Merdian Director Μικρός στο μάτι..

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Φέτος ο Άι Βασίλης ήρθε νωρίς για εμένα και μου έφερε ένα καινούρι Dac για τον χώρο του ησυχαστηρίου..


Στο γράμμα που του είχα στείλει του είχα γράψει οτι θέλω κάτι για να καλύψω το κενό που άφησε το Mytek 192 DSD Dac μου που μετακόμισε μόνιμα στο σύστημα του σαλονιού αφού πλέον άρχισα να το χρησιμοποιώ και πάλι που και που, (μεγάλωσαν οι κόρες) πέραν του ότι στο ησυχαστήριο σπηλιά και θαβόταν αλλα και με διαόλιζε να τα αναβαθμίσω όλα έτσι που τα έκανε να παίζουν..


Τα κριτήρια της επιλογής ήταν απλά..


Πρώτον έπρεπε να είναι σχετικά φτηνό, για δεύτερο Mytek ή κάτι παραπλήσιο (λέγε με TEAC) ούτε λόγος..


Δεύτερον έπρεπε να μοιάζει ηχητικά με το ήδη υπάρχον σε χαρακτήρα αλλα και όσο το δυνατόν σε επιδόσεις.


Τρίτον έπρεπε να είναι και ματζόβολο η αλλιώς μικρό..


Τέταρτον έπρεπε να κλειδώνει εύκολα ποιοτικά και λειτουργικά σε όλες τις PCM δειγματοιληψίες μέχρι τα 192 khz 24 bit ασύγχρονα απο την usb θύρα χωρίς να έχω την απαίτηση να παίζει και dsd κάτι το ήσσονος σημασίας όπως θα αναλύσω παρακάτω.

 
Last edited:

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Κάποιες επαφές με μερικά Dac της αγοράς είτε με είχαν απογοητεύσει είτε απλά δεν με είχαν πείσει σε μια επαφή μαζί τους ενώ μερικές έφαγαν πόρτα χωρίς παιρεταίρω ψάξιμο αφού δεν κλειδώναν στα 192khz ασύγχρονα απο την usb κάτι που προσωπικά θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο.

Επίσης τα στικάκια αν και εντυπωσιακά και λαχταριστά σαν ζαχαρωτά δεν με είχαν πείσει οτι θα κατάφερναν να βελτιώσουν δραμματικά την ήδη πού καλή έξοδο απευθείας απο την κάρτα ήχου του Macbook pro που χρησιμοποιώ, υποψία που επιβεβαιώθηκε σε συνομιλία με άνθρωπο της αγοράς και γνώστη του αντικειμένου..

Γενικώς η απόφαση παρέμενε μετέωρη για αρκετό καιρό αφου αδυνατουσα να βρώ κάτι με την προοπτική να μεικανοποιήσει σαν ήχος αρκετά ωστε να το πάρω και να πληρεί φυσικά τα τέσσερα κριτήρια που είχα θέσει.

Την Meridian την θαυμάζω απεριόριστα για την τόλμη, την τεχνογνωσία και την άποψη της την οποία τηρεί απαρέγκλιτα κάτι που δείχνει εταιρία με όραμα και πάθος για αυτό που κάνει ενώ η φιλοσοφία της στον ήχο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο..
 
Last edited:

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκθεση HI -END στην οποία μερικά χρόνια έμεινα αναυδος με το ηχητικό αποτέλεσμα που άκουσα απο το φορητό σύστημα που λάνσαρε τότε.. Και εδώ και η σύζυγος ψάχναμε γοητευμένοι να ακούσουμε ποιο απο όλα τα μεγάλα ηχεία παίζει έτσι στον χώρο και μέναμε κόκαλλο όταν μαθαμεοτι έπαιζε εκείνο το “παιχνιδάκι”..
Πιο εντυπωσιακό απο την δική μου περίπτωση είναι οτι η σύζυγος πιάστηκε και αυτή “Κώτσος”
χωρίς να πάρει χαμπάρι και όλοι ξέρουμε οτι οι γυναίκες στο αυτί είναι καλύτεροι κριτές και για πλούς άλλους λόγους πέραν του οργανικού..

Τότε ήταν που κατάλαβα εμβρόντητος οτι έρχονται μεγάλες εξελίξεις στον ήχο και θα είναι απο την ψηφιακή αναπαραγωγή (όπως και επιβεβαιώθηκε μερικά χρόνια μετά) ενώ στάθηκα προσοχή όλο σεβασμό στην τολμηρή αλλα και πολύ προχωρημένη “στάση” της εταιρίας αλλα κυρίως μπροστά στο απίστευτο πράγμα που άκουσα που παρεπιπτόντως ήταν και ακριβώς στα γούστα μου..

Όταν βγήκε το explorer αμέσως τράβηξε ττην προσοχή μου αν και δεν μου γέμμιζε το μάτι σαν στικάκι, παρόλα αυτά διάβαζα με ενδιαφέρον τα σχετικά δημοσιεύματα του είδικου
τύπου και φυσικά απλών χρηστών..

Διαβάζοντας προσεκτικά το νήμα εδώ στο forum για το explorer και τις αυθόρμητες περιγραφές εντυπώσεων των ιδιοκτητών του θυμήθηκα το πώς ένιωθα πέρισυ όταν είχα πρωτοπάρει το Mytek ενω οι αναλυτκότερες εντυπώσεις τους με έβρισκαν απόλυτα σύμφωνο στα γούστα.. Είναι και meridian το άτιμο αποκλείεται να μην μου αρέσει με βαση την έστω και μικρή προτέρα πείρα μου με φρέναρε όμως το οτι ήταν στικάκι..

Λίγο αργότερα ανακάλυψα οτι υπάρχει και το Director..
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Λαμβάνοντας υπόψιν την ήδη θετική μου άποψη για το μικρό του αδελφάκι, το γεγονός οτι πληρεί απολύτως και τα τέσσερα αυστηρά μου κριτήρια και τα διάφορα ψαρρωτικά έξτρα που έχει σε σχέση με το μικρό τα πολύ καλά Reviews του ειδικού τύπου που περιέγραφαν τον ήχο που μου αρέσει, και το Made In UK εε δεν ήθελα και πολύ…

Τι παίρνω και τι χάνω σε σχέση με το Mytek;..

Kατ αρχάς είναι σχετικά βασικό σε ευελιξία, μια ασύγχρονη USB και μία διπλή ομοαξονική τύπου “καρφί” είναι οι μόνες του είσοδοι ενώ δεν υπάρχει και ενισχυτής ακουστικών..
Όπως καταλάβατε όσοι ψάχνετε για κάτι πιό ευέλικτο ή με την δυνατότητα ακρόασης απο ακουστικά μάλλον δεν σας αφορά..

Απο την άλλη δεν χρειάζεται καλώδιο τροφοδοσίας όταν παίζει απο την usb που είναι και η κύρια του λειτουργία, ενώ αν και μικρό στο μάτι είναι πολλά υποσχόμενο με το λογισμικό, τα ψηφιακά φίλτρα, τα διπλά ρολόγια και ποικοίλα υλικών του να προέρχονται απο τις κορυφαίες υλοποιήσεις της εταιρίας. Η δέ ποιότητα κατασκευής του όπως είδα είναι απλά σε ένα άλλο επίπεδο σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές του..

Εγώ που έψαχνα για ένα οικονομικό όσο το δυνατόν ποιοτικότερο και όσο πιό λειτουργικό και εύκολο στην χρήση γίνεται Dac ήμουν απόλυτα καλυμένος, απο εκεί και πέρα σίγουρα ελβετικός πολύσουγιάς δεν είναι ,είναι πάντως απίστευτα βολικό και χρηστικό εκεί που είναι η ουσία και το 80% της χρήσης που προορίζεται ένα dac και η μόνη σοβαρή έλειψη που θα μπορούσε να του καταλογίσει κανείς είναι του ενισχυτή ακουστικών κάτι που προσωπικά δεν με ενδιέφερε καθόλου για την χρήση που το προόιζα αλλα και γενικά δεν με ενθουσάζει η ακρόαση με ακουστικά..
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Λειτουργικά το Dac είναι άψογο. Στο Mac OSX γίνεται άμεσα ορατό χωρίς καμία δική μας επέμβαση και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλεχτεί απο τις προτιμήσεις συστήματος ή το λογιμικό αναπαραγωγής που στην δική μου περίπτωση είναι το Audirvanna .

Mετά απο αυτό η αναπαραγωγή ξεκινά άμεσα ενώ κλειδώνει στους διάφορους ρυθμούς δειγματοληψίας αστραπιαία και χωρίς ηχητικά ή άλλου τύπου παρατράγουδα.

Με λίγη φροντίδα παραπάνω (εγκατάσταση drivers ) φαντάζομαι θα συμβαίνει το ίδιο και στο pc αν και δεν έχω ασχοληθεί ακόμα να το στήσω στο netbook της συζύγου.

To Meridian Director ώς …Meridian.. δεν αναπαράγει dsd, μικρό το κακό όχι βεβαίως λόγω των αννοησιών που διαβάζουμε στον ειδικό τύπο οτι τάχα μου δεν υπάρχει υλικό..
Το λογισμικό αναπαραγψωγής Αudirvanna όπως προανέφερα αλλα και το Foobar στο pc (με λίγη υπομονή και επιμονή το δεύτερο..) μετατρέπουν αυτόματα το dsd σε είτε 176,4/24 είτε 88,2/24 ανάλογα με το dac που συνεργάζονται και τους πόρους του υπολογιστή.

Στην δική μου περίπτωση το Audirvanna μετατρέπει αυτόματα το DSD σε pcm 176,4/24 μια μετατροπή που όπως έχω διαπιστώσει πειραματιζόμενος με το Mytek 192 DSD Dac είναι αδύνατον να αντιληφθει το ανθρώπινο αυτί σε αντίθεση με το 88,2/24 που είναι ακουστή μια μικρή διαφορά.

Τέλος πάντων όπως και να έχει ούτε γάτα ούτε ζημιά, προσωπικά είμαι πλέον πεπεισμένος οτι δεν είναι απαραίτητο το Dac μας να μπορεί να αναπαράγει το DSD ατόφιο όχι βεβαίως πως είναι κακό η με χαλάει και να το κάνει..
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Αρκετά όμως σας βασάνισα για να δούμε πώς παίζει το παλιόπραγμα;..

H πρώτη εντύπωση σε ακρόαση που έγινε στο κατάστημα απο όπου το πήρα με σύστημα τα Audio Physic Tempo και τον Primare I-32 για ενισχυτή ήταν ένας ήχος μεγάλος γρήγορος ρυθμικότατος και ιδιαίτερα εκτεταμένος και πολύ διασκεδαστικός με πιό εντυπωσιακό του στοιχείο την ανάγλυφη και τρισδιάστατη στερεοφωνική σκηνή που έστηνε.

Ακούστηκε δέ ιδιαίτερα αναλυτικό υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις του εν λόγω συστήματος
χωρίς όμως ποτέ να γίνεται κλινικό ακόμα και σε κακές εγγραφές ενώ ήταν ξεκάθαρες οι διαφορές των HD αρχείων με τα Redbook με τα πρώτα να ακούγονται πολύ εντυπωσιακά χωρίς τα δεύτρα όμως να ακούγονταί φτωχά, μάλλον ψαρρωτικά θα έλεγα ιδιαίτερα οι καλές παραγωγές.

Επίσης ήταν ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ διαφόρων master του ίδιου άλμπουμ ενδεικτικό της διαφάνειας και της αναλυτικότητας του.

Αν κάτι θα μπορούσα να του προσάψω ήταν οτι η μεσαία του ακούστικε ελαφρώς επιθετική μερικές φορές, παρόλα αυτά δεν μας κούρασε ποτέ και ας ακούγαμε σε εκκωφαντικές εντάσεις κάποιες φορές.

Σε γενικες γραμμές το αποτέλεσμα ήταν πολύ για να βγαίνει απο αυτό το κουτάκι ενώ ο σαστισμένος απο αυτό που άκουγε καταστηματάρχης σχολίασε οτι τα άλλα dac της κατηγορίας του που είχαμε ακούσει πρίν μερικούς μήνες “τα κάνει να ακούγονται σαν παιδάκια”..

Δεν είχε και άδικο ο άνθρωπος.. πέντε χρόνια πρίν αυτός ο ήχος έβγαινε απο CDplayer του διχίλιαρου και βάλε και όχι απο ένα κουτάκι του πεντακοσάρικου..

Πίσω στην “σπηλιά” οδηγούμενο απο την οπτκή ψηφιακή έξοδο του cd της dynavox ακούστηκε
σαφώς πιο ανοικτό απο το CD με την τρισδιάστατη ανάγλυφη στερεοφωνική είκόνα που το χαρακτηρίζει αλλα δεν εντυπωσίασε το ίδιο. Μόλις όμως έπαιξε το ίδιο πρόγραμμα μέσω της USB η βελτίωση σε όλους τους παράγοντες είναι ψαρρωτική και το dac μεταμορφώνεται απο αγριόγατα σε τίγρη
Η εικόνα ανοίγει σε όλες τις διαστάσεις ενώ η χωρική πληροφορία η “αέρας” αν θέλετε απλώνεται και εμφανίζεται μαζί με μουσική πληροφορία που φτάνει το σύστημα αυτό στα όρια του.

Πράγματι κυριότερα έγινέ προφανής η έλειψη μπάσου σε σχέση με αυτό που είχα ακούσει στο κατάστημα μαζί με μια τάση τα χαρίσματα του να κρύβονται ενδεικτικό οτι το Dac είναι οριακά πολύ για αυτό το συστημα χωρίς όμως και να θάβεται όπως το Mytek, ούτε να ακούγεται τόσο τούμπανο ωστε να θέλω να τα αναβαθμίσω όλα..
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Στο σπίτι του φίλου και Γείτονα και μέλους εδώ στο Forum Μιχάλη (DomieMic65) σε ένα εξαιρετικό σύστημα σαφώς ανώτερο απο αυτό του ησυχαστηριου για το οποίο προορίζεται το Dac ακούστηκε πιό αναλυτικό και “ανοικτό” απο το M2Tech HiFace2/EVO Dac του Μιχάλη αν και υστερούσε σε σώμα και ήταν ελαφρώς πιό επιθετικό απο το M2Tech το οποίο δεν το κρύβω επίσης με εξέπληξε ευχάριστα ξεπερνώντας τις προσδοκίες μου σε σχέση με την ως τώρα εμεπιρία μου απο τα Dac της κατηγορίας..

Στο κυρίως σύστημα τώρα που όσοι το έχουν ακούσει γνωρίζουν.. οτι δεν συγχωρεί και δεν κρύβει τίποτα έπαιξε σεαντιπαράθεση με το φοβερό και τρομερό Mytek για να φανεί το “πόσα απίδια πιάνει ο σάκος” και το κατα πόσο η χαρά της νέας αγοράς με είχε επηρρεάσει..

Αρχικά με ψάρρωσε.. Το μέγεθος της σκηνής, το τρισδιάστατο της στερεοφωνίας η έκταση και η ανάλυση του μου ακούστηκαν επικίνδυνα σαν του Mytek με έναν τσίμπο πιό ζεστό ηχόχρωμμα..

Eδώ έγινε φανερό το οτι για να εκτιμηθεί πλήρως το Dac Aυτό πρέπει να παίξει σε σύστημα πολύ καλύτερο απο την κατηγορία του αλλα και με μεγάλες δυνατότητες σε έκταση αφού θυμήθηκα την πρώτη ακρόαση στο σύστημα στο κατάστημα..
Μονο που εδώ ακούστηκε ακόμα καλύτερο.
Εντωμεταξύ έχει στρώσει και η μεσαία περιοχή του που πλέον απαλλάχτηκε απο εκείνη αμυδρή αλλα ακουστή επιθετικότητα μιας και το έχω μερικά εικοσιτετράωρα στο στρώσιμο..

Τέτοιο ήταν το ψάρρωμα που έπαθα που αμέσως γύρισα στο Mytek οπου ήρθαν τα πράγματα στην θέση τους. Ναι μοιάζουν πολύ και το μικρούλι σε πολούς τομείς
ξεπερνάει τα όρια της τμής του στεκόμενο δίπλα στο “Θηρίο” παληκαρίσια αλλα χωρις να υπάρχει λόγος να το αναλύσω το Mytek δικαιολόγησε με “ένδοξο” τρόπο την διαφορά της τιμής του.

Τώρα το έχω εδώ και λίγες μέρες.. επάνω στο στρωτήρι στην σπηλιά και σιγά σιγά έχει αρχίσει να γεμμίζει ο ήχος του ενώ πέραν του οτι μια ανεπαίσθητη επιθετικότητα που είχε στην μεσαία πλέον εξαφανίστηκε άρχισε να γεμμίζει και σε σώμματα ..

Γενικά όσον αφορά εμένα θα το χαρακτήριζα μεγάλη επιτυχία αφου οι στόχοι που είχα θέσει υπερκαλύφθηκαν με τον ποιοτικό να ξεπερνάει κάθε προσδοκία.
Άνετα θα μπορούσα να το είχα να παίζει με τον Luxman και τα 803S δεν κάνω πλάκα και ας ήταν καλυτερο το Mytek..

Aυτό και μόνο λέει πολλά.
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Ελπίζω να διαφωτισα όσους το λιγουρεύονται που λόγω της τιμής του δεν θα είναι και λίγοι χωρίς ελπίζω να είμαι μερολήπτικός.Υπάρχουν και άλλες επίσης εξαιρετικές όπως άκουσα στου Μιχάλη αν και διαφορετικές απο αυτό που έψαχνα εγώ. Παίζει πάντως εκπληκτικά και για όσους δεν έχουν σε προτεραιότητα τα ακουστικά και τις πολλές ψηφιακές εισόδους συστήνεται ανεπιφύλακτα για ακρόαση, θα εκπλαγούν ευχάριστα!..

Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ και πρός θεού η παρουσίαση μου δεν είναι σε καμία περίπτωση Review, απλά μοιράστηκα τις εμπειρίες μου με τους πολούς λόγω ονόματος και τιμής που νομίζω οτι θα τους ενδιέφερε..
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Αν δεν είχε αυτό το προφίλ του ανάποδου χαμόγελου....
Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εγγλέζικες σχεδιάσεις πρέπει να θυμίζουν σώνει και καλά τζάγκουαρ..
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Αν δεν είχε αυτό το προφίλ του ανάποδου χαμόγελου....
Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εγγλέζικες σχεδιάσεις πρέπει να θυμίζουν σώνει και καλά τζάγκουαρ..
Eμμ
Λείπει ο Μάρτης απο την Σαρακοστή;.. :laugh:
 
Last edited:

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Σήμερα το σέταρα και στο netbook της συζύγου με windows 7. Πήρε κάννα τέταρτο αλλα μετά όλα καλά. Έπαιξε 192/24 απροβλημάτιστα και ποιοτικότατα παρότι ο υπολογιστής δεν είναι και "αεροπλάνο"..
Μετά απο εκατό περίπου ωρίτσες στρωσίματος γέμμισε και το χαμηλό ενώ η μεσαία πλέον μαγεύει..