Πιστεύω ότι και στον καφέ όπως και στο Hi-end και σχεδόν σε οτιδήποτε ισχύει ο νόμος των diminishing returns.
Στην αρχή κάθε...βίδα που αλλάζεις έχεις τεράστια βελτίωση στο αποτέλεσμα.
- Στην αρχή αγόραζα 100-200 γραμμάρια καφέ σε καφεκοπτείο και μου το έκοβαν, το έβαζα σε ένα σχετικά καλό δοχείο στο ψυγείο και το έφτιαχνα σε μπρικάκι μόκα. Κόστος εξοπλισμού κάπου 20 ευρώ.
- Μετά αναβαθμίστηκα, πήρα ένα φθηνό μύλο της Delonghi και την bialletti brikka. Την πρώτη γενιά που είχε μόνο βαρύδι και όχι ακροφύσια. Πραγματικά είδα διαφορά στον καφέ κυρίως επειδή τον έκοβα επιτόπου. Κόστος εξοπλισμού 100-120 ευρώ.
- Μετά ήρθε η επόμενη αναβάθμιση. Πήρα την Lelit Anita. Και ήπια για πρώτη φορά πραγματικό εσπρέσσο στο σπίτι. Είναι η γνωστή μηχανή της Lelit Anna με ενσωματωμένο τον μύλο Fred της Lelit. Κόστος εξοπλισμού όσο το αγοράσεις και όπου το αγοράσεις (όταν την πήρα είχε προσφορά το ιταλικό amazon και δεν πλήρωσα και ΦΠΑ ως ενδοκοινοτική κάπου 450 αν θυμάμαι καλά, ενώ Ελλάδα είχε πάνω από 800 τότε).
- Ο πιο πάνω συνδυασμός θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο εισαγωγικό στον εσπρέσσο μπορείς να πάρεις στα λεφτά αυτά. Έχει PID, τρίοδη με ρυθμισμένη πίεση στα 9 bar, ο ατμός είναι αξιοπρεπέστατος για ροφήματα με γάλα, μανόμετρο για να βλέπεις τι γίνεται κλπ. Εκεί για τα δικά μου δεδομένα πέρασα το σημείο των Increasing returns (για άλλους αυτό μπορεί να είναι πιο πάνω). Έδωσα χρήματα και πήρα καλό τάμπερ, τριπλό καλαθάκι, εργαλείο ισοκατανομής, βελόνες, σίτα, έπαιξα με χάρτινα φίλτρα, δοχεία coffevac κλπ. Κόστος πρέπει να ήταν κανένα κατοστάρικο σύνολο δεν θυμάμαι σίγουρα. Πραγματικά με αυτό το στάδιο της αναβάθμισης μπόρεσα να βελτιωθώ σαν home barista, να αρχίσω να καταλαβαίνω πράγματα και να αρχίσω να παίρνω αυτά που μπορεί να δώσει ο εξοπλισμός μου.
Δεν είναι στα σχέδιά μου να αλλάξω εξοπλισμό, σχετικά άμεσα θα πάρω ένα καλαθάκι καινούργιο competition και μια ντουζιέρα. Το καλαθάκι το χρειάζομαι γιατί το αρχικό διπλό για κάποιο λόγω έχει χαλάσει - έχουν ανοίξει πολύ οι οπές. Η ντουζιέρα περισσότερο γιατί δεν θα πληρώσω μεταφορικά. Χοντρικά μάλλον θα κάνει ότι κάνει η σίτα πάνω από το πακ. Αλλά αυτά είναι ψιλολοίδια ο καφές που αγοράζουμε κοστίζει περισσότερο.
Νομίζω ότι στον καφέ κάπου στα 2000 ευρώ εξοπλισμού φτάνεις την κουκίδα που από εκεί και πέρα ναι σίγουρα έχεις βελτίωση, αλλά την κάθε μικρή βελτίωση την πληρώνεις πάρα πολύ ακριβά και από ένα σημείο και μετά μπορεί να είναι και υποκειμενική ή απλά να ταιριάζει περισσότερο στο δικό σου γούστο. Θυμάμαι σε μια παλιά έκθεση είχε ένα κατάστημα 2 συστήματα στημένα στον ίδιο χώρο. Εξωτικά και τα 2, το ένα αν θυμάμαι καλά κόστος κοντά στο 20ρικο με όλα τα κομμάτια και το άλλο πάνω από διπλή τιμή. Το πρώτο σε εκείνο το χώρο μου άρεσε περισσότερο. Ίσως απλά δεν είχα τα αυτιά να ακούσω τη διαφορά σε εκείνο το επίπεδο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και στους καφέδες. Αν θες πραγματικά να εξερευνήσεις μονοποικιλιακούς που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μια "απολαυστική οξύτητα" τότε ο ακριβότερος εξοπλισμός μπορεί να σου δώσει καλύτερη απόλαυση. Αν τελικά καταλήγεις (όπως εγώ) πως αυτό που σου αρέσει είναι ο κλασσικός μη όξινος μη πικρός ιταλικός εσπρέσσο που χρησιμοποιεί χαρμάνια ναι και πάλι θα δοκιμάσεις ακριβούς καφέδες, αλλά νομίζω ότι την γεύση την τερματίζεις με λιγότερων δυνατοτήτων εξοπλισμό...
Όλα είναι σχετικά
View attachment 228327