Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,693
Αθήνα
Ναι, αποφασίστε όμως τι ισχύει, γιατί με τόσα αντικρουόμενα που διαβάζω δεν έχω καταλάβει.
Βάφω ή δεν βάφω μετά το sealer; Επαναλαμβάνω, όχι βερνίκι, ακρυλικό ή ανιλίνη.
 

enduras1

Moderator
Staff member
Ανιλίνη Νερού για Ξύλο Clou. 25 αποχρώσεις που αναμιγνύονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουμε μια εκπληκτική παλέτα χρωμάτων.

Οι ανιλίνες νερού εφαρμόζονται σε νέες ή παλιές ( που έχουν προηγουμένως προετοιμαστεί κατάλληλα ) ξύλινες επιφάνειες, χρωματίζοντας και τονίζοντας τα νερά του ξύλου.

Είναι κατάλληλες για έπιπλα, ντουλάπια και πόρτες σε εσωτερικούς χώρους.

Ο τρόπος εφαρμογής είναι απλός.

Διαλύουμε τη σκόνη ανιλίνης σε ζεστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Στην κατάλληλα προετοιμασμένη ξύλινη επιφάνεια (τη καθιστούμε νωπή με ένα υγρό σφουγγάρι, τρίβουμε και σκουπίζουμε) εφαρμόζουμε 1 χέριπλούσιο υλικό με πινέλοή σφουγγάρι.

Μετά από 2 λεπτά αφαιρούμε το επιπλέον υλικό πάνω από τη ξύλινη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας πάλι το πινέλοή το σφουγγάρι.

Αφού η ξύλινη επιφάνεια στεγνώσει καλά, εφαρμόζουμε δύο χέριαΆχρωμοΒερνίκι.


Η ανιλινη απο οτι καταλαβαινεις ΕΙΣΧΩΡΕΙ στο ξυλο.
Δεν σχηματιζει κρουστα.
Συνεπως ΔΕΝ μπορει να περαστει με βαση την δικια μου γνωμη και εμπειρία μετα το sealer.

Μπαμπη οτι θελεις περνας το θεμα ειναι να βγει ενα σωστο και ομοιόμορφο αποτέλεσμά.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,693
Αθήνα
Η ανιλίνη εισχωρεί αλλά δεν σφραγίζει πόρους όπως το sealer.
Τώρα μου γράφεις πως βάφεις με ανιλίνη αλλά εγώ ρωτάω για το sealer. Αν επιτρέπεται, πρίν το βαλψιμο με ανιλίνη ή ακρυλικό, να έχει περαστεί το ξύλο με sealer.
Ρώτησα τον άνθρωπο τι πρέπει να κάνω για να τραβάει ομοιόμορφα το ξύλο όταν το βάφω, να μην υπάρχει τόσο έντονη διαφορά στην επιφάνεια, που τραβάει λίγο, και στο σόκορο, που τραβάει πολύ.
Μου είπε οτι το sealer θα σφραγίσει το ξύλο και θα γίνει σαν γυαλί, αν θέλω καλύτερα να το περάσω με ένα άχρωμο συντηρητικό ξύλου ώστε να μειωλσω πολύ το φαινόνενο, ειδικά στο σόκορο.
Αυτό ρωτάω και ακόμα δεν έχω καταλάβει αν μπορώ ή δεν μπορώ σ´ αυτές τις περιπτώσεις να χρησιμοποιήσω sealer. Η άποψη που έχω διαμορφώσει είναι οτι δεν μπορώ αλλά έθεσα το ερώτημα για την περίπτωση που κάποιος με περισσότερη εμπειρία και γνώσεις στα βαψίματα θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει ή να μας πει ποιό είναι το σωστό.
 
Last edited:

enduras1

Moderator
Staff member
Μάλλόν κάτί κάνώ λάθός δε διατυπώνεται σωστα αυτο που λεω δε ξερω.
Σου εβαλα μια περιγραφη για τις ανιλινες που αππδυκνυει πως εχουν ιδια συμπεριφορα με τα εμποτισμου.

