Τι είναι JAzz???

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
κι εσύ συνεχίζεις....

όταν γράψεις κάτι σχετικό με την jazz για να μάθουμε, τότε θα επιστρέψω στο νήμα. μέχρι τότε μπορείτε να ειρωνεύεστε ο ένας τον άλλο και να χλευάζετε.

κρίμα που παίρνουν τέτοια τροπή τόσο ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,476
Πειραιάς
Εδώ θα ήθελα κ εγώ να πω την αποψή μου, αν μου επιτρέπεται.
Όπως κ η ροκ, η κλασσική κτλ, έτσι κ η Τζαζ δεν είναι ένα είδος κ μόνο αυτό ακούς. Η Τζαζ έχει κ αυτή διάφορες πιο μικρές υποκατηγορίες, όπως acid jazz, swing, bebop κτλ.

θεωρώ λοιπόν ότι σε όλους δεν μπορούν να αρέσουν όλα τα είδη. Σε κάποιον αρέσει το ένα, το άλλον ή κάποια κομμάτια ή συγκροτήματα από το κάθε είδος.

Προσωπικά θεωρώ προσβλητικό ως προς το προσωπό του, το γεγονός ότι χλευάζετε τον Miles Davis, αλλά από την άλλη είναι κ δικαιωμά σας να μην σας αρέσει αυτό ο άνθρωπος ως μουσικός. Δεν μου αρέσει όμως να τον θεωρείται σκουπίδι για τον απλό λόγο ότι σπουδαίοι άλλοι μουσικοί, όπως ο John Coltrane έχουν συνεργαστεί μαζί του κ έχουν γράψει δίσκους, εκτός αν βέβαια κ αυτόν όπως κ άλλους που έχουν συνεργαστεί μαζί του τους θεωρείται επίσης σκουπίδια, πχ. Gil Evans, Coleman, Hancock, Charlie Parker, κτλ.

Να σας πω αν τυχόν δεν γνωρίζετε ότι είχε επίσης μεγάλη συνεργασία με τον Santana, του οποίου άνοιγε συναυλίες για παράδειγμα.
Τέλος να πω ότι το 1990 του απονεμήθηκε το grammy Lifetime Achievement Award που αν μη τι άλλο είναι πολύ μεγάλος τίτλος για κάποιον μουσικό. http://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Lifetime_Achievement_Award
Τι σημαίναι αυτό το grammy ? "The Grammy Lifetime Achievement Award is awarded by the Recording Academy to "performers who, during their lifetimes, have made creative contributions of outstanding artistic significance to the field of recording". This award is distinct from the Grammy Hall of Fame Award, which honors specific recordings rather than individuals, and the Grammy Trustees Award, which honors non-performers."
Πιθανότατα αυτό εσάς να μην σας λέει κάτι κ τα ακουσματά σας να είναι διαφορετικά κ να μην σας αρέσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Miles Davis δεν είναι σημαντικός μουσικός της εποχής του αλλά κ του είδους του.

Εδώ μέσα θεωρώ ότι δεν απαξιώνουμε ο ένας τον άλλον, απλά ανταλλάσουμε απόψεις. Σχόλια του τύπου εσείς δεν ξέρετε, αν σας πω θα πάθετε πλάκα κ άλλα τέτοια δεν νομίζω ότι δίνουν χώρο για περαιτέρω συζήτηση. Αν θέλετε απλά μας λέτε τις απόψεις σας κ κάνουμε μια ωραία συζήτηση. Είναι πολύ πιθανό να μάθουμε από εσάς πάρα πολλά αλλά κ να μάθετε κ εσείς από εμάς.


-bye-
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: Τι είναι JAzz???

Εδώ θα ήθελα κ εγώ να πω την αποψή μου, αν μου επιτρέπεται.
Όπως κ η ροκ, η κλασσική κτλ, έτσι κ η Τζαζ δεν είναι ένα είδος κ μόνο αυτό ακούς. Η Τζαζ έχει κ αυτή διάφορες πιο μικρές υποκατηγορίες, όπως acid jazz, swing, bebop κτλ.

θεωρώ λοιπόν ότι σε όλους δεν μπορούν να αρέσουν όλα τα είδη. Σε κάποιον αρέσει το ένα, το άλλον ή κάποια κομμάτια ή συγκροτήματα από το κάθε είδος.

Πολύ σωστά και κάτι ακόμα!Δεν αυτοπροσιορίζεσαι ως elegant και ψαγμένος δήθεν και τάχαμου επειδή ακούς jazz.Αυτό το θεματάκι πρέπει να λήξει κάποια στιγμή γιατί έχει γίνει μύθος επικίνδυνος.Και δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό απο το να προσποιείσαι οτι σου αρέσει κάτι.Ενα είδος είναι και υπάρχουν πράγματα που θα σου αρέσουν και πράγματα που όχι.
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Απάντηση: Re: Τι είναι JAzz???

Κ.Ντοκατζή θα μπορούσα πολύ εύκολα να ισοπεδώσω την ειρωνεία σας αν κατέγραφα μια λίστα από 100+ ονόματα μαύρων καλλιτεχνών και να μην έχετε δει στην ζωή σας ούτε ένα από αυτά αλλά και να μην γνωρίζετε ούτε ένα κομμάτι από αυτούς , ούτε καν καμία παραγωγή από δαύτους!!!! Έμα δίσκο τους να παραθέσετε...

Και το εννοώ αυτό!!!

Και θα είναι όλοι τους καλλιτέχνες που κάποιοι παιζουν στα μπαράκια τοθς στο εξωτερικό, δίνουν εκατοντάδες ετρώ για να αποκτήσουν το γνήσιο βινύλιο και βλέπουν το κοινό τους να χορεύει με αυτό που τόσο μόχθησαν να αποκτήσουν..


Θέλετε να το κάνουμε για να σταματήσετε την φανφαρολογία σας????

προσωπικα, ειμαι ολος αυτια (ή μαλλον "ματια"). για να καταλαβω ομως λιιιιγο τι εννοεις και μιας και ανεφερες τον Miles Davis, θα μπορουσες να μας πεις ποιος απο τους παρακατω δισκους του ειναι βαρετος και μονοτονος?

Miles Ahead
Porgy and Bess
Kind of Blue
Sketches of Spain (αυτο το θεωρω κι εγω λιγο βαρετο, αλλα μου αρεσει κιολας)
Miles Smiles
In a Silent Way
Bitches Brew
A Tribute to Jack Johnson

Επισης, η Blue Note εχει βγαλει μονο μπουρδες?
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,850
Ελλαδα
o φιλος THANOS ξεκινησε ενα πολυ ωραιο θεμα με την jazz
κυριε Ντοκατζη γιατι δεν αφηνετε τις ειρωνειες για αργοτερα...
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,850
Ελλαδα
Δημητρη μ αρεσει πολυ το χιουμορ σου

αλλα γιατι πρεπει να ειρωνευτεις κατι καινουργιο που ακομα δεν ξεκινησε...?
 
14 December 2006
4,265
Κάτα πρώτο λόγο σχετικά με Μπαχ και τέτοια δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα!! Τα αφήνω σε άλλους να νανουρίζονται όπως πολύ σωστά είχε αναφέρει κάποιος....!!!

Γεια σου Θάνο!Αυτή η προςωπική σου εκτίμηση αφού δεν έχει καμία σχέση με το θέμα jazz ήταν και λίγο άτοπη και άσκοπη εδώ.Δεν νομίζω να είχε κανείς την διάθεση να σε κρίνει επειδή δεν σου αρέσει ο Μπαχ!
Τώρα όσο για μένα, αν ήμουν τόσο αφελής να τρώω τον παπά και να νομίζω ότι αν ακούσω τα bebop του 50 και του 60 ξέρω από τζαζ ή τα βαρετά μονότονα του Miles ..συγνώμη αλλά έχουμε πολύ διαφορετικό τρόπο αντίληψης της μαύρης μουσικής....

Συμφωνώ οτι ο καθένας έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη της μαυρης μουσικής.Εγώ επι παραδείγματι βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρουσα την μαυρη μουσική στα 70ς soul jazz-funk,electro-funk κλπ απο ότι την jazz 50s 60s.O Miles αν και όχι τόσο του δικού μου γούστου είναι τεράστιος!!!

Επειδή φαντάζομαι η εμπειρία σας από την μαύρη μουσική περιορίζεται σε ότι σας πρόσφερε η ελλαδίτσα και εννοώ κάτι άθλιες εκπομπές που παρουσιάζουν κάτι τελειωμένοι παππούδες με κάτι άθλια βίντεο κλιπ που τα βρήκαν σε κανά αρχείο τσάμπα γιατί απλά κανείς δεν τα ήθελε, και ψωνίζετε από τις δισκοκριτικές σε jazz του Εικόνα κ Ηχος, ,συγνώμη επίσης αλλά δεν θα χάσω τον χρόνο μου για να μεταδώσω αυτό που έζησα 15 χρόνια τώρα και θα ακολουθώ σε όλη μου την ζωή... αυτό που λέγεται μαύρη μουσική...

Να υποθέσω οτι ήσουν κάπου στο εξωτερικό?Αν σου δόθηκε η ευκαιρία να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά τότε δεν νομίζεις οτι είναι προτιμότερο απο το να μας κατηγορείς να μας πεις πέντε πράγματα και εμάς που δεν έχουμε την ευκαιρία να ψάχνουμε πράγματα και αρκούμαστε στις δισκοκριτικές του Ηχου και στους παππούδες με τα άθλια βιντεοκλιπ.Πραγματικά αν έχεις άλλη οπτική των πραγμάτων πρέπει να την αναφέρεις!Και μην ξεχνάς οτι εφόσον εσύ άνοιξες αυτό το thread έχεις την διάθεση να μιλήσεις.(μάλλον)

Οσο για τα σχόλια το τι είναι αυτή η μουσική, τα ενστερνίζομαι αλλά σε αυτά τα χρόνια που ακούω εγώ...έχω μπει σε πολύ πιο βαθιά μονοπάτια....
Θα αφήσω τις εμπορικές επιτυχίες και τα μεγάλα ονόματα για τους άλλους....
Και θα τους αφήσω να ζουν στην μεγάλη αυταπάτη τους....

Αυτό δεν είναι στάση ή μάλλον δεν είναι στάση ανθρώπου που αγαπά την μουσική,Εμένα άμα μου αρέσει κάτι τρελαίνομαι και θέλω να το δείχνω σε όλους.Εσύ τώρα ...αυτη η επιθετικότητα προς τι?Και ποιός ο λόγος να μην μας πεις πράγματα και να μας αφήσεις στην αυταπάτη μας.Νομίζω οτι για να είσαι εδώ έστω και έτσι λίγο επιθετικούλης θέλεις να μοιραστείς τις μουσικές σου εμπειρίες που νομίζω οτι με πολύ χαρά θα διαβάσουν τα περισσότερα μέλη
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Τι είναι JAzz???

κι εσύ συνεχίζεις....

όταν γράψεις κάτι σχετικό με την jazz για να μάθουμε, τότε θα επιστρέψω στο νήμα. μέχρι τότε μπορείτε να ειρωνεύεστε ο ένας τον άλλο και να χλευάζετε.

κρίμα που παίρνουν τέτοια τροπή τόσο ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση.

Το παρόν θρεντ δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να μάθεις τι είναι τζαζ . Ο σκοπός για τον οποίον ανοίχτηκε ήταν για να πουλήσει γνώσεις ο κ.Τέλλιος και να περηφανευτεί για τα 100+ ή και 1000+ ακόμη , άγνωστα ονόματα καλλιτεχνών της μαύρης μουσικής που προφανώς έχει ο ίδιος στην δισκοθήκη του και περιοριστικώς - απ' ότι μας είπε - σχετίζονται με τις δεκαετίες 60 και 70 .

Δεν είχα κανένα λόγο να συζητήσω σοβαρά με τον κ. Τέλλιο , όπως και δεν έχω εν γένει κανένα λόγο να συζητήσω σοβαρά με ανθρώπους που αγνοούν στοιχειώδη πράγματα σχετικά με την ιστορία της μουσικής και οι οποίοι νομίζουν ότι ανακάλυψαν την πυρίτιδα επειδή ακούν πέντε δέκα ή και χίλια άγνωστα ονόματα και την ίδια στιγμή σνομπάρουν τον Miles Davis ή τον Bill Evans ( μιά και αυτοί αναφέρθηκαν) .

Βεβαίως όλοι είμαστε ελεύθεροι να έχουμε γνώμη και δικαιούμαστε ακόμη και να την λέμε . Κάλλιστα μπορείς πχ να πιστεύεις ότι ο Βαλέριο Μανφρέντι ή η Μάρω Βαμβουνάκη είναι καλύτεροι συγγραφείς από τον Τόμας Μαν ή τον Μέλβιλ ή τον Τζόϋς. Προσωπικά όμως δεν έχω ούτε το κουράγιο , ούτε την διάθεση να ασχοληθώ με προβληματισμούς εφήβων που πιστεύουν ότι είναι ο διάδοχος του Κώστα Γιαