Sony HDR-AS15 και αξεσουάρ

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Sony HDR-AS15 και αξεσουάρ.


1c2f479251a5d9115bc8c8ebc098d392.jpeg


Σελίδα κατασκευαστή: http://www.sony.gr/product/cam-action-cam/hdr-as15


Καταρχάς γιατί action cam ?
Στην δική μου περίπτωση η απόφαση ήταν μεταξύ handycam και action cam.

Λίγο πριν τις διακοπές ήμουν πάλι στο δίλημμα να αγοράσω νέα κάμερα χειρός / handycam / κλασική τουριστο-κάμερα δηλαδή… οι παλιότερες έχουν απαξιωθεί, είτε λόγο μέσου (κασέτας), άλλες είναι 4:3, και η hdd wide που έχω δεν είναι HD :-(
Η αλήθεια είναι ότι έχω βαρεθεί να πληρώνω και αντίστοιχες handycam που ξεκινώντας από ένα μοντέλο κοντά στα 300 ευρώ και έξτρα μπαταρίες και θήκες και όλα αυτά με ένα ορίζοντα ζωής που λόγο των εξελίξεων στην εικόνα ήταν το πολύ τριετίας.

Δεύτερον, αυτή τη φορά στις διακοπές είχα αποφασίσει να ταξιδεύω ελαφρύς χωρίς καν φωτογραφική τύπου dSLR / έξτρα φακούς, και γενικά χωρίς φωτογραφικό&βίντεο τσαντάκι στον ώμο.

Τρίτο, action cam δεν είχα, ενώ πάντα ήθελα να τραβήξω κάνα καλό video από περπάτημα, αναβάσεις, mountain biking, dashcam.

Ενώ και τα προηγούμενα χρόνια αρκετές φορές είχα χρησιμοποιήσει handycams ως dashcams τόσο για να κρατήσω video από τις διαδρομές με το αμάξι, αλλά ακόμα και για λόγους ‛οδικής ασφάλειας’ σε δύσκολες διαδρομές με επιθετικούς οδηγούς και άναρχες προσπεράσεις από το αντίθετο ρεύμα.

Μοναδικός συμβιβασμός o φακός χωρίς zoom και η απουσία view finder. Αντί αυτών έχουμε 170 μοίρες field of view και wifi viewer, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά!

Στο μέλλον θεωρώ ότι θα βρει πολλές χρήσεις - όπου δε χωρούσε ή δε βόλευε μια κάμερα χειρός.



Γιατί Sony HDR-AS15?


Ο ανταγωνισμός που κοιτούσα ήταν οι gopro και contοur
Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους εδώ που με βοήθησαν http://www.avclub.gr/forum/showthre...y?p=1056861531&highlight=gopro#post1056861531 στη σύγκριση των καμερών!

Ο πιο καθοριστικός λόγος που έπαιξε ρόλο για εμένα στην επιλογή ήταν το εύχρηστο headband της sony – αυτός ήταν ο δικός μου καθοριστικός λόγος τελικά – και φυσικά είναι προσωπική άποψη και επιλογή βασισμένη στο ταξίδι που είχα μπροστά μου.

Καθώς στο περπάτημα και ανάβαση η ορθογώνια gopro δε μπορεί να βολευτεί πάνω από το αφτί.
Η τοποθέτηση ψηλά πάνω από το κεφάλι σε κράνος, προσωπικά δε θα με βόλευε καθόλου στο περπάτημα και ανάβαση. Ενώ ακόμα και για πολύωρη χρήση σε Mountain bike το υψηλό κέντρο βάρους σίγουρα θα με κούραζε στο σβέρκο. Δε συζητάμε για 10 λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο, αλλά για ώρες. Και σε επισκέψεις σε κάστρα / χαμηλές πόρτες /. Θα έπρεπε συνέχειa να σκύβω περισσότερο για να μη ‛φάω την περικεφαλαία’ :D
H τοποθέτηση στο στήθος σίγουρα δεν είναι η καλύτερη οπτική γωνία για αναβάσεις κ.ο.κ.

Άρα η φόρμα της sony και τα αξεσουάρ με ώθησαν προς τα εκεί.


Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά:

HD video , 1080p maximum 60 fps
720p maximum 120fps
170 και 120 μοίρες field of view
microSD cards supports 32Gb
MPEG4-AVC/H.264 , ~28Mbps @ 1080p30fps
WiFi realtime view, σύνδεση μεσω wifi με Smartphone, για viewfinder και remote!

Προσωπικά με υπερκάλυπταν, slow motion δεν θα χρειαζόμουν ιδιαίτερα ούτε και time-lapse photos.

Όλη η γκάμα αξεσουάρ εδώ: http://www.sony.gr/product/cam-action-cam/hdr-as15/axesouar#tab

Τα βασικά αξεσουάρ:

Στη συσκευασία της κάμερας περιέχεται αδιάβροχη θήκη και δυο βάσεις με αυτοκόλλητο.
315449.jpeg
315462.jpeg


Η αδιάβροχη βάση βιδώνει πρώτα στο κιτρινο ‛μανταλάκι’ το οποίο και μανταλώνει στις βάσεις με αυτοκόλλητο. Οι δυο βάσεις με αυτοκόλλητο είναι η μια επίπεδη και η άλλη κυρτή (για να κολλήσει λ.χ. πάνω σε κράνος μηχανής). Και μια μπαταρία μόνο.
Προφανώς και σαν αξεσουάρ είναι λίγα.
Μη ξεχνάμε ότι στις action cam μπορεί να μην έχουμε να πληρώνουμε φακούς , αλλά σίγουρα θα χρειαστούμε να χαλάσουμε αρκετά λεφτά για τα αξεσουάρ στήριξης.
Η δεύτερη (τουλάχιστο) μπαταρία είναι υποχρεωτική αγορά και υπάρχουν και από άλλες εταιρίες συμβατές μπαταρίες.


Τα αξεσουάρ του αγόρασα μαζί με την κάμερα ήταν:

Σταθερή βάση με ένα άξονα, χρησιμοποιήθηκε για να στερεωθεί η κάμερα στο ταμπλό του αυτοκινήτου ως dashcam. Η κάμερα πρέπει να είναι μέσα στο αδιάβροχο κάλυμμα, το οποίο βιδώνει στη βαση η οποία με τη σειρά της μανταλώνει στην αυτοκόλλητη βαση.
fc9d4371038cd7cfb1f0dc7156be6529.jpeg


Βάση τιμονιού ποδηλάτου
315488.jpeg


Το εξαιρετικό headband – ελαφρύ για χρήση χωρίς το αδιάβροχο προστατευτικό. Με βόλεψε απίθανα!
637523785.jpeg


Μπρασελε καρπού
d33265b8c9adc3907deb6169b80e40b5.jpeg



Τα σχόλια μου από τη χρήση της κάμερας σε συνδυασμό με τα αξεσουάρ – καθώς είναι ότι πιο σημαντικό ΙΜΗΟ.

Το headband είναι πραγματικά εκπληκτικό, μια φορά το ρύθμισα -πρόχειρα θα έλεγε κανείς- στο μέγεθος μου, και ήταν σταθερότατο. Γενικά ότι πιο εύκολο και ελαφρύ και βολικό θα μπορούσε να υπάρχει δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο. Ήταν αυτό που ήθελα.
Σε πολύωρο περπάτημα δεν με κούρασε.
Αρχικά νόμιζα ότι θα φαινόμουν geek. Τελικά η αλήθεια είναι ότι φέρνει περισσότερο σα sports accessory. Δε σε κοιτάζει ο κόσμος και γελάει δηλαδή, αν και παραξενεύει λίγο.
Όλοι οι γιαπωνέζοι τουρίστες που θα συναντήσετε θα ήθελαν να έχουν από ένα στο κεφάλι :D
Το τελικό αποτέλεσμα του βίντεο, είναι πάρα πολύ καλό, η οπτική γωνία από το πλάι του κεφαλιού είναι μια χαρά, για να καταγράψετε μεγάλες βόλτες, αναβάσεις σε βουνά, αρχαιολογικούς χώρους, και γενικά τα πλάνα που τελικά πήρα είναι πολύ καλύτερα από όσο θα περίμενα.
Κάποιοι από εσάς μπορεί να ξέρετε τι να περιμένετε σαν αποτέλεσμα, αλλά εγώ δεν ήξερα, σε κάθε περίπτωση ΙΜΗΟ εκπληκτικό αξεσουάρ.


Η βάση ποδηλάτου χρησιμοποιήθηκε σε Mountain bike με δυο αναρτήσεις σε χώμα-πετρά σε πολύωρη κατάβαση.
Τα αξεσουάρ για τη στήριξη του σε διαφορετικά μεγέθη τιμονιού (διάμετρο σωλήνα) επαρκή.
Το σφίξιμο εύκολο με Άλεν.
Αλλά μετά την βόλτα με το ποδήλατο, η βάση δεν βγήκε ποτέ!
Το άλεν έφαγε τη βίδα μετά από 15 λεπτά προσπάθειας.
Σαν να κόλλησε η βίδα και να ξεβιδώνει μαζί με την αντικριστή βάση της.
Πάλι καλά χαλάρωσε τουλάχιστο λίγο, ώστε βγάζοντας από το πλάι του τιμονιού φρένα κλπ. μπορέσαμε να την κάνουμε slide out.
Απαράδεκτο , η νεκροψία όταν βρω χρόνο μπορεί να δείξει καλύτερα τι έφταιξε.
Όσο δούλεψε τουλάχιστο προσέφερε καλή στήριξη, και η αλήθεια είναι ότι ήταν απαιτητική βόλτα με πολύ πετρόδρομο.

Το τελικό αποτέλεσμα στο βίντεο πολύ καλό. Η βάση δεν δονούταν, η οπτική γωνία κάτω από το τιμόνι είναι πολύ καλή, και σίγουρα κάθε ποδηλάτης θα εκτιμήσει και θα γουστάρει αντίστοιχα πλάνα. Φυσικά ένα σορό λύσεις υπάρχουν για ποδηλάτες – και η sony είναι καταπληκτική για αυτή τη χρήση.
(υπόψη ότι πάντα υπάρχει η επιλογή για το κράνος, τόσο μέσω του Headband, όσο και με την κυρτή αυτοκόλλητη βάση)
Γενικά Action Cam και ποδηλασία είναι η συνταγή της επιτυχίας!!!


Βάση χειρός, πρόλαβε να σπάσει ένα πλαστικό ελαστικό πριν καν τη χρησιμοποιήσω, No so action after all, συγκεκριμένα κόπηκε το κίτρινο λεπτό πλαστικό της βάσης εκεί που θηλυκώνει το λουράκι. Αν την αγοράσετε πολύ προσοχή μην πάθετε τα ίδια. Δε καταστράφηκε μεν, αλλά χάνει από την ευστάθεια του. Σκεφτόμουν να τη χρησιμοποιήσω και εκτός καρπού όπου βολεύει το μέγεθος του ιμάντα για να αγκαλιάσει αντικείμενα, αλλά ξενέρωσα και δε τη χρησιμοποίησα τελικά.


Σταθερή βάση με άξονα. Ότι πρέπει για τοποθέτηση σε ταμπλό για dashcam. Γενικά κολλάς τη βάση με το αυτοκόλλητο όπου θες, στο ταμπλό, στο αμάξωμα, στο παρμπρίζ και βάζεις την κάμερα στη βάση με τον άξονα να δώσεις σωστή κλήση και στήριξη. Πολύ βολική η ροδέλα στο πλάι για άμεση τοποθέτηση και release. What you see is what you buy, no questions asked.


Από τα βασικά αξεσουάρ κάμερας (που περιλαμβάνονται στη συσκευασία) έμεινα ικανοποιημένος.
Οι βάσεις με το αυτοκόλλητο είναι καλές. Το αυτοκόλλητο καλής ποιότητας. Είχα μαζί μου φυσικά κάθε τύπο διπλής αυτοκόλλητης ταινίας για πατέντες, αλλά τελικά δε χρειάστηκα άλλο αυτοκόλλητο από το στάνταρ. Καλό αφρώδες αυτοκόλλητο, μετά δυο βδομάδες στον ήλιο ξεκόλλησε χωρίς πρόβλημα από το ταμπλό του αυτοκινήτου χωρίς να αφήνει και ιδιαιτέρα υπολείμματα κόλας ή κομμάτια αυτοκόλλητου.

Η αδιάβροχη θήκη καλή. Η κάμερα έχει άριστη στήριξη εσωτερικά. Κλειδώνει άριστα. Λιγο δύσκολη στο άνοιγμα, θέλει γυμνά χέρια και όχι γάντια για να πατήσεις το κουμπί Open. Προσφέρει κουμπί start stop recording με Hold. Δεν επιτρέπει να πατήσεις άλλο κουμπί στο πλάι για να αλλάξεις κάτι στο μενού. Οπότε υποχρεωτικά smartphone για αλλαγές ρυθμίσεων όπως ανάλυση και καρέ βίντεο.
Κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξει. Μου έτυχε όταν έκλεισα την κάμερα σε πολυ υψηλό υψόμετρο και στο επίπεδο της θάλασσας είχε βεντουζώσει πολύ καλά. Φυσιολογικό και αναμενόμενο και τελικά με λίγη δύναμη παραπάνω ανοίγει.
Θόλωσε μια φορά σε 14 μέρες. Είχα δεί ότι η sony έχει κατι πανάκριβα πανάκια που απορροφούν την υγρασία εάν αναπτυχθεί εσωτερικά. Τελικά μια φορά θόλωσε και δε με πείραξε, λύση πιο φθηνή πρέπει να υπάρχει από την ακριβή της sony.
Γενικότερα, κατάφερα να μη γρατζουνηθεί, να μη γεμίσει εσωτερικά με σκόνη, και να μην έχω κάποιο πρόβλημα.
Αυτό ήταν σημαντικό γιατί σε όλες τις παραπάνω χρήσεις-βάσεις, η κάμερα βίδωνε μονό όταν ήταν μέσα στην αδιάβροχη θήκη.
Μόνο το headband που είχα δεν απαιτούσε την χρήση της αδιάβροχης βάσης. (υπάρχει και αδιάβροχο headband)

Μπαταρίες:
μια με δυο ώρες σε καταγραφή 1080p30fps ανάλογα με τον τύπο μπαταρίας

microSD:
Χρησιμοποίησα SanDisk και Samsung, class 10, 32GB χωρίς κανένα πρόβλημα.

Firmware Update:
Η κάμερα ήρθε με παλιό firmware, και επισήμανση έξω από το κουτί: ‛κατεβάστε τη νέα έκδοση που προσθέτει δυνατότητες’. Η αναβάθμιση από τη Sony εύκολη σε 5 λεπτά είχα κάνει upgrade, που στην ουσία προσθέτει τη δυνατότητα για 60 καρέ στα 1080p και αλλάζει λίγο τα μενου.


WiFi και Software:
Το wifi ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη.
Στην ουσία η κάμερα δημιουργεί το δικό της wifi hotspot δίκτυο. Μπορείτε στη συνέχεια να συνδεθείτε μαζί της. Δεν απαιτείται δηλαδή άλλος router/wifi access point.
Σε android κινητό υπάρχει το PlayMemory Mobile, δίνει real-time view και remote control
Δηλαδή μπορείτε να βλέπετε τι τραβάει η κάμερα εκείνη τη στιγμή από το κινητό σας – δε χρειάζεστε άλλο viewfinder (το αξεσουάρ viewfinder κοστίζει σχεδόν 100 ευρώ!)
Εξαιρετικά χρησμό όταν πρέπει να τοποθετήσουμε και στηρίξουμε σε δύσκολα σημεία την κάμερα.
Δίνει επιλογές για αλλαγή της ποιότητας καταγραφής του βίντεο, καρέ και ανάλυση.
Δίνει επιλογές για time lapse photos.
Στην ουσία υπερβολικά χρήσιμο. Καθώς η κάμερα συνήθως είναι μέσα στην αδιάβροχη θήκη και είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε ρυθμίσεις χωρίς να βιδώνουμε ξεβιδώνουμε βάσεις και να ανοίγουμε την αδιάβροχη θήκη.