Οσο για τα εμπουισμου αν θυμάσαι το ειχαμε συζητησει απο κοντα. Στο επιβεβαιωσε και ο Αργυρης.
Αν εχεις ενα ρεταλι μπορεις να το διαιστωσεις και μονος σου.
Κανε την δοκιμη σου να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα!
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,456
Βριλήσσια
Oπως ειπα και πιο πριν, δεν εχει νοημα να μπει sanding sealer πριν βερνικι εμποτισμου καθως θα εμποδισει τον εμποτισμο. Το ιδιο ισχυει για την ανιλινη και το ακρυλικο χρωμα καθως και αυτα εμποτιζουν το ξυλο και το sanding sealer θα τα εμποδισει. Οχι εντελως ομως.

Επειδη ομως υπαρχουν περιπτωσεις σε πορωδη ξυλα οπως πευκο, οπου θα θελαμε η απορροφηση της ανιλινης/ακρυλικου να ειναι μικροτερη και να μην υπαρχουν λεκεδες επειδη το πευκο δεν εχει ομοιομορφη πυκνοτητα, μπορουμε να βαλουμε sanding sealer. Ομοιως και στα σοκορα. Θελει ομως δοκιμες για να σιγουρευτουμε οτι η (μικρη) απορροφηση χρωματος ειναι αποδεκτη.

Γενικως το sanding sealer ειναι ενα υποστρωμα πριν το φινιρισμα με γυαλιστικο βερνικι πολυουρεθανης η κερι. Στεγνωνει ταχυτατα και τριβεται ασυγκριτως ευκολοτερα απο το πρωτο χερι βερνικιου που θεωρητικα ειναι το χερι που σφραγιζει τους πορους για να επακολουθησει το δευτερο η/και τριτο χερι βερνικιου.

Αναφορικα με τους τορνους, το φινιρισμα και η διαδικασια που εκανε ο Κυριακος την τελευταια φορα, την θεωρω ιδανικη.
Sanding sealer (κλεινει πορους), κρεμα τριψιματος (αντιστοιχο με υψηλοτατο grit γυαλοχαρτα, γυαλιστικο (κερι).
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,693
Αθήνα
Εγώ έκανα την ερώτηση για συγκεκριμένο λόγο αφού έχω να κάνω κάμποσες κατασκευές από πεύκο και θέλω να έχω το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Μέχρι στιγμής αυτό που κάνω στον τόρνο είναι λάδι (άν θέλω να τονίσω πολύ το ξύλο) υγρή γομαλάκα σαν υπόστρωμα και Yorkshire Grit από πάνω.
Κάποιες φορές, αντί για Yorkshire Grit χρησιμοποιώ Tru-Oil είτε Wax Finish Varnish της Polyvine. Έχω και το Finishing Oil της Liberon αλλά είναι ξεχασμένο, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Κακώς.
Αυτά όλα όμως είναι εύκολα αφού δεν έχουν σχέση με βαφή, εκεί είναι το ζόρι.
Σε πρώτη φάση έχω σωθεί με τον αερογράφο, εκεί το ξύλο, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αποροφήσει πολύ υλικό. Ίσως τελικά να επιλέξω αυτή τη λύση αλλά σκεφτόμουν να την αποφύγω επειδή είναι πολύς ο όγκος της δουλειάς για έναν μικρούλη αερογράφο.
Κάτι άλλο...
Το Sanding sealer είναι κάτι διαφορετικό φαντάζομαι απ´αυτό που καταλαβαίνει ένας χρωματοπώλης όταν του ζητάς ένα κουτί sealer. Υπάρχει περίπτωση να το βρώ Ελλάδα ή μόνο από internet, γιατί είναι αλήθεια οτι έχω κουραστεί λίγο μ´αυτή την ιστορία... Βαρέθηκα.
Χίλιες φορές να το πληρώσω λίγο παραπάνω αλλά να μπώ σ´ένα μαγαζί σαν άνθρωπος και να ψωνίσω αυτό που χρειάζομαι.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,456
Βριλήσσια
Δυστυχως πλεον δεν μπορεις να παραγγειλεις απο το εξωτερικο (απο τα μεγαλα sites) βερνικια και γενικως ευφλεκτα ειδη.

