Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω DJ

eretzum33

Established Member
11 April 2007
105
Ηγουμενίτσα
Το τελευταίο διάστημα παιδεύτηκα σπίτι μου με το στήσιμο μιας DJ κονσόλας Hercules Control Mp3 και μιας εξωτερικής κάρτας ήχου Audigy 2 NX σε ένα λάπτοπ του 2003 (Pentium4 2,4 Ghz, 512RAM που στην εποχή του κόστιζε 3.200 ).

Αρχικά δοκίμασα το Virtual DJ 6, του οποίου οι απαιτήσεις σε επεξεργαστή ξεπερνούσαν τις δυνατότητες του compaq μου, με αποτέλεσμα να στραφώ στην λιγότερο απαιτητική LE έκδοση του Traktor 3.

Αφού δαπάνησα αρκετό χρόνο έως ότου ρυθμίσω το Traktor να δει την κονσόλα, έπρεπε να αντιμετωπίσω τη ρύθμιση της Audigy. Τί CD εγκατάστασης, τί live update από το creative.com... αρρώστησα! Τελικά τη λύση έδωσε το Asio4all, αλλά το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν τραγικό...! Συνεχώς είχα σπασίματα στον ήχο!!

Τα μουσικά αρχεία ήταν flac από γνήσια CD, Windows XP SP2 fully updated, Traktor LE 3, σύνδεση με USB2.0 στην Audigy και από εκεί σύνδεση με Yamaha RX-V1800 με optical & coaxial ψηφιακά καλώδια, αλλά και με ένα RCA.

Στην αρχή θεώρησα ότι κάτι δεν πάει καλά με την κάρτα ήχου και τη συμβατότητά της με το ASIO 4 all. Δοκίμασα επικοινωνία με το PC στα 44.1, 48 και 96KHz, 16 & 24bit, επικοινωνία μέσω του USB στα 48 και 96 KHz, τίποτα!

Κάποια στιγμή δοκίμασα μόνο του το foobar2000 (DS & KS output) και τα προβλήματα συνεχίστηκαν, αφού τότε, κάθε φορά που ανοιγόκλεινα ένα παράθυρο στα windows ακουγόταν θόρυβος (κάτι σαν τσακ, εννοείται πως οι ήχοι των windows ήταν όλοι απενεργοποιημένοι).

Να μην τα πολυλογώ, θέλω να μου προτείνετε μια portable λύση μείξης ψηφιακής μουσικής, για το σπίτι, για ένα πάρτυ ή για ένα μαγαζί. Δε θέλω να κάνω "παπάδες" ως DJ, αλλά στην ποιότητα του ήχου δε θέλω να συμβιβαστώ!

Απ' ότι έψαξα λίγο, θα χρειαστώ ένα καινούριο notebook, αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται να μου προταθεί ένα MACbook για να τρέξω το Traktor ή το Ableton Live, σωστά; Από ψηφιακές κονσόλες είδα αυτές που προτείνει η Native Instruments, αλλά σκεφτόμουν τη λύση της εξωτερικής κάρτας ήχου, παρά της ενσωματωμένης στην κονσόλα, κυρίως για λόγους ποιότητας και συνδεσιμότητας (οι συμβατές κονσόλες με balanced έξοδο κοστίζουν πάνω από 1.000 !)

Είμαι ανοιχτός στις προτάσεις σας, τόσο από θέμα Hardware όσο και Software! Ευχαριστώ πολύ!!-bye-
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,854
Αθήνα
Στο προηγούμενο τεύχος του "Ήχου" τεστάριζε το pacemaker
http://www.pacemaker.net/
Πήρε πολύ καλές κριτικές. Αν θυμάμαι καλά πρόκειται για DJ κονσόλα σε μέγεθος κινητού με πολλές ευκολίες. Κόστιζε περί τα 600 ή 700 ευρώ. Για δες το.
 

eretzum33

Established Member
11 April 2007
105
Ηγουμενίτσα
Για ποιόν λόγο? Αν αυτός είναι οικονομικός, σεβαστή η άποψή σου.

Θα με ενδιέφερε μια πρόταση με D/A στα 24bit 96KHz, unbalanced & balanced outputs και πιο "δουλεμένη", σίγουρη και αξιόπιστη... Δεν μπορώ να πεισθώ από ένα τόσο νέο προϊόν στην αγορά, το οποίο μου μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι και το οποίο δεν έχω καν πιάσει στα χέρια μου!

Εσύ γιατί δείχνεις να επιμένεις; Το έχεις δουλέψει το μηχανάκι, ή απλά σε έπεισε το site του;

Θα με βοηθούσες περισσότερο εάν μου έλεγες ότι εσύ ή ο τάδε φίλος σου, που έχετε δουλέψει το τάδε setup, διαπιστώσατε π.χ. άψογο ήχο και απόκριση της κονσόλας, αλλά μεγάλο βάρος εξοπλισμού ή κόστος υψηλό...
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,854
Αθήνα
Δεν το έχω δουλέψει το μηχάνημα, απλά θεώρησα οτι ίσως σου κάνει και γι'αυτό πρότεινα να του ρίξεις μια ματιά. Βέβαια, αν δεν καλύπτει τις απαιτήσεις σου απλά το προσπερνάς.
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,783
Βόλος
Πάντως το κόστος του φορητού με τις κάρτες θα είναι μεγαλύτερο από το γκατζετάκι...
Χρειάζεσαι 24/96 για DJ; Θα παίζεις από HD αρχεία; Μάλλον απίθανο...
 

eretzum33

Established Member
11 April 2007
105
Ηγουμενίτσα
Πάντως το κόστος του φορητού με τις κάρτες θα είναι μεγαλύτερο από το γκατζετάκι...
Χρειάζεσαι 24/96 για DJ; Θα παίζεις από HD αρχεία; Μάλλον απίθανο...

Το σύστημα δεν θα είναι μόνο για DJing αλλά και για ακρόαση μουσικής στο σπίτι! Αλλιώς καθάριζα και με ένα Hercules DJ Console Mk2!
 

eretzum33

Established Member
11 April 2007
105
Ηγουμενίτσα
Για να μην ανοίξω καινούριο thread, θα ήθελα την βοήθειά σας στην επιλογή κάρτας ήχου. Είμαι πολύ κοντά σε ένα από τα παρακάτω μοντέλα:

1) M-Audio ProFire 610

ProFire610-3qtrRt_th.jpg


2) Edirol FA-66

image_03_M.jpg



ή Edirol FA-101

image_03_M.jpg


Η ουσιαστική διαφορά για εμένα που ενδιαφέρομαι για 4 εξόδους (2 x Stereo), όσον αφορά στα μοντέλα της Edirol είναι ότι το δεύτερο υπερέχει κατά 3dB σε Typical SN Ratio (105 το πρώτο και 108 το δεύτερο).

Κατά τα άλλα η M-Audio διαθέτει Coaxial είσοδο & έξοδο σε αντίθεση με την Edirol που επιλέγει Optical. H επιλογή του Sampling Rate στην M-audio γίνεται μόνο μέσω λογισμικού ενώ η Edirol έχει και κουμπί.
 

Spyros_V_S

Senior Member
30 June 2008
444
Νέα Σμύρνη
Κάτι τέτοιο θα σε ενδιέφερε; Το έχει ένας φίλος μου και το έχω δουλέψει σε κανα δυο πάρτυ με πολύ μεγαλη ευκολία. Παίρνει εξτρα πληκτρολόγιο για πιο γρήγορη πληκτρολόγηση/αναζήτηση και γενικα είναι πολύ εύχρηστο.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,109
Αθήνα, Ηλιούπολη
Φίλε eretzum33,:smile:
Ο νους μου πάει σ' ένα γνωστό πρόβλημα, που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί κάτοχοι της κατά τα λοιπά εξαιρετικής στην κατηγορία της καρτας EMU 0404 USB 2.0. Σημείωσε, ότι η EMU έχει εξαγοραστεί από την Creative, αποτελώντας τον επαγγελματικό της τομέα (Creative Proffessional). Είναι πολύ πιθανόν οι κάρτες να έχουν πολλά κοινά σημεία όσον αφορά την κατασκευή τους.

Παιδευόμουν πολύ καιρό με τη μικρούλα EMU. Σε ένα υπολογιστή (Celeron 2,66 GHz, RAM 512 MB) δούλευε άψογα. Σε άλλον, κατά πολύ ισχυρότερο, (Pentium 4, 3.0 GHz, RAM 2 GB) είχε ακριβώς το πρόβλημα το δικό σου. Σπασίματα, περίεργοι ήχοι και τελικά εξαφάνιση του ήχου. Είχα δοκιμάσει κάθε γνωστή "θεραπεία", από αυτές που συνήθως καταφεύγουμε, ώσπου σε κάποιο αμερικάνικο forum βρήκα την αιτία. Πολλές εταιρείες κατασκευής motherboard χρησιμοποιούν τσιπάκια που χρησιμοποιούν στους USB controllers, τα οποία δεν πληρούν επακριβώς τις προδιαγραφές του πρωτοκόλλου USB (προπάντων τα τσιπάκια της διαβόητης Via). Ο ίδιος πρότεινε να πάρουμε μία χωριστή κάρτα USB σε PCI με τσιπάκια της NEC ή της Texas Instruments και να συνδέσουμε από εκεί την USB κάρτα ήχου μας.
Η κάρτα USB σε PCI με τσιπάκια της NEC -15 ευρώ- βρέθηκε, τη συνέδεσα με την κάρτα ήχου και όλα δούλεψαν όπως πρέπει. Κι' εγώ βρήκα την ηρεμία μου.

Πρν προβείς σε αγορά:
  1. Δοκίμασε την Audigy σε άλλους διαφορετικούς υπολογιστές, desktop, laptop, ότι έχεις διαθέσιμο. Παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα σε όλους; Άν έστω και σε ένα υπολογιστή ο ήχος φτιάχνει, τότε έχω πετύχει στη διάγνωση. Δε θα χρειαστείς ούτε υπολογιστή ούτε κάρτα, αλλά μάλλον μιά καρτούλα USB σε PCI (ή σε PCMCI -αυτή μάλλον δυσεύρετη-με τσιπάκια της NEC)!
  2. Αν πάλι αλλάξεις κάρτα δοκίμασε την πρώτα στον υπολογιστή που θα παίξει πριν την αγοράσεις, ώστε να είσαι σίγουρος.
  3. Αν πας σε κάρτα Firewire, λάβε υπ' όψιν τις λύσεις που δίνει η Prism Sound για ορισμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Firewire με τα Windows XPSP2 και SP3. Ισχύουν γενικά κι' αν τις εφαρμόσεις δε θα έχεις πρόβλημα.http://www.prismsound.com/music_recording/products_subs/orpheus/orpheus_faq.php
Και ειδικά αυτό:
I am running Windows XP on a PC with a FireWire S800 port, but Orpheus is not detected. How can I resolve this?
Answer: S800 ports suffer a performance decrease after installing SP2. This issue is known to affect XP running under Boot Camp on Apple hardware.
You can resolve this by applying Microsoft Hotfix KB885222http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;885222
If you upgrade to Service Pack 3 after installing Hotfix KB855222,http://support.microsoft.com/kb/955408 you may also need to apply Microsoft Hotfix KB955408
Καλή επιτυχία!-bye-
 

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
αντε, θα πω και καλημερα...μεσα στην εβδομαδα θα εχω την ολοκαινουργια tascam us-144mkii αν και πιο στουντιακη θα σου πω εντυπωσεις, αν σου κανει.