PC Software:
Τα win 7 αναγνωρίζουν την κάμερα αμέσως. Και εάν την βάλετε στο On βλέπετε και τα περιεχόμενα της microSD. Από μόνα τους αυτά αρκούν.
To software που δίνει η Sony Play memories δεν κάνει και πολλά, δίνει δυνατότητα αντιγραφής αρχείων και κάποια περιορισμένα εργαλεία. Δεν είδα Youtube upload αλλά μόνο dailymotion :( Μάλλον άχρηστο το software, εκτός αν κάτι μου διαφεύγει.

Τι λείπει ? Η δυνατότητα rotate / flip video.
Για παράδειγμα η βάση ποδηλάτου όπως μπαίνει κάτω από το τιμόνι, παίρνει την κάμερα ανάποδα. Ε το video μετά αν το δείτε είναι ανάποδα :D


Γενικά έχω μείνει κατά-ευχαριστημένος από την αγορά της. Τα πλάνα που τράβηξα ξεπερνούν τις 15 ώρες. Νομίζω τα χρωματικά λάθη δεν είναι πολύ σημαντικά, κάποιο WB μπορεί να χρειαστεί, το Motion Correction φαίνεται να κάνει δουλειά αν και δεν μπορώ να το συγκρίνω με άλλο αντίστοιχο. Σε σχέση με το να περπατάς κρατώντας κάμερα χειρός, το headband δίνει εκπληκτικά σταθερά πλάνα σε συνδυασμό με το Motion correction. Ο ευρυγώνιος φακός βολεύει αφάνταστα για action χρήση. Ο φακός πρέπει να έχει επικάλυψη ζαφειριού καθώς έχει τα χρωματιστά μοβ flares, και το αδιάβροχο πρέπει να προσθέτει γαλαζωπά flares. Τα πλάνα ακόμα και μετά το ηλιοβασίλεμα καλύτερα από όσο θα περίμενε κανείς. Δείγματα στο you tube υπάρχουν , ακόμα δεν έχω ανεβάσει τίποτα προσωπικά.

Εν τέλει, καλά έκανα και την πήρα :D δίνει μια νέα φρέσκια νότα στα βίντεο από εξορμήσεις και από εκδρομές που μου άρεσε πολύ :p
Και σίγουρα τα αποτυχημένα και επιτυχημένα αξεσουάρ ήταν που έκαναν τη διαφορά, οπότε δώστε βάση!
 
Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Δυο κουβέντες για το ελληνικό retail market

Η κάμερα αγοραστικέ από το mediamarkt στην τιμή λιανικής που αναφέρεται παντού ίδια.
Ναι μεν οι δυο υπάλληλοι που με εξυπηρέτησαν ήταν ευγενικοί και έτρεξαν να βοηθήσουν
Ενώ είχαν και μια κάμερα κολλημένη σε κράνος ποδηλάτου για να την δεις – σημαντικό πράγμα
Αλλά κατά τα αλλά δεν ήξεραν τι πουλούσαν. Πηρέ πολύ ώρα να καταφέρουν να την βγάλουν από το αδιάβροχο περίβλημα, δε μπορούσαν να τη λύσουν.
Όταν ζήτησα κάρτες μνήμης μου έδειξαν κάποιες με 50 κοντά ευρώ – microSD class 10 32GB, παραπονέθηκα για την ακριβή τιμή, τελικά ξανά έψαξα μόνος μου και βρήκα SanDisk σε φυσιολογική τιμή περί τα 35 ευρώ, αλλά μονό ένα κομμάτι τους είχαν τελειώσει.
Παράλληλα σε ‛προσφορά’ είχαν 16GB class 4 κάρτες σε τιμή class 10 … σε ποσότητα για να τις ξεπουλήσουν μεν ακριβά δε…
Ενώ δεν είχαν κανένα μα κανένα αξεσουαρ.
Αντιθέτως για gopro είχαν τα πάντα.
Ήρθε και ένας ανώτερος των δυο υπαλλήλων, λίγο ύφος καρδινάλιου, έλεγε ότι η κάμερα είναι πολύ καλή και πολύ καλή, αλλά μάλλον δεν ήξερε τίποτα και αυτός… μονό καλά αόριστα λόγια…
Μπορεί να έτυχα σε κακή στιγμή, με τα παραπάνω αρνητικά, αλλά τελικά το ότι την είχαν για επίδειξη ήταν στα θετικά.


