Εντυπώσεις από λογισμικά Audio Analyser, FFT Analyser

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Οι περισσότεροι θα θέλαμε ή έχουμε χρησιμοποιήσει αντίστοιχα λογισμικά για να μετρήσουμε ένα player, dac, ενισχυτή κ.ο.κ.
Ο χώρος των μετρήσεων είναι ειδικός χώρος, όπου η γνώση και το μεράκι πάνε υποχρεωτικά μαζί.
Ας καταθέσουμε εδώ ότι έχουμε χρησιμοποιήσει, με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους και κυρίως απόψεις από την πλευρά της εφαρμογής σε αυτό που αγαπάμε.

Τελευταία και μετά το μικρόβιο των μετρήσεων που κόλλησα μετά την εξαιρετική παρουσίαση της emu 0404 από το μέλος dinos, απέκτησα μια εξωτερική usb2.0 emu0404 και συνεχώς ψάχνομαι στο θέμα του λογισμικού για μετρήσεις κυρίως thd, thd+N, snr, imd.

Χρησιμοποίησα τα Spectrum Lab (free), Spectra Plus 5.0 (shareware), Visual Analyser (free), Multi-Imstrument 3.1 (shareware) & RightMark Audio Analyser (free & shareware).

Spectrum Lab= πολύ lab με μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης, δύσχρηστο μενού και πολύ θολό στις διαδικασίες βαθμονόμησης και παραμετροποίησης, υποστήριξη ακόμη και asio οδηγών. Παντελής απουσία αυτοματισμών όπως thd και τα σχετικά. Αναγκάστηκα να το παρατήσω γρήγορα γιατί "έβγαζα" τα μάτια μου.
attachment.php



Spectra Plus 5.0= για μεγάλο χρονικό διάστημα το αγαπημένο μου, με ωραίο FFT Analyser και γραφικά, πολλούς αυτοματισμούς για thd, thd+N, snr, Peak Amplitude, Power κ.α. Πλήρως παραμετροποίησιμο, πολύ καλή και εύκολη βαθμονόμηση αλλά με ένα μεγάλο μείον για κατόχους emu0404...δεν υποστηρίζει asio οδηγούς, οπότε αντίο η μέτρηση με s/pdif. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα σε ανάλυση 24bit/48KHz. Ακριβό για αγορά.
attachment.php



Visual Analyser 2011= δωρεάν με ωραίο FFT ananyser, καλό παλμογράφο & γεννήτρια και δυνατότητες αυτοματισμών όπως thd, thd+N, snr όχι όμως imd. Δυστυχώς και εδώ απουσιάζει η δυνατότητα asio οδηγών. Είναι όμως το από τα πληρέστερα στα free λογισμικά
attachment.php



Virtims Multi-Instrument 3.1= για πάρα πολλούς θεωρείτε ότι καλύτερο στο χώρο και μάλιστα προσιτό στην αγορά του (γύρω στα 140-150 ευρώ). Το χρησιμοποίησα για 2-3 μέρες (30 ημέρες δοκιμαστικής εφαρμογής) και αποκόμισα πολύ θετικά συμπεράσματα. Υποστηρίζει asio οδηγούς και παρέχει πολύ καλή τεκμηρίωση και υποστηρικτικό φόρουμ.+
attachment.php



