμονες λοιπόν γνωρίζουν πλέον ότι η σύντηξη δουλεύει και ότι σίγουρα κάποια μέρα θα μπορούσαμε να καλύψουμε με εργοστάσια πυρηνικής σύντηξης τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη. Για να φτάσει αυτή όμως η πολυπόθητη ημέρα έπρεπε αφενός να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε τη μέγιστη απόδοση ενέργειας, αφετέρου να βρούμε τον τρόπο να ελέγχουμε τη σύντηξη σε βαθμό που να επιτρέπει τη συνεχή επανάληψή της.

Για την επίτευξη αυτής της καθαρής και ανεξάντλητης ενέργειας επακολούθησε ένα αγώνας δρόμου μεταξύ σχεδόν όλων των τεχνολογικά προηγμένων χωρών. Προτάθηκαν διάφορες μέθοδοι, όμως το κόστος υλοποίησης όλων ήταν τεράστιο. Ετσι, σταδιακά, τα επί μέρους ερευνητικά ινστιτούτα σύντηξης άρχισαν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να συνασπίζονται σε πολυεθνικά κονσόρτσια, που έχουν φτάσει πια τα οκτώ σε αριθμό (DEMO, HiPER, IFMIF, ITER, JET, LLE, LMJ, Wendestein 7-X). Το πιο γνωστό σε εμάς τους Ευρωπαίους είναι το ΙΤΕR, που χτίζεται κοντά στην Aix-en-Provence της Νότιας Γαλλίας. Ωστόσο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το Lawrence Livermore National Laboratory έστησε πολύ πιο γρήγορα τον δικό του ερευνητικό σταθμό - τον National Ignition Facility (ΝIF) - και εφέτος τον Σεπτέμβριο έκανε ένα σαρωτικό άλμα προόδου.



Η απόφαση να χτιστεί το NIF ελήφθη το 1994, χρονιά κατά την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωνε και οι σχεδιαστές πυρηνικών όπλων έβλεπαν να διαγράφεται εμπρός τους το φάσμα της ανεργίας. Ετσι, μολονότι η απόφαση ανήκε πολιτικά στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα κονδύλια δόθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικών Αποθεμάτων του υπουργείου Αμυνας και τα διευθυντικά στελέχη του NIF αποσπάστηκαν από τα προγράμματα του Πενταγώνου. Αυτή η περίεργη υιοθεσία στάθηκε πηγή πολλών διαχειριστικών δεινών στο όλο έργο και διακινδύνευσε πολλές φορές την υπόστασή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκίνησε με προϋπολογισμό 900 εκατ. δολαρίων και στόχο αποπεράτωσης το 2002, για να καταλήξει να ολοκληρωθεί το 2009, με κόστος 3,5 δισ. δολαρίων (σχεδόν τετραπλάσιο). Αλλά γιατί, εν τέλει, είναι τόσο ακριβό το να φτιάξεις έναν ερευνητικό σταθμό πυρηνικής σύντηξης;

Αν πάει κανείς κατευθείαν στον τεθωρακισμένο σφαιρικό «θάλαμο του στόχου», όπου επιτελείται η ανάφλεξη, θα δει μια διάταξη που θυμίζει... τα κάτοπτρα του Αρχιμήδη: 192 φακοί ακτίνων λέιζερ, σε παραβολική διάταξη, στοχεύουν το άμοιρο σφαιρίδιο διαμέτρου μόλις δύο χιλιοστών, που εμπεριέχει τα δύο είδη υδρογόνου και είναι κατεψυγμένο στους 18 βαθμούς Κέλβιν. Για να φτάσει όμως κάποιος σε αυτόν τον θάλαμο προηγείται ένα κτίριο μεγέθους τριών γηπέδων αμερικανικού ποδοσφαίρου και ύψους δέκα ορόφων, που εμπεριέχει τον μεγαλύτερο οπτικό μηχανισμό του πλανήτη και, συνάμα, την ισχυρότερη εγκατάσταση λέιζερ.