Eγω ειχα παρει αυτο για MDF απο το αμαζον που κανει ομως και για πευκο που θες.
https://www.amazon.co.uk/Rustins-MD...coding=UTF8&psc=1&refRID=06T0XVMFVG23RD5HTAPG

Μπορεις φανταζομαι να το ζητησεις απο εδω σαν "sealer για υποστρωμα" και οχι για τελικο φινιρισμα που το εννοουν καποιοι.
Παντως το shellac κανει την ιδια δουλεια, μονο που σκουραινει το ξυλο, ενω το sealer δεν το σκουραινει. Shellac χρησιμοποιω σε οξια, δρυ και καρυδια σαν sealer και κανει παρα πολυ καλη δουλεια πριν το βερνικι.
 

jks13

AVClub Addicted Member
1 September 2016
1,360
Αρκαδια
Γιαννη επειδη το ειχαμε κουβεντα με τον Μπαμπη, αν κλεισουν οι ποροι τοτε πως θα απορροφήσει το ξυλο ενα βερνικι εμποτισμου?
Εκτος αν μετα η χρηση βερνικιου κρουστας ειναι μονοδρομος.



Και εγω θεωρω δεν θα εχεις κανενα θεμα.

Αργησα λιγο αλλα απαντω.

Το βερνικι εμποτισμου εχει 2 λειτουργιες. η μια ειναι η προστασια του ξυλου απο μικροβια/βακτηρια που μπορει να δημιουργηθουν απο τον χρονο και η αλλη ειναι η αλλαγη της αποχρωσης του ξυλου και μπορει να ειναι και τελικο χρωμα.
Αν το βερνικι εμποτισμου ειναι της πρωτης μονο περιπτωσης τοτε το βαζεις πριν το sealer και μετα οτι αλλο θελεις. Aν θελεις να αλλαξεις και την αποχρωση τοτε σε ανοιχτων πορων ξυλα οπως ειναι τα περισσοτερα μαλακα και η κερασια τοτε βαζεις πρωτα το σιλερ και τριβεις αρκετα καλα. Με αυτο τον τροπο κανεις την επιφανεια ομοιογενη στην απορροφηση εχωντας αφησει σιλερ μονο στα σημεια που οι ποροι μπορεσαν να το κρατησουν. Στην ουσια παλι πανω στο ξυλο εμποτιζεις. Βεβαια μπορεις να εμποτισεις τα παντα χωρις σιλερ αλλα οι παναδες που κανει το εγχρωμο εμποτισμου ειναι αρκετα ασχημες σε ορισμενα ξυλα.
Οπως λεει και ο Μιχαλης οτιδηποτε κλεινει τους πορους (χωρις ομως να αποχρωματιζει) μπορει να χρησιμοποιηθει ως σιλερ.


https://www.familyhandyman.com/wood...out-getting-blotches-and-dark-spots/view-all/

"The key is to apply a thin base coat to partially seal the wood before wood staining. Sanding sealers, dewaxed shellac and wipe-on finishes will all do the trick"
 

QEDD

New member
12 February 2009
50
Λάρισα
Καλησπέρα σας όλους!

βρήκα ένα ξύλινο τραπεζάκι στην αποθήκη στο χωριό το οποίο ήταν για πολλά χρόνια παρατημένο με αποτέλεσμα και να έχει φθαρεί αλλά και να έχουν πέσει διάφορα πάνω του όπως λάδια και πετρέλαιο σε μερικά σημεία. Κάθησα και το έτριψα όλο, είχε κάτι σαν λούστρο και το έφτασα μέχρι P500.

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί με ξύλο, θα ήθελα παρακαλώ τη βοήθειά σας με τι να το βάψω. Σκουπίζοντάς με βρεγμένο vetex αποκτά πολύ ωραίο χρώμα και εμφανίζοντα και τα νερά του ξύλου. Δεν θέλω να του αλλάξω απόχρωση, απλά να το αναδείξω.

