Που πάει το 7.1 ?

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Θα μου πεις γούστα είναι αυτά. Εγώ προσωπικά τα 2 πίσω τα θεωρώ απαραίτητα ακόμα και στην μουσική που ακούω. Έχω τον pioneer LX53 και στην μουσική βάζω μόνιμα το Extent Stereo.

Προτιμώ η ηχητική σκηνή να είναι μπροστά μου. Τα περιφερειακά, μου χαλάνε το σύνολο. Μπορεί να συμβαίνει αυτό διότι τα κυρίως είναι πολύ καλύτερα ηχεία από τα πίσω.
 
Dolby Atmos

Για να σχολιάσω το αρχικό ερώτημα του νήματος - την επικεφαλίδα δηλαδή:

Η Dolby ετοιμάζει νέα τεχνολογία. Την ονομάζει Dolby-Atmos (Θρασύβουλας [Βέγγος]: Όλα είναι Ατμός! :proud:). Πρόκειται φυσικά για επαγγελματική εφαρμογή, δηλαδή για εφαρμογή σε κινηματογραφικές αίθουσες προβολής και μάλιστα μεγάλες, αλλά πού θα πάει, κάποια στιγμή θα υπάρξει και η consumer version. Κύρια προσθήκη είναι τα πολλαπλά κανάλια οροφής, τα οποία, σε συνδυασμό με τα περιφεριεακά κανάλια και τα κανάλια ύψους δίνουν την πιο ρεαλιστική ηχητική εικόνα που έχει μέχρι σήμερα προσφέρει η τεχνολογία του κινηματογράφου.

Το link:

http://www.dolby.com/us/en/professional/technology/cinema/dolby-atmos.html

Και ένα βιντεάκι, που ο Stuart Bowling, τεχνικός διευθυντής marketing της Dolby, εξηγεί πώς δουλεύει (το link απαιτεί εγκατεστημένο το Adobe Flash Player):

http://www.dolby.com/us/en/professional/technology/cinema/dolby-atmos-video.html

Είναι εξαιρετικό το πώς εξηγεί την ηχητική εικόνα που προσφέρει το Dolby Atmos, όταν ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από τα κεφάλια μας στην κινηματογραφική εικόνα και πώς αυτό ο ήχος μας μεταφέρεται στην αίθουσα από τα μέχρι τώρα διατειθέμενα φορμά και πώς από το καινούργιο Dolby Atmos.
-
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Σε κινηματογραφική αίθουσα όντως γίνεται και θα έχει ωραίο αποτέλεσμα, αλλά σε σπίτι....... πόσοι θα κάτσουν να τρυπήσουν και τα ταβάνια ?
 

#@george@#

AVClub Addicted Member
1 April 2010
1,755
Σε κινηματογραφική αίθουσα όντως γίνεται και θα έχει ωραίο αποτέλεσμα, αλλά σε σπίτι....... πόσοι θα κάτσουν να τρυπήσουν και τα ταβάνια ?
Έχεις δίκιο, αλλά για σκέψου, πριν 20 χρόνια, πόσα νοικοκυριά θα έβαζαν 5.1 ηχεία στο σαλόνι τους; Νομίζω ότι είναι καθαρά θέμα προσαρμογής και προώθησης των νέων δεδομένων. Κάποια στιγμή, θα γίνει, ιδίως όταν καθιερωθεί στις ευρείας κατανάλωσης πηγές. Τηλεόραση κατά πρώτον και έπονται οι άλλες. Αν υποστηριχτεί σωστά.............. είναι θέμα χρόνου.
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Αν υποστηριχτεί σωστά.............. είναι θέμα χρόνου.

Συμφωνώ, όμως πόσο καιρό τώρα υπάρχει το 7.1 , και πόσοι τίτλοι το υποστηρίζουν ? Προσωπικά έχω AV με 7.1 εδώ και δύο χρόνια και δεν έχω βάλει ακόμα BS γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ταινίες. Φαντάσου τι θα γίνει με τα νέα format, θα μπορείς να αγοράσεις την τεχνολογία αλλά δεν θα έχεις υλικό να την εκμεταλλευτείς.
 
Καλησπέρα και πάλι.

Όντως, αν σκεφτεί κάποιος με τα σημερινά στάνταρντς, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να τρυπάει ταβάνια και να κρεμάει "μπαούλα" πάνω από το κεφάλι του. Όμως τα στάνταρντς αλλάζουν. Όταν καθιερώθηκε τελεσίδικα ο πολυκάναλος ήχος ως στάνταρντ σε οικιακό περιβάλλον, το πρώτο εμπόδιο ήταν η παρουσία του πλήθους των ηχείων και η εργονομική τους τοποθέτηση και ταξινόμηση. Προκειμένου όμως να προχωρήσει η τεχνολογία, οι κατασκευαστές ηχείων οδηγήθηκαν σε κατασκευές μικρού μεγέθους, που εύκολα τις βολεύει κανείς κρεμασμένες σε κάποιον τοίχο και βέβαια καθιέρωσαν και τα in-wall ηχεία, μια λύση που έλυνε για μερικούς το άλυτο πρόβλημα της παρουσίας των 5 και βάλε μπαούλων στο καθιστικό.

Μετά ήρθαν τα dedicated rooms. Εκεί υπήρχε - και υπάρχει - η ελευθερία να επιλέξει ο κάτοχος ότι γουστάρει. Σε άλλους η παρουσία των ηχείων στο χώρο είναι εκ των ουκ άνευ. Άλλοι θέλουν όλα να είναι κρυμμένα, όχι μόνο τα ηχεία αλλά και οι συσκευές, τα δισκάκια, τα πάντα. Άλλοι προτιμούν να δείχνουν τις συσκευές, αλλά να κρύβουν τα ηχεία, μερικοί όλα, μερικοί μόνο τα περιφερειακά. Άλλοι γεμίζουν το χώρο με αφίσες από φιλμς και με μηχανές παραγωγής ποπ-κορν. Οπότε, δεν νομίζω - εφ' όσον, βεβαίως, οι κατασκευαστές πείσουν το φιλοθεάμον κοινό περί της αναγκαιότητας των πολλαπλών καναλιών και ηχείων - ότι θα υπάρξει πρόβλημα εγκατάστασής τους. Κάποιου είδους λύση θα βρεθεί, είτε με ηχεία, μεγέθους και σχήματος προσαρμοζόμενου στην αναγκαιότητα, είτε με τη διατήρηση της λύσης των εντοιχισμένων, είτε με συνδυασμό αυτών των δύο.

Όσο για το πόσα κανάλια θα περιέχει το οικιακό software, από τη στιγμή που θα συμφωνηθεί η αναγκαιότητα διείσδυσης των πολλών καναλιών σε οικιακό περιβάλλον, οι παραγωγοί εύκολα θα το περάσουν και στις ταινίες (και όχι μόνο) για οικιακή χρήση. Μην κοιτάμε τώρα τί γίνεται, η παραγωγή πολυκάναλου blu-ray (εννοώ φυσικά το πάνω από το 5.1), ενώ είναι εφικτή τεχνολογικά, σκοντάφτει σε πολλές περιπτώσεις στο λόγο κόστους και εκμετάλλευσης. Όχι ότι το κόστος ενός δίσκου με 7.1 είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από έναν ίδιο με 5.1, αλλά απλά η βιομηχανία ξέρει ότι η εγκατεστημένη βάση συσκευών και κυρίως ολοκληρωμένων συστημάτων έχει στην συντριπτική της πλειοψηφία στον πλανήτη (εδικά στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη αγορά) βάση το 5.1 ή ακόμα και λιγότερο, οπότε οι ενδιαφερόμενοι για το 7.1 ή και περισσότερο είναι πολύ λιγότεροι από το κρίσιμο νούμερο που θα έκανε κερδοφόρο τον δίσκο με 7.1, έστω κι αν το κέρδος ήταν ελάχιστα περισσότερο από τον αντίστοιχο με 5.1.

Καλό βράδυ.
-
 
Last edited:

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Re: Απάντηση: Που πάει το 7.1 ?

Νομίζω ότι συστήματα 7.1 και παραπάνω θα πρέπει πλέον να στεγάζονται σε dedicated χώρο, το θεωρώ αδιανόητο σε ένα σαλόνι να υπάρχουν κρεμασμένα ηχεία όσο καλά κι αν κρύβονται.
 

Colombos74

AVClub Addicted Member
18 June 2011
2,065
Σέρρες
Γεια σε ολους!Λοιπον,ο ενισχυτης μου ειναι o Denon AVR2311 και απο οτι καταλαβα με λιγο ψαξιμο,σηκωνει και 2ο sub για να γινει το 7.2
1ον:Αναρωτιεμαι λοιπον,αν το format της ταινιας ειναι γνησια 7.1 πως θα το παρω 7.2 και αν θα κερδιδω κατι με καποιες πατεντες(που δεν εχω ιδεα πως:)για να παιξει το 2ο sub.
2ov:Αυτη τη στιγμη εχω συστημα 5.1 και με ενα ζευγος ηχειων βασης που θα παρω(Elac BS244) σκεφτομαι να το κανω 7.1. Τα surround που εχω αυτη τη στιγμh ειναι τα concept dali 1,υπαρχει καποια προτιμηση να βαλω με καποιο συγκεκριμενο τροπο..τα πιο καλα Elac σαν surround ή surround back η δεν εχει καμια σχεση?

Ευχαριστω προκαταβολικα και ελπιζω να μη σας κουρασα με τα ερωτηματα μου λογω...σχετικης αγνοιας!
 

Portioli

Supreme Member
3 June 2007
3,928
Dystopia
Εδω γίνεται μια συχνή παρανόηση.
x.2/3/4 ουσιαστικα δεν υπαρχει.
Όσα sub και να βαλλεις θα παιζουν ακριβως τον ιδιο ήχο:

το LFE ( .1) και τις χαμηλές απο τα main - αναλόγως που εχεις ορίσει το crossover.


Το 2ο, 3ο , 4ο sub προσφερει ελάχιστα στην αυξηση της έντασης των χαμηλών συχνοτήτων , η να το πούμε καλυτερα , πολυ λιγότερο απο την διπλάσια ένταση που θα υπεθεται κανεις.

Ο κύριος λόγος χρήσης πολλαπλών subwoofer ειναι η αποφυγή των στασιμων κυμάτων.
 

Colombos74

AVClub Addicted Member
18 June 2011
2,065
Σέρρες
Ευχαριστω Portioli για τις απαντησεις σου(αν και λογω αγνοιας με αυτα που εγραψες το κεφαλι μου εγινε λιγο..κιμας!..:).Δηλαδη περνω ενα καλο sub(γιατι αυτο που εχω μαλλον δεν την παλευει)και κανω τη δουλεια μου μια χαρα!
(τα υπολοιπα με τα crossover μου φαινονται μεταπτυχιακα και ακοκμη ουτε...πανελληνιες δεν εδωσα στο a/v club!)
 

stavroslam

AVClub Addicted Member
16 December 2011
1,638
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΥΛΟΣ
Σταυρο με τις λιγες γνωσεις που εχω,ΤΙΠΟΤΑ δεν εννοειται!Ολα λιανα!...:)

Εννοω οτι τα καλυτερα τα βάζεις για surround και οχι για surround back γιατι οι περισσότερες ταινίες ειναι 5,1 οποτε θα τα ακους περισσοτερο.εκει πήγαινε το εννοείται αν κατάλαβα καλα τι ήθελες να πεις... :)
 

anges

New member
22 May 2012
55
Αθηνα
Την καλημερα μου παιδια.Καλο το 7.1ή7.2
αλλα ποια ειναι η γνωμη σας για τα καναλια υψους ή πλατους;
Αξιζει τον κοπο να κανει καποιος το επομενο βημα σε 9.2;
ευχαριστω!:ears:
 

stavroslam

AVClub Addicted Member
16 December 2011
1,638
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΥΛΟΣ
Την καλημερα μου παιδια.Καλο το 7.1ή7.2
αλλα ποια ειναι η γνωμη σας για τα καναλια υψους ή πλατους;
Αξιζει τον κοπο να κανει καποιος το επομενο βημα σε 9.2;
ευχαριστω!:ears:

Όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω το δεύτερο sub ειναι για την κάλυψη του χορού και στατικό κύμα standing wave s.wave.προτείνεται για μεγάλους χόρους και μόνο και παντα με ίδια sub.τωρα για 9,2 απλα προσθέτει αλλα δυο πάνω ακριβώς απο τα main.για μένα ειναι ανούσια εκτος αν σου περισσεύουν δυο ηχεία και έχεις και ενισχυτη.εξαλλου το 90% των ταινίες ειναι σε 5,1 ακομα και για να τα κανείς περισσότερα προσθετεις τεχνουργηματα απο ενισχυτη όπου αλλάζεις και αλλοιώνεις τον πρωτότυπο ήχο οποτε δεν αξιζει...
Γνώμη μου παντα...
 

anges

New member
22 May 2012
55
Αθηνα
Ευχαριστω για την απαντηση stavroslam,αυτη τηγνωμη εχω κι εγω, οταν βαζεις εφε εκει που δεν υπαρχει ισως να χαλαει το συνολικο αποτελεσμα...
ηθελα μια δευτερη γνωμη.Συντομα αν εχω χρονο θα κανω μια δοκιμη με το καναλι υψους.
οσο για το δευτερο sub παιζω ετσι εδω και λιγες μερες:και λεω με συγουρια οτι το χαμηλο ειναι πιο ομοιογενες και δεμενο απ'οτι με ενα...βαρανε σε χωρο 28τ.μ.:music-smiley-005: