Deutschland 83 (2015)

Βαθμολογήστε την Σειρά:

  • Εξαιρετική

    Votes: 1 50.0%
  • Πολύ Καλή

    Votes: 0 0.0%
  • Καλή

    Votes: 1 50.0%
  • Μέτρια

    Votes: 0 0.0%
  • Κακή

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    2

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,592
Αθηνα
Deutschland-83.jpg

Imdb | Metacritic


"Set in 1983, 24-year-old East German Martin Rauch (Jonas Nay) is sent by the Stasi to spy on the West as an aide to a West Germany General (Ulrich Noethen) in this German-language drama."

Βρισκομαι περιπου στην μεση της 1ης (ισως και μοναδικης; ) σαιζον και ειπα να γραψω μερικες σκεψεις μου. Ξεκινησα να το βλεπω ενθουσιασμενος με την υποθεση, μιας και ασχοληθηκε με θεματα που μου αρεσουν. Κατασκοπια, ψυχρος πολεμος, δοσμενα οχι μεσα απο την αμερικανικη οπτικη γωνια αλλα απο την γερμανικη και μαλιστα κυριως την ανατολικο-γερμανικη.

Πρωτα απο ολα να πω οτι το επιπεδο παραγωγης ειναι παρα πολυ καλο. Η φωτογραφια ειναι πολυ καλη και η σκηνοθεσια την ακολουθει απο πολυ κοντα. Στους ηθοποιους τα πραγματα (κατ' εμε) ειναι λιγο πιο αναμικτα. Ο πρωταγωνιστης μου φαινεται λιγο "αγγουρι", αλλα αρκετοι δευτερευοντες χαρακτηρες ενσαρκωνονται απο ηθοποιους που φαινεται να ξερουν τι κανουν (π.χ. Τισμπιερ, θεια του πρωταγωνιστη, στρατηγος εντελ).

Το ολο υποβαθρο στο οποιο εξελισσεται η ιστορια ειναι πραγματικο. Στο απογειο του ψυχρου πολεμου και λιγο πριν την καταρρευση της ΕΣΣΔ, ειχαν ψιλοφρικαρει οι ρωσοι με τον Ρηγκαν και πιστευαν οτι ανα πασα στιγμη θα τους επιτεθει. Ταυτοχρονα θυμαστε οτι το προγραμμα SDI - Star Wars βρισκοταν σε πληρη εξελιξη και υπηρχε ο φοβος οτι οι αμερικανοι πιστευαν οτι ενας πυρηνικος πολεμος θα μπορουσε να τους βρει νικητες. Προσπαθουσαν λοιπον να διεισδυσουν οσο μπορουσαν στη δυση και να ανακαλυψουν τι συμβαινει και ποιες ηταν οι προθεσεις των δυτικων. Η σειρα μεταδιδει αυτο το αγχος για το μελλον πολυ επιτυχημενα. Απο την μια μερια εχουμε τους ανατολικο-γερμανους που πιστευουν οτι εχουν να κανουν με εναν τρελλο (Ρειγκαν), ο οποιος μπορει να τιναξει τον κοσμο στον αερα με τους χειρισμους τους. Απο την αλλη εχουμε τους δυτικο-γερμανους που δεν ξερουν τι φοβουνται πιο πολυ, το συμφωνο της βαρσωβιας ή τους "συμμαχους"-αμερικανους που συνεχεια τους πιεζουν, ενω ξερουν πολυ καλα οτι αν γινει πολεμος, η γερμανια ειναι αυτη που θα διαλυθει πρωτα απο ολα. Γενικα οι ρωσοι και οι αμερικανοι πιο πολλοι σαν αντιπαλοι παρουσιαζονται παρα σαν συμμαχοι, κατι το οποιο ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον και δεν θυμαμαι να εχω ξαναδει μεχρι το φετινο bridge of spies. Επισης, η αναπαρασταση ολης της εποχης (σε δυτικη και ανατολικη γερμανια) ειναι εξαιρετικη. Ρουχα, αυτοκινητα, πινακιδες, μουσικη ολα βοηθουν ωστε να μας μεταφερουν στις αρχες των '80s στην κεντρικη ευρωπη.

Παμε τωρα στο "ζουμι" της σειρας, δηλαδη στην πλοκη της. Εδω για μενα εντοπιζονται τα μεγαλυτερα προβληματα. Στα καθαρα κατασκοπευτικα τμηματα της, η ιστορια εχει φοβερα κενα. Ο κεντρικος χαρακτηρας και η σταζι κανουν πραγματα, κατ'εξακολουθηση, που θα επρεπε να ειχαν οδηγησει στη συλληψη του. Πολλες φορες επιασα τον εαυτο μου να αναφωνει "ελεος!" με τις χαζομαρες που εβλεπα. Ενα παραδειγμα που δεν αποτελει ιδιαιτερο spoiler ειναι οτι σε καποια φαση ο πρωταγωνιστης αγοραζει τον κοριο που θα βαλει στο γραφειο ενος δυτικου, απο εναν μαυρο κλεπταποδοχο στις βρυξελλες!!! Δηλαδη, ολοκληρη σταζι δεν μπορουσε να του βρει εναν κοριο;;; Επισης σε πολλες στιγμες φαινεται να αντιτιθεται στις εντολες του. Αυτο δεν θα με ενοχλουσε αν το εδειχναν σαν εσωτερικη του αμφιταλλαντευση, αλλα αυτος ο τρελλος σε καποιο σημειο δρα τελειως αντιθετα και θετει σε κινδυνο και αλλους συν-κατασκοπους (επεισοδιο 5, η ιστοριουλα με το ντεκαφεινε-καφε). Καταλαβαινω οτι θελουν να δειξουν οτι ειναι απλα ενας ανθρωπος που προσπαθει να βοηθησει πατριδα και (κυριως) οικογενεια, αλλα μην το παρατραβατε τοσο το σκοινι.... Τελος, τι στο διαολο στρατιωτικοι ειναι αυτοι;; καθε τρεις και λιγο κοβουν βολτες εξω χωρις να αναφερουν πουθενα που πανε και ποτε θα γυρισουν!

Απο την αλλη ομως υπαρχουν παρα πολλες μικρες ανθρωπινες στιγμες που ειναι φανταστικες. Η εκπληξη ενος ανατολικου με τα καταναλωτικα αγαθα και τις ευκολιες που υπαρχουν στη δυση και η συγκρουση του γιου του στρατηγου με τον στρατηγου (¨"εισαι ναζι οπως ο πατερας σου") ειναι στιγμιοτυπα που μου εμειναν.

Εχω καταληξει οτι τα πιο ωραια σημεια της σειρας ειναι εκεινα στα οποια λειπει ο πρωταγωνιστης, οχι επειδη με ενοχλει σαν ηθοποιος, αλλα απο τις σεναριακες χαζομαρες στις οποιες εμπλεκεται. Ολα τα γυρω γυρω ειναι φανταστικα. Επαναλαμβανω οτι δεν την εχω τελειωσει ακομα, οποτε ισως να αλλαξει κατι μεχρι τοτε, αλλα για να ειμαι ειλικρινης δεν το πολυπιστευω. Τα δυνατα σημεια ηταν και συνεχισαν να ειναι τα ιδια απο το 1ο επεισοδιο. Το ιδιο συμβαινει και με τα αδυναμα.

Γενικα θα ελεγα οτι για οποιον του αρεσουν τα κατασκοπευτικα αξιζει να το δει, μονο και μονο για να δει γεγονοτα αλλα και το συγκεκριμενο genre απο μια διαφορετικη οπτικη γωνια. Κριμα ομως γιατι με μικρες διαφοροποιησεις θα μπορουσε να ειναι φανταστικο. Το πιο δυσκολο κομματι, κατ'εμε, που ειναι το world building το εχουν πετυχει...​
 
Last edited by a moderator:

Blue08

AVClub Fanatic
24 April 2008
23,335
Utopia..

Καλώς avpap!

Και εδώ είναι ένα trailer από την σειρά..
Η 1η σεζόν της έχει τελειώσει, και την έχει πάρει το Hulu τώρα..
 

king2009

Supreme Member
5 December 2008
3,824
Την ξεκίνησα στο ote tv. Παρα πολυ καλη καλύτερη του Americans πιστεύω.

Send From Note 3 With Note 7 Port Rom
 

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,671
--------------------
το ίδιο η και χειρότερο από το americans όλα γίνονται πανεύκολα με απλοϊκά , αν κάποιος θέλει να δει καλή κατασκοπική τότε βλέπει berlin station
 

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,592
Αθηνα
η αληθεια ειναι οτι δεν ανταποκριθηκε των προσδοκιων μου. Δεν μετανιωνω παντως που το ειδα, διοτι ειναι μια σημαντικη περιοδος της ιστοριας που δεν εχουμε δει στην τηλεοραση. Ειναι μαλιστα απο την καθαρα ευρωπαϊκη-γερμανικη πλευρα κατι το οποιο το καθιστα ακομα πιο ενδιαφερον σε αντιθεση με το americans που ειναι ... αμερικανιά :) Σιγουρα παντως απο πλοκη δεν σκιζει.

Το berlin station ειναι πραγματικα κλασεις ανωτερο και αν και αμερικανικη παραγωγη εχει αρκετα μεσα του ευρωπαϊκο στοιχειο (το ξεσπασμα του Hans προς τον Steven ειναι ολα τα λεφτα!)
 

Ducksong

Supreme Member
11 July 2013
4,985
The Dutch Mountains
το ίδιο η και χειρότερο από το americans όλα γίνονται πανεύκολα με απλοϊκά , αν κάποιος θέλει να δει καλή κατασκοπική τότε βλέπει berlin station

Νομίζω ότι η πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής αλλά και των σειρών/ταινιών μας έχει κάνει να ξεχάσουμε τα 80s


Οσο για το the Americans, θυμίζω απλά ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καν έλεγχος στις πτήσεις εσωτερικού των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να γίνεται μια αεροπειρατία το μήνα!!