Επόμενη στάση δυο μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας για αξεσουάρ

Στην http://www.aa-digitalphoto.gr/pou-vriskomaste.html είχε τη μεγαλύτερη συλλογή από βάσεις
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλη την ομάδα, αδειάσαμε όλη τη βιτρίνα από τις βάσεις, τις πήρα μπροστά μου, τις επεξεργάστικα, τις είδα προσεκτικά, το συζητήσαμε. Με βοήθησαν κιόλας σε σκόρπιες σκέψεις. Και μάλιστα μου έκαναν και πολύ καλύτερη τιμή για τις βάσεις από τις γνωστές τιμές που είναι πάντα ίδιες στο διαδίκτυο.
Πήρα και έξτρα μπαταρία σε καλή τιμή επίσης.
Κάρτες microSD 32GB class10 πάλι δε βρήκα, τελικά δύσκολο πράγμα στην Αθήνα το καλοκαίρι, ή δεν είχαν φέρει οι περισσότεροι, ή τις είχαν εξαντλήσει τουρίστες και έλληνες. (Φυσικά και θα υπήρχαν στα συνήθη κομπιουτεράδικα, αλλά το θεωρώ essential και για αντίστοιχα φωτογραφικά μαγαζιά)

Συνέχεια της βόλτας στο http://www.photoagora.gr/video/action-cameras-accessories/sony-blt-hb1-headband-mount.html
Η ευγενέστατη κοπελίτσα, αμέσως με ενημέρωσε για το πραγματικό στοκ (στο site όλο και κάτι παραπάνω είχα δει) και βρήκα και μπόλικα αξεσουάρ και πολύ καλή τιμή σε samsung microSD class10 32GB.


Τελικά δηλαδή και βρήκα τα πάντα να τα δώ από κοντά και καλύτερες τιμές από ότι στο internet.
 
Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Σε όσους έλεγα ότι έχω πλάνα από το αμάξι από ποδήλατα ή ότι έχω action cam,
Με ρωτούσαν:
- Ααααα έχεις GoPro δηλαδή!?
- Όχι όχι μια sony είναι
- Υπάρχουν άλλες από τις GoPro ?
- Χμμμ ναι υπάρχουν...

Νταξ οι gopro είναι το μέτρο σύγκρισης σε κάθε περίπτωση.

Μάλιστα συνάντησα και land rover εξοπλισμένο με τρείς GoPro κάμερες για ταυτόχρονη λήψη πλάνων … και πολύ σκόνη και λάσπη στο αμάξι από τρελά off-road.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Καταρχάς μεγεια για την καμερουλα. Θεωρώ οτι είναι πολύ καλη. Η Σόνυ μπήκε δυναμικά στην κατηγορία απλα καθυστέρησε λιγάκι καθώς η Gopro αλωνιζε μονη της χρόνια τώρα. Επίσης η Gopro έχει πολύ καλό μαρκετινγκ και έτσι έχει μπει στο μυαλό του κόσμου που ασχολείται. Εφόσον η Σόνυ υποστηρίξει δυνατά το προϊόν της τοτε σε 1-2 χρόνια θα υπάρχει μια ισορροπία θεωρώ.

Για την αναζήτηση αγοράς πολύ καλά έκανες απλα εγραψες χιλιομετρα. Για τα παιδιά στο mediamarkt μέχρι ενος σημείου τα κατανοώ. Με 600 ευρώ θέλει πολύ ισχυρό χαρακτήρα να κάθεσαι να ενημερωνεσαι εκτός δουλειάς για να είσαι διαβασμενος. Αλλωστε οι "διαβασμενοι" όπως εσύ είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Ίσως και κάτω απο 15%. Το γράφω εκ πείρας.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Από τα αξεσουάρ που δεν πήρα

Υπενθυμίζω όλα τα αξεσουάρ με τους κωδικούς τους θα τα βρείτε στο site της sony http://www.sony.gr/product/cam-action-cam/hdr-as15/axesouar#tab