Διαθέτω επίσης κομπρεσέρ και πιστόλι. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από το πριν και το μετά. Ευχαριστώ Πολύ

https://imgur.com/a/iYouY


rg3Az8im.jpg
IR5UP3lm.jpg


t3LlFr2m.jpg
F2ZwtL4m.jpg


b3qG3Jom.jpg
 
Last edited:

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Ωραια δουλεια και πολυ ωραιο τραπεζι, κατι αναλογο ειχα κανει πριν πολλα χρονια σε ιδιο τραπεζι.
Περασε το με vetex για να σηκωθουν οι ινες του ξυλου και ξαναπερνα με P500.
Εαν σου αρεσει η αποχρωση αφοτου το εβρεξες με το vetex τοτε να το περασεις αχρωμο συντηρητικο (νερου ή διαλυτου) και μετα αχρωμο βερνικι (νερου ή διαλυτου) εγω προτιμω νερου. Στεγνωνει καλα και μετα με 1 χερι εμποτισμου και 2 βερνικι θα ειναι super. Αναμεσα στα χερια ελαφρυ τριψιμο -€“ χαιδεμα με χρησιμοποιημενο P500 και καλο σκουπισμα με νοτισμενο vetex. Παρατεινεις οσο μπορεις τα χερια μεταξυ τους.
 

alexandros81

Established Member
29 June 2017
146
Καλησπέρα σας,τελειώνω μια κουκέτα για τα μικρά και θέλω τη βοήθεια σας για το βάψιμο.η κατά σκεύη γίνεται εξ ολοκλήρου με καδρονια πεύκο 4,5χ10 και 4,5χ15,5cm.τι πρέπει να προσέξω στα υλικά και στην τεχνικη που θα επιλέξω.σαν χρώμα μας αρέσει ένας τόνος σκουρότερο από το φυσικο-βρεγμενο πια ξύλο.
Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ για όλη την πορεία αφού τελειώσει με το καλό.ειναι η πρώτη μου σοβαρή κατασκευή και χρησιμοποίησα εργαλεία για πρώτη φορά με επιτυχία!!
162a60d23b241a8c9083ea91a9cd78fd.jpg
e3aac72a354e55002876a43d46239a44.jpg


Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

vasilisp77

Supreme Member
22 October 2014
3,159
Καλη αποπερατωση!νομιζω οτι τις pocket holes τις εκανες αναποδα και ισως σου σχισει το ξυλο!
 

alexandros81

Established Member
29 June 2017
146
Εννοείς από τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο σκελετό?τις έκανα εσωτερικά για να τις κρύψω με τα τελάρα και τα καθετα.νομιζω βάσει λογικής πάντα ότι θα καργαρουν όλα μαζι όταν τα συναρμολογησω.ολα έγιναν με κλοπές από youtube

Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

vasilisp77

Supreme Member
22 October 2014
3,159
Εννοω οτι ειναι λαθος η φορα τον pocket holes .δηλ η βιδα που θα βιδωσεις θα περασει καθετα ολο το μαδερι και ισως στο σκισει .τι βιδες θα βαλεις ;;
 

alexandros81

Established Member
29 June 2017
146
4,5 x6 είναι και έχει μοιραστεί στο περίπου από 3cm σε κάθε ξύλο.με ξυλοκολλα και 16 pocket holes σε 2,25μ που είναι ο σκελετός δείχνει ακλονητος
7209cb5a97eebae99dc6f7e1e2f93c0c.jpg


Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Mr_Kenzo

AVClub Addicted Member
30 May 2015
2,034
Οτι βιδες και να βάλεις όπως είπε και ο Βασίλης τα poket holes ειναι λάθος . Το κεφάλι της βιδας ειναι στο τεμάχιο του οποίου τα νερα ειναι παράλληλα με την βιδα και "σφίγγει" στο τεμάχιο με τα κάθετα νερα , όχι το ανάποδο όπως τα έχεις κανει .
 

alexandros81

Established Member
29 June 2017
146
Κατάλαβα,δε μου έβγαινε αλλιώς.ηθελα το εξωτερικό του σκελετού να είναι" καθαρό" για να φαίνεται πιο φίνα δουλειά.ηθελα να κάνω και το ψώνιο μου με το καινούριο μου αξεσουάρ της wolcraft

Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

alexandros81

Established Member
29 June 2017
146
Η κουκέτα είναι σχεδόν έτοιμη,μενει να γίνει η σκάλα μόνο.εχω τρίψει και είμαι στην αναζήτηση χρωματος.καποιος που έχει βάψει με ανιλινη(θέλω να φαίνονται τα νερά του ξύλου) η με οτιδήποτε άλλο να μου δώσει κάποιες συμβουλες-κατευθυνσεις.
Σας ευχαριστώ εκ των προτερων
373f076867ada93b96ca8b46cf637486.jpg


Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk