Εγκατάσταση nova και σε άλλο όροφο

pan24

Established Member
24 January 2012
126
Εχω το nova full pack.Οταν το ειχα προτοβαλει ο εγκαταστατης ειχε περασει καλωδιο που κατεβαινε απο τα κεραμιδια και εμπαινε στην τηλεοραση που ηθελα στον δευτερο οροφο(1 οροφος+ημιυπογειο).Το θεμα ειναι οτι πλεον στο υπογειο υπαρχει ενα συστημα home cinema και θελω να μπορω να μετακινω τον αποκωδικοποιητη στο ημιυπογειο οποτε θελω.Το να περαστει εξωτερικο καλωδιο με διακλαδωτη με το υπαρχον ειναι μεγαλη φασαρια(θα πρεπει να τρυπησω το πατωμα απο ενα μπαλκονι,να το κατεβασω 2 μετρα απο εναν τοιχο και μετα να τρυπησω διπλα στην μπαλκονοπορτα του ημιυπογειου για να μπει μεσα) οποτε σκεφτομουνα να το περναγα μεσα απο το υπαρχον δικτυο τηλεορασης(κοινως τις πριζες τηλεορασης που εχω) το θεμα ειναι οτι υπαρχουν τουλαχιστον 6 πριζες τηλεορασης και η πριζα που θελω να παω το δορυφορικο ειναι η τελευταια οποτε λογικα ειναι και αυτο μεγαλος μπελας και το σημα θα εξασθενει πολυ.Αν εχει σημασια οι πριζες ειναι tv/radio.Εχετε να προτεινεται κατι?
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

Πρέπει να δεις στην ταράτσα σου ή κάπου αλλού, το καλώδιο από την κεραία των UHF σε ποιο σημείο καταλήγει. Σε μένα για παράδειγμα πηγαίνει σε ένα κουτάκι με ένα διακλαδωτή. Από κει φεύγει ένα καλώδιο για κάθε όροφο (3 όροφοι) το οποίο δίνει σήμα σε 3 ή 4 πρίζες (σύνολο 10 πρίζες).

Αν όντως υπάρχει κουτάκι με διακλαδωτή τότε απλοποιείται πολύ η διαδικασία.
 

pan24

Established Member
24 January 2012
126
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

δυστυχως αυτη τη στιγμη ειμαι στο πατρικο μου οποτε δεν μπορω να δω.μπορεις να μου πεις περιλιπτικα τι θελει περιπου σε καθεμια απο τις 2 περιπτωσεις?ευχαριστω για τον χρονο σου
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

Δεν αλλάζει κάτι σπουδαίο σχετικά με τα υλικά και την τοπολογία...

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς ένα μίκτη επίγειου και δορυφορικού σήματος για κάθε γραμμή ή όροφο και αλλαγή των πριζών σε δορυφορικές. Δεν είμαι βέβαιος αν πρέπει να αλλαχτούν όλες οι πρίζες, αλλά σίγουρα πρέπει να αλλαχτούν οι πρίζες που βρίσκονται πριν από την πρίζα που θες να βάλεις το δέκτη και φυσικά και αυτή που θα μπει ο δέκτης. Για τις επόμενες πρίζες δεν είμαι σίγουρος, αλλά μπορεί να μας πει κάποιος άλλος. Νομίζω δεν χρειάζεται όμως. Πρέπει το δορυφορικό να κατεβαίνει μέχρι το σημείο που θα βάλεις το δέκτη. Πιο κάτω δε σε νοιάζει τι θα γίνετε...

Τώρα ανάλογα τις αποστάσεις και την ποιότητα του υπάρχοντος καλωδίου μπορεί να έχεις πολλές ή λίγες απώλειες. Αν τελικά κατεβαίνει μια γραμμή και περνάει και από τους δύο ορόφους τότε μετά από 3-4 πρίζες οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Πρέπει να το δεις στην πράξη.

Εννοείται ότι σε κάθε γραμμή/όροφο θα μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ένας δέκτης δορυφορικός. Αν κατεβαίνουν δύο γραμμές από την ταράτσα, μία για κάθε όροφο, θα μπορείς να έχεις δύο δέκτες ταυτόχρονα ανοιχτούς, αρκεί βέβαια να έχεις και twin lnb. Αλλιώς έναν.

Αύριο θα ανέβω στην ταράτσα να βγάλω φωτογραφία την δική μου εγκατάσταση που έφτιαξα πριν από μερικές μέρες. Ήθελα να κάνω το ίδιο ακριβώς που θες και εσύ. Ή περίπου το ίδιο, γιατί εγώ πήγα το δορυφορικό στον ένα όροφο από τους τρεις, αλλά μπορώ να το πάω πλέον και στους άλλους πολύ εύκολα.
 
Last edited:

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

Ορίστε και η εγκατάστασή μου. αν υπάρχει απορία μου λες.

 

pan24

Established Member
24 January 2012
126
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

καταλαβα τι εννοεις.το θεμα μου ειναι οτι δυστυχως η πριζα που θελω ειναι η τελευταια που σημαινει λογικα μεγαλη εξασθενιση.γιαυτο μπορω να κανω κατι?επισης θα μπορουσα να αλλαξω τις πριζες μονο στα σημεια που τις χρησιμοποιω 2 επανω και 1 κατω και να αχρηστεψω με καποιο τροπο τις υπολοιπες ωστε να εχω μικροτερες απωλειες και μικροτερα εξοδα απο αλλαγες πριζων?
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

Έλεγξες αν όντως όλες οι πρίζες είναι στην ίδια γραμμή; Τσαπατσουλιά του ηλεκτρολόγου σημαίνει αυτό. Ακόμα και μόνο για τηλεοπτικό σήμα ο κανόνας είναι 3-4 πρίζες ανά γραμμή, γιατί μετά η εξασθένηση είναι μεγάλη. Πόσο μάλλον στο δορυφορικό.

Σε μένα η πρίζα που ήθελα να βάλω το δορυφορικό ήταν η δεύτερη κατά σειρά στην γραμμή του 2ου ορόφου και την κατάργησα όπως σκέφτηκες και συ ότι μπορείς να κάνεις. Αυτό που έκανα ήταν να βγάλω την πρίζα και απλά να ενώσω τα καλώδια, το ένα που έρχεται και το άλλο που φεύγει, με μια μούφα. Το μανίκι στην όλη υπόθεση ήταν ότι τα καλώδια μέσα στο κουτάκι που μπαίνει η πρίζα ήταν κοντά και δεν έφταναν για τις ενώσεις (βύσματα και μούφα) και αναγκάστηκα να αλλάξω το ένα καλώδιο (από πρίζα σε πρίζα) με μακρύτερο. Μετά όμως ανακάλυψα ότι υπάρχει και αυτό, αλλά δεν ξέρω που το βρίσκεις Ελλάδα. Με μια τέτοια μούφα ίσως να σε φτάσει το μήκος των καλωδίων για να τα ενώσεις. Υπολόγισε ότι θες 2 cm περίπου για κάθε βύσμα F.

Τώρα από κει και ύστερα δεν ξέρω τι άλλο να σου προτείνω. Καλύτερα ξέρεις εσύ τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Πάντως όπως κατάλαβες και 'γω αναγκάστηκα να κάνω αρκετές αλχημείες και να φάω πολλές ώρες ψάχνοντας τον τρόπο. Μέχρι να το τελειώσω δεν είχα ιδέα αν θα δουλέψει... Τα υλικά δεν είναι τόσο ακριβά πάντως και μπορείς να πειραματιστείς. Ο διακλαδωτής που βλέπεις έχει 3,5 και μάλλον δε θα σου χρειαστεί, ενώ ο μίκτης, που είναι ότι καλύτερο υπάρχει απ' όσο ξέρω, κάνει 14 . Τα βύσματα τύπου F έχουν 0,25 και η μούφες 1 . Τα καλώδια πάνε από 0.50 έως 1,50 το μέτρο.
 
Last edited:

pan24

Established Member
24 January 2012
126
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

καλα νεα.γυρισ ακαι ειδα οτι υπαρχουν 2 γραμμες.η πρωτη ειναι για τον επανω οροφο και εχει 3 πριζες και η αλλη για τον κατω και εχει 4.αρα θα κανω την δικια σου λυση.το δορυφορικο καλωδιο αυτη τη στιγμη κατεβαινει απο το πιατο και πηγαινει κατευθειαν στον οροφο και συνδεεται με τον αποκωδικοποιητη οποτε δεν χρειαζεται να περασω σημα απο την γραμμη του επανω οροφου.αυτο που θα χρειαστω επιπλεον ειναι ενας διακλαδωτης για το δορυφορικο ωστε οπως κατεβαινει απο το πιατο να πηγαινει το ενα στο κουτι απο το οποιο θα πηγαινει στις πριζες του κατω οροφου και απο την αλλη εκει που πηγαινει και τωρα(σε ενα σημειο του επανω οροφου).μπορεις να μου δωσεις ενα link για τις πριζες,τον διακλαδωτη οπως επισης και απο ενα μαγαζι με καλης ποιοτητας καλωδιο?και παλι ευχαριστω
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

Αν βάλεις διακλαδωτή στο καλώδιο που έρχεται από το lnb θα μπορείς να έχεις μόνο ένα δέκτη ανοιχτό ταυτόχρονα. Εάν δεν σκοπεύεις ποτέ να πάρεις άλλο δέκτη και θα ανεβοκατεβάζεις τον δέκτη από τον έναν όροφο στον άλλο κάντο έτσι. Αν θελήσεις να βάλεις και 2ο δέκτη, για να λειτουργούν αυτόνομα χρειάζεσαι twin lnb (με δύο εξόδους δηλαδή) κάθε μία από τις οποίες θα τροφοδοτήσει έναν όροφο.