Φως εκ φωτός

Ο λόγος για τον οποίο προαπαιτείται όλος αυτός ο εξοπλισμός έχει να κάνει με το ζητούμενο της μέγιστης θερμοκρασίας που προκύπτει από έναν ομογενή βομβαρδισμό του σφαιριδίου με ακτίνες. Επειτα από δεκαετίες δοκιμών, οι επιστήμονες του NIF κατέληξαν στην εξής διάταξη: Ολα αρχίζουν με μια αρχική πηγή ακτίνων λέιζερ, που ενισχύεται με υπέρυθρο φως παραγόμενο από ένα λέιζερ υττερβίου. Στη συνέχεια το φως διαμοιράζεται σε 48 οδούς και περνάει μέσα από ενισχυτές νεοδυμίου, που ανεβάζουν τα αρχικά nanojoules φωτός σε περίπου 6 Joules. Επειτα ανάβουν ταυτόχρονα 7.680 λάμπες xenon, που τροφοδοτούνται με 422 MJ (megajoules) αποθηκευμένα σε πυκνωτές. Καθώς οι ακτίνες περνούν μπροστά από τις λάμπες, η ενέργειά τους ενισχύεται από τα 6 Joules στα 4 MJ, μέσα σε ελάχιστα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Επειτα από αυτή την τελική ενίσχυση το φως κατευθύνεται προς τον διαμέτρου 10 μέτρων θάλαμο του στόχου. Αλλά προτού καταλήξουν στους φακούς, περνούν από χωρικά φίλτρα, δηλαδή μικρά τηλεσκόπια που εστιάζουν τις δέσμες ακτίνων ώστε να είναι πλέον απολύτως ομοιόμορφες, και κάτοπτρα που τα οδηγούν στους φακούς. Το τελευταίο πράγμα που τους συμβαίνει προτού φτάσουν στους φακούς είναι ότι περνούν από έναν μετατροπέα συχνότητας. Ο λόγος είναι ότι το ως εκεί φως ήταν υπέρυθρο (1053 nm), το οποίο δυστυχώς «φρενάρει» όταν συναντά καυτά ηλεκτρόνια. Ετσι, ο μετατροπέας φροντίζει το τελικό φως που θα βομβαρδίσει το σφαιρίδιο να είναι υπεριώδες (351 nm). Από τη διαδικασία αυτής της μετατροπής υπάρχει μεγάλη απώλεια ενέργειας και η τελική ενέργεια του βομβαρδισμού καταλήγει να είναι μόλις 1,8 MJ. Είναι όμως η πρέπουσα, καθώς καταφέρνει μέσα σε πέντε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σφαιριδίου στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου (καυτότερο από την καρδιά του Ηλιου!)

Αν το πολυδαίδαλο οπτικό σύστημα είναι το κύριο κλειδί επιτυχίας του NIF, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το κόλπο που υιοθέτησε για να διασφαλίσει την ανάφλεξη του στόχου: Ναι μεν το κάθε σφαιρίδιο είναι τέλεια κατασκευασμένο από σιλικόνη, ώστε να είναι ολοστρόγγυλο και ομοιογενές (και κοστίζει γι' αυτό 40.000 δολάρια το ένα!), αλλά το NIF προτίμησε να διασφαλίσει την ανάφλεξη με τον εγκιβωτισμό του σε έναν κοίλο επιχρυσωμένο κύλινδρο, που τον ονομάζουν hohlraum (γερμανιστί, κοίλος θάλαμος).



Οι τέσσερις φάσεις τη μετατροπής της ύλης σε ενέργεια

Fusion%20phases.jpg




Η επιτυχία και τα προσεχώς

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου το NIF ανακοίνωσε ότι πέτυχε την πολυπόθητη σύντηξη με έκλυση ενέργειας μεγαλύτερη από τη δαπανηθείσα. Συγκεκριμένα, ξόδεψε 500 terawatt (περισσότερη ενέργεια απ' όση κατανάλωναν εκείνη τη στιγμή όλοι μαζί οι Αμερικανοί) αλλά η ενέργεια που βγήκε από το σφαιρίδιο του υδρογόνου ισοδυναμούσε με την κατανάλωση ενέργειας - στον ίδιο χρόνο κλάσματος του δευτερολέπτου - όλου του πλανήτη!

H ανακοίνωση έκανε επιστήμονες και κρατικούς ιθύνοντες να αγαλλιάσουν. Ηταν τόσο σημαντικό το επίτευγμα ώστε Βρετανία και Ισπανία έσπευσαν αμέσως να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με το NIF. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται άμεσα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από εργοστάσια σύντηξης. Για να είναι οικονομικά αποδοτικός ένας σταθμός σύντηξης θα πρέπει να παράγει ενέργεια τουλάχιστον δεκαπλάσια εκείνης που εναποθηκεύεται στους πυκνωτές του σταθμού (που, θυμίζουμε, είναι 422 ΜJ στην περίπτωση του NIF), και αυτή αδιάλειπτα. Αλλά η φόρτιση των πυκνωτών είναι προς το παρόν εφικτή κάθε πέντε ώρες, πολύ μακράν των δέκα συντήξεων ανά δευτερόλεπτο που απαιτεί η αδιάλειπτη λειτουργία. Οπότε, ετοιμάζουν τώρα έναν νέο τύπο λέιζερ, που θα επιτρέπει την επανάληψη του βομβαρδισμού 10 με 15 φορές ανά δευτερόλεπτο, και ρομποτικές διατάξεις που θα επιτρέπουν τη στόχευση σε σφαιρίδια που παίρνουν τη θέση τους το ένα μετά το άλλο. Η πρόβλεψη για τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από σύντηξη παραμένει, προς το παρόν, στον ορίζοντα του 2040 μ.Χ.

Εν τω μεταξύ, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε και τον αντίλογο που προβάλλεται για το όλο θέμα της σύντηξης: Οτι η χρηματοδότηση των ερευνών σε αυτόν τον τομέα στερεί τους πόρους που θα μπορούσαν να απογειώσουν τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή ότι κύριος μέτοχος της έρευνας στη σύντηξη είναι η πολεμική βιομηχανία, που θέλει να αποκτήσει ακόμη πιο καταστροφικές βόμβες. Αλλά, όταν ρωτούν σχετικά τον υποδιευθυντή του NIF, Ed Moses, εκείνος χαμογελά αφοπλιστικά: «Τι μου λέτε; Πρόκειται για επιστήμη που θα σώσει ζωές. Μια πισίνα νερό θα αρκεί για να ηλεκτροδοτήσει όλη την Καλιφόρνια. Και ένα κυβικό χιλιόμετρο θάλασσας θα ισοδυναμεί με όλα τα αποθέματα υδρογονανθράκων του πλανήτη!»



http://www.tovima.gr/science/article/?aid=420103
 
Πολυ ελπιδοφορο αρθρο,θα καθησω καποια στιγμη να ψαξω περισσοτερες πληροφοριες..Ναι,η ψυχρη συντηξη θα ελυνε αυτοστιγμει τα ενεργειακα προβληματα του πλανητη,αν ισχυουν οσα γραφονται στο αρθρο προκειται περι τεραστιας προοδου..
Βεβαια ας μην ξεχναμε οτι η αιχμη του δορατος της πειραματικης φυσικης,το CERN κανει τις δικες του ερευνες στη μοναδικη αντιδραση με αποδοση 100%,τη συντηξη υλης-αντιυλης,με θεαματικα αποτελεσματα ιδη.Οψομεθα,μακαρι η κορυφαια επιστημη ολων να προσφερει επι τελους στην ανθρωποτητα αφθονη,καθαρη ενεργεια με τον ενα η με τον αλλο τροπο..


ΥΓ
Αληθεια,τα ιταλοελληνικα λαμογια που θα εφτιαχναν οικιακες συσκευες ψυχρης συντηξης στη Θρακη τι απεγειναν;;
 

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,455
Πολυ ελπιδοφορο αρθρο,θα καθησω καποια στιγμη να ψαξω περισσοτερες πληροφοριες..Ναι,η ψυχρη συντηξη θα ελυνε αυτοστιγμει τα ενεργειακα προβληματα του πλανητη,αν ισχυουν οσα γραφονται στο αρθρο προκειται περι τεραστιας προοδου..

... όνειρα.
Την ενέργεια την ελέγχουν λίγοι και αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
Σιγά μην μας την δώσουν τσάμπα, φίλε μου.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Για να πιάσει κάτι τέτοιο, πρέπει να δωθεί η ενέργεια από καμιά δεκαριά ανεξάρτητες πηγές ταυτόχρονα, ούτως ώστε να μη μονοπωληθεί από κανέναν και φυσικά να μην προλάβει κάποιος να κατοχυρώσει αποκλειστικά δικαιώματα.

Θα ήταν πάντως τρελή ανάσα για τον πλανήτη και για την ανθρωπότητα...
 

serreos73

AVClub Addicted Member
28 June 2006
2,432
ΑΘΗΝΑ-ΑΛΙΜΟΣ
εδω προσπαθουν εχουν ιδιωτικοποιησει το νερο και απαγορευουν να πλησιασεις σε ποταμι να παρεις νερο απο εκει για να αναγκαστεις να το αγορασεις απο την ιδιωτικη εταιρια την ενεργεια θα αφησουν απο εξω?
 

Blue08

AVClub Fanatic
24 April 2008
23,335
Utopia..

Από μια «κάψουλα» υδρογόνου μεγέθους κόκκου πιπεριού παρήχθη ενέργεια αρκετή να ζεστάνει λίγα λίτρα νερό.

Έτσι, ένα φλιτζάνι υδρογόνου, μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια ενός αιώνα τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Φοβερό, εεε ?? :cool:
 

yianniskyr

AVClub Enthusiast
26 May 2008
836
UK
Παρακολούθησα χθες μία εκπομπή για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο φαίνεται πολύ υποσχόμενο για την σωτηρία του πλανήτη μας Αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.
Φυσικά σε κανένα ελληνικό κανάλι δεν είδα να το αναφέρουν έστω για λίγα δευτερόλεπτα.
 
17 June 2006
9,817
Αυτό που δεν λένε είναι ότι οι τεχνολογίες σύντηξης που αναπτύσσουμε τώρα θα παράγουν και αυτές πυρηνικά απόβλητα - σίγουρα σε πολύ πολύ μικρότερο βαθμό από τις τεχνολογίες σχάσης που έχουμε σήμερα. Βέβαια είναι εξωφρενικά πιο ασφαλής τεχνολογία όταν την κατακτήσουμε με το καλό.
Θεωρητικά ίσως να μπορεί να επιτευχθεί και πλήρως καθαρή σύντηξη, αλλά αυτή και αν είναι μακριά...Η ψυχρή σύντηξη μάλλον δεν είναι θεωρητικά εφικτή που είχε αφήσει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και μόνο λίγοι επιστήμονες ερευνούν πια τις χαμηλής ενέργειας πυρηνικές αντιδράσεις (low-energy nuclear reactions) ή την πυρηνική επστήμη συμπυκνωμένης ύλης (condensed matter nuclear science).
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,481
Εκεί ψηλά.....
Αυτό που δεν λένε είναι ότι οι τεχνολογίες σύντηξης που αναπτύσσουμε τώρα θα παράγουν και αυτές πυρηνικά απόβλητα - σίγουρα σε πολύ πολύ μικρότερο βαθμό από τις τεχνολογίες σχάσης που έχουμε σήμερα.


Ηταν απορια μου και εμενα οταν ακουγα για καθαρη καυση.....
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,777
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
H συντηξη Υδρογονου (ισοτοπων Υδρογονου) ..... ΔΕΝ ακολουθει αποκλειστικα την ΙΔΙΑ διαδρομη.
Δηλαδη τα παραγωγα να ειναι αποκλειστικα ...... Ηλιο (ισοτοπο Ηλιου) + 1 νετρονιο.

Three deuterium reactions.gif

Στους Tokamaks (οχι την τοπολογια laser στο NIF) ειπαν οτι θα συντηκουν (η σκοπευουν να συντηκουν)
ισοτοπα Δευτεριου + Τριτιου (δηλαδη ισοτοπα Νερου). Αλλα για να δουμε .... απεχουμε μια 8ετια (2030)
μεχρι να πετυχει τον στοχο του ο ΙΤΕR. Kαι μεχρι τοτε παρα πολλα μπορει να αλλαξουν.

Παντως παραγωγα που κανουν 10 η 20 χιλιαδες χρονια να διασπαστουν .... ΔΕΝ θα χουμε.
Τα νετρονια εχουν χρονο ημισειας ζωης ..... 14 λεπτα. Βεβαια αυτα τα νετρονια ερχονται σε επαφη
με πολλα αλλα υλικα (εντος του αντιδραστηρα) και ενδεχεται να τα καταστησουν ... ισοτοπα.
Και επειδη δεν ειμαι Φυσικος ... μασαω λιγη τσιχλιτσα.
 
17 June 2006
9,817
Δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια πετρελαιάδες, θα έχουν γίνει όλοι καυσιμάδες.
Ωραία η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν φτάνει για όλες τις ανάγκες που έχουμε στη βιομηχανία, τις μεταφορές κλπ. Θέλουμε υποχρεωτικά και καύσιμα. Και ΟΚ στα αυτοκίνητα πήγαμε στη μπαταριοκίνηση όπου χρησιμοποιούμε απευθείας ηλεκτρική ενέργεια, αλλά για παράδειγμα αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κοντά χρονικά για τα αεροπλάνα. Εκεί θέλουμε είτε συνθετικά καύσιμα, είτε βιοκαύσιμα που χημικά να μην διαφέρουν από αυτά που βασίζονται στο πετρέλαιο αλλά να είναι ανανεώσιμα. Για τα βιοκαύσιμα υπάρχει το θέμα της ορθολογικής χρήσης της βιομάζας για να μην προκαλέσεις άλλα ζητήματα. Για τα συνθετικά καύσιμα υπάρχει το θέμα του χαμηλού βαθμού απόδοσης που δεν απασχολεί και τόσο στην περίπτωση της σύντηξης, αλλά και το που θα βρεις CO2 και ποιας προέλευσης θα είναι:
- Μπορείς να το συλλέξεις από την ατμόσφαιρα / Δεν είναι ακόμη εμπορική τεχνολογία και προς το παρόν έχει τεράστιο κόστος.
- Μπορείς να το συλλέξεις από διεργασίες που χρησιμοποιούν βιομάζα. Είναι η μόνη άμεσα εκμεταλλεύσιμη λύση που είναι διαθέσιμη εμπορικά σήμερα.
Αν έχεις ρεύμα, νερό (μπορείς να παράξεις άφθονο μέσω αφαλάτωσης) φτιάχνεις υδρογόνο και μετά με τη χρήση CO2 μπορείς να φτιάξεις:
- Μεθανόλη
- Αιθανόλη
- Αμμωνία (με χρήση ατμοσφαιρικού αζώτου)
- βενζίνη
- πετρέλαιο
- κηροζίνη
- μεθάνιο (πρακτικά είναι ανανεώσιμο φυσικό αέριο)
- ότι άλλο σκεφτείς...
Και μετά χρησιμοποιείς τις υπάρχουσες υποδομές για διανομή / αποθήκευση / κλπ που τις έχουν οι σημερινές πετρελαϊκές που θα γίνουν εταιρίες ανανεώσιμων καυσίμων...
 
