Ποιό NAS server να πάρω?

soch

AVClub Addicted Member
29 March 2010
2,668
Δοκιμάστηκε, σε UTF-8 αναπαράγονται κανονικά. Και όχι μόνο, σε αναπαραγωγή μέσω web player, το DS Video κάνει stream με transcoding όταν το plex αρνείται (δηλώνει πως η cpu δεν μπορεί).
Σε αυτό το επίπεδο, καλύτερο το DS Video.
Το ερώτημα παραμένει: υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία (batch?) μετατροπής σε UTF-8 των .srt αρχείων μέσα σε υποφακέλους;
 

baspav

AVClub Addicted Member
21 January 2010
1,800
Ψάξε για το ansi2utf8. Κάνει ότι λέει το όνομα και το ανάποδο. Σε φακέλους και υποφακέλους.
 

cantona

AVClub Enthusiast
8 September 2008
821
Λούτσα
Καλησπέρα.
Μιας και οι ανάγκες αποθήκευσης μεγαλώνουν,θέλω να προχωρήσω στο στήσιμο ενός nas.
Για να κρατήσω το μπάτζετ όσο ποιο χαμηλά γίνεται,αφού θα αγοραστούν και σκληροί δίσκοι,κοιτάω για 2 θέσεων και πολύ αργότερα βλέπουμε.
Η χρήση:Αποθήκευση ταινιών μουσικής και φωτογραφιών με αντίγραφο ασφαλείας στον δεύτερο δίσκο(υπό σκέψη)-torrent client-δυνατότητα streamαρισματος μεγάλων αρχείων χωρίς προβλήματα σε media player(αυτό από ότι κατάλαβα γίνεται αποκλειστικά μέσω δικτύου; )-σαν καταγραφικό μέχρι 4-5 κάμερες.
Δεν με ενδιαφέρει διαμοιρασμός σε διάφορες συσκευές μέσα στο σπίτι,αφού θα μπει στο rack που είναι όλες οι συσκευές μαζί και το 1000 switch καθώς και το p/c.
Από μια σύντομη αναζήτηση βλέπω πως 2 είναι οι top επιλογές,synology και qnap,π.χ https://www.skroutz.gr/s/8509407/Synology-Diskstation-DS216j.html
Όμως βλέπω και αυτό https://www.skroutz.gr/s/4219638/Zyxel-NSA325v2.html που έρχεται στα μισά χρήματα,η μόνη διαφορά που μπορώ να διακρίνω σαν νιούφης είναι πως το zyxel δέχεται μέχρι sata II ενώ τα υπόλοιπα sata III.Αυτό τι ακριβώς θα επηρεάσει;
Επίσης για δίσκους προσανατολίζομαι σε wd red 2 ή 3 ΤΒ,αλλά λόγω καταγραφικού μήπως να κοίταγα καλύτερα τους μωβ;
Παρακαλώ τα φώτα σας.
 

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,949
red γιατί;
δεν είναι απαραίτητα καλύτεροι από απλούς, ψάξε στο ίντερνετ για διάφορα προβλήματα στους 3TB,

επίσης από εμένα ψήφο παίρνουν qnap και synology, ίσως λίγο καλύτερο software οι συνολογυ και ίσως λίγο καλύτερο hardware οι qnap,

έχουν τα πάντα σχεδόν, που θα χρειαστείς ή όχι στο μέλλον



επίσης 2ος δίσκος στο NAS να ξέρεις ότι ΔΕΝ θεωρείται backup του 1ου ποτέ, είναι θέμα χρόνου να χάσεις δεδομένα για πολλούς και διάφορους λόγους, τώρα αν τα δεδομένα είναι ταινίες και mp3, ίσως μπορείς να πάρεις το ρίσκο,

αλλά και τότε ακόμη καλύτερα είναι να πάρεις δύο δίσκους διαφορετικού τύπου ή κατασκευαστή (ίδιας όμως χωρητικότητας καλύτερα),
την είχα πάθει πριν 4 περίπου χρόνια, με 2 sxetik;a kaino;yrioyw barracuda που γίνανε τούβλα με διαφορά 2-3 ημερών από bug του firmware

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---



και ξέχασα να πω, μην πάρεις τα πολύ βασικά μοντέλα από hardware δηλαδή cpu, ram κλπ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, εκτός και αν τα έχεις μόνο για backups και αποθήκες αρχείων
 

cantona

AVClub Enthusiast
8 September 2008
821
Λούτσα
Ευχαριστώ για την απάντηση,όλα αυτά τα έχω υπόψιν μου και μερικά από αυτά τα αναφέρω,τα ερωτήματα μου όμως είναι συγκεκριμένα.
Και green που είχα 2tb μου βάρεσε,όλα είναι σχετικά.
 

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,949
οι green δεν αποδειχτήκανε τέρατα αξιοπιστίας,

μάλιστα σε κάποια NAS δεν ήτανε μέσα στα προτεινόμενα για τοποθέτηση μοντέλα (όπως θυμάμαι από το δικό μου Qnap που ήθελα να βάλω green , αλλά για τον λόγο αυτό δεν το έκανα)
 

cantona

AVClub Enthusiast
8 September 2008
821
Λούτσα
Εντάξει οι δίσκοι είναι κάτι που θα αποφασιστεί αφού καταλήξω στο nas.
Κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα μου,έχουμε;
 

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,949
- όσα μπορώ να πω με τα λίγα που ξέρω και την μικρή μέχρι τώρα εμπειρία με NAS -

τα είπα παραπάνω,

και ξαναλέω το βασικό, είναι αν θες περισσότερα από απλό backup και μεγάλο χώρο για αποθήκευση αρχείων, κοίτα κάτι παραπάνω από τα βασικά μοντέλα
 

baspav

AVClub Addicted Member
21 January 2010
1,800
Εγώ έχω Synology με 2 των 4TB μέσα. Μετά από πολύ σκέψη, τους έχω αποθηκευτικό χώρο καθαρά (με 2 διαφορετικά volumes) και το σοβαρά μου αρχεία τα έχω backup σε 2 εξωτερικούς των 2TB έκαστος που περίσσεψαν. Τι κέρδισα αφού δεν έκανα raid; Μοίρασμα αρχείων παντού, κατεβαστήρι με χαμηλή κατανάλωση (17Watt maximum) και διαχείριση χωρίς να ανοίξω υπολογιστή (τα πάντα από κινητό). Κάνω και ένα συγχρονισμό μία φορά το μήνα και είμαι οκ. Υπόψιν πως τα videos από torrents τα σβήνω μετά.
 

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,619
Αθηνα
Re: Απάντηση: Ποιό NAS server να πάρω?

Καλησπέρα.
-δυνατότητα streamαρισματος μεγάλων αρχείων χωρίς προβλήματα σε media player(αυτό από ότι κατάλαβα γίνεται αποκλειστικά μέσω δικτύου; )
Δεν με ενδιαφέρει διαμοιρασμός σε διάφορες συσκευές μέσα στο σπίτι,αφού θα μπει στο rack που είναι όλες οι συσκευές μαζί και το 1000 switch καθώς και το p/c.

Εξηγεις λιγο καλυτερα αυτα τα δυο που λες, γιατι εκ πρωτης οψεως το ενα αντικρουει το αλλο.
 

cantona

AVClub Enthusiast
8 September 2008
821
Λούτσα
Ναι έχεις δίκιο έτσι όπως φαίνεται.....
Τον έναν από τους 2 δίσκους από την στιγμή που δεν θα επιλέξω raid,θα ήθελα να τον "βλέπει" το med600 για να μπορώ να παίζω τα αρχεία του με τον player του med απρόσκοπτα.Σαν να είχα συνδέσει έναν εξωτερικό σκληρό στο med.
Και τα 2 θα είναι πάνω στο 1000 switch,αυτό βασικά με ενδιαφέρει πάνω από όλα,γίνεται;
Το άλλο σκέλος,από την στιγμή που δεν έχω δίκτυο ενσύρματο στο υπόλοιπο σπίτι(υπνοδωμάτια με τιβι)δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γίνει αλλά δεν θα με ενδιέφερε κιόλας.
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,368
Αθήνα...
Εάν δεν έχεις ethernet στο υπόλοιπο σπίτι μπορείς να παίξεις με poweline ιδανικά. Διαφορετικά με wireless αλλά θέλει πολύ καλό στήσιμο.
 

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,619
Αθηνα
Ολα αυτα που ζητας θεωρουνται βασικες λειτουργιες ενος nas και θα μπορουν να στα κανουν και οι δυο μεγαλες εταιριες. To zyxel επιτρεπει λειτουργια ως καταγραφικο; το εχεις ελεγξει αυτο; synology/qnap σιγουρα εχουν αυτην τη δυνατοτητα. Επισης, ψαξε στα σαιτ των εταιριων να δεις το λειτουργικο σε δραση
https://www.qnap.com/i/en/support/con_show.php?cid=8
https://www.synology.com/en-us/dsm/live_demo

Επισης, οι ip cameras ειναι στημενες πανω σε ενσυρματο δικτυο ή θα μεταδιδουν ασυρματα; ελπιζω το 1ο. Διοτι αν εχεις 4-5 ασυρματες καμερες ετοιμασου για σοβαρα προβληματα στο wifi σου.

Τελευταια υποσημειωση που θα χρειαστει να σκεφτεις. Υπαρχει περιπτωση να ενδιαφερθεις να στησεις plex server ωστε να βλεπεις βιντεο σε κινητες συσκευες; αν ναι, τοτε θα πρεπει να διαλεξεις καποιο nas με ικανη υπολογιστικη ισχυ για transcoding, κατι το οποιο σημαινει οτι θα πρεπει να ανεβεις απο τα εναρκτηρια μοντελα (π.χ. 216j)
 

cantona

AVClub Enthusiast
8 September 2008
821
Λούτσα
Το λειτουργικό των 2 μεγάλων το έχω δει,δυστυχώς στο zyxel δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα όσο έχω ψάξει,αν και αυτό δεν είναι το βασικό κριτήριο επιλογής μου.
Τώρα για την λειτουργία ως καταγραφικό,το zyxel είναι αλήθεια πως δεν το βλέπω στα σπαρτιάτικα χαρακτηριστικά του site της εταιρίας,και μόλις κατέβασα το μάνιουαλ του για να το ελέγξω.
Οι κάμερες δεν υπάρχουν ακόμα,για την ακρίβεια υπάρχει μία μόνο,αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα θέλω να ολοκληρώσει το set up με 4 ίσως και 5.Ναι σίγουρα ενσύρματες θα είναι,εκτός από μία που θα "παίζει" τις ώρες που δεν θα είμαι σπίτι,άρα δε νομίζω να υπάρχει έτσι πρόβλημα με το wifi;
Όσο για το plex και το transcoding,ναι το έχω υπόψιν αλλά είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει.
Οπότε θα πρέπει να σιγουρευτώ για την δυνατότητα καταγραφής στο zyxel.Αλλιώς η επόμενη οικονομικότερη λύση είναι το 216j ?
 

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,949
οι άλλοι δίνουν δυνατότητα καταγραφής 4 ή 5 καμερών μέσα στην τιμή που αγοράζεις το NAS ή ζητάνε επιπλέον λεφτά;
ΔΕΝ ξέρω,
απλά έχε υπόψην σου να το ελέχξεις πριν την αγορά
 

cantona

AVClub Enthusiast
8 September 2008
821
Λούτσα
Αυτό πάλι είναι κάτι που δεν το έχω καταλάβει.Οι άλλοι στα specs δίνουν 2 free licence αλλά μπορούν να υποστηρίξουν μέχρι 10.Τις άδειες τις αγοράζεις από την synology π.χ. ή από την εταιρία που προμηθεύεσαι τις κάμερες;
Δεν ξέρω ίσως αυτό με τις κάμερες να το δω αργότερα με ξεχωριστό καταγραφικό,αν τελικά δεν το υποστηρίζει το zyxel.
 

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,949
μετά από λίγα χρόνια με qnap αποφάσισα να πάω προς synology μεριά,

ο βασικός λόγος ότι η synology προσφέρει και πρόγραμμα για linux για sync φακέλων πέραν αυτών για win και osx που έχει η qnap
(στο σπίτι υπάρχει σαν βασικός υπολογιστής desktop με ubuntu/win καθώς και macbook, ios και android συσκευές και θα ήθελα αυτόματο sync κάποιων φακέλων μεταξύ όλων αυτών)

2ος ότι θα ήθελα να δοκιμάσω την εφαρμογή notes της synology (το αντίστοιχο της qnap δεν με ικανοποίησε)

υπάρχει κάποια άποψη στα παραπάνω; κάποια άλλη πρόταση άλλης εταιρείας είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να υποστηρίζει sync με linux (εκτός αν στο τέλος αναγκαστώ να μάθω το rsync)


μιλάμε για μεσαίας-υψηλής κατηγορίας NAS με ένα ή δύο δίσκους
 

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,619
Αθηνα
Δες λίγο στο forum της synology τι λένε για το notes γιατί όταν είχε βγει θυμάμαι πολλές γκρινιες. Μην κάνεις το άλμα τσαμπα.

sent from my mobile phone, i apologise for any spelling errors