Ενα νημα που το λεμε καιρο να το ανοιξουμε αλλα ολοι το σκεφτονται δευτερη φορα :flipout:
Αναζητωντας κατι παραπερα απο ενα βιβλιο παραδοσιακης μαγειρικης εχω εδω και χρονια ενα βιβλιο με συνταγες του παλατιου απο τον 15ο εως τον 19ο αιωνα.
Τιτλοφορειται "Η οθωμανική μαγειρική - 99 παλατιανές συνταγές "
η Μαριάννα Γερασίμου ξεκινάει την αναζήτηση γύρω από την παλατιανή γαστρονομική κουλτούρα με σκοπό να φωτίσει μια ανθρώπινη και συναρπαστική πλευρά της οθωμανικής ιστορίας, αλλά και κυρίως να συναντήσει τις ίδιες γεύσεις της πολυτελούς και σαφής παλιάς κουζίνας.
Η οθωμανική μαγειρική μας ταξιδεύει στον 15ο αιώνα όταν γύρω από το παλάτι άρχισε να αναπτύσσεται μια εξαιρετικά πολύπλοκη γαστρονομική κουλτούρα που απολάμβαναν σουλτάνοι, στρατηγοί και όλων των τάξεων αυλικοί. Η κουλτούρα αυτή περνάει μέσα από πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανατολικές και δυτικές επιρροές, έτσι ώστε το 19ο αιώνα να έχει αλλάξει συστατικά και χαρακτήρα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει δείγματα από αυθεντικά μενού παρμένα από τα αρχεία καθώς και λίστες τροφοδοσίας από τα φορτία υλικών που χρησιμοποιούνταν στα καθημερινά γεύματα του παλατιού. Θα βρει επίσης λεπτομέρειες για τις διατροφικές συνήθειες και μαγειρικές μεθόδους των Οθωμανών, τους καλούς τρόπους στο τραπέζι τους καθώς και το λειτουργικό σχεδιασμό των μαγειρείων.
Και φυσικά θα βρει τις ίδιες τις συνταγές, σωσμένες από το πέρασμα του χρόνου, προσαρμοσμένες και έτοιμες να εφαρμοστούν ξανά σήμερα.
Η κουζινα στην οποια μας ξεναγει δεν ειναι ελαφρια. Ειναι ομως περιτεχνη και με γευσεις βαθια δεμενες και με την ελληνικη παραδοση.
Με φαγητα ολων των ειδων απο σουπες μεχρι σαλατες και γλυκα.
Ενα ειδος αυγων "ματιων" απαιτει γυρω στις 3 ωρες !!!! τσιγαρισμα κρεμυδιων...
Αυτο ειναι ενα απο τα υπερβολικα που ζηταει αλλα εχει και παρα πολλα απλα φαγητα.
Αναζητωντας κατι παραπερα απο ενα βιβλιο παραδοσιακης μαγειρικης εχω εδω και χρονια ενα βιβλιο με συνταγες του παλατιου απο τον 15ο εως τον 19ο αιωνα.
Τιτλοφορειται "Η οθωμανική μαγειρική - 99 παλατιανές συνταγές "
η Μαριάννα Γερασίμου ξεκινάει την αναζήτηση γύρω από την παλατιανή γαστρονομική κουλτούρα με σκοπό να φωτίσει μια ανθρώπινη και συναρπαστική πλευρά της οθωμανικής ιστορίας, αλλά και κυρίως να συναντήσει τις ίδιες γεύσεις της πολυτελούς και σαφής παλιάς κουζίνας.
Η οθωμανική μαγειρική μας ταξιδεύει στον 15ο αιώνα όταν γύρω από το παλάτι άρχισε να αναπτύσσεται μια εξαιρετικά πολύπλοκη γαστρονομική κουλτούρα που απολάμβαναν σουλτάνοι, στρατηγοί και όλων των τάξεων αυλικοί. Η κουλτούρα αυτή περνάει μέσα από πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανατολικές και δυτικές επιρροές, έτσι ώστε το 19ο αιώνα να έχει αλλάξει συστατικά και χαρακτήρα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει δείγματα από αυθεντικά μενού παρμένα από τα αρχεία καθώς και λίστες τροφοδοσίας από τα φορτία υλικών που χρησιμοποιούνταν στα καθημερινά γεύματα του παλατιού. Θα βρει επίσης λεπτομέρειες για τις διατροφικές συνήθειες και μαγειρικές μεθόδους των Οθωμανών, τους καλούς τρόπους στο τραπέζι τους καθώς και το λειτουργικό σχεδιασμό των μαγειρείων.
Και φυσικά θα βρει τις ίδιες τις συνταγές, σωσμένες από το πέρασμα του χρόνου, προσαρμοσμένες και έτοιμες να εφαρμοστούν ξανά σήμερα.
Η κουζινα στην οποια μας ξεναγει δεν ειναι ελαφρια. Ειναι ομως περιτεχνη και με γευσεις βαθια δεμενες και με την ελληνικη παραδοση.
Με φαγητα ολων των ειδων απο σουπες μεχρι σαλατες και γλυκα.
Ενα ειδος αυγων "ματιων" απαιτει γυρω στις 3 ωρες !!!! τσιγαρισμα κρεμυδιων...
Αυτο ειναι ενα απο τα υπερβολικα που ζηταει αλλα εχει και παρα πολλα απλα φαγητα.
Last edited: