Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,714
Προφανώς, το θέμα είναι πόσοι που έχουν μηχανές ασχλούνται σοβαρά με την αστροφωτογράφηση?? ελάχιστοι, για αυτό ανέφερα πριν ότι το Starry AF είναι καλό που υπάρχει αδιάφορο μεν για τους περισσότερους χρήστες.

Υ.Γ. Ασχετο μεν με το θέμα άλλα δεν μου αρέσει καθόλου η αστροφωτογράφηση, σχεδόν όλες οι φωτος μου φαίνονται το ίδιο, βαρετές, και πόσσες φορές θα δούμε σε φώτο το Milky Way?? Είναι σαν να τραβας συνεχώς την Ακρόπολη σε κάθε πιθανή γωνία κάπου κουράζει...περι ορέξεως βέβαια...
 
  • Like
Reactions: toupia

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,443
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βρε σεις όλοι όσοι κανουν απλή συνήθη φωτογραφηση με ένα καλό κινητό βολεύονται , δεν ψάχνουν να πάρουν καμία μηχανή , το είπαμε

οτι δεν μπορει να τους καλύψει σε ενα κινητό ειναι λόγος να κρυφό κοιταξουν εναλλακτικές, τώρα αν αρέσει στον καθένα μας το macro , το σταθερό βίντεο, η μακρά έκθεση, ή αστροφωτογραφηση κλπ. είναι αλλου παπά ευαγγέλιο

επειδη εμένα δεν μου αρέσει το βίντεο θα βγάλω άχρηστη την GH6 ?

επίσης ποια μηχανή είναι η πιο σωστή και κατάλληλη για το κάθε είδος εξαρτάται από πάρα πολλά αλλά και από το τελικό κόστος

π.χ. αν είναι μια μηχανή ιδανικη για αστροφωτογραφηση αλλά δεν έχει στεγανότητα επιλέγεις και την αφήνεις έξω στην παγωνιά βράδυ κάποιες ώρες ? Αν δεν εχεις κατάλληλο στεγανό φακό με καλή απόδοση σε coma ? Αν δεν έχει Usb-c για εξωτερική τροφοδοσία ? …

μια μικρή all around bulletproof μηχανή θα είναι η ΟΜ5 , μια κατηγορία μόνη της κατά την γνώμη μου στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Μεχρι εκεί όμως, αδυναμίες σαφώς και έχει και μπορεί να είναι για κάποιον πολύ σημαντικές , καμία αντίρρηση , όποιον τον ενοχλούν περισσοτερο από τα θετικά που προσφερει κοιτάζει αλλου. Το κρίσιμο στοιχείο πάντα είναι η τιμή , ολα έχουν ανεβεί στα φωτογραφικα δυστυχώς. Έτσι θα ξεκινήσει,και αυτή πιο ψηλά από οτι θα θέλαμε.

Υπομονή και όταν με το καλό πέσει η τιμή ξανάκοιτάμε τον ανταγωνισμό τι προσφέρει και επιλεγουμε

Εμενα σαν φωτογράφο με υπερκαλύπτε η ΕΜ1.3 που είχα και λογικά με αυτά που διαβαζω θα με κάλυπτει οριακά και μια ΟΜ5 ,

δεν χρειαζόμουν την ΟΜ1 πάρα μονάχα για ένα 5-10% των φωτό που μέχρι σήμερα έβγαζα . Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον και να ανεβει στο 50% γιατί μου δίνει το κίνητρο να ασχοληθώ και με πιο εξειδικευμένη φωτογράφηση (BIF/sport) με τον κατάλληλο εξοπλισμο,

αντίστοιχα πιστευω πως υπάρχει κοινό - ίσως περιορισμένο - που και η ΟΜ5 θα τον βολεψει και θα του δώσει την ευκαιρία και το κίνητρο να δοκιμάσουν και φωτό που μέχρι τώρα δεν σκέφτονταν κάν, επίσης κοινό που θέλει να αναβαθμίσει και φυσικα κοινό που δεν θα γυρίσει να την κοιτάξει κάν.
 
Last edited:

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,714
Για το μέγεθος/όγκο/βάρος η OM5 όπως και η Em5III δεν έχουν κάποιο αντίπαλο εκει έξω. Για αυτό και προτιμάει αρκετός κόσμος την σειρά em5, μην ξεχνάμε ότι η σειρά em5 ήταν οι πρώτες σοβαρές mirrorless της αγοράς και αυτές που τράβηξαν το κουπί και ανάγκασαν κόσμο να αφήσει τις Dslr για αυτές....έδειξαν τον δρόμο βασικά...για αυτό τον λόγο περιμένω περισσότερα από αυτή την σειρά είναι iconic και δεν είμαι ευχαριστημένος απόλυτα με τον δρόμο που έχει πάρει τόσο η em5III όσο και η OM5....περίμενα και περιμένω περισσότερα και όχι απλά να παίρνει ότι βρει και περισσέψει από τις μεγάλες EM1.

Αυτό όπως είπα δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικές μηχανές....όπως είπα και πριν με τις τιμές όπως έχουν πέσει, δεν υπάρχει σαν σύνολο κάτι εκει έξω που να την πλησιάζει ειδικά αν βάλεις στην εξίσωση κόστος/βάρος/όγκο. Μόνο και μόνο το Ibis της είναι σχεδόν αδύνατον να το βρεις σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή εκει έξω ανεξαρτήτως κόστος...άλλα θέλουμε και άλλα!!

Υ.Γ. Προσωπικά ο βασικός λόγος που εχω μηχανή δεν είναι η ποιότητα της φωτογραφίας, ή το καδράρισμα ή οι δυνατότητες της, σε αυτά τα κομμάτια μια χαρά είμαι και με το κινητό, αυτό που μου προσφέρει η μηχανή είναι η εμπειρία χρήσης και η ευχαρίστηση που αποκομίζω όταν φωτογραφίζω με αυτή.....αξία ανεκτίμητη....
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,714
Και αυτό το ρημάδι το ενσωματωμένο φλας... Βάλε το, να τραβήξεις πελάτες!
μμμ είναι θέμα, αυτό, ούτε εμένα μου αρέσει που δεν έχει ενσωμαομένο flash, νομίζω βέβαια ότι έχει κάποια σχέση με την σταθεροποίηση, τον μηχανισμό δηλαδή και τρώει χώρο για να μπει flash...δεν είμαι σίγουρος βέβαια..
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,443
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με την ΕΜ5.2 και την ΕΜ1.2 έδιναν ένα στεγανό υπέροχο έξτρα flash το FLM3 που σπάει η κεφαλή του και πέρνει ενέργεια από το σώμα , δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στεγανό και σε μέγεθος τόσο και με σπαστη κεφαλή νομίζω σε καμία εταιρία , στην ΕΜ1.3 το εκοψαν από το πακέτο και νομίζω και στην ΕΜ5.3

Τσιγκουνιές …. και μετά μου λετε για EVF, νέο αισθητήρα …. ;)

1666712415650.jpeg1666712571450.jpeg
 
  • Like
Reactions: Binis and toupia

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,714
Ναι είναι πολύ καλο Κώστα, μικρό βολικό και με σπαστη κεφαλή, ΑΛΛΑ μόνο και μόνο που είναι εξωτερικό το ξεχνάω δεν το βάζω, με ενοχλεί που είναι εκεί πάνω κιόλας και τελικά μένω χωρίς flash που δυστυχώς είναι χρήσιμο για τις σκιές στα πρόσωπα έξω με έντονο φως.

Υ.Γ. Σοβαρά το κόψανε;; Δεν το βάζουν πια; Πουλάνε μηχανές 1.500 ευρώ και τσιγκουνεύονται το φλασάκι;;;
 
  • Like
Reactions: Binis

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,443
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Είναι καλό και για macro και ανεβαίνει σε ταχύτητα αν θυμάμαι έως 1/250, από ανταλλαγές παλιών σωμάτων έχω κρατησει δυο , είναι λίγο ευαίσθητα χαλάνε εύκολα , το ενα παντα στην τσάντα …

με πατέντα μπαίνει και στην S1R , γκουχ γκουχ …

ναι στην ΕΜ1.3 το κόψαν στην Ευρώπη , Αμερική το έδιναν … για την ΕΜ5 ΙΙΙ δεν το ξέρω , ποτέ δεν την αγορασα

εξτρα πουλιέται 65-80 ευρώ ,

στην ΟΜ1 κόψανε τον φορτιστή …. ίσως στην ΟΜ5 να σου χρεώνουν έξτρα και την βασική μπαταρία …. :ROFLMAO:
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,530
Εκεί ψηλά.....
081639FD-161D-4915-B9C0-31CFC4AB4300.jpeg






 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,443
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Λίγο πολύ επιβεβαιώνουν οτι σύντομα θα δούμε και μια ΟΜ1 baby ως μοντέλο ανάμεσα στις ΟΜ1 και ΟΜ5 ….

οποιοι θέλουν να διαθέσουν χρήματα ανάμεσα στο χιλιάρικο που χωρίζει τα δυο μοντέλα μάλλον δεν θα μείνουν παραπονεμένοι

Μακάρι να μπουν στο τρυπακι να βγάλουν μια σύγχρονη PenFII , η PenF ηταν το πιο παρεξηγημενο μοντέλο ever , αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε μετά τον θάνατο της :ROFLMAO: , όσο κυκλοφορούσε τα πρώτα review την είχαν θάψει γιατί απλα οι reviewers δεν είναι κάτοχοι, τεντώνουν τα στραβά ενός μοντέλου (έλλειψη γρηγορου CAF) και το καταδικάζουν ενώ οι αρετές του είναι αλλού και στη συγκεκριμένη μηχανή δεν υπάρχουν πουθενά στον ανταγωνισμό ακόμη και σήμερα

Φταίει πρωτιστως η Olympus με το κακό marketing και την τιμή που την κράτησε πολύ ψηλά για καιρό και δεν μπόρεσαν να το χαρούν περισσότεροι. Κάπου το 2019 με ένα firmware η μηχανή πήρε σοβαρή αναβάθμιση και έγινε ακομα πιο λειτουργική , μέχρι σήμερα αποτελεί μοναδική στο είδος της , σπάνια την βρίσκεις μτχ. και αν την βρεις την πληρώνεις πιο ακριβά από νεωτέρα και πιο ικανά μοντέλα.


OM Digital "OM-1 Junior", "OM-1X", "PEN-F" and Lens Renewal
2022.11.01

Gizmomo freaks has released a video interview with Hiroki Koyama, Associate Expert, Marketing Strategy, OM Digital Global Marketing, in conjunction with the announcement of the "OM-5," which gives a glimpse of the future roadmap of the OM System. I picked up some points that I personally found interesting.

It is an interesting development in which well-known photographer Mr. Kazushi Momoi cuts into Mr. Koyama about what MFT users want to ask him not only about the OM-5 but also about the future development of the OM SYSTEM. Although Mr. Koyama is talking as much as he can, I have the impression that the roadmap for the OM SYSTEM can be seen and understood.

Q Do you have high expectations for an "OM-1 Junior" type of product?

A :We are aware of the demand for "OM-1 Junior"-like products. I wonder what that is... (laugh)... I hope you will look forward to it.

Many MFT users may have expected the "OM-5" to be like the "OM-1 Junior" model. The "OM-5" was not an "OM-1 Junior" model, but I am wondering if it will be the "OM-5 II" or another model.

Q : The current lineup is all in the 20-megapixel class, is there a goal there?

A : If you increase the number of pixels, you have to worry about processing time for shooting, noise tolerance, and so on. I think the reason behind our decision is that we are taking into account the balance and rhythm of the entire shooting process rather than simply seeking the number of pixels.

Q : Are there any plans to develop high-resolution models or models with enhanced video capabilities?

A : Well, it's hard to say (laugh)... but we would like to have customers other than those in the current Pine, Bamboo, and Plum lineup use our cameras. For example, in the case of video, I believe that our strengths, such as image stabilization and dust and splash resistance, will definitely come into play, so of course we are considering (new products) with a different axis from what we have been working on.

It is difficult to set a schedule in the face of the Corona disaster, but I am sure that there are many MFT users who are interested in whether we will follow the lead of our competitors or continue to pursue our own original line.

Q : How do you rate the subject recognition AF and how has it evolved?

We are continuing to study ways to increase the number of subjects to be recognized and improve the accuracy of the AF system.

Q : What are the future plans for the OM-D E-M1X line?

A : We have received a lot of expectations and requests from our customers. We are not satisfied with what we have achieved, and we are working hard to deliver products that are even more powerful than the OM-1, regardless of how they will take shape.

At this point, we do not know if it will be a direct successor to the "OM-D E-M1X," but it is clear that we are developing a model that is even more powerful than the "OM-1. It will be interesting to see whether it will be the "OM-1X" or a new model based on a new concept.

Q : What are your future plans for the "PEN-F" line?

A : Looking at customer surveys, we have received very positive feedback on the design, profile control, and other features. Based on these points, we are now in the process of examining how to evolve the "PEN" series in the future.

There have been expectations for the new "PEN-F" for some time, but looking at the exchange between the two, I get the impression that the fact that the "PEN-F" is not linked to profits is a major barrier.

Q : What is the movement of Lens-II type renewal?

A : We are planning to sequentially change the lenses already on the market from the OLYMPUS brand to the OM SYSTEM brand. We will consider changing lenses that need to be renewed in line with this plan.

We have already announced that we will change the brand name of OM Digital from "OLYMPUS" to "OM SYSTEM," and it seems that we are planning to renew our major lenses in conjunction with the brand name change. In addition, the recently announced "M.ZUIKO DIGITAL ED 90mm F3.5 Macro IS PRO" is expected to appear in 2023.

He also talks about what kind of model the newly announced "OM-5" is, so we recommend you to watch this video interview.
 
Last edited:

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,443
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Interview Thierry Bourque, OM System: "the camera has become too bulky"


Μια συνέντευξη που δείχνει τον δρόμο που θέλει να ακολουθησει η νέα εταιρία και την στόχευση των προιοντων της σε συγκεκριμένο κομμάτια της αγοράς και ίσως για πρώτη φορά κάποιο στελεχος ( product specialist and training manager at OM Digital Solutions) αναφέρεται και στη διαφορα φιλοσοφίας της ΟΜDS από αυτή που είχε η μαμά Olympus.

Για πρώτη φορά διάβασα και για την χρηματοδότηση <behind the scenes >… κάτι μου λέει οτι η μαμά χώνει ακόμα χρήμα ….

Is the fact that there is no large group to “finance” the Imaging part not a risk for OM System?​

In fact, there is a large group behind it with JIP, which invests in different activities. Even if OM System is a separate entity, there is still a group behind it, even if it is less visible than the Olympus group.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: cacau

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,395
Αθήνα
Μια χαρά τα λέει, πρέπει να φόρτωσαν και λίγο χρήμα αφού η ΟΜ1 πούλησε σαν ζεστό ψωμί...
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,443
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η ακριβη ΟΜ1 πούλησε σαν ζεστό ψωμί γιατί είχε βγει ήδη ο καταπληκτικός και φθηνος ;) (για τα χαρακτηριστικά του) 150-400/4.5 και υπηρχε ήδη και ο θαυμάσιος 300/4 (το ανέφερε και αυτός στην συν τεύχη) , υπηρχε σχέδιο και δουλεψε

από μόνη της η μηχανή μια τρύπα στο νερό θα έκανε, ολα έχουν να κάνουν με το πως υποστηρίζεις μια εξειδικευμένη μηχανή σε στοχευμένο γυαλί για την ειδική της χρήση (εκεί που θα διαπρέψει) χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η ΟΜ1 δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα πολύ καλά και με το υπόλοιπο πλήρες οπλοστάσιο φακών.

Εκει τα πήγαν πολύ καλά , η ΟΜ5 να δούμε πως θα τα παει αν και προσωπικά δεν την φοβαμαι γιατί ξέρω οτι σε ένα εξάμηνο που θα πέσει στο χιλιάρικο δεν θα έχει ανταγωνισμό σε συγκεκριμένα πράγματα που κάποιος αναζητά.

Είναι και καλό να γίνεται σκληρή κριτική σε ένα μοντέλο απλά και μόνο από τα review , προσεχεις μην την πατήσεις αγοράζοντας κάτι που δεν σου ταιριαζει, αλλά αυτό που στο τέλος μετράει είναι η εμπεριστατωμένη άποψη των χρηστών που θα το δουλέψουν , αυτοί θα γράψουν πραγματικά αν και ποσο τους ταίριαξε και αυτοί στην ουσία οδηγούν τις μετέπειτα πωλήσεις ενός μοντέλου. Και την ΟΜ1 την έθαψαν για τις προσδοκίες των 2 στοπ από ISO 200 αλλά πούλησε πολύ καλά εκεί που στόχευε και εκεί που αριστεύει και χρειάζεται αυτά τα 1-2 στοπ (δηλ. στα ψηλά ISO ).

Είναι σχεδόν σίγουρο οτι προς το τέλος του χρονου θα δούμε και ένα ενδιάμεσο χρηματικά μοντέλο.
 
  • Like
Reactions: cacau

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,395
Αθήνα
Καλώς ή κακώς, η OM5 είναι μια μηχανή που μου κάνει "κλικ" ως αντικαταστάτης της GX9, αν δεν προκύψει κάτι από την panasonic - κοντεύουν χρόνια από την κυκλοφορία της. Μπορεί να μην έχει τον αισθητήρα της OM1, αλλά έχει πολλά άλλα που μου αρέσουν. Όσο για την τιμή, στο χιλιάρικο δεν θα είναι και τόσο τραγική αν σκεφθούμε ότι η GX9 (5ετίας επεναλαμβάνω) έχει ξανασκαρφαλώσει στα 600€ (!!!), ενώ για την EM10 IV θέλεις ~700€ από εξωτερικό (Ελλάδα 750€ +).
 
  • Like
Reactions: Binis

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,530
Εκεί ψηλά.....
Ε αμα σκεφθεσαι ετσι δες την παλαιοτερη μεν αλλα αστακο καποτε δε G9 που την βρισκεις και κανα 600αρι....
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,530
Εκεί ψηλά.....
Μικρο ειναι μικρο.

Σε βαρος ρωτησα αν εχει διαφορα ρε συ. Ο ογκος δεν πειραζει , εμενα και η RP και η sony a7 μικρες μου μοιαζουν σε ενοχλητικο βαθμο (μην σου πω οτι ξαναπιασα την παλαια μου sd14 που εχει γκριπ και αγαλλιασε η ψυχη μου.....)