Περί Wide Sreen Signaling (WSS)

GiFra

New member
17 November 2011
57
O Ant1 και ο Alpha ακόμα και αν το περιεχόμενο είναι γυρισμένο σε 16:9 στέλνουν σήμα 4:3. Αντίθετα το Mega, το Star και το ΣΚΑΙ στέλνουν μονίμως WSS ασχέτως περιεχομένου.

Αλλά μεταδίδουν και ενα "αορατο" σημα, το λεγομενο WSS, ωστε οι δεκτες/TV να καταλαβαίνουν οτι πρόκειται για 16:9 και να ανοίγουν αυτόματα το κάδρο στις σωστές αναλογίες, αν εχουν ρυθμιστει σε auto mode. Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί μάλλον το πιο προηγμένο AFD και εναλλάσει σωστά το κάδρο ανάλογα με το πρόγραμμα, τα ιδιωτικα κανάλια είναι (λανθασμένα) μονίμως σε 16:9 mode ακόμα και όταν δείχνουν 4:3 πρόγραμμα. Ο Ant1 και ο Alpha απλά δεν μεταδίδουν καθόλου πληροφορία WSS.

Διαβάζοντας το λήμμα της wikipedia για το Widescreen Signaling έβγαλα το συμπέρασμα ότι το WSS στέλνεται μονίμως από τα κανάλια και περιέχει πληροφορίες για το aspect ratio της εικόνας (4:3, 16:9, 14:9). Κατάλαβα κάτι λάθος;
Το 'widescreen' δηλαδή αναφέρεται στις τηλεοράσεις με ευρεία οθόνη. Το wss στέλνει πληροφορίες για το σωστό aspect ratio (είτε αυτό είναι 16:9, είτε είναι 4:3)

Για το wss είχα μάθει κι εγώ μέσα από το συγκεκριμένο forum και από αυτά που λέγαν πολλά παιδιά είχα καταλάβει ότι το wss στέλνεται μόνο αν η εικόνα είναι 16:9 . Τελικά είναι λάθος αυτό; Μήπως όλα τα κανάλια της digea στέλνουν wss αλλά αυτό περιέχει λάθος πληροφορίες για το aspect ratio;

Ξέρει κάποιος με σιγουριά να απαντήσει;
 

arvageo

AVClub Enthusiast
9 September 2007
1,262
Βάρη Σύρου
Σήμα ή flag αλλιώς, στέλνεται είτε μόνιμα είτε κατά περίπτωση. Το flag για 16:9 λέγεται WSS. Wide Screen Signal δηλαδή. Το σήμα αυτό στέλνεται είτε μόνιμα όπως στα: ΣΚΑΪ, STAR, MEGA, ΒΟΥΛΗ κι ΕΡΤ HD, είτε κατά περίπτωση (που είναι και το πιο σωστό) όπως στα ΕΤ1, ΝΕΤ κι ΕΤ3. Τα ΑΝΤ1, ALPHA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και ΚΟΝΤΡΑ ενώ έχουν εικόνα 16:9 δεν στέλνουν το κατάλληλο σήμα, το flag για 16:9 δηλαδή ή αλλιώς το WSS έτσι ώστε οι τηλεοπτικοί μας δέκτες να αλλάζουν αυτόματα σε 16:9. Όσο δεν στέλνεται το σήμα αυτό οι τηλεοπτικοί μας δέκτες νομίζουν ότι ο συγκεκριμένος σταθμός έχει εικόνα 4:3.
 
Last edited by a moderator:

GiFra

New member
17 November 2011
57
Με βάση αυτά που διαβάζω στο διαδύκτιο (π.χ. εδώ) τείνω να διαφωνήσω με τον συγκεκριμένο ορισμό του WSS.

Γνωρίζω οτι το σήμα που στέλνουν STAR, SKAI και MEGA είναι μονίμως 16:9 ασχέτως περιεχομένου, ενώ αντίθετα ANT1 και ALPHA είναι μονίμως σε 4:3.
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι ότι το WSS είναι ένα σήμα που περιέχει πληροφορίες για το σωστό aspect ratio είτε αυτό είναι 16:9 , είτε 4:3 ή 14:9.
Δηλαδή ακόμα και αν το τηλεοπτικό πρόγραμμα εχει γυριστεί σε 4:3 το τηλεοπτικό κανάλι πρέπει να στείλει ένα σήμα WSS που να περιέχει την πληροφορία ότι το σωστό aspect ratio είναι το 4:3.

Υπάρχει μήπως κάποιος που μπορεί να απαντήσει με απόλυτη σιγουριά για το θέμα;
 
Last edited by a moderator:

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,411
Athens
Στην αναλογικη εκπομπη, οι εκπομπες ηταν default 4:3. Ετσι χρησιμοποιηθηκε το WSS για να διαχωρισει τις anamorphic 16:9 εκπομπες. Εκπεμποταν κατα περιπτωση και οσες TV το αναγνωριζαν (κυριως μοντελα 16:9 αλλα και καποιες "high-end" 4:3), γυριζαν αυτοματα σε widescreen ή letterbox (για τις 4:3 συσκευες). Αρα δεν υπηρχε μονιμη περιγραφη του καδρου εκπομπης, το default ηταν 4:3 ετσι και αλλιως.

Η ψηφιακη εκπομπη μεταδιδει MPEG stream, το οποιο μεσα στην κωδικοποιηση του περιεχει ετσι και αλλιως πληροφορια καδρου. Αν γραψεις σε PVR προγραμμα της ΕΡΤ που ειναι 16:9 αλλα γυριζει σε 4:3 για καποιο διαφημιστικο ή promo (συμβαινει συχνα) και το αναπαραγεις σε PC, το καδρο θα αλλαξει αυτοματα με ακριβεια frame. Νομιζω (χωρις να ειμαι σιγουρος), οτι εδω "παιζει" το συστημα AFD που επιτρεπει αλλαγη καδρου στις τηλεορασεις ακομα και ανα frame.

Ομως πληροφορια καδρου μπορεις να περασεις και μεσα απο τις ρυθμισεις του DVB stream. Αυτο ειναι το μονιμο, ας πουμε, flag που εχει η Digea, δηλαδη ή ολα 16:9 ή ολα 4:3 και ουσιαστικα ειναι η εξελιξη του WSS.
Στο DVB stream παρεχεται παντα πληροφορια καδρου και μπορει να εχει και αλλες τιμες εκτος απο 4:3 ή 16:9, οπως το ενδιαμεσο 14:9 που χρησιμοποιησε ενα φεγγαρι το BBC.
Τεχνικα, το Mega και το Star μπορουν να εχουν εναλασσομενο καδρο, αναλογα με το προγραμμα - μαλιστα απ'οτι θυμαμαι το Star αυτο εκανε στην αρχη. Το γιατι δεν το κανουν ειναι αγνωστο, οπως ακατανοητο ειναι πως δεν εχει βρεθει ενας ανθρωπος να γυρισει σε 16:9 τα stream των υπολοιπων καναλιων που εκπεμπουν κυριως anamorphic αλλα το κρατανε... κρυφο.

Βεβαια, ασχολουμαστε με λεπτομερειες. Στην Ελλαδα επι χρονια ολοι εβλεπαν ξεχειλωμενα 4:3 για να μην χανουν ιντσες απο την 40αρα!
 
Last edited by a moderator:

arvageo

AVClub Enthusiast
9 September 2007
1,262
Βάρη Σύρου
Περίπου έτσι είναι όπως το λες. Το WSS στέλνεται συνεχώς με bits για 16:9 από ΣΚΑΪ, STAR, MEGA, ΒΟΥΛΗ, ΕΡΤ HD, MTV, NICKELODEON και συνεχώς με διαφορετικά bits για 16:9 ή 4:3 ανάλογα το περιεχόμενο από ΕΤ1, ΝΕΤ κι ΕΤ3. ΑΝΤ1, ALPHA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και ΚΟΝΤRΑ ή δεν στέλνουν καθόλου WSS ή το στέλνουν με λανθασμένα bits για 4:3. Λίγο δύσκολο να στέλνουν λανθασμένα bits μάλλον δεν στέλνουν καθόλου WSS. Το ίδιο έκανε και το MEGA πέρυσι μέχρι που έβαλε τελικά WSS με συνεχόμενα bits για 16:9. Ο ALPHA παλιότερα έστελνε WSS με διαφορετικά bits για 16:9 ή 4:3 ανάλογα το περιεχόμενο στους αγώνες της Formula1. Πάντως αν παρατηρήσετε το λογότυπό του αλλάζει στο σωστό aspect ανάλογα με το περιεχόμενό του. Άρα μάλλον όταν αρχίσει να στέλνει WSS θα το στέλνει με διαφορετικά bits για 16:9 ή 4:3.
 
Last edited by a moderator:

GiFra

New member
17 November 2011
57
Το WSS είναι μια αλληλουχία bits και υπήρχε από την αναλογική εποχή. Περισσότερες πληροφορίες (εγώ δεν τα καταλαβαίνω και όλα) εδώ.

Εδώ (κλίκ για μεγέθυνση) φαίνεται στο πάνω μέρος της φωτογραφίας (κάποια από τα μαύρα/άσπρα πιξελάκια αποτελούν το WSS).




Επομένως το WSS υποδεικνύει στην τηλεόραση αν η εικόνα είναι 4:3 ή 16:9 ή letterboxed κτλ.
ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ το WSS μόνο με την 16:9 εικόνα. Βλέπω σε πολλά threads φράσεις του τύπου : 'Το MEGA έβαλε WSS', 'ο ALPHA έβαλε WSS' κτλ. Δεν ισχύουν αυτά.


 
Last edited:

GiFra

New member
17 November 2011
57
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από αυτό το site (βλέπε και φώτο) βγάζω το συμπέρασμα ότι το WSS είναι μια αλληλουχία 4 bits





Εδώ (κλίκ για μεγέθυνση) έχω κυκλώσει με κόκκινο αυτά τα 4 bits. Σε αυτό το παράδειγμα έχουμε : μαύρο-άσπρο, μαύρο-άσπρο, μαύρο-άσπρο, άσπρο-μάυρο.
Δηλαδή 0 0 0 1 . Άρα έχουμε μια εικόνα Full-width 4:3 ("12F12") (με βάση την ορολογία του παραπάνω site)




Ωστόσο στο ψηφιακό σήμα υπάρχουν και άλλοι τρόποι καθορισμού του aspect ratio. Διαβάζω για το AFD για παράδειγμα. Ίσως να υπερισχύει το AFD και να μην υπολογίζουν οι τηλεοράσεις το WSS. (έχω δει σε άλλες εικόνες από τα ελληνικά κανάλια να μην συμβαδίζει το WSS με το aspect ratio. Μπορεί να κάνω και λάθος, θα το ξανακοιτάξω)
 

GiFra

New member
17 November 2011
57
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από αυτό το site βγάζω το συμπέρασμα ότι το WSS είναι μια αλληλουχία 4 bits
Μια μικρή διόρθωση. Το WSS αποτελείται από 14 bits (βλέπε και το άρθρο στη wikipedia). Τα 4 bits που αναφέρω καθορίζουν το aspect ratio.

Από εκεί και πέρα αμφιβάλλω αν χρησιμοποιείται και το πρότυπο AFD (το οποίο δεν ξέρω τι ακριβώς είναι).
Πρέπει να είναι ενσωματωμένες οι πληροφορίες για το aspect ratio στο DVB stream όπως είχε πει και ο supacoopa.
 

nvianitakis

Supreme Member
28 December 2007
3,592
Χαλάνδρι
Το AFD είναι ένας 4bit κώδικας που χρησιμοποιείται και σαν metadata οπου περιέχει πληροφορίες της εικόνας σε mpeg & SDI signals.

Εδώ όποιος θέλει να διαβάσει.

Στο συγκεκριμένο, βλέπετε την χρήση του, αλλά και παραδείγματα του aspect ratio (που θα σας λύσουν κάθε απορία), όπως το χρησιμοποιεί η GVG στους K2 servers
 
Last edited:

GiFra

New member
17 November 2011
57
nvianitakis μήπως ξέρεις τι διαφορετικό κάνει η ΕΡΤ σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια και αλλάζει το aspect ratio σύμφωνα με το περιεχόμενο;

Γιατί τα ιδιωτικά κανάλια έχουν μόνιμα το ίδιο κάδρο (4:3 ή 16:9) ασχέτως περιεχομένου;
Είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει η εναλλαγή στο aspect ratio; Με ποιόν τρόπο γίνεται αυτή η εναλλαγή στην ΕΡΤ;
Θα σκάσω απ´το κακό μου αν δεν μάθω.
 

nvianitakis

Supreme Member
28 December 2007
3,592
Χαλάνδρι
Σε κάθε wss inserter ο κατασκευαστής σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάζεις τον παλμό, απο την θύρα GPI (general purpose interface), σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Στο automation του σταθμού, μαζί με τα διάφορα δεδομένα που του δίνεις (video input, transition, duration TC κλπ), ορίζουν και τι παλμό θα στείλουν στον inserter. Μια θύρα του automation δίνει στο GPI την συγκεκριμένη πληροφορία και τον αλλάζει. Συνήθως οι inserters έχουν προκαθορισμένες επιλογές όπου αυτές ειναι ορισμένες στο GPI
 

nvianitakis

Supreme Member
28 December 2007
3,592
Χαλάνδρι
Αυτή ειναι η συνήθης λειτουργία του inserter. Φαντάζομαι ότι έτσι τον δουλεύουν στην. ΕΡΤ. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή manual, όπου η θύρα GPI ειναι σπενεργοποιημενη και ορίζεις "καρφωτά" το aspect ratio
 

cinetheatis

Established Member
12 November 2010
157
Λεμπέτ
τέλος εποχής και για το φλαγκάρισμα στην χώρα μας με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Από δω και πέρα ο καθένας εκπέμπει όπως του καπνίσει