Για να δώσεις δορυφορικό στον κάτω όροφο και να αφήσεις τον πάνω όπως είναι χρειάζεσαι ένα μίκτη tv/sat και ένα διακλαδωτή sat. Για τις πρίζες, όπως σου είπα και πριν, πρέπει να αλλάξεις όλες τις πρίζες μέχρι και αυτή που θα βάλεις το δέκτη. Προφανώς οι 3 πρώτες είναι διελεύσεως και η τελευταία τερματική.

Στις πρίζες διελεύσεως υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές απώλειες. Η απώλεια εξόδου (tap loss) και η απώλεια διέλευσης (through loss).
Αν για παράδειγμα στο κάτω όροφο η πρίζα που σε ενδιαφέρει είναι η τρίτη κατά σειρά και δεν πρόκειται ποτέ να συνδέσεις κάτι άλλο στις άλλες θα πρότεινα να τις καταργήσεις και να κάνεις τις ενώσεις με μούφες ώστε να έχεις λιγότερες απώλειες και να βάλεις μόνο μια τερματική πρίζα.
Αν τις θες όλες τις πρίζες, θα πρότεινα να βάλεις πρίζες με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες διέλευσης στις πρώτες έτσι ώστε να πάει περισσότερο σήμα σε αυτή που θα βάλεις το δέκτη και αντίστοιχα να βάλεις πρίζα με όσο τον δυνατόν μικρότερες απώλειες εξόδου εκεί που θα μπει ο δέκτης (για να κατέβει όσο το δυνατόν περισσότερο σήμα στο δέκτη), εκτός βέβαια και αν θα μπει στην τελευταία όπου βάζεις τερματική. Δες εδώ τις πρίζες 310, 314 και 318 που έχουν διαφορετικές απώλειες. Επίσης, αν δεν πάρεις πρίζες spauν, σιγουρέψου ότι αυτές που θα πάρεις είναι διελεύσεως και στο σήμα tv και στο δορυφορικό. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, αλλά σε ένα μαγαζί που πήγα μου είπαν ότι σχεδόν όλες οι πρίζες που υπάρχουν είναι διέλευσης ΜΟΝΟ στο σήμα tv και τερματικές στο δορυφορικό ή τερματικές και στα δύο. Οι spaun είναι διελεύσεως και στα δύο ή τερματικές και στα δύο, σίγουρα.

Για καλώδια υπάρχουν πολλά. Ανάλογα το budget που έχεις θα διαλέξεις, αλλά και πάλι δώσε σημασία στις απώλειες. Ένα πολύ καλό δορυφορικό καλώδιο έχει περίπου 27-28db απώλεια στα 100m στα 2150MHz. Βέβαια στην περίπτωσή σου έχει σημασία κυρίως τι καλώδιο είναι ήδη περασμένο. Πολύ καλά λόγια έχω διαβάσει για τα Βιοκάλ που είναι και ελληνικά. Στον Καυκά θα τα βρεις σε καλές τιμές νομίζω. Τα DGS 1600 και 1602 θεωρούνται από τα καλύτερα της εταιρίας και τα χρησιμοποιούν πολλοί και από εδώ μέσα. Αλλά κοστίζουν πάνω από 1 ευρώ το μέτρο.

Τα περισσότερα προϊόντα που σου προτείνω είναι της spaun, που θεωρείται η καλύτερη σε αυτά τα είδη. Υπάρχουν και άλλες μάρκες που είναι και φτηνότερες. Επειδή πιθανώς να έχεις αρκετές απώλειες γενικά δώσε σημασία στα χαρακτηριστικά του κάθε εξοπλισμού. Τα link που σου δίνω είναι από το μαγαζί που τα αγόρασα. Είναι αρκετά φτηνό, αλλά εμένα έκανε περίπου 4-5 μέρες να μου τα στείλει από Λιβαδειά. Αναλόγως το που μένεις ρίξε μια ματιά στο skroutz ή στο google και θα βρεις και άλλα μαγαζιά.
 
Last edited:

pan24

Established Member
24 January 2012
126
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

ευχαριστω πολυ.θα τα παραγγειλω σημερα και οταν ερθουν αρχιζει ο πειραματισμος
 

nautilus7

Senior Member
14 September 2007
487
Re: Εγκατασταση nova και σε αλλο οροφο

Ελπίζω μετά να μην με κυνηγάς μόνο...