Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Μιλάμε για ολόκληρο τον κόκκο. Μή αλεσμένο καφέ.
Γενικά είχα διαβάσει και δεί σε βίντεο απο γνωστούς espresso youtubers ότι το σακουλάκι αντέχει 10-14 μέρες μετά που θα ανοιχτεί όταν δεν υπάρχει επεξεργασία με άζωτο όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρίες.

Και εγώ δεν έχω δεί διαφορά στη βδομάδα επάνω.

Έχεις κάποιο λινκ για αυτό που λες?


ΥΓ. Να προσθέσω ότι κάπου πέτυχα και το μύθο με τους εξωτικούς μύλους ότι βγάζουν καλύτερο καφέ. Υπάρχουν διαφορές αλλά όχι ότι τα μικρά μαχαίρια είναι χειρότερα απο τα μεγάλα στο θέμα ποιότητας. Σε θέμα ταχύτητας και ποσότητας προφανώς υπάρχει διαφορά. Γενικά υπάρχει πολύ placebo στο θέμα του espresso και θέλει προσοχή να μήν πιανόμαστε κορόιδα και ψάχνουμε για πράγματα που δεν υπάρχουν.
 
17 June 2006
9,824
Διαφορές υπάρχουν όπως και να το κάνεις. Προσπαθούμε βέβαια να μειώσουμε τις ατέλειές τους πχ με τις βελόνες που σπάμε τα συσσωματώματα.
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,150
Bratislava
Ο μύλος σου λογικά κόβει οριακά για εσπρέσσο (πιθανότατα ούτε οριακά). Παίρνεις ένα φλατ αποτέλεσμα και ίδια γεύση είται ο καφές σου είναι από το σούπερ μάρκετ, είται ο ποιο σπάνιος αφρικανικός μονοποικιλιακός των 200€/κιλό
Χοντρικα δηλαδη μιλωντας, ο φτηνος ο μυλος καταστρεφει τους κοκους καφε συνθλιβοντας τους ατσαλα και χανουν τις οποιες αρωματικες η αλλες ιδιοτητες...
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,150
Bratislava
Διαφορές υπάρχουν όπως και να το κάνεις. Προσπαθούμε βέβαια να μειώσουμε τις ατέλειές τους πχ με τις βελόνες που σπάμε τα συσσωματώματα.
Εγω χρησιμοποιω μια οδοντογλυφιδα για να ανακατεψω τον καφε μεσα στο καλαθακι, περισσοτερο γιατι διαβασα γι αυτα τα moonshaker η οπως αλλοιως τα λενε.
Με ολα αυτα που διαβαζω ομως, μαλλον το κανω χειροτερο παρα βελτιωνω κατι...
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
998
Κηφισια Αττικής
Οι μύλοι δεν είναι καθόλου placebo είναι εξίσου σημαντικός Με τή μηχανή. Σαν να λέμε ο ενισχυτής ή τα ηχεία είναι σημαντικότερα στον ήχο....
Προσωπικά ξεκίνησα με αλεσμένο από καφεκοπτεία όπου τους έλεγα σε ποιο αριθμό του επιλογέα τους να μου κόψουν.....μετά πήγα σε "μύλο" μπλεντερακι για καφέ....δεν ήξερα ότι δεν έκανε για καφέ κανενός είδους....μετά πήγα σε ascaso isteel, μετά σε ,mazzer super jolly , και τώρα σε mazzer major. Άρα μπορείς να πεις ότι πέρασα από ότι μπορεί να κόψει τον καφέ.....χαχαχαχ
Ε είδα διάφορες πολλές όμως σαν την διαφορά που θα δεις με την συμπεριφορά σου στον καφέ...δεν έχει...
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
998
Κηφισια Αττικής
Εγω χρησιμοποιω μια οδοντογλυφιδα για να ανακατεψω τον καφε μεσα στο καλαθακι, περισσοτερο γιατι διαβασα γι αυτα τα moonshaker η οπως αλλοιως τα λενε.
Με ολα αυτα που διαβαζω ομως, μαλλον το κανω χειροτερο παρα βελτιωνω κατι...
Η οδοντογλυφίδα είναι χονδρή για τέτοια δουλειά σπρώχνει και ενώνει τους κόκκους σε συσσωματώσεις... πάρε φελλό από κρασί και κάρφωσε πάνω του 5-6 καρφίτσες...κάνα πόντο μέσα στο φελλό. Καλύτερα αποτέλεσμα θα έχεις
 
  • Like
Reactions: ilias

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
998
Κηφισια Αττικής
Μιλάμε για ολόκληρο τον κόκκο. Μή αλεσμένο καφέ.
Γενικά είχα διαβάσει και δεί σε βίντεο απο γνωστούς espresso youtubers ότι το σακουλάκι αντέχει 10-14 μέρες μετά που θα ανοιχτεί όταν δεν υπάρχει επεξεργασία με άζωτο όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρίες.

Και εγώ δεν έχω δεί διαφορά στη βδομάδα επάνω.

Έχεις κάποιο λινκ για αυτό που λες?


ΥΓ. Να προσθέσω ότι κάπου πέτυχα και το μύθο με τους εξωτικούς μύλους ότι βγάζουν καλύτερο καφέ. Υπάρχουν διαφορές αλλά όχι ότι τα μικρά μαχαίρια είναι χειρότερα απο τα μεγάλα στο θέμα ποιότητας. Σε θέμα ταχύτητας και ποσότητας προφανώς υπάρχει διαφορά. Γενικά υπάρχει πολύ placebo στο θέμα του espresso και θέλει προσοχή να μήν πιανόμαστε κορόιδα και ψάχνουμε για πράγματα που δεν υπάρχουν.
Δε χρειάζεται λινκ για να το διαπιστώσεις και μόνος ..
Κάνε το εξής....
Όπως έχεις βάλει τον καφέ στην καμπάνα στην αρχή της ημέρας σου και έχεις φτιάξει τους καφέδες σου μέσα στην μέρα και έχει μείνει καφές ακοπος στην καμπάνα για την άλλη μέρα. Πήγαινε την άλλη μέρα λοιπόν και βάλε το χέρι σου κατω απο την έξοδο του μύλου και πάτα το κουμπί να κόψει καφέ για 2-3 δευτερόλεπτα.... μύρισε τον καφέ αυτόν ο οποίος είναι ότι έχει ξεμείνει στο τούνελ του μύλου και ότι είχε μισοκοπεί από τα μαχαίρια του μύλου με το που σταμάτησε να αλέθει την προηγούμενη μέρα. Μετά καπάκι κάνε το ίδιο ακριβώς ξανά για 2-3 δευτερόλεπτα να κόψει φρέσκο καφέ άκοπο που μπήκε μόλις στο θάλαμο και μυρισε πάλι....θα δεις διαφορά. Κάνε το το πρωί και πες μας.... πίστεψέ με αυτη η μικροποσότητα οξειδωμένου καφε είναι ικανή να σου χαλάσει εύκολα την γεύση του φλυτζανιού... αυτή είναι η βασικότερη γνώση ως προς τη συμπεριφορά σου στο φρέσκο προϊόν
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,150
Bratislava
μύρισε τον καφέ αυτόν ο οποίος είναι ότι έχει ξεμείνει στο τούνελ του μύλου και ότι είχε μισοκοπεί από τα μαχαίρια του μύλου με το που σταμάτησε να αλέθει την προηγούμενη μέρα.

πίστεψέ με αυτη η μικροποσότητα οξειδωμένου καφε είναι ικανή να σου χαλάσει εύκολα την γεύση του φλυτζανιού... αυτή είναι η βασικότερη γνώση ως προς τη συμπεριφορά σου στο φρέσκο προϊόν
Και διαβαζα οτι πρεπει να εχεις και blower να φυσας τα μαχιαρια πριν απο καθε κοπη... το βαρελι σιγουρα δεν εχει πατο :D
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
με retention 0.1-0.2gr τί διαφορά θα δώ στα >16gr?

αν υπάρχει κάπου στο νετ μετρήσιμη διαφορά να το δεχτώ
ειδάλλως θα κρατήσω την άποψη μου
τόσα χρόνια ποτέ δεν έχω δεί διαφορά με φρεσκοανοιγμένο σακουλάκι σε σύγκριση με ένα "μπαγιάτικο" εβδομάδας

εναλλακτικά τί κάνει κάποιος?
πώς ζυγίζει 2-3 φορές την ημέρα κρατώντας τους υπόλοιπους κόκκους μακριά απο το οξυγόνο?

δεν έχω διαβάσει απο κανέναν να αναφέρει ότι ο καφές χαλάει στην εβδομάδα
για να γίνει οξείδωση θα πρέπει να έρθει σε επαφή ο καφές με τον αέρα και οι κόκκοι έχουν ελάχιστη επιφάνεια
να μήν αναφέρω ότι ο "μπαγιάτικος" καφές απλά χάνει απο τα αρώματα του και γίνεται ουδέτερος
ακόμα και καφέ που είχα αφήσει στο μύλο περισσότερο απο μήνα ήταν μια χαρά και απλά είχε χάσει απο αρώματα και γεύση


για το πλασεμπο μίλησα για μύλο των 300 σε σύγκριση με έναν των 1000 ευρώ
όχι γενικά για την ανάγκη του μύλου
αυτά διαβάζω απο άλλους χρήστες/reviewers

μακάρι να δώ διαφορά και να μή δώσω το 600άρι μόνο για το ζύγισμα
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
998
Κηφισια Αττικής
Περί οξείδωσης αναφέρομαι όταν είμαι κομμένος ο καφές. Άπαξ και αλεστεί μετράει λεπτά ζωής....ο κόκκος μένει σαφώς φρεσκοτερος σε coffevac δοχείο με βαλβίδα εκτόνωσης αέρα. Αυτά ισχύουν με το που θα ανοίξεις το σφραγισμένο πακέτο καφέ που θα αγοράσεις.
Για να καταλάβεις εγώ προμηθεύομαι μία φορά το μήνα καφέ και παίρνω 4 σφραγισμενα 250αρια τα οποία έχουν ψηθεί 5-8 ημέρες πριν την ημερομηνία αγοράς. Ανοίγω το πρώτο πακέτο φρεσκοτατος καφές (με τα συν και τα πλην του) τον τοποθετώ στο coffevac και σε 5-6 ημέρες που θέλω να τον τελειώσω μένει σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση. Τώρα το τελευταίο 18 Άρι γραμμάρια στο coffevac 6η ημέρα από το άνοιγμα της σακούλας, με το coffevac να έχει ανοίξει- κλείσει 10 φορές στο διάστημα αυτό, έχει άλλη γεύση - άρωμα σε σχέση με το πρώτο 18αρι του δεύτερου πακέτου που θα ανοίξω.... φαντάσου τι γίνεται στο 3ο προς 4ο πακέτο 1 μήνα μετά. (Προσοχή..!!!! Στους φρέσκους αυτούς καφέδες οι ημέρες παίζουν ρόλο...δεν αναφέρομαι σε ιταλικά Μπράντ)
σε μηχανή των 1500-2500 ευρώ πως να σου πω.... οφείλεις να δεις διαφορές....είναι σαν το hifi με hiend ακριβώς δε γίνεται να μην ακούσεις διάφορες....
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
οφείλεις να δεις διαφορές....είναι σαν το hifi με hiend ακριβώς δε γίνεται να μην ακούσεις διάφορες....

Αυτό έχω αρχίσει να διαβάζω. Ότι αν δεν όφειλες δεν θα έβλεπες ;)

Εδώ με χαπάκια απο αλεύρι και ζάχαρη πέφτει η πίεση, χοληστερίνη κλπ. Με μετρήσεις, όχι με τη γλώσσα και το αυτί.

Τα κουτάκια τύπου coffeevac δεν προκαλούν κενό. Σε κάθε άνοιγμα μπαίνει οξυγόνο.
Ένα σακουλάκι που θα ανοίξει 2 φορές στις 7 μέρες λογικά κρατάει πιο φρέσκους τους κόκκους. Ειδικά αν μετά το κλείσιμο πιεστεί και βγεί όσο περισσότερος αέρας γίνεται. Και αυτά κλείνουν αεροστεγώς για διαφορά πίεσης = 0

Χτές πέτυχα και ένα καφεκοπτείο και πρότεινε ο καφές τους να πίνεται στον μήνα απο το ψήσιμο και ότι θα άλλαζαν το "best to be consumed within a month"! Είχαν βγάλει και γραφήματα ανάλογα την προέλευση του καφέ και τον τρόπο παρασκευής (espresso, brew).

Ότι έχει σχέση με την άποψη είναι βαρέλι χωρίς πάτο και οι εταιρίες το γνωρίζουν.

Αν δώ ότι κάτι αξίζει με αποδείξεις να τα σκάσω τα παραπάνω χρήματα.
Για το "οφείλω να δώ διαφορές" πάντως δεν δίνω δεκάρα :)

ΥΓ. Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια το αποτέλεσμα είναι που μετράει. Αν νομίζεις ότι πίνεις καλύτερο καφέ τότε μήπως τελικά αξίζει? o_O
 
17 June 2006
9,824
Πιστεύω ότι και στον καφέ όπως και στο Hi-end και σχεδόν σε οτιδήποτε ισχύει ο νόμος των diminishing returns.
Στην αρχή κάθε...βίδα που αλλάζεις έχεις τεράστια βελτίωση στο αποτέλεσμα.
- Στην αρχή αγόραζα 100-200 γραμμάρια καφέ σε καφεκοπτείο και μου το έκοβαν, το έβαζα σε ένα σχετικά καλό δοχείο στο ψυγείο και το έφτιαχνα σε μπρικάκι μόκα. Κόστος εξοπλισμού κάπου 20 ευρώ.
- Μετά αναβαθμίστηκα, πήρα ένα φθηνό μύλο της Delonghi και την bialletti brikka. Την πρώτη γενιά που είχε μόνο βαρύδι και όχι ακροφύσια. Πραγματικά είδα διαφορά στον καφέ κυρίως επειδή τον έκοβα επιτόπου. Κόστος εξοπλισμού 100-120 ευρώ.
- Μετά ήρθε η επόμενη αναβάθμιση. Πήρα την Lelit Anita. Και ήπια για πρώτη φορά πραγματικό εσπρέσσο στο σπίτι. Είναι η γνωστή μηχανή της Lelit Anna με ενσωματωμένο τον μύλο Fred της Lelit. Κόστος εξοπλισμού όσο το αγοράσεις και όπου το αγοράσεις (όταν την πήρα είχε προσφορά το ιταλικό amazon και δεν πλήρωσα και ΦΠΑ ως ενδοκοινοτική κάπου 450 αν θυμάμαι καλά, ενώ Ελλάδα είχε πάνω από 800 τότε).
- Ο πιο πάνω συνδυασμός θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο εισαγωγικό στον εσπρέσσο μπορείς να πάρεις στα λεφτά αυτά. Έχει PID, τρίοδη με ρυθμισμένη πίεση στα 9 bar, ο ατμός είναι αξιοπρεπέστατος για ροφήματα με γάλα, μανόμετρο για να βλέπεις τι γίνεται κλπ. Εκεί για τα δικά μου δεδομένα πέρασα το σημείο των Increasing returns (για άλλους αυτό μπορεί να είναι πιο πάνω). Έδωσα χρήματα και πήρα καλό τάμπερ, τριπλό καλαθάκι, εργαλείο ισοκατανομής, βελόνες, σίτα, έπαιξα με χάρτινα φίλτρα, δοχεία coffevac κλπ. Κόστος πρέπει να ήταν κανένα κατοστάρικο σύνολο δεν θυμάμαι σίγουρα. Πραγματικά με αυτό το στάδιο της αναβάθμισης μπόρεσα να βελτιωθώ σαν home barista, να αρχίσω να καταλαβαίνω πράγματα και να αρχίσω να παίρνω αυτά που μπορεί να δώσει ο εξοπλισμός μου.

Δεν είναι στα σχέδιά μου να αλλάξω εξοπλισμό, σχετικά άμεσα θα πάρω ένα καλαθάκι καινούργιο competition και μια ντουζιέρα. Το καλαθάκι το χρειάζομαι γιατί το αρχικό διπλό για κάποιο λόγω έχει χαλάσει - έχουν ανοίξει πολύ οι οπές. Η ντουζιέρα περισσότερο γιατί δεν θα πληρώσω μεταφορικά. Χοντρικά μάλλον θα κάνει ότι κάνει η σίτα πάνω από το πακ. Αλλά αυτά είναι ψιλολοίδια ο καφές που αγοράζουμε κοστίζει περισσότερο.

Νομίζω ότι στον καφέ κάπου στα 2000 ευρώ εξοπλισμού φτάνεις την κουκίδα που από εκεί και πέρα ναι σίγουρα έχεις βελτίωση, αλλά την κάθε μικρή βελτίωση την πληρώνεις πάρα πολύ ακριβά και από ένα σημείο και μετά μπορεί να είναι και υποκειμενική ή απλά να ταιριάζει περισσότερο στο δικό σου γούστο. Θυμάμαι σε μια παλιά έκθεση είχε ένα κατάστημα 2 συστήματα στημένα στον ίδιο χώρο. Εξωτικά και τα 2, το ένα αν θυμάμαι καλά κόστος κοντά στο 20ρικο με όλα τα κομμάτια και το άλλο πάνω από διπλή τιμή. Το πρώτο σε εκείνο το χώρο μου άρεσε περισσότερο. Ίσως απλά δεν είχα τα αυτιά να ακούσω τη διαφορά σε εκείνο το επίπεδο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και στους καφέδες. Αν θες πραγματικά να εξερευνήσεις μονοποικιλιακούς που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μια "απολαυστική οξύτητα" τότε ο ακριβότερος εξοπλισμός μπορεί να σου δώσει καλύτερη απόλαυση. Αν τελικά καταλήγεις (όπως εγώ) πως αυτό που σου αρέσει είναι ο κλασσικός μη όξινος μη πικρός ιταλικός εσπρέσσο που χρησιμοποιεί χαρμάνια ναι και πάλι θα δοκιμάσεις ακριβούς καφέδες, αλλά νομίζω ότι την γεύση την τερματίζεις με λιγότερων δυνατοτήτων εξοπλισμό...
Όλα είναι σχετικά :)
1708500581218.png
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
998
Κηφισια Αττικής
Πιστεύω ότι και στον καφέ όπως και στο Hi-end και σχεδόν σε οτιδήποτε ισχύει ο νόμος των diminishing returns.
Στην αρχή κάθε...βίδα που αλλάζεις έχεις τεράστια βελτίωση στο αποτέλεσμα.
- Στην αρχή αγόραζα 100-200 γραμμάρια καφέ σε καφεκοπτείο και μου το έκοβαν, το έβαζα σε ένα σχετικά καλό δοχείο στο ψυγείο και το έφτιαχνα σε μπρικάκι μόκα. Κόστος εξοπλισμού κάπου 20 ευρώ.
- Μετά αναβαθμίστηκα, πήρα ένα φθηνό μύλο της Delonghi και την bialletti brikka. Την πρώτη γενιά που είχε μόνο βαρύδι και όχι ακροφύσια. Πραγματικά είδα διαφορά στον καφέ κυρίως επειδή τον έκοβα επιτόπου. Κόστος εξοπλισμού 100-120 ευρώ.
- Μετά ήρθε η επόμενη αναβάθμιση. Πήρα την Lelit Anita. Και ήπια για πρώτη φορά πραγματικό εσπρέσσο στο σπίτι. Είναι η γνωστή μηχανή της Lelit Anna με ενσωματωμένο τον μύλο Fred της Lelit. Κόστος εξοπλισμού όσο το αγοράσεις και όπου το αγοράσεις (όταν την πήρα είχε προσφορά το ιταλικό amazon και δεν πλήρωσα και ΦΠΑ ως ενδοκοινοτική κάπου 450 αν θυμάμαι καλά, ενώ Ελλάδα είχε πάνω από 800 τότε).
- Ο πιο πάνω συνδυασμός θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο εισαγωγικό στον εσπρέσσο μπορείς να πάρεις στα λεφτά αυτά. Έχει PID, τρίοδη με ρυθμισμένη πίεση στα 9 bar, ο ατμός είναι αξιοπρεπέστατος για ροφήματα με γάλα, μανόμετρο για να βλέπεις τι γίνεται κλπ. Εκεί για τα δικά μου δεδομένα πέρασα το σημείο των Increasing returns (για άλλους αυτό μπορεί να είναι πιο πάνω). Έδωσα χρήματα και πήρα καλό τάμπερ, τριπλό καλαθάκι, εργαλείο ισοκατανομής, βελόνες, σίτα, έπαιξα με χάρτινα φίλτρα, δοχεία coffevac κλπ. Κόστος πρέπει να ήταν κανένα κατοστάρικο σύνολο δεν θυμάμαι σίγουρα. Πραγματικά με αυτό το στάδιο της αναβάθμισης μπόρεσα να βελτιωθώ σαν home barista, να αρχίσω να καταλαβαίνω πράγματα και να αρχίσω να παίρνω αυτά που μπορεί να δώσει ο εξοπλισμός μου.

Δεν είναι στα σχέδιά μου να αλλάξω εξοπλισμό, σχετικά άμεσα θα πάρω ένα καλαθάκι καινούργιο competition και μια ντουζιέρα. Το καλαθάκι το χρειάζομαι γιατί το αρχικό διπλό για κάποιο λόγω έχει χαλάσει - έχουν ανοίξει πολύ οι οπές. Η ντουζιέρα περισσότερο γιατί δεν θα πληρώσω μεταφορικά. Χοντρικά μάλλον θα κάνει ότι κάνει η σίτα πάνω από το πακ. Αλλά αυτά είναι ψιλολοίδια ο καφές που αγοράζουμε κοστίζει περισσότερο.

Νομίζω ότι στον καφέ κάπου στα 2000 ευρώ εξοπλισμού φτάνεις την κουκίδα που από εκεί και πέρα ναι σίγουρα έχεις βελτίωση, αλλά την κάθε μικρή βελτίωση την πληρώνεις πάρα πολύ ακριβά και από ένα σημείο και μετά μπορεί να είναι και υποκειμενική ή απλά να ταιριάζει περισσότερο στο δικό σου γούστο. Θυμάμαι σε μια παλιά έκθεση είχε ένα κατάστημα 2 συστήματα στημένα στον ίδιο χώρο. Εξωτικά και τα 2, το ένα αν θυμάμαι καλά κόστος κοντά στο 20ρικο με όλα τα κομμάτια και το άλλο πάνω από διπλή τιμή. Το πρώτο σε εκείνο το χώρο μου άρεσε περισσότερο. Ίσως απλά δεν είχα τα αυτιά να ακούσω τη διαφορά σε εκείνο το επίπεδο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και στους καφέδες. Αν θες πραγματικά να εξερευνήσεις μονοποικιλιακούς που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μια "απολαυστική οξύτητα" τότε ο ακριβότερος εξοπλισμός μπορεί να σου δώσει καλύτερη απόλαυση. Αν τελικά καταλήγεις (όπως εγώ) πως αυτό που σου αρέσει είναι ο κλασσικός μη όξινος μη πικρός ιταλικός εσπρέσσο που χρησιμοποιεί χαρμάνια ναι και πάλι θα δοκιμάσεις ακριβούς καφέδες, αλλά νομίζω ότι την γεύση την τερματίζεις με λιγότερων δυνατοτήτων εξοπλισμό...
Όλα είναι σχετικά :)
View attachment 228327
Στο τέλος είπες όλο το ζουμί. Είναι σαν τις σούπερ ηχογραφήσεις που στο πανάκριβο σύστημα θα πεις Θεέ μου τι ακούω και στις τυπικές ηχογραφήσεις που λες οκ και με ταπεινότερο εξοπλισμό είμαι πολύ καλά.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,235
127.0.0.1
Σε όλα παίζουν ρόλο οι προσδοκίες.
Αν θέλεις έναν espresso όπως φτιάχνουν τα μαγαζιά και με 200-300€ τον φτιάχνεις.
Απλά καλύτερο από τα μαγαζιά και με 600€ τους έχεις εύκολα.
Ε, τώρα αν θέλεις να καταλαβαίνεις και σε ποιο υψόμετρο ήταν το καφεόδεντρο εκτός από εξοπλισμό θέλεις και εκπαίδευση.
Οι περισσότεροι είναι στην πρώτη κατηγορία, άντε και κάποιοι από εμάς (όπως εγώ) στη δεύτερη.
Τώρα, αν θα πιάσω το φρυγανισμένο ψωμί ή αν θα καταλάβω ότι η βανίλια είναι Μαδαγασκάρης, προσωπικά δεν με απασχολεί.
Και ζάχαρη θα του βάλω και τον καφέ που μου έκατσε channelling θα πιω.
Όπως δεν θα αλλάξω λάμπες επειδή η κιθάρα ακούγεται σαν Fender ενώ ξέρω ότι ο κιθαρίστας παίζει με Ibanez.
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,369
Τα γούστα του καφέ θα είναι πάντα προσωπικά .
Για εμένα έχει ιδιαίτερη αξία το σωστό κόψιμο του καφέ ανάλογα τον καφέ ,η δοσολογία ,το portafilter,Γενική προετοιμασία του καφέ ,θερμοκρασία ,νερό κτλ κτλ αλλά και το damping,όλα έχουν την σημασία τους ,μια τρέλα δηλαδή 😂
Μουσική χωρίς καφέ για εμένα δεν γίνεται🎵😋

IMG_9979.jpegIMG_9980.jpegIMG_9982.jpegIMG_9981.jpegIMG_9983.jpegIMG_9984.jpegIMG_9985.jpegIMG_9986.jpegΣτην υγειά σας .


IMG_9987.jpeg
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,494
Βέλγιο
Αυτό που κερδίζει κάποιος κυρίως με την αγορά ακριβού εξοπλισμού είναι στην ουσία η επαναληψιμότητα, να μπορείς να κάνεις 2-3 καφέδες στη σειρά, ίδιους σε γεύση, χρόνο εκχύλισης, ροή εκχύλισης. Αυτό βέβαια προυποθέτει ο χειριστής να είναι έμπειρος, έτσι ώστε η κατανομή του καφέ στο portafilter να είναι σωστή (οδοντογλυφίδα κλπ).

Σε χαμηλότερους εξοπλισμούς μπορεί ο πρώτος καφές που θα κάνει κάποιος να εκχυλιστεί στα 30sec και να είναι υπέροχος, ο δεύτερος στα 28sec και να ψιλο-ξυνίζει και ο τρίτος στα 25sec να έχει γεύση αλκαλικής μπαταρίας...
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,150
Bratislava
Μια μηχανη των 150 ευρω εχει -νομιζετε- τη δυνατοτητα να πρεσσαρει ικανοποιητικα, αν το πορταφιλτερ και το καλαθακι ειναι non - pressurized ?
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,235
127.0.0.1
Εγώ τσίμπησα ένα Αρτεμάκι την Τρίτη (μάλλον Αρτεμάρα την λες) για να φτιάχνω τα freddo μου το καλοκαίρι και ακόμη κάθεται.
Έχω και δυσανεξία στο γάλα να έκανα κανένα smoothie!
Αύριο θα τη δοκιμάσω για πρώτη φορά.
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,369
Εγώ τσίμπησα ένα Αρτεμάκι την Τρίτη (μάλλον Αρτεμάρα την λες) για να φτιάχνω τα freddo μου το καλοκαίρι και ακόμη κάθεται.
Έχω και δυσανεξία στο γάλα να έκανα κανένα smoothie!
Αύριο θα τη δοκιμάσω για πρώτη φορά.
Περιμένω να έρθεις για freddo capuccino η freddo espresso 😉😋
Περιμένουνε εντυπώσεις .
IMG_9991.jpeg
IMG_9990.jpeg