  • Like
Reactions: anderm and Larry
17 June 2006
9,817
Παντως παραγωγα που κανουν 10 η 20 χιλιαδες χρονια να διασπαστουν .... ΔΕΝ θα χουμε.
Τα νετρονια εχουν χρονο ημισειας ζωης ..... 14 λεπτα. Βεβαια αυτα τα νετρονια ερχονται σε επαφη
με πολλα αλλα υλικα (εντος του αντιδραστηρα) και ενδεχεται να τα καταστησουν ... ισοτοπα.
Και επειδη δεν ειμαι Φυσικος ... μασαω λιγη τσιχλιτσα.
Εκεί ακριβώς είναι και όλο το θέμα σε σχέση με τα ραδιενεργά απόβλητα από τη σύντηξη. Η επαφή των νετρονίων με όλα τα υλικά του αντιδραστήρα και των βοηθητικών διατάξεων γύρω γύρω του σίγουρα θα δημιουργήσει ισότοπα. Τι είδους κλπ όταν το επιτύχουμε θα μάθουμε.
 
  • Like
Reactions: SR-71
17 June 2006
9,817
Κάνεις μεγάλο λάθος.
Τόσο το βιοαεριο όσο και το συνθετικό φυσικό αέριο από ανανεώσιμο υδρογόνο και CO2 από βιομάζα ή μελλοντικά από άμεση συλλογή από τον αέρα είναι σχεδόν πεντακάθαρα.
Το σχεδόν έχει να κάνει όχι με το καύσιμο καθεαυτό αλλά είτε την διαφυγή απειροελάχιστης ποσότητας υδρογόνου από τις διατάξεις μεταφοράς και αποθήκευσηςκλπ ή κακή τελική χρήση πχ σε μηχανή εσωτερικής καύσης λόγω αντίδρασης με το άζωτο του αέρα και δημιουργία NOx.
Κατά τα άλλα αν μιλάμε για ανανεώσιμο φυσικό αέριο μέσω αεριοποίησης βιομάζας που έχει παραχθεί με ορθές πρακτικές τότε δεν είναι απλά ουδέτερο σε CO2 αλλά αρνητικό (δηλαδή απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρα) και αποθήκευση στο έδαφος ως ενώσεις του άνθρακα μέσω των φυτών.

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,777
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Tεθηκε σε λειτουργια (μετα απο αμετρητες αναβολες) ο αντιδραστηρας συντηξης JT-60SA στην Ιαπωνια.
Μικροτερος σε χωρητικοτητα απο τον ITER και ομως .... οι προσδοκιες ασυνηθιστα φιλοδοξες. Καποια στιγμη
(μετα το 2035) θα πρεπει να πετυχει συντηξη Δευτεριου-Ηλιου-3 (!!!) στους 200 εκατομμυρια βαθμους Κελσιου (!!!)
... για 100 δευτερολεπτα (!!!). Να υπενθυμισω οτι ακομα δεν εχουμε κανει καραμελα την συντηξη Υδρογονου-Δευτεριου
(μετα ειναι η συντηξη Δευτεριου-Τριτιου και τελευταια η συντηξη Δευτεριου-Ηλιου-3). Χρονοδιαγραμματα στοχων
φτανουν και περιλαμβανουν και το 2050. Ζωη να χουμε .....

https://www.science.org/content/art...xiViiq1hfBcFfpoKDQSogNy84DIqOk_jibrM9hCETcnD4
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,777
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Και τα χρονοδιαγράμματα έχουν μια τάση να τεντώνονται ασύστολα...μια AGI/ASI θα μας σώσει :p
Δεν χρειαζεται να ειναι generic (AGI) ..... μαλλον ASI (Αrtificial Specific Intelligence)
αλλα μαλλον εννοουσες Artificial Super Intelligence. Σωστα ?

Eγω θα λεγα οτι πρεπει να ειναι ANI .... Artificial Narrow Intelligence
οπως ειναι και στους ανθρωπους (καποιος μπορει να εχει IQ 180 αλλα EQ 90).