Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ζώντας και ακροάζοντας με χαμόγελο εδώ και αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο ενισχυτή, αποφάσισα να του κάνω μια συντήρηση και αναβάθμιση...

Μετά από αρκετό ψάξιμο στο διαδίκτυο, σκέφτομαι τα παρακάτω:

1) Αλλαγή των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών της τροφοδοσίας από 4Χ10.000μF σε 4Χ15.000μF
2) Μεταφορά των by-pass πυκνωτών τροφοδοσίας στην πάνω πλευρά και κολλητά στους κύριους πυκνωτές
3) Αλλαγή όλων των ηλεκτρολυτικών από 85°C σε 105°C (έχουν αλλαχθεί αρκετοί αλλά τώρα θα ολοκληρωθεί η αλλαγή τους)
4) Πιθανή εφαρμογή mod του προενισχυτή κατά Mark Hennessy.

Ας ξεκινήσουμε με το (1) : οι ηλεκτρολυτικοί της τροφοδοσίας δυστυχώς δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά 25mm μέγιστο ύψος και καλό θα ήταν να βρίσκονταν και σε 105°C.

Παρακάτω διακρίνονται οι σημερινοί (Philips) των 10.000μF με την τωρινή διάταξη

attachment.php



Εδώ είναι η επιθυμητή διάταξη με τους bypass, καρφωμένους δίπλα στους 15.000μF, αλλά και την προσθήκη ?? από το κάτω μέρος παράλληλα με τους ηλεκτρολυτικούς τροφοδοσίας.

attachment.php
attachment.php


Τα ερωτήματα μου
1) που μπορώ να βρω ηλεκτρολυτικούς 15.000μF τροφοδοσίας - κατά προτίμηση 105°C και με ύψος 25mm
2) τι έχει τοποθετηθεί και ίσως σε τι τιμή κάτω από την πλακέτα παράλληλα στους ηλεκτρολυτικούς τροφοδοσίας;
 

Attachments

  • now.jpg
    now.jpg
    60.1 KB · Views: 906
  • after.jpg
    after.jpg
    35.8 KB · Views: 840
  • under.jpg
    under.jpg
    42.4 KB · Views: 832

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
πριν μερικους μηνες επισκευασα εναν τετοιον, αλλαχτηκαν ολοι οι ηλεκτρολυτικοι συν μερικοι 680pF που ηταν πολυ κοντα στο ψυκτικο και ειχαν αλλαξει χρωμα απο την ζεστη.
Επειδη εχεις σταθερο ρευμα μαλλον δεν θελεις μεγαλυτερους πυκνωτες τροφοδοτικου απο οτι εχει. Οι bypass στην φωτογραφια σου δεν υπηρχαν στον δικο μου, μηπως δεν χρειαζονται καθολου? Οι σημερινοι ηλεκτρολυτικοι εχουν πολυ καλες ιδιοτητες ακομα και στις υψηλες συχνοτητες.
Αν θελεις να μειωσεις τα παρασιτα απο τις διοδους ανορθωσεως, ο μονος αποτελεσματικος τροπος ειναι να κανεις ενα RC στο δευτερον του μεταχηματιστη. Εκει θελει λιγο πειραμα γιατι δεν ξερεις ακριβως τα χαρακτηριστικα του μετασχηματιστη.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μεταξύ του απλού A1 και του επετειακού (Anniversary) υπήρχαν κάποιες κύριες αλλαγές, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτές δηλ. μεγαλύτερο τροφοδοτικό και προσθήκη πυκνωτών πολυπροπυλαινίου by-pass στους ηλεκτρολυτικούς τροφοδοσίας.
Αν θυμάμαι καλά σε αυτόν που επισκεύσασες το συμμετρικό τροφοδοτικό έδινε μια τάση της τάξης ±20V ενώ στον επετειακό η τάση ανεβαίνει σε ±24V.

Οι τελευταίες φωτογραφίες που έχω βάλει είναι από κάποια mod, που τις βρήκα σε ιαπωνικό ιστότοπο, όπου ο τύπος χρησιμοποίησε μεγαλύτερους πυκνωτές δηλ. 15.000μF έβγαλε τους by-pass και τους μετέφερε δίπλα από τους ηλεκτρολυτικούς και από κάτω σε κάθε ηλεκτρολυτικό τροφοδοσίας κόλλησε αυτά τα "κιτρινούλια" που φαίνονται στη φωτογραφία.

Για αυτό ρωτώ τι σόι είναι αυτά τα απωανατολίτικα κιτρινούλια;

Περί τοροειδούς μετασχηματιστή δεν ξέρω, το μόνο που έχω σημειώσει στο αρχείο μου είναι τα ΩLP, type=ZD897 που δεν μου λένε τίποτα! Παρεπιμπτόντως το RC, σε τι αναφέρεται;
 

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
Αν θυμαμαι καλα ειχα 22 Βολτ, εδω εχουμε 230 Βολτ ακριβως και παντα.
Δεν νομιζω οτι θα εχεις καποια διαφορα μεταξυ 10 και 15 χιλ μικροφαραντ, ο ενισχυτης αυτος τραβαει σταθερο ρευμα αν θυμαμαι καλα απο το βαριακ.
Αυτοι οι κιτρινοι πυκνωτες πρεπει να ειναι κατι στο 0,1 αλλα μαλλον αυτοι ειναι ασπροι και εχουν γινει κιτρινοι απο την θερμοκρασια, μαλλον χωρις πρακτικη σημασια με τους καινουργιους ηλεκτρολυτικους που θα βαλεις.
Υπαρχει ενας τροπος να μειωσεις τα παρασιτα στο δευτερευον, μαλλον θα πρεπει να διαβασεις λιγο στο ιντερνετ απο μονος σου.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Για το RC βρήκα μια ωραία αναφορά στο διαδίκτυο "μέσω μιας αντίστασης 100 Ω και ενός πυκνωτή 0.1 μF στα 1000 volts. Αυτό το δικτύωμα εμφανίζει αντίσταση περίπου 32 ΚΩ στα 50 ΗΖ του δικτύου και μόλις 100 Ω στις ραδιοφωνικές και γενικά υψηλές συχνότητες, τις οποίες απορροφά με ευκολία."
Οπότε το βάζω στα υπόψη υλοποίησης (σε ευχαριστώ για την ενημέρωση)

Τώρα για τους μικρούς "κίτρινους" πυκνωτές και εδώ βρήκα μια άλλη αναφορά ότι χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους ηλεκτρολυτικούς για να απορροφήσουν κάποιες ανεπιθύμητες υψηλές συχνότητες τις οποίες οι ηλεκτρολυτικοί τροφοδοσίας αδυνατούν να απορροφήσουν εξαιτίας της εγγενούς αυτεπαγωγής τους. Για το χρώμα τους πιθανόν να μην είναι κίτρινο διότι ο τύπος έχει περάσει με προστατευτικό σπρέι το κάτω μέρος της πλακέτας για προστασία διάβρωσης... ίσως λοιπόν έτσι να εξηγείται και ο κίτρινος χρωματισμός τους.

Παραθέτω και μια συνολική φωτογραφία στο τμήμα της παροχής τροφοδοσίας
attachment.php
 

Attachments

  • PC302921.JPG
    PC302921.JPG
    103.5 KB · Views: 978

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,671
--------------------
για πυκνωτες δες και εδω : http://www.analogmetric.com/store/index.php

τωρα για το ρευμα που τραβαει το μηχανημα ναι ειναι αλλα μονο το ρευμα ηρεμειας η πολωσεις αλλα τι γινεται οταν το μηχανημα παιζει τοτε το ρευμα αυξανετε αναλογως τις εντασεις του προγραμματος που ακουμε και φυσικα απο το ποια ηχεια εχει να οδηγησει οποτε καποιες φορες θα ζητησει αρκετο και αν θυμαμε καλα το μηχανημα παιζει σε καποιο ποσοστο σε ταξη Α οποτε οι ποιο μεγαλη πυκνωτες μονο καλο θα του κανουν φτανει να βρεις καποιους να χωρανε απο εκει και περα εγω θα αλαζα και τις διοδους στο τροφοδοτικο με καποιες γρηγορες αλλα εκει χρειαζεται προσοχη στη επιλογη
 

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
Το μηχανημα ειναι σε μεγαλο βαθμο σε ταξη Α, τουλαχιστον αυτο που ειχα εδω, τραβαει σταθερο ρευμα σε μεγαλο βαθμο.
Οι μεγαλυτεροι χωρητικοτητος πυκνωτες εχουν μονο ψυχολογικη επιδραση στον ηχο παρα πρακτικη.
Οι γρηγορες διοδοι δεν εχουν εφαρμογη στους 50 κυκλους. Αυτα ειναι παραμυθια οτι καλυτερευουν τον ηχο. Αυτο που καλυτερευει τον ηχο ειναι η απαλαγη απο τα παρασιτα των διοδων και αυτα φευγουν σε μεγαλο βαθμο με το RC κυκλωμα στο δευτερευον.
Οι μοντερνοι και φρεσκοι ηλεκτρολυτικοι δεν εχουν μεγαλη αυτεπαγωγη μεσα στις ακουστικες συχνοτητες. Αν θελει καποιος παρολα αυτα να βαλει πυκνωυες παραληλλα τοτε ταιριαζουν οι πολυπροπυλεν ΕΡΟ ΚΡ1813 πχ
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Επανέρχομαι,

στην παρακάτω φώτο είναι το σχεδιάγραμμα του τροφοδοτικού του Α1 περιόδου 1990 (βασίζεται στο χειρόγραφο που είχε δημιουργήσει ο Mark Hennessen). Υπάρχουν σημειωμένες και κάποιες μετρήσεις που είχε κάνει επί του κυκλώματος ο αρθρογράφος.

attachment.php



Εδώ παρουσιάζεται το τροφοδοτικό όπως το κατέγραψα πάνω στην επετειακή έκδοση (Anniversary), χωρίς όμως να έχω προχωρήσει σε μετρήσεις. Ως προς τα υλικά διαφέρει στην προσθήκη των by-pass πυκνωτών πολυπροπυλενίου.

attachment.php



Τέλος καταγράφεται η τροποποίηση του Ιαπωνικού [SIZE=-1]Amp Repair Studio, [/SIZE]που έκανε σε έναν ανακατασκευασμένο Α1 Anniversary. Μετέφερε τη θέση των by-pass πυκνωτών πολυπροπυλενίου ακριβώς δίπλα στους C1,C3 και πρόσθεσε μικρούς μη ηλεκτρολυτικούς παράλληλα σε κάθε μεγάλο ηλεκτρολυτικό.

attachment.php


Δεν έχω ακόμη καταγράψει σε κύκλωμα την προσθήκη LC κυκώματος που πρότεινε το μέλος CD318
 

Attachments

  • PSU Circuit.jpg
    PSU Circuit.jpg
    87.2 KB · Views: 838
  • PSU Anniversary Circuit.jpg
    PSU Anniversary Circuit.jpg
    36.8 KB · Views: 727
  • PSU Anniversary Circuit mod.jpg
    PSU Anniversary Circuit mod.jpg
    40.1 KB · Views: 510

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Επί του τελευταίου σχήματος του Ιαπωνικού Amp Repair Studio, να προσθέσω ότι δεν έβαλε τους ίδιους πυκνωτές όπως σχεδίασα στο κύκλωμα, αλλά τους άλλαξε με ηλεκτρολυτικούς χωρητικότητας 15000μF και θερμικής καταπόνησης (85°C→105°C) λόγω υψηλών εσωτερικών θερμοκρασιών του ενισχυτή.

Η τοποθέτηση των By-pass πυκνωτών ακριβώς δίπλα στους C1,C3 έγινε εφόσον ανοίχθηκαν νέες τρυπούλες επί του κυκλώματος - όπως θα έπρεπε να είχε εκ κατασκευής το κύκλωμα.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
O Mark Hennessen στον ιστότοπο του περί Α1 αναφέρει:

"Tο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καταλήγει στο πρωτεύον του τοροειδή μετασχηματιστή, μέσω μιας ασφάλειας, ενός θερμικού cut-off και ενός διακόπτη όπου στο πάνω μέρος του έχει μία συσκευή που παρομοιάζει με VDR

Το δευτερεύων του μετασχηματιστή παράγει ± 24V ονομαστικά, χρησιμοποιώντας διακριτές διόδους και 2 πυκνωτές των 10.000μF/έκαστο. Το δεύτερο ζεύγος πυκνωτών (10.000μF/έκαστο) τροφοδοτείται μέσω 0.47Ω αντιστάσεων που μειώνουν την διακύμανση σε ένα σημαντικό βαθμό. Η διακύμανση μετρήθηκε 0.8V pk-pk στον C3 και 0.25V pk-pk στον C4."
 

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
Εγραψα για RC και οχι LC, τα υπολοιπα ειναι μονο να μην ασχολεισαι και πολυ, απλα η δεν κανουν τιποτα η δεν μπορεις να ακουσεις τι κανουν. Το μονο που θα επιφερει μια ακουστικη βελτιωση, που και αυτη ισως ειναι αντιληπτη με πολυ καλα ηχεια μονο, ειναι ενα κυκλωμα στο δευτερευον που θα μειωσει τα παρασιτα απο τις διοδους, αλλα εκει θελει λιγο πειραμα.
Οι μπλε πυκνωτες που εχει ο ενισχυτης ειναι αρκετα καλοι, γιατι θελεις να τους αλλαξεις? Αν δεν ειναι χαλασμενος αστον οπως ειναι, τα υπολοιπα ειναι πεταμενα λεπτα και χρονος.Καλυτερος απο οτι ειναι δεν μπορει να γινει.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Να σε ευχαριστήσω για τις προτάσεις σου και τις συμβουλές σου.

Ο ενισχυτής είναι σε υπεράριστη κατάσταση λειτουργικός και ο κύριος ενισχυτής μου.

Τους μπλε ηλεκτρολυτικούς, της Philips, τους άλλαξα πριν 2 χρόνια αλλά δυστυχώς είναι 85°C και 5εκ. ύψους που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κλείσει σωστά το καπάκι-ψύκτρα γιατί βρίσκει πάνω τους - έτσι τους ξεκόλλησα και τους έβαλα πλαγιαστούς.
Οπότε ψάχνω για χαμηλότερο προφίλ (max 4cm) και 105°C, γιατί εσωτερικά έχω μετρήσει 70°C στους ηλεκτρολυτικούς και 2-3εκ. δίπλα τους 75°C (εκεί στα τραντζίστορ εξόδου).

Για το RC (Resistor-Capacity Circuit) - το έγραψα λάθος εκ παραδρομής - προφανώς θα χρειάζεται παλμογράφο, έτσι ώστε να δεις το αποτέλεσμα βάσει πειραματισμών στις τιμές της αντίστασης και του πυκνωτή, έτσι;
 

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
και πλαγιστοι να ειναι δεν παιζει κανενα ρολο, τα κοντα καλωδια που εχεις τραβηξει για να συνδεθουν στην πλακετα δεν εχουν καμμια απολυτως επιδραση στον ηχο η πουθενα αλλου. Στις φωτογραφιες ομως φαινονται ορθιοι παντως. μαλλον ειναι δυσκολο να βρεις 15.000μF σε αυτο το υψος οποτε απομενει η πρωταρχικη χωρητικοτητα. Ειναι αποφασιστικης σημασιας ομως το πανω μερος του ψυκτικου να εχει αφθονη παστα και να βιδωθει πολυ καλα μαζι με το πανω μερος του ενισχυτη.
Παντως αν εχεις 70 βαθμους διπλα στους ηλεκτρολυτικους και αντχουν στους 85 για μερικες χιλιαδες ωρες, τοτε θα πρεπει να αντεξουν μερικες χιλιαδες ωρες ακομα σε 15 βαθμους ποιο λιγους.
Mολις κιταξα τα χαρακτηριστικα αυτων των πυκνωτων και εχουν 15.000 ωρες ζωης στους 85, οποτε υπολογιζε αρκετες χιλιαδες ακομα στους 70 βαθμους.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Είχα ανεβάσει μια παλαιότερη φώτο που ήταν κάθετοι - σου επισυνάπτω μία επιπρόσθετη φώτο με τη σημερινή κατάσταση (+ κάτι μετρήσεις θερμοκρασίας)

attachment.php
 

Attachments

  • Internal Temperatures.jpg
    Internal Temperatures.jpg
    55.5 KB · Views: 349

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
(συνέχεια...)
Δίνει τόσες χιλιάδες ώρες το pdf τους; Πως είχα την εντύπωση ότι οι 85ρηδες γύρω στους 70 μαζεύουν κάτι 1000-1500ώρες μόνο! Ένα pdf που βρήκα για αυτούς, δεν αναφέρει ώρες παρά μόνο ότι παρουσιάζουν γύρω στο 20% απόκλιση...

Παρεμπιπτόντως ψάχνω να βρω κάτι σαν τους παρακάτω πυκνωτές που έβαλε ο Ιάπωνας, ταιριάζουν γάντι όρθιοι και αναφέρει ότι είναι και 50% βαρύτεροι - τους ζύγισε κιόλας (τώρα γιατί το έκανε αυτό, μόνο ο ίδιος το ξέρει...)

attachment.php
 

Attachments

  • mf-a-1-5.jpg
    mf-a-1-5.jpg
    27.3 KB · Views: 341

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
o Farnell εχει εναν panasonic αλλα εχει 30 χιλ υψος, τα υπολοιπα χαρακτηριστικα ειναι οπως τα θελεις.
εδω τα χαρακτηριστικα του Philips:

QUICK REFERENCE DATA
VALUE
DESCRIPTION
050 052
Case size (∅Dnom × Lnom in mm) 25 × 30 to 40 × 100
470 to 68000 μF 47 to 1000 μF
Rated capacitance range (E6 series), CR
−10 to +30%
Tolerance on CR
Rated voltage range, UR 10 to 100 V 250 to 400 V
−40 to +85 °C
Category temperature range
Endurance test at 85 °C 5000 hours
Useful life at 85 °C 15000 hours
Useful life at 40 °C and 1.4 × IR applied 250000 hours
Shelf life at 0 V, 85 °C 500 hours
Based on sectional specification IEC 60384-4/EN130300
Climatic category IEC 60068 40/085/56
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Για τους Philips θα το ψάξω περισσότερο, γιατί στα χαρακτηριστικά που μου δίνεις, αντιλαμβάνομαι μάλλον ότι η εταιρία δίνει το ελάχιστο και μέγιστο της σειράς και όχι της συγκεκριμένης χωρητικότητας.

Ευχαριστώ για την πρόταση του Panasonic, θα το κοιτάξω γιατί η διάσταση τους είναι κουτί (εάν θυμάμαι καλά οι Philips προσέγγιζαν τα 5εκ σε ύψος).
 

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
http://se.farnell.com/panasonic/ecos1ea153da/capacitor-15000uf-25v/dp/1198542
κατω απο την εικονα γραφει οτι η εικονα ειναι γενικη και ισως να μην αντιπροσωπευει αυτο το πρωιον που ζητας!
Αν σε βολευει 30 χιλιοστα αυτος ταιριαζει απολυτα! Οι Φιλιπς ειναι βιομηχανικοι και αντεχουν τουλαχιστον οτι λενε και ακομα παραπανω, δεν νομιζω οτι θα χαλασουν πριν βγαλεις ασπρα μαλλια!
Αφου δουλευει γιατι θελεις να το επισκευασεις? Οπως λεει ενα σοφο αμερικανικο γνωμικο
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
...Αφου δουλευει γιατι θελεις να το επισκευασεις? Οπως λεει ενα σοφο αμερικανικο γνωμικο

- Ένα άλλο γνωμικό λέει "σε δουλειά να βρισκόμαστε...". Μη μιλάμε για άσπρα μαλλιά γιατί τα μηνύματα τα βλέπουμε ήδη!
Μακάρι οι Philips να είναι τόσο αντοχής όσο αναφέρεις, σήμερα όσο και να έψαξα στο διαδίκτυο, είδα ότι αντιστοιχούν με κάτι Philips μάλλον κινεζικής προέλευσης με κάτι "φτωχά" pdf που με βάζουν σε σκέψεις.
Οι πυκνωτές αναγράφουν
Philips
10000μF
UR=40V LL 40/085/56
056 57103

Με αυτά τα στοιχεία το μόνο που βρίσκω είναι αυτό http://us.100y.com.tw/result.asp

Πάντως η σειρά της Panasonic έρχεται κουτί από πλευράς διαστάσεων και μάλιστα τους παράγει και με 105°C που με ενδιαφέρει...
Όπως έχει αναφερθεί, αλλά έχεις δοκιμάσει και ο ίδιος το τροφοδοτικό δουλεύει σε DC τάση πολύ κοντά στα 25V, μήπως η αναφορική τιμή των 25V στους πυκνωτές είναι οριακή; Αν και οι πρώτοι εργοστασιακοί 25V ήταν, μήπως να αδιαφορήσω για τους 25V και να στραφώ αποκλειστικά σε 35V που δίνει η Panasonic;

Κοίτα και τους BHC. Εχουν κάποιους χαμηλού προφίλ.

Ήδη τους κοιτώ, ευχαριστώ!