RightMark Audio Analyser/RightMark Audio Analyser Pro = free το πρώτο, υποχρεωτική αγορά το δεύτερο (80ευρώ) είναι το πρότυπο λογισμικό των benchmark των περιοδικών και του ειδικού τύπου. Βασίζεται κυρίως σε πολύ απλό μενού (βασικά τσεκάρισμα των τεστ) και σε μικρή παραμετροποίηση. Βαθμονόμηση σήματος δέχεται με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο (αποκλείεται να κάνεις λάθος). Το προσόν του είναι ότι αναλόγως των τεστ που επιλέγεις, αναπαράγει ένα πλήθος εσωτερικών κυματομορφών τα οποία πάντα δίνουν πολύ υψηλή αξιοπιστία σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της ίδιας συσκευής. Επίσης δίνει τη δυνατότητα να γράψεις αυτές τις κυματομορφές σε κάποιο εξωτερικό μέσο (cd, usb-stick), εν συνεχεία να τα αναπαράγεις στη συσκευή προς μέτρηση (cd player, media player) και απευθείας μέτρηση για το πόσα "ψάρια" πιάνουν. Υποστηρίζει asio οδηγούς μόνο στην Pro έκδοση. Δεν σε αφήνει (τουλάχιστον δεν το έχω κατανοήσει ακόμη) να μετρήσεις μία εξωτερική συσκευή (γεννήτρια παλμών για παράδειγμα) η οποία παράγει αυτή ένα ημίτονο για παράδειγμα, απαιτεί πάντα να βρίσκει τα δικά του εσωτερικά αρχεία κυματομορφών. Δεν έχει καλή τεκμηρίωση (pdf αρχεία) και το υποστηρικτικό φόρουμ του, είναι για τα πανηγύρια...
attachment.php


Σε γενικές γραμμές οι μετρήσεις των thd, thd+N, snr, imd δεν είναι εύκολο πράγμα, εάν δεν γνωρίζεις το πως και ίσως τα μικρά "μυστικά" που απαιτούνται σε συνδιασμό με τα τερτίπια της κάρτας ήχου που διαθέτεις. Στην πλειοψηφία των παραπάνω λογισμικών, θα πάρεις διαφορετικές μετρήσεις και μόνο με πολύ ψάξιμο τα αποτελέσματα προσεγγίζουν αλλά ποτέ δεν ταυτίζονται. Το μόνο που δεν σε αφήνει να "μαγειρέψεις" αλλά παίζει αυτό το ρόλο του μάγειρα είναι το RightMark Audio Analyser το οποίο αναλαμβάνει τη μαγειρική μόνο του και μάλλον με αρκετή επιτυχία!
 

Attachments

  • visual_analyser.jpg
    visual_analyser.jpg
    131.5 KB · Views: 397
  • spectrum_analyser.jpg
    spectrum_analyser.jpg
    69.9 KB · Views: 388
  • spectra.jpg
    spectra.jpg
    136.7 KB · Views: 398
  • RightMark1.jpg
    RightMark1.jpg
    113.4 KB · Views: 395
Last edited:

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
Χρησιμοποιώ το ARTA το οποίο κάνει πολύ περισσότερα απο FFT analysis.

Αρκετά απλό στην χρήση του. Απλό στην βαθμονόμηση, callibration μικροφώνου, μέτρηση με αναφορά (πολύ σημαντικό γιατί αφήνει απ έξω τους βασικούς περιορισμούς της κάρτας ήχου), δείκτες της μέτρησης και τέλος πολύ γρήγορο! Σχετικά με το τελευταίο το τρέχω (όχι την τελευταία έκδοση) και σε pentium 800MHZ με 256ΜΒ και Win98!
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μορφέα, κατέβασα το εγχειρίδιο του Arta, δείχνει αρκετά ώριμο πρόγραμμα με αρκετές δυνατότητες. Έχουν άψογο εγχειρίδιο από ότι είδα. Δεν είδα όμως κάπου να αναφέρεται εάν υποστηρίζει asio οδηγούς (παρόλο που αναφέρει ότι η emu0404 έχει δοκιμαστεί με το εν λόγω πρόγραμμα).
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μορφέα, κατέβασα το εγχειρίδιο του Arta, δείχνει αρκετά ώριμο πρόγραμμα με αρκετές δυνατότητες. Έχουν άψογο εγχειρίδιο από ότι είδα. Δεν είδα όμως κάπου να αναφέρεται εάν υποστηρίζει asio οδηγούς (παρόλο που αναφέρει ότι η emu0404 έχει δοκιμαστεί με το εν λόγω πρόγραμμα).
Επίσης εάν γνωρίζεις, ποια είναι η σχέση του με το TrueRTA Audio Spectrum Analyzer Software (το βρήκα στα links του ιστότοπου του Arta)
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Στην έκθεση που μεσολάβησε είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Arta, στημένο σε έναν φορητό από τον Κ. Τυροβολά (ευχαριστούμε Κώστα).
Νομίζω ότι το πεδίο των μετρήσεων και το πως γίνεται, ενδιαφέρει αρκετούς φίλους και αυτό φάνηκε στην έκθεση.
Το δοκίμασα στην έκδοση demo και το σύγκρινα με το SpectraPlus το οποίο χρησιμοποιώ για μετρήσεις σε ενισχυτές, γεννήτριες και τα συναφή. Επαναλαμβάνω η δοκιμή έγινε μόνο στη δυνατότητα Spectrum Analyser και των δύο προγραμμάτων (κάνουν και άλλα).

Στις μετρήσεις μέσω του FFT (thd, thd+N) δεν υπάρχουν διαφορές (σε σημαντικό επίπεδο), που να σε αναγκάσει να απορρίψεις κάποιο πρόγραμμα. Προσωπικά, βρίσκω το Spectra ποιο χρηστικό τόσο για τον τρόπο που εμφανίζει το FFT, όσο και για τις μετρούμενες παραμέτρους πάνω σε αυτό. Πάντως είναι και τα δύο αλληλοσυμπληρούμενα, δηλ. το Spectra έχει το πολυπόθητο thd_vs_frequency, Signal to Noise, δυνατότητα παρουσίασης και των δύο καναλιών στην οθόνη, ενώ το Arta έχει το Frequency Response.
Τέλος και τα δύο βαθμονομούνται, αλλά παρατήρησα ότι η βαθμονόμηση του Arta γίνεται μόνο σε ένα κανάλι, σε αντιθέση με τη δυνατότητα ενός/δύο/η και ξεχωριστά για κάθε κανάλι του Spectra.

Παραθέτω λίγα captures από τις οθόνες τους, στο ίδιο εισερχόμενο σήμα και με βαθμονόμηση και των δύο προγραμμάτων μέσω από το ειδικό μενού που διαθέτουν

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Παρακαλείτε οποιοδήποτε μέλος που έχει δοκιμάσει το Virtims Multi-Instrument, να μας δώσει κάποιες πληροφορίες επί του λογισμικού.
 

Attachments

  • arta.jpg
    arta.jpg
    70.2 KB · Views: 313
  • spectra_left.jpg
    spectra_left.jpg
    77.5 KB · Views: 306
  • spectra_2ch.jpg
    spectra_2ch.jpg
    97.8 KB · Views: 309

Tom3932

New member
11 May 2009
16
Χαλκίδα
Την καλησπέρα σε όλο το club,
Διαθέτω τα παρακάτω υλικά:
1) Κάρτα ήχου BEHRINGER UCA-202 Ultra low-latency 2 In-2 Out USB-Audio Interface
2) Πυκνωτικό μικρόφωνο BEHRINGER ECM8000 Omnidirectional Measurement
3) Μίκτης BEHRINGER Xenyx 502 Premium 5-Input 2-Bus Mixer with XENYX Mic

Μπορώ με αυτά να κάνω μετρήσεις με κάποιο πρόγραμμα όπως το ARTA;
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Το υλικό σου δεν το ξέρω καθόλου.
Σε γενικές γραμμές οποιαδήποτε κάρτα ήχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις με περιορισμό στη δυνατότητα εισόδου της (δηλ. πόσα Vrms σηκώνει χωρίς να καεί ή να εισαγάγει θόρυβο).
Επίσης αναλόγως των δυνατοτήτων της θα είναι και η προσδοκόμενη ακρίβεια των μετρήσεων της.
Μπορείς να κατεβάσεις ένα από αυτά και να πειραματιστείς πάνω στο δικό σου υλικό...