PANASONIC HDC-TM300:Ίσως η καλύτερη HD consumer camera!!!

18 June 2006
7,544
Φίλοι μου καλησπέρα….

Ανοίγω αυτό το θέμα για να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου γι αυτή την βιντεοκάμερα που μόλις πριν από λίγες μέρες απέκτησα.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: μετά το καλοκαίρι αποφάσισα να αγοράσω καινούργια κάμερα γιατί μια JVC miniDV που έχω δεν με κάλυπτε πλέον…
Το budget μου το είχα ορίσει μέχρι τα 1.500 ευρώ….οπότε πρακτικά έπαιζαν όλες οι consumer κάμερες…φυσικά θα ήταν HD …αλλά ποιά θα ήταν??

Αναζητώντας στο διαδίκτυο για rewies έπεφτα συνεχώς σε αυτή την Panasonic την οποία το camcorderinfo την έχει σαν καλύτερη camera για το 2009..κι όχι μόνο το έγκυρο site….μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να κάνετε θα διαβάσετε τι γράφουν γι αυτή…

Πρόκειται για Full HD SSD βιντεοκάμερα με ενσωματωμένη μνήμη 32GB(αγόρασα-πρόσθετα-και μια SDHC Class 6 των 8GB).
Πριν από μερικές μέρες την παρήγγειλα και την παρέλαβα μαζί με κάτι άλλα αξεσουάρ.

Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:

Ποιότητα κατασκευής: εδώ έχουμε να κάνουμε με κορυφαία κατασκευή υπεράνω κριτικής….είναι και το δείχνει HiEnd εργαλείο!!….αποπνέει ένα αέρα φινέτσας και πολυτέλειας…όπως λέμε «γράφει» και χωρίς να δουλεύει…όχι σαν κάτι άλλους κατασκευαστές που μας έχουν τρελάνει στην πλαστικούρα….

Ευχρηστία: θεωρώ τον εαυτό μου χρήστη με λίγη εμπειρία….μου φάνηκε πολύ εύκολη στον χειρισμό της…βοηθάει πολύ και η οθόνη αφής που έχει….από κει και πέρα έχει πολλούς προηγμένους αυτοματισμούς ..αλλά είναι και η «χαρά» του έμπειρου χρήστη που θέλει να δουλέψει χειροκίνητα…έχει τόσες πολλές χειροκίνητες επιλογές (για φωτεινότητα,ευκρίνεια κλπ) που απλά-εγώ-έχασα την μπάλλα…σιγά-σιγά θα μπω και σε αυτό το κομμάτι...

Ποιότητα εικόνας: δεν έχω να πω πολλά πράγματα εκτός από το ότι δεν πίστευα στα μάτια μου από αυτό που έβλεπα!!!…βιντεοσκόπησα στο μέγιστο bitrate (17 Mbps) και εξωτερικούς χώρους και εσωτερικούς με φως ημέρας και με λίγο φως….βιντεοσκόπησα την Kuro KRP-500A με τρίποδο και με φως ημέρας και το βράδυ….και όλα τα mts αρχεία τα είδα στον 24άρι iMac( που έχει FullHD οθόνη) και ακόμα δεν έχω συνέλθει από το σοκ!!!
Πέρα από την τρομερή λεπτομέρεια στην εικόνα που αποτύπωνε, τα εκπληκτικά χρώματα και το μαύρο της..κόλασης ,μου έκανε εντύπωση η καθαρότητα και η φυσικότητα της κίνησης που βιντεοσκοπούσε.

Επεξεργασία:τώρα όσον αφορά την επεξεργασία των AVCHD αρχείων : με τον iMac τελευταίας γενιάς που έχω ,το elgato H.264 turboHD και το Final Cut Pro που μαθαίνω να δουλεύω (ή με το iMovie για πιο απλά πράγματα)...ε νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα…νάχεις χρόνο και όρεξη ν´ασχολείσαι!!!

Φίλος μου επαγγελματίας φωτογράφος που βιντεοσκοπεί (για προσωπική του χρήση) με την Sony SR-12 και την δούλεψε για λίγο (του την δάνεισα) μούπε-ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος- ότι έχει σαφώς καλύτερη εικόνα κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού,όπου η SR-12 εμφανίζει αρκετό κόκκο ενώ η TM-300 αποδίδει σαν…duracel!!!

Τελειώνοντας να πω ότι η camera αγοράστηκε από το Pixmania στα 1040 ευρώ…πολλή καλή τιμή!!…ψάχνοντας στο skroutz και επικοινωνώντας συμπέρανα ότι δεν πολυκυκλοφορεί (για να μην πω τίποτα άλλο..) στην Ελλάδα (σε αντίθεση με την αδελφή της HS-300 με τον 120GB σκληρό δίσκο) και είδα κάτι τιμές από 1250 έως 1500 ευρώ….άρα τα 1040 ευρώ είναι μεγάλη διαφορά…μάλιστα αυτές τις μέρες την είδα-στο Pixmania-στα 999 ευρώ.
Πρώτη φορά ψώνισα από Pixmania και μούκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η σοβαρότητά τους στην επικοινωνία και ο επαγγελματισμός τους…σε 7 ημέρες η παραγγελία μου παραδόθηκε άψογα με courier στο σπίτι μου!!!

Συμπέρασμα: συγχωρέστε μου τον ενθουσιασμό (οι έμπειροι κυρίως..) αλλά πρόκειται για φοβερό «εργαλείο» που απ´ό,τι φαίνεται παίρνει τον άτυπο τίτλο του camcorder της χρονιάς!!!

Όσοι θέλουν να αγοράσουν camcorder και παίζουν σε αυτά τα budget τους προτείνω να την βάλουν σαν πρώτη επιλογή τους και δεν θα το μετανοιώσουν!!!..είναι από αυτά τα «εργαλεία» που σου ανοίγουν την όρεξη για δημιουργία!!!

Κι εδώ μερικές φωτο από το iPhone 3GS....
 

Attachments

  • IMG_0091.jpg
    IMG_0091.jpg
    295.1 KB · Views: 127
  • IMG_0098.jpg
    IMG_0098.jpg
    286.3 KB · Views: 205
  • IMG_0099.jpg
    IMG_0099.jpg
    275.2 KB · Views: 134
  • IMG_0100.jpg
    IMG_0100.jpg
    294.8 KB · Views: 122
22 June 2006
34,856
NEO HRAKLEIO
Καλοροιζικη Νασο, εκανες πολυ καλη αγορα...
Σιγουρα μεσα στι 2-3 καλυτερες αυτη τη στιγμη μεχρι τα 1000-1500 ευρω.
Δεν ξερω βεβαια αν βολευει η οθονη αφης, εγω προτιμω τα κουμπια γενικως.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,486
Πειραιάς
Νάσο, φαίνεται πολύ ωραίο "εργαλείο" !!

Με γειά !


υγ: φωτογραφίες με το iPhone και πίσω από την κάμερα δεσπόζει ο iMac !! :grinning-smiley-043
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Θα μου επιτρέψεις κάποιες ερωτήσεις;

Π.χ. Πόσο καλά ρυθμίζει το white balance σε εσωτερικούς χώρους; Και σε χώρο που συνυπάρχουν φώτα tungsten και fluoresent?

Πόσο καλή είναι η ρύθμιση του AF?
 
18 June 2006
7,544
Απάντηση: Re: PANASONIC HDC-TM300:Ίσως η καλύτερη HD consumer camera!!!

Α, να βάλω τότε κι άλλα ερωτήματα. Πόσο εύκολος είναι ο χειρισμός της σκοτάδι;

Βλάσση για εξήγησέ μου τι εννοείς ρωτώντας " Πόσο εύκολος είναι ο χειρισμός της σκοτάδι;"

βοήθησε σε παρακαλώ-εμένα-τον "νεόπα"....
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: Re: PANASONIC HDC-TM300:Ίσως η καλύτερη HD consumer camera!!!

Βλάσση για εξήγησέ μου τι εννοείς ρωτώντας " Πόσο εύκολος είναι ο χειρισμός της σκοτάδι;"

βοήθησε σε παρακαλώ-εμένα-τον "νεόπα"....

Τίποτε το ιδιαίτερο, απλώς πόσο έυκολα βρίσκεις τα συγκεκριμένα κουμπιά σε χαμηλό φωτισμό. Ρωτώ γιατί με καλή κάμερα τράβηξα παράσταση αλλά όταν έπρεπε να κάνω κάποιες ρυθμίσεις χρειαζόμουν φακό για να βρω τα χειριστήρια, καθώς δεν φωτίζονταν καθόλου,.
 

nikiforospav

New member
23 November 2009
3
γεια σας!
εχω βρει την συγκεκριμενη καμερα απο αμερικη, αλλα γραφει σε ntsc
θα παιξει ελλαδα η θα εχω προβλημα!
τελικα ποιο ειναι καλυτερο στην εγγραφη το 1080i/60p ntsc ή το 1080p/50p pal

please help!!
 

nikiforospav

New member
23 November 2009
3
γιατι να μην την παρω ρε φιλαρακι μπορεις να το εξηγησεις?

δεν θα εχει καλη εικονα?
δεν θα μπορει να προβληθει στη tv lcd oxi crt!
 
22 June 2006
34,856
NEO HRAKLEIO
Στη δικη σου τηλεοραση μια χαρα θα παιζει , αλλα οχι και σε αλλες crt .

Eπισης δε θα μπορεις ευκολα να μονταρεις υλικο απο 2 διαφορετικα συσητηματα (αν σ ενδιαφερει αυτο φυσικα)...
 

nikiforospav

New member
23 November 2009
3
εγω θελω να τραβαει καλα.

δηλαδη το 1080ι/60 ειναι εφαμιλο με το 1080p/50

ειναι πραγματι full hd?

τελικα αξιζει να την παρω 'η θα το μετανιωσω?

δεν θελω να κανω τρελλα πραγματα με την καμερα (να τραβω και να το γραφω σε ενα dvd με μια υποτιποδη επεξεργασια)

ποιο πολυ με ενδιαφερεια η τελεια εικονα !!
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Η διαφορά ανάμεσα στο i και το p δίπλα από τα νούμερα δεν εχει να κάνει απλά με το αλφάβητο. Το i υπονοεί ότι το κάθε frame θα χωρίζεται σε 2 fields (interlaced video frame) κάτι που παραπέμπει σε αναλύσεις του τύπου 1440Χ1080, καθώς και σε μικροπροβλήματα στα πανοραμικά πλάνα αν δεν επέλθει η σχετική επεξεργασία στον Η/Υ (deinterlacing).

Αντίθετα το p σημαίνει progressive scan (προοδευτική σάρωση) και υποδηλώνει αναλύσεις 1920Χ1080 full HD, καθώς και αρκετά ομαλή κίνηση λόγω των 50p. Είναι πιο κοντά στο κινηματογραφικό τρόπο λήψης, όπου η πληροφορία του καθε καρέ περιλαμβάνει όλα τα pixels σε μια εικόνα, ενώ δεν θα έχεις και τα όποια -αν υπάρχουν πια- προβληματα συμβατότητας με συσκευές που δεν είναι multi standard και δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή NTSC video. Ελπίζω να σε κάλυψα.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
ΝΙκηφόρε, η συγκεκριμένη κάμερα φλερτάρει με την κορυφή στην ποιότητα, από όσες μπορούμε να αγοράσουμε. Άρα καλώς ενδιαφέρεσαι.

Όμως η πρότασή σου (να τα κάψω σε dvd) μας χαλάει. Η κάμερα γράφει σε full hd και με μικρές συμπιέσεις και το dvd παίζει σε πολύ πιο χαμηλή ανάλυση από το native της κάμερας. Επομένως ή δεν σου χρειάζεται αυτή η κάμερα ή θα πρέπεις να ξεχάσεις το dvdplayer και να προσανατολιστείς σε ένα καλό BR.
 

orfeas

Established Member
10 December 2007
233
Achaia
Ερώτησις:
Πιστεύεις μια 3πλοτσιπική κάμερα με μικρά τσιπάκια 1/4''
είναι ανώτερη μιας 1τσιπικής με μεγάλo τσιπάκι 1/2''
(πχ Canon HF-s11, sony HDR-cx520
 

orfeas

Established Member
10 December 2007
233
Achaia
Είδα και την JVC GZ-HM400 με πολύ μεγάλο cmos 1/2.33''
Φαντάζομαι (αν συγκρίνω με φωτ/κές μηχανές)
μεγάλος αισθητήρας σημαίνει καλύτερη ευκρίνεια
3πλός αισθητήρας σημαίνει καλύτερα χρώματα.