Focal Spirit Professional & Spirit Classic

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,353
Kαλα λογια γραφονται για τα ακουστικα του τιτλου,Focal Spirit Professional και Spirit Classic (over ear/closed).

Δε τα εχω ακουσει,αλλα διαβαζοντας και την παρουσιαση στο innerfidelity,ηχητικως πρεπει να κινουνται σε πολυ καλα επιπεδα,με τα professional απ'οτι φαινεται ελαφρως πιο flat και ισως λιγο πιο προβολικα σε μικρο βαθμο,και τα classic παλι ουδετερα αλλα με λιγο πιο laidback/smooth προσανατολισμο,ισως πιο πολυ για μουσικοφιλους που θελουν κατι πιο καλο all around.

Στα αρνητικα φαινεται να ειναι η λιγο δυνατη συσφιξη,τουλαχιστον οταν ειναι καινουρια,απ'οτι αναφερει και ο reviewer,καθως και το μεγεθος των earpads,το οποιο ειναι λεει οριακο για αυτους που εχουν λιγο μεγαλυτερο μεγεθος αυτιων απ'το κανονικο.
Παντως απ'οτι θυμαμαι οταν διαβασα την πρωτη αναφορα για αυτα τα 2 στο headfi,απο τον Jude,τα μαξιλαρακια ειναι ελαφρως πιο μεγαλα σε σχεση με τα focal spirit one,τα οποια ειναι οντως λιγο "στριμωγμενα" σαν εφαρμογη (αλλα καλα ηχητικως κ αυτα),μια φορα που τα δοκιμασα στον Μιχαλη (Sonus).

Οι τιμες απ'οτι δειχνει το Skroutz,ειναι γυρω στα 240 για τα professional και 300 γαι τα classic.

Αν καποιος τα εχει ακουσει,ας πει καποια γνωμη,ισως εχει ενδιαφερον για οσους ψαχνουν κατι στην κατηγορια αυτη.



Εδω και το link απο την παρουσιαση του Innerfidelity:

http://www.innerfidelity.com/content/two-strike-zone-focal-spirit-professional-and-spirit-classic
 

packux

New member
3 May 2011
25
Γεια χαρά.

Έχω τα Pro εδώ και δύο μήνες και σε γενικές γραμμές αυτά που γράφουν στα reviews είναι σωστά. Εύκολη οδήγηση (κινητό, iBasso d7, περιμένω τώρα ένα Geek Out), λεπτομέρεια και ουδετερότητα, γενικά άβολα όμως σε παρατεταμένη χρήση (3+ ώρες).

Συγκριτικά με τα HD-555 που είχα πριν , η μέρα με την νύχτα όσο αφορά την ποιότητα ήχου (τα Pro είναι σαφώς καλύτερα) αλλά και την άνεση (με τα Pro να χάνουν).
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,353
Γεια σου.

Θα ηταν ενδιαφερον μιας και λες οτι ειναι γενικα αβολα,να μας πεις αν η αισθηση οπως καλυπτουν τα μαξιλαρακια τα αυτια ειναι ικανοποιητικη,και αν ακουμπουν τα πτερυγια των αυτιων σε καποιο πλαστικο καλυμα των drivers και υπαρχει ερεθισμος.Σε τι αλλο οφειλεται το οτι σου ειναι αβολα?

Για να εχει νοημα αυτο,θα πρεπει να μετρησεις το μηκος των αυτιων σου,και να αναφερεις αν εξεχουν λιγο περισσοτερο του κανονικου.
Για παραδειγμα,τα δικα μου ειναι 6,5 cm,ελαφρως μεγαλυτερα απο το μεσο ορο για αντρα και εξεχουν ισως λιγο περισσοτερο απ'τον μεσο ορο αλλα οχι πολυ (απο παρατηρησεις που εχω κανει σε φιλους,γνωστους και γενικα σε ανδρες)
Ισως ακουγεται καπως αυτο,αλλα μπορει να βοηθησει λιγο καποιους που σκεφτονται την αγορα ενος εκ των 2 παραπανω μοντελων,χωρις να εχουν τη δυνατοτητα να τα ακουσουν.
 

D4rkst3EL

New member
23 November 2011
43
Έχοντας διαβάσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τα συγκεκριμένα, όταν βρήκα την ευκαιρία πήγα για δοκιμή. Δεν έχω κανένα "εκπαιδευμένο" αυτί πάντως ο ήχος τους μου φάνηκε ουδέτερος χωρίς να τονίζεται κάποια συχνότητα ιδιαίτερα(με ένα αστερίσκο για τα χαμηλά) και με ξεκούραστα πρίμα. Οι ξεροί συρριστικοί ήχοι δε μου αρέσουν καθόλου και εκεί τα focal μου έδωσαν αυτό που ήθελα. Ίσως γιατί είναι σχετικά λίγο τραβηγμένες οι υψηλές προς τα κάτω στο φάσμα συχνοτήτων, αλλά εμένα μου άρεσαν πολύ και δεν ένιωσα να λείπει η "λάμψη".

Το "highlight" όμως ήταν το χαμηλό τους.... Πολύ καλό χαμηλό για ακουστικό σε βαθμό που μπορώ να πω πως δεν έχω ξανακούσει παρόμοιο σε άλλο ζευγάρι. Κατεβαίνουν πάρα πολύ χαμηλά λες και φόρεσες δύο sub στο κεφάλι σου. Λογικά ίσως να μην έχουν την ποσότητα του μπάσσου κάποιου planar magnetic(τα οποία δεν έχω ακούσει) αλλά το χαμηλό υπάρχει και το ακούς.

Νομίζω φαίνεται και απο τις μετρήσεις στο innerfidelity http://www.innerfidelity.com/images/FocalSpiritOneClassic.pdf

ΗΕ-500 http://www.innerfidelity.com/images/HiFiMANHE500.pdf
LCD-2 http://www.innerfidelity.com/images/AudezeLCD2.pdf

Πάμε και στα αρνητικά. Πιο πολύ θα αναφερθώ στην κατασκευή όσο αναφορά τον τομέα "άνεση", μιάς και ηχητικά έμεινα ικανοποιημένος.

Ως over ear θα μπορούσαν τα μαξιλαράκια να έχουν λίγο μεγαλύτερο άνοιγμα. Εγώ ας πούμε "έβρισκα" αν και δε με ενόχλησε μιας και ήταν μαλακό το υλικό. Το headband όμως δεν ήταν μαλακό παρόλο που στις φωτογραφίες φαίνεται άνετο.

Για να σας δώσω να καταλάβετε. Κοιτάξτε το headband των Pro, βγάλτε τη λίγη επένδυση που έχει και ντύστε το με pleather. Έτοιμο το Classic. Επίσης το headband δεν αγκαλιάζει το κεφάλι αλλά στα πλάγια αφήνει μεγάλο κενό με αποτέλεσμα το βάρος να υποστηρίζεται από ένα σημείο στην κορυφή και δεν εκμεταλεύται όλο το πλάτος απο αυτί σε αυτί.

Αν το συνδυάσεις με την έλλειψη μαλακής επένδυσης καταλαβαίνει ίσως κανείς ότι στα πρώτα της βήματα η focal σε αυτό το χώρο έκανε μερικά στραβοπατηματάκια.
Ίσως με λύγισμα του headband να βελτιωνόταν αισθητά η κατάσταση αλλά κάτι τέτοιο εννοείται δεν το επιχείρησα.

Για παράδειγμα στα HD 650 ας πούμε υπάρχει κενό στο κέντρο του headband ακριβώς για να μη στηρίζεται το περισσότερο βάρος εκεί. Ενώ στα classic ισχύει το αντίθετο.

Κρίμα πάντως γιατί αν δεν είχα αυτό το θέμα πολύ πιθανό να έφευγα με ένα ζευγάρι. Ελπίζω στο μέλλον να βελτιωθεί.
 
Last edited:

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,353
Ευχαριστουμε για τις εντυπωσεις,ειναι καλο πιστευω να διαβαζουμε προσωπικες αποψεις καποιων που δοκιμαζουν κατι.Βεβαια τις περισσοτερες φορες η ανεση επηρεαζεται και απο συγκεκριμενους παραγοντες για καθε ανθρωπο,οποτε ειναι καλο πιστευω αν μπορει καποιος,παραλληλα με τις πληροφοριες που θα διαβασει,αν ενδιαφερεται για κατι να προσπαθει να κανει και μια δοκιμη ο ιδιος.Αλλα και οι εντυπωσεις αλλων ειναι σημαντικες οπως κ να χει.
 

Struggler

Senior Member
11 November 2007
534
Focal Spirit Pro επιλογή και τελικές εντυπώσεις

Καλημέρα σε όλους και όλες, ενδιαφέρομαι να αγοράσω τα spirit pro (τα εχω βρει σε πολυ καλή τιμη) και αναρωτιέμαι πως θα ακούγονταi για μουσικη Hard rock, pop και γενικώς ελληνικα (ακούω πολύ κρητικά). πηγή θα είναι μελλοντικη αγορά fiio x5 η και ο ενισχυτης yamaha rx-v 1500
τα ακουσα σε συνδεη μεσω κινητου Nokia n8 αλλά να σας πω την αλήθεια δεν εβγαλα και πολυ συμπέρασμα και ξενέρωσα λίγο λόγω κακιάς πηγής και κομματιων mp3 192 bit rate και οχι flac.
Αν τα έχει κάποιος και μπορεί να με βοηθήσει αν συστήνονται για κάποιο συγκεκριμενο είδος μουσικής η γενικά ακούς πολύ καλά ότι ειναι ηχογραφημένο καλά
σκεφτόμουνα και τα beyerdynamic dt 770 αλλα βρίσκω τα focal στην σχεδόν ίδια τιμή

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Last edited by a moderator:

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,353
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

Καλημερα,επειδη ειπες ακους Κρητικα,αν τα ακουσες καπου Ηρακλειο στην Κρητη,αν θα μπορουσες να μου πεις που τα ακουσες να παω να τα ακουσω και εγω με το ipod μου.
 

Struggler

Senior Member
11 November 2007
534
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

Οχι αθηνα, απλα εχω καταγωγη και μου αρεσουν τα κρητικα. Κανενας να βοηθησει στο ερωτημα μου?
 

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,689
Αθήνα
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

φίλε μου νομίζω πως πρέπει να προσπαθήσεις να τα ξανακούσεις με καλύτερη πηγή!!!
 

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

Εγώ να σου πώ την αλήθεια, έχω ακούσει για λίγο τα "απλά" Spirit... δεν εντυπωσιάστικα. Δεν ξέρω πόσο διαφέρουν τα Pro.
Από την άλλη, ο Sonus Naturalis τα βρίσκει καλά ακουστικά.
Ίσως να μας γράψει και την δικιά του άποψη όταν δεί το νήμα.

Πάντως τα 770, που είμαι και κάτοχος, θεωρώ πως ταιριάζουν πολύ σε rock ακούσματα... ιδιαιτέρως με ένα φουσκωματάκι που έχουν στις χαμηλές, τα κάνουν ιδανικά για ροκιές ΙΜΗΟ.
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,353
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

Τα καινουρια Spirit Pro και Spirit Classic απ'οτι εχω διαβασει,εχουν πολυ καλο ηχο και λενε οτι ειναι καλυτερα απο τα focal spirit one.

Ειναι απο τα μοντελα που θα ηθελα να δοκιμασω και εγω.

Δυστυχως δε μπορω να βοηθησω περαιτερω γιατι δε τα εχω ακουσει.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

@Struggler
Έχω τα Spirit One, όχι τα Pro.
Τις μεταξύ τους διαφορές δεν τις γνωρίζω.

Για τα Spirit One θα κάτσω αύριο-μεθαύριο να γράψω μία πιο λεπτομερή παρουσίαση, δεν σ' έχω ξεχάσει.
Λίγη υπομονή my friend! -bye-
 
Last edited by a moderator:

Struggler

Senior Member
11 November 2007
534
Re: Focal Spirit Pro για hard Rock και Pop μουσικη???

Σε ευχαριστώ Sonus, θα περιμένω, να είσαι καλά
 

Struggler

Senior Member
11 November 2007
534
Εντυπώσεις Focal Spirit Pro και μερικές απορίες

Τελικά τα αγόρασα 180 μαζι με μεταφορικά απο Amazon ισπανίας, νομίζω ότι η τιμή είναι πολύ καλή
Πρωτη επαφή σύνδεση με ενισχυτη yamaha rx-v1500. πηγή ένα dvd recorder της panasonic, όχι τίποτε σπουδαίο
Υλικό, συναυλία Scorpions - Unbreakable και Phil Collins Finally... The First Farewell Tour (αυτή που ξεκινάει η συναυλία με τον phil ως ντράμερ και μετά μπαίνουν άλλοι 2)

Εντυπώσεις : σαν να έχω στα αυτιά μου τα klipsch rf-35 που έχω συνδεδεμένα με τον ενισχυτή, αλλά λόγω ότι είναι στα αυτιά μου τα ηχειάκια ακούς την κάθε λεπτομέρεια τον διαχωρισμό των οργάνων, τρομερή εμπειρία, το μπάσο ρεαλιστικό πραγματικό όχι τονισμένο όχι πολύ παραπάνω αυτό που πραγματικά παίζει εκείνη τη στιγμη, λέω για το μπάσο διότι γράφονται ότι δεν είναι σαν ta beyer dt770 pro τα οποία τονίζουν λίγο τα μπάσα


Τα καταευχαριστήθηκα


Εκεί που λίγο ξενέρωσα ήταν όταν σύνδεσα με pc 7ετίας καρτα ήχου on board και υλικό flac και αναπαραγωγή από foobar
Για να καταλάβετε τι εννοώ, το ραδιόφωνο του ενισχυτή που άκουγα με τα ακουστικά μου έβγαζε πιο όμορφο ήχο σε σχέση με το pc που έπεζε flac μέσω foobar, αισθανόμουν ότι θέλει ενίσχυση, μπορεί να μην το περιγραφω σωστά , σαν είναι να είναι υποτονικό