Anti Fog Sheet για Sony ActionCam – δυο τεμάχια για να μη θολώνει η κάμερα = 20 ευρώ … πλάκα μας κάνουν ? τι τιμή είναι αυτή? Τουλάχιστο ας έδιναν ένα δώρο στην αρχική συσκευασία.
9e0274a53bb18f485f577984bd40b09f.jpeg

Προτάσεις για εναλλακτικά προϊόντα ευπρόσδεκτες, είχα σκεφτεί να πάρω ένα silica gel … αυτά που είναι μέσα σε κουτιά παπουτσιών – δε ξέρω τι ανάλογο κυκλοφορεί.
Τη μια και μοναδική φορά που θόλωσε η κάμερα είχα σίγουρα περάσει από πολύ διαφορετικές συνθήκες , μεγάλη υψομετρική διαφορά, μεγάλη διαφορά στην υγρασία και ζέστη.

Απλή στήριξη χωρίς το αδιάβροχο
3528f7b3e3034736e5efc3ac084b7f1f.jpeg

στα 30 ευρώ, για να μπορείτε να τοποθετείτε την κάμερα χωρίς το αδιάβροχο περίβλημα στις διάφορες βάσεις. Υπερβολικά τα 30 ευρώ για άλλη μια φορά για κάτι που έπρεπε να περιλαμβάνεται στην αρχική συσκευασία ΙΜΗΟ. Τελικά το αδιάβροχο περίβλημα δεν υποβαθμίζει πολύ αισθητά την ποιότητα του βίντεο, οπότε μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό.


Βάση στήριξης με 4 πτερύγια για πιο ασφαλές κόλλημα, στα 35 ευρώ
8abf5ea22882421380991d4cf8372162.jpeg

Δε το βρήκα σε retail, δε το έχω δει από κοντά, αλλά μου άρεσε σαν ιδέα.
Πιθανά να βολεύει και για αυτοκινητιστικές εξωτερικές λήψεις, κολλημένο στο φτερό του αυτοκινήτου χαμηλά κοντά στο λάστιχο, και σε άλλες πλάγιες θέσεις.
Θα μου έδινε μεγαλύτερη σιγουριά για δονήσεις με τα 4 πτερύγια κολλημένα
Σημαντικό ότι δίνει και αυτή η βάση ένα άξονα κίνησης.

Αν και πιθανότατα για αντίστοιχες λήψεις θα χρειαστεί και άξονας 360 μοιρών, στα 30 ευρώ
401675cf924616e877922deff40b4ac3.jpeg



30 και 35 ευρώ τα δύο παραπάνω πάνε στα 65 … δύσκολη απόφαση … πιθανά όσοι ασχολείστε με αντίστοιχα βίντεο να έχετε βρει καλύτερες βάσεις γενικής χρήσης στιβαρές.
Ειδικά για πλαϊνή στήριξη στο αμάξι εξωτερικά
Κάθε πρόταση δεκτή, καθώς η βίδα της αδιάβροχης βάσης είναι η ίδια με αυτή που έχουν όλα τα τρίποδα, λογικά πρέπει να υπάρχουν λύσεις
Όχι ότι θέλω να γυρίσω κινηματογραφικό βίντεο επιπέδου Vattanen , αλλά μιας και μπήκα στο χώρο … ας μάθω και τίποτα … τουλάχιστο πριν ξανα πληρώσω τη Sony…


Πακετάκι που μπορεί να ενδιαφέρει κάποιους, δεν αναφέρεται στο site της Sony, αλλά υπάρχει στο retail,
sony-accessory-kit-ACCACAA-stavrinakis-aa-digitalphoto.gr-2.jpg

Στα 60 ευρώ , αξίζει μόνο εάν θέλετε και τα τρία μέρη που περιέχονται.


Γενικότερα, τα αξεσουάρ είναι τσιμπημένα όπως θα παρατηρήσετε και για αυτό ρωτάω και για εναλλακτικές λύσεις παραπάνω.
Ένα πράγμα σα τα μελάνια και τους εκτυπωτές. Το μεγάλο περιθώριο κέρδους μπορεί να μην είναι στην κάμερα αλλά σίγουρα είναι σε αυτές τις βάσεις.
 
Last edited:

Αλέξης

Supreme Member
20 June 2006
6,319
Προσωπικά με υπερκάλυπταν, slow motion δεν θα χρειαζόμουν ιδιαίτερα ούτε και time-lapse photos.

WiFi και Software:
Δίνει επιλογές για time lapse photos.

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
Επειδή με μπέρδεψες λίγο με το time lapse ... τελικά υποστηρίζει ή όχι?
Αν ναι, έκανες κάποιο τεστ και ποιο ήταν το αποτέλεσμα?
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,667
Αθήνα
Καλορίζικη Τάσο... Σ´ευχαριστούμε πολύ για το αναλυτικότατο review. :SFGSFGSF:

Είμαι κι εγώ περίεργος να δώ τι ψάρια πιάνει σε σχέση με τη GoPro σε εικόνα αλλά - κυρίως - σε σταθεροποιητή.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
Επειδή με μπέρδεψες λίγο με το time lapse ... τελικά υποστηρίζει ή όχι?
Αν ναι, έκανες κάποιο τεστ και ποιο ήταν το αποτέλεσμα?

Δεν έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά τη δυνατότητα time lapse foto.
Αλλά είναι στις επιλογές
Ψάξε στο youtube για Sony HDR-AS15 time lapse , και θα δεις μπόλικα δείγματα
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Μη βαράτε θα παρουσιάσω λίγα βίντεο στο youtube
Καμία επεξεργασία απολύτως τα ανέβασα ως είχαν. Ούτε καν WB.
Εκτός των ποδηλατικών που αναγκαστικά έγιναν flip στο vegas pro
Δεν ενεργοποίησα ούτε το motion correction του youtube
Και αυτό γιατί στις δοκιμές που έκανα σπίτι με το motion correction του vegas pro, το αποτέλεσμα δε μου άρεσε. Δε γίνεται να πηδάς πάνω από την κοτρόνα και να μη φαίνεται στο Video, έχανε κατά την άποψη μου από το original.
Επίσης Original sound που για το ποδήλατο είναι super!

Δεύτερον συνειδητοποίησα πόσο χαλιά είναι η ποιότητα youtube … σε σχέση με 25Mbps :D
Είναι τα πρώτα video που ανεβάζω
Οπότε μη βαράτε :p

http://www.youtube.com/watch?v=lYzt2w6Kn70

http://www.youtube.com/watch?v=_U2ePmJaz7w

http://www.youtube.com/watch?v=VQQCZQQPXxk

http://www.youtube.com/watch?v=LkAtGYh1b8g

http://www.youtube.com/watch?v=-Yb9iR2gDKo

και μια ‛διασταύρωση’ από το gnex
http://www.youtube.com/watch?v=KuEbR4exJTg
 

kyrliot

Supreme Member
31 March 2008
3,913
Θεσσαλονίκη
Mεγεις καλές λήψεις ωραίο μηχανάκι.... εγώ χθες παράγγειλα μια φτηνή για να παίξω, την mobius και τώρα ψάχνω και μια οικονομική λύση περίπου στην τιμή της 70-80 δολάρια να την κάνω.. airborne.
Επίσης σε φτηνή λύση για action αλλά πολύ ευρυγωνια είναι και η sj1000 βέβαια αυτές είναι παιχνιδάκια δεν είναι για σοβαρή χρήση, πάντως ας δει κάποιος τα βίντεο στο YouTube να πάρει μια ιδέα.
 
Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
IMG_20130829_184118.jpgIMG_20130829_184433.jpgIMG_20130829_184708.jpgIMG_20130829_185151.jpg

Φωτογραφίες από την επισκευή της βάσης ποδηλάτου.
Μετά πολύ προσπάθεια, και πολύ δύναμη, ναι καταφέραμε και κόπηκε τη βίδα στη μέση :D
Πρώτη δοκιμή για επιδιόρθωση του σπειρώματος με τα φθηνα κολαουζα που είχα αγοράσει κάποτε. Αποτέλεσμα κουρεμένα κολαουζα. Πάλι καλά βρέθηκαν σοβαρά κολαουζα εύκολα (ΤΝΧ ξαδερφάκι για τη βοήθεια), και τώρα μπορώ να την ξαναχρησιμοποιήσω.