Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Black Jack

Senior Member
26 January 2011
615
Σε ηλικία 96 ετών πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. O σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος. Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στην Χίο.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών συνέθεσε το πρώτο μουσικό του έργο, ενώ στα 17 έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην Τρίπολη με το δικό του έργο «Κασσιανή». Τα χαρακτηριστικά πρώτα μέτρα του μπουζουκιού, που συνέθεσε για την «σκηνή με το συρτάκι» στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη συνιστούν το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό στοιχείο. Η δε «Τριλογία του Μαουτχάουζεν», που ο Θεοδωράκης δημιούργησε το 1965 μελοποιώντας τα αυτοβιογραφικά ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ακούστηκε ζωντανά τον Μάιο του 1995 μέσα στο ίδιο το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αυστρίας κατά την επίσημη εκδήλωση για τα 50χρονα από την απελευθέρωσή του από τους Ναζί.

Συνθέσεις του με αγγλικό στίχο έχουν τραγουδηθεί από την Σέρλι Μπάσεϊ και την Εντίθ Πιάφ, την Τζόαν Μπαέζ και τους Beatles. Τα μέγιστα τραγούδια του είναι γνωστά σε όλους : «Ένα το χελιδόνι», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Στρώσε το στρώμα σου για δυό», «Βράχο-βράχο τον καημό μου», «Άρνηση». Επίσης, ήταν ο πρώτος που μελοποίησε ποιητές.

Πολιτική ζωή​

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τη μουσική, ξεχώριζε για την αντιστασιακή του δράση μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο.

Με την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που τελείωσε το 1970 με την αμνηστία που του χορηγήθηκε, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες σπουδαίων προσωπικοτήτων.Έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών, που τον έκαναν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ενώ έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς». Μάλιστα, εκλέχθηκε βουλευτής (2 φορές με το ΚΚΕ και δύο φορές με τη Νέα Δημοκρατία) κι έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την στήριξη του ΚΚΕ. Τότε, ήρθε τρίτος με ποσοστό 16,32%, πίσω από τον κυβερνητικό Γιώργο Πλυτά και τον Δημήτρη Μπέη που εξελέγη στον β’ γύρο.

 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Έφυγε και ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας. Μας έμειναν μετριότητες και σκουπίδια.
Ισχύει..Το 95% τουλάχιστον των σημερινών (και όχι μόνο) έντεχνων είναι σκουπίδια.. Αρκετοί Τράπερς έχουν περισσότερο ταλέντο.

Αντίο Μίκη.

 
  • Like
Reactions: vlad66

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,133
Αγιοι Αναργυροι
πενθεί η χώρα για τον διασημότερο συνθέτη της.
παγκόσμιο αντίκτυπο ο χαμός του, μας "παρηγορεί" άραγε το ότι έφυγε "πλήρης ημερών" ;;

καλό ταξίδι Μίκη
ελπίζω να σε γνωρίσουν και να σε αγαπήσουν οι γενιές που θα έρθουν
 

PetVoul

Established Member
25 May 2020
228
Ο τελευταίος ευπατρίδης, ο τελευταίος των κολοσσών που γέννησε ο τόπος μας. Πλέον αναλογεί στον καθένα μας λιγότερο μεγαλείο και περίσσεια μετριότητα.
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,367
Αθήνα
Έφυγε ένας ακόμα που θα καταφέρει να χωρέσει στο ήδη υπερπλήρες "λεωφορείο με τους Παγκόσμιους Έλληνες"...
 

ika

Supreme Member
20 September 2010
4,896
Αθήνα
Αν είναι δυνατόν, στις ειδήσεις Google βγαίνει πρώτα του madclip που δεν θα τον θυμάται κανένας σε 6 μήνες και μετά του Μίκη.
 

Attachments

  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    296.7 KB · Views: 23
  • Sad
Reactions: christos56

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,868
Αθήνα-Κέντρο
Πάει και ο τελευταίος Μεγ΄λος Ελληνας.

Το έργο του Αθάνατο χρυσή παρακαταθήκη και ελπίζω φάρος μουσικός και για τις επόμενες γενιές.

Στο καλό Μίκη,πάς να βρείς τον φίλο σου τον Μάνο και θα έχεις ωραία παρέα εκει ψηλά..
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,375
Εκεί ψηλά.....
Αν είναι δυνατόν, στις ειδήσεις Google βγαίνει πρώτα του madclip που δεν θα τον θυμάται κανένας σε 6 μήνες και μετά του Μίκη.
Και εμενα αυτο με τρελλανε σημερα.

Προφανως πουλαει περισσοτερο απο εναν θρυλο της μουσικης σε προχωρημενη ηλικια.

Ναναι καλα ο ανθρωπος και σε πολιτικο επιπεδο προσφερε πολλα και ας αργησε να γινει κατανοητος ως προς τις προθεσεις του.
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,632
Και εμενα αυτο με τρελλανε σημερα.

Προφανως πουλαει περισσοτερο απο εναν θρυλο της μουσικης σε προχωρημενη ηλικια.

Ναναι καλα ο ανθρωπος και σε πολιτικο επιπεδο προσφερε πολλα και ας αργησε να γινει κατανοητος ως προς τις προθεσεις του.

Λογικό δεν είναι βρε παιδία, στις ειδήσεις βγαίνει πάνω πάνω αυτό που πουλάει, και αυτή την εποχή ειδικά στην Νεολαία ο Mad Clip είναι πολύ μεγάλο όνομα, ο Μίκης είναι τεράστια προσωπικότητα, με τεράστιο έργο και έφυγε πλήρης ημερών. Καλό παράδεισο να έχει.

Υ.Γ, Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω κανέναν, οι νέες γενιές, οι περισσότεροι από αυτούς ούτε που θα ασχοληθούν ποτέ με τον Μίκη και το έργο του, μόνο ελάχιστοι και απλά οι περισσότεροι θα τρέχουν πίσω από κάθε νέο Trapper ή όπως αλλιώς θα λέγονται στο μέλλον.

Υ.Γ. Ανιψιός μου 16 χρονών με πήρε στεναχωρημένος το πρωί τηλέφωνο για να μου πει ότι πέθανε ο Madclip, και όταν του είπα για τον Μίκη, μου απάντησε...''''έλα ζούσε ακόμα αυτός???''''' οπότε καταλαβαίνετε που πάνε οι νέες γενιές
 

gkpapad

AVClub Addicted Member
29 January 2007
1,812
Πριν χρόνια σε μια συναυλία προς τιμή του τον γνώρισα.Δεν μιλήσαμε καν, απλως του κράτησα το χέρι για να περάσει διαγώνια το πάλκο.Ένιωσα την παλάμη μου να την διαπερνά μια απίστευτη γλυκιά δροσιά(αύρα του).
 

gkpapad

AVClub Addicted Member
29 January 2007
1,812
Μελοποίησε τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, κι έκανε τα ποιήματά τους γνωστά ανα την υφήλιο .