Οπότε κάποια στιγμη η αγορά το Fiio x5 ή κάποιου άλλου dac είναι επιβεβλημένη.
Οι απορίες μου είναι οι εξής

α) Του ενισχυτη το volume ξεκινά απο το 70 το είχα στο 20 και ακουγα, ήταν δυνατά δεν ενοχλούσε όμως (λόγως καθαρότητας των ακουστικών) αν ακούω απο τα ηχεία στο 20 χαλάει ο κόσμος, είναι φυσιολογικό που χρειάζεται τόσο πολυ για να ακούσω ικανοποιητικά ???

β) Αν βάλω κάποιο dac στο pc, θα παίζει καλύτερα μουσική απο τον ενισχυτή???

γ) Θα έχει τεράστια διαφορά με το πως άκουσα τώρα απο το pc με ένα dac????

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Υ.Γ. τα ακουστικά καλύπτουν εξολοκλήρου τα αυτιά, μετά από καμιά δυο ώρες τα νιώθεις λίγο ζεστά, πίεση στο κεφάλι δεν ένιωσα πιστεύω με τον καιρό όπως και έχω διαβάσει θα είναι ακόμη πιο ξεκούραστα
 

SpyNet

AVClub Enthusiast
5 June 2011
922
Κερατσίνι
Re: Εντυπώσεις Focal Spirit Pro και μερικές απορίες

Κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ, ακουστικά για να ακούω από τον υπολογιστή και από τον ενίσχυτη για να μην ενοχλώ και κατέληξα με ενίσχυτη ακουστικών και dac.
 

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Re: Εντυπώσεις Focal Spirit Pro και μερικές απορίες

Είναι πολύ όμορφο το head-fi όμως... ε, Σπύρο;
 

SpyNet

AVClub Enthusiast
5 June 2011
922
Κερατσίνι
Re: Εντυπώσεις Focal Spirit Pro και μερικές απορίες

Η αλήθεια Αντώνη είναι ότι μετά τα ακουστικά πρέπει να πας σε παρά πολύ ακριβό και σωστά στημένο ηχοσύστημα για να πεις ότι ακούς εφάμιλλα.
 

Struggler

Senior Member
11 November 2007
534
Re: Εντυπώσεις Focal Spirit Pro και μερικές απορίες

Καμμία απαντηση στις απορίες μου παραακλώ ???
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,353
Re: Εντυπώσεις Focal Spirit Pro και μερικές απορίες

α) Δε νομιζω οτι ειναι κατι που πρεπει να σε ανησυχει,απο τη στιγμη που σε ικανοποιει η οδηγηση τους απο τον yamaha.Θα σχετιζεται προφανως με το ταιριασμα στις αντιστασεις/ευαισθησια κτλ.

β) Αν παρεις καποιο dac,πιστευω ναι,θα παιζει καλυτερα.Χωρις να εχω ακουσει τον AV yamaha που εχεις,συνηθως η ενσωματωμενη οδηγηση ακουστικων αυτων των ενισχυτων δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο σαν ποιοτητα ηχου.

γ) Πιστευω με ενα αξιοπρεπες/καλο dac,θα εχει αρκετα αισθητη διαφορα,γιατι οι ενσωματωμενες καρτες ηχου σαν αυτη που λες,δεν ειναι και οτι καλυτερο.

Αρα θα ελεγα,πως η σκεψη σου για κατι σαν το fiio x5 ή κανενα παρομοιο player + dac,ειναι καλη,ειδικα αν δεν εχεις και καποιο φορητο player.Ετσι θα εχεις και φορητο και dac για το pc σου.Περιμενε και καποια επιπλεον γνωμη βεβαια και απο τα παιδια εδω που εχουν ψαχτει αρκετα.

Με τη σειρα μου,επειδη ειπες οτι καλυπτουν τα αυτια εξ'ολοκληρου,θα ηθελα αν μπορεις καποια στιγμη,να μετρησεις τα αυτια σου και να μου γραψεις ποσο ειναι (πχ εμενα ειναι 6,5 cm),και αν εξεχουν (πετανε).Συγνωμη αν ακουγεται αστειο,αλλα τα focal αυτα τα εχω στα υποψιν μου,γιατι καποια στιγμη θελω να φτιαξω ενα καλο συστηματακι με ενα καλο φορητο και ενα καλο ζευγαρι κλειστα ακουστικα σαν αυτα,τα οποια εχουν πολυ καλα σχολια γενικα.