ASUS XONAR DS ταπεινή αλλά…

artman

AVClub Enthusiast
30 November 2008
768
Πειραιάς
Ταπεινή αλλά όχι καταφρονεμένη. (Μια κάρτα ήχου για χαμηλά βαλάντια).

Μια σύντομη παρουσίαση μιας κάρτας λίγο άγνωστης λόγω χαμηλής τιμής, αλλά…



Την συγκεκριμένη κάρτα την αγόρασα πριν από πολύ καιρό (τουλάχιστον 1,5 χρόνια), σαν λύση ανάγκης επειδή προσωρινά είχα ξεμείνει από dac.
Είναι μια κάρτα χαμηλού προφίλ και την διάλεξα γιατί με έπειθε ο digital to analog converter που χρησιμοποιεί (wolfson dac), η δυνατότητα αλλαγής του op amp της εξόδου (ne5532), η υποστήριξη αρχείων υψηλής ανάλυσης 192/24 και η πολύ χαμηλή τιμή της. (γύρω στα 50 ευρώ).

Η απόδοση της καρτούλας μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Ο opamp σύντομα αντικαταστάθηκε με έναν opa2134 που μου έδωσε ένας φίλος (Χάρη thanks φίλε).

Θα μπορούσε να τοποθετηθεί και ένας καλύτερος της national, αλλά μέχρι να παραγγείλω είχα ήδη αγοράσει κάποιο ντακίδιο, για να φύγει και αυτό και να βολευτώ τελικά με την emu 0204 usb.

Η ASUS XONAR DS παραγκωνίστηκε και μάλιστα λίγο άδικα, γιατί ο λόγος δεν ήταν ο ήχος της, αλλά το φτωχό παρουσιαστικό της! Δηλαδή λειτούργησαν ψυχολογικά και όχι ακουστικά κριτήρια. Υπήρχε βέβαια πάντα και η προσδοκία του καλύτερο ήχου από κάποιον dac.

Σήμερα, αφού την ξετρύπωσα τυχαία μέσα από ένα κουτί, την τοποθέτησα σε έναν υπολογιστή και ξεκίνησα ακροάσεις. Flac υψηλής ανάλυσης 192/24, 96/24, αλλά και τυπικής ανάλυσης. Αρκετή κλασική μουσική, αλλά και ροκιές και ολίγη τζαζ.

Έ λοιπόν , με το χέρι στην καρδιά, αυτό το πλακετάκι, που είναι η κάρτα, δίνει έναν από τους πιο ξεκούραστους ήχους, που έχω ακούσει ποτέ, χωρίς να υπολείπεται ούτε σε ανάλυση, ούτε σε δυναμικά.
Υπερβολές θα σκεφτεί κανείς και καλά θα κάνει, αλλά εγώ θα επιμείνω.
Το βιολί το αποδίδει με λυρισμό και ο ήχος της έχει ροή. Προσπαθώ να την ξεμπροστιάσω, να την κάνω να χάσει κάπου, να σκληρύνει στις υψηλές, να λεπτύνει τις χαμηλές, αλλά τίποτα. Ο ήχος της σε σχέση με την τιμή της, είναι δυσανάλογα καλός. Τηρουμένων κάποιων λογικών πλαισίων πάντα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η καρτούλα θα κάνει τα βαρέως τύπου ντακ να σκάσουν από ντροπή, αλλά είναι παραγνωρισμένη.
Βλέπω αρκετό κόσμο να ψάχνει για φτηνές λύσεις για τον υπολογιστή του και αυτή είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες (φτηνές λύσεις, το τονίζω, γιατί ενδέχεται να μην γίνω κατανοητός).

Αρκεί βέβαια ο υπολογιστής να είναι desktop, λόγω pci.

asus_xonar_ds_71_1.jpg
 
Last edited by a moderator:

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση! :music-smiley-005:
Πραγματικά υπάρχει ανάγκη για καλές κάρτες στην οικονομική κατηγορία τιμής.
Οι κάρτες ήχου σε PCI γενικά δεν θεωρούνται οι πιο κατάλληλες για μουσική ποιότητα, λόγω του θορυβώδους περιβάλλοντος του υπολογιστή, που δεν είναι και ότι το καλύτερο.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, κάποιες από τις οποίες είναι κορυφαίες (π.χ. Lynx). Και πρέπει να έχουμε υπ' όψη πως πάντα υπάρχει ανάγκη για κάποια καλή multimedia κάρτα.

Υ.Γ. Με ποιά ηχεία την έχεις συνδέσει; (τώρα, αλλά και προηγουμένως)...
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,396
t3.large
έχω εδώ και κανα 6μηνο την Xonar DX

asus_xonar_dx_01_2040203236_o.jpg


η οποία πραγματικά έχει απογειώσει τα fostexάκια που εχω στο PC. Δεν το κρύβω ότι είναι το αγαπημένο μου μέρος να ακούω μουσική!

θέλω κάποια στιγμή να αλλάξω τα opamps αλλά μάλλον θα χρειαστώ βοήθεια...
 

artman

AVClub Enthusiast
30 November 2008
768
Πειραιάς
Ευχαριστώ και εγώ Sonus Naturalis.

Οι προβληματισμοί σου σχετικά με την θύρα pci είναι γνωστοί και κατανοητοί. Θα αναφέρω και εγώ κάποιους δικούς μου. Αν και το firewire υπάρχει από την εποχή
της εμφάνισης του mini DV και οι ασύγχρονες Usb αρκετά πριν τις ανακαλύψουν οι εταιρείες Audio, πολλές επαγγελματικές κάρτες κυκλοφορούν ακόμα σε μορφή
pci κάρτας (ίσως αυτό σημαίνει κάτι, ίσως και όχι, πραγματικά δεν γνωρίζω).
Από την άλλη τα κακόφημα τροφοδοτικά των υπολογιστών υποστηρίζουν μέσω bios (αν το επιτρέπει) ακριβείς ρυθμίσεις των τάσεων , της τάξης του 0,1 volt και
τροφοδοτούν ευαίσθητους στον θόρυβο και τις αστάθειες επεξεργαστές κλπ.
Δεν ξέρω λοιπόν που τελειώνει η πραγματικότητα και αρχίζει ο μύθος, σε ό,τι έχει να κάνει με διαύλους επικοινωνίας και τα τροφοδοτικά και σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Ξέρω όσα ξέρουμε οι περισσότεροι από όσους ασχολούνται χρόνια με τους υπολογιστές και τον ήχο και υποκύπτω σε όσα μας πασάρουν οι εταιρείες , οι ειδικοί και οι «ειδικοί».
Επίσης την «κριτική» μου περί της καρτούλας της asus, την έγραψα έχοντας επίγνωση του γεγονότος, ότι μπορεί να προκαλέσει αρκετά μειδιάματα και σκέψεις περί
κουφαμάρας μου…

Για την ιστορία θα αναφέρω ότι στο μεσοδιάστημα δοκίμασα και μια κάρτα prodigy audiotrack pro , παρόμοιας φιλοσοφίας, pci, αλλά ανώτερων προδιαγραφών
(πυκνωτές nichicon κλπ καλούδια, που πείθουν στην θεωρία, αλλά και το μάτι) και δεν ενθουσιάστηκα καθόλου.

Στο διάστημα που κατέχω την συγκεκριμένη κάρτα πέρασαν από τα χέρια μου διάφορα προσιτά Dac (dac magic , arcam rdac, teac, evo dac), οπότε αυτά αποτελούν
και το μέτρο μου (όχι με άμεσες συγκρίσεις βέβαια). Επίσης η emu 0204 usb, την οποία και χρησιμοποιώ καθημερινά.
Ενισχυτές audio analogue, audiolab, cyrus, yarland και ηχεία Dali Mentor Menuet, Audio Spectrum Art1 , Jbl es80.

H χθεσινή όμως ακρόαση, που με έπεισε ώστε να γράψω και να συστήσω την κάρτα έγινε στο (σπιτικό) γραφείο μου, με ηχεία Roister emphasis 20 (της χρυσής
εποχής της roister, τα twitter της vifa ηχούν πολύ όμορφα) και έναν μικρό τελικό της Denon.
Επειδή ο χώρος δεν προσφέρεται για σωστή τοποθέτηση των (μεγάλων) ηχείων, γι’αυτό και δεν αναφέρθηκα καθόλου σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας.
Κάποια στιγμή, που θα δοκιμάσω την κάρτα και στο καθιστικό θα γράψω και άλλες εντυπώσεις.
(Η αλήθεια είναι πως είμαι και εγώ περίεργος, αλλά δεν περιμένω και θαύματα, είπαμε πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια).

Τέλος, επειδή στα 50 ευρώ δεν υπάρχουν και πολλές λύσεις, ούτε στο ebay θεώρησα χρήσιμη την αναφορά, γιατί στην εποχή μας κανείς δεν ξέρει τι του
ξημερώνει και δεν παραβλέπω το γεγονός ότι υπάρχουν μερακλήδες του ήχου, που η ανεργία δεν τους επιτρέπει να δώσουν ούτε 50 ευρώ!

Τέλος Sonus Naturalis, σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου σε μια παρουσίαση, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αφ’υψηλού.
Μας τιμά και τους δυο.
 

artman

AVClub Enthusiast
30 November 2008
768
Πειραιάς
έχω εδώ και κανα 6μηνο την Xonar DX

η οποία πραγματικά έχει απογειώσει τα fostexάκια που εχω στο PC. Δεν το κρύβω ότι είναι το αγαπημένο μου μέρος να ακούω μουσική!

θέλω κάποια στιγμή να αλλάξω τα opamps αλλά μάλλον θα χρειαστώ βοήθεια...

Βλέποντας φωτογραφίες της κάρτας σου διαπιστώνω ότι δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα, γιατί ο/οι op amps είναι κολλημένοι στην πλακέτα και μάλιστα με επιφανεική στήριξη.
(στην ds ο op amp είναι τοποθετημένος σε βάση και αφαιρείται εύκολα με το χέρι.)

Ωστόσο κάτι mods, σχετικά με τους πυκνωτές εξόδου, πήρε το μάτι μου εδώ: http://www.head-fi.org/t/339127/asus-xonar-dx-mods/90
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,396
t3.large
Απάντηση: Re: ASUS XONAR DS ταπεινή αλλά…

Βλέποντας φωτογραφίες της κάρτας σου διαπιστώνω ότι δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα, γιατί ο/οι op amps είναι κολλημένοι στην πλακέτα και μάλιστα με επιφανεική στήριξη.
(στην ds ο op amp είναι τοποθετημένος σε βάση και αφαιρείται εύκολα με το χέρι.)

Ωστόσο κάτι mods, σχετικά με τους πυκνωτές εξόδου, πήρε το μάτι μου εδώ: http://www.head-fi.org/t/339127/asus-xonar-dx-mods/90

γιαυτό είπα οτι θα χρειαστώ βοήθεια για τα οπάμπς, γιατί θέλει κολλητήρι :D Τι θα προσφέρουν οι πυκνωτές στην τροφοδοσία?
 

artman

AVClub Enthusiast
30 November 2008
768
Πειραιάς
Θέλει κάτι παραπάνω από κολλητήρι (τρόμπα απορρόφησης, ελπίζω να το γράφω σωστά) και να ξέρει τι κάνει αυτός που ξεκολλάει και κολλάει υλικά εκ νέου.
Με σκέτο κολλητήρι δεν γίνεται, αφού πρόκειται για υλικά επιφανειακής τοποθέτησης. Όσο για τους πυκνωτές, το λινκ που σου πρότεινα δεν το έχω μελετήσει , μια ματιά έριξα,
θεωρητικά όμως, αν πρόκειται για πυκνωτές τροφοδοσίας, θα φιλτράρουν καλύτερα το ρεύμα, άρα καλύτερο ρεύμα = καλύτερη ποιότητα ήχου.
 

Erebos

New member
12 June 2014
5
Την πήρα και εγώ πριν κανα μήνα και είμαι καταευχαριστημένος.

Την προτίμησα έναντι της D1 λόγω του replaceable op-amp και της χαμηλότερης εμπέδησης εξόδου (~50Ω έναντι των 100Ω της D1/DX) επειδή θα την χρησιμοποιώ μόνο με ακουστικά.
Την άκουσα για 3-4 μέρες πριν αλλάξω το op-amp με ένα LM4562NA και ο ήχος από καλός έγινε άριστος! Το μπάσο έδεσε περισσότερο και οι ψηλές έγιναν ακόμα πιο ξεκούραστες.
Ακόμα και δίπλα στην κάρτα γραφικών που την έχω, δεν ακούω καθόλου hiss με τα αρκετά ευαίσθητα AKG K99 που έχω.

Να προσθέσω ότι οι ανεπίσημοι UniXonar drivers είναι απείρως καλύτεροι των επίσημων της ASUS και διορθώνουν πάρα πολλά bugs που προκαλούν crashes και μπλε οθόνες.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,743
ΑΘΗΝΑ
πηρα ως δευτερη καρτα την xonar dg.
βλεπω οτι μεσα απο το προγραμμα της xonar dg audio center,εχω την δυνατοτητα να ενισχυσω την ενταση των ακουστικων.
το ενα ζευγαρι ακουστικων ειναι 32ohm και το αλλο 35 Ohm.
εαν το βαλω στην 3η επιλογη που δειχνει οτι ειναι εκτος οριων των ακουστικων μου,θα δημιουργησω προβλημα στα ακουστικα?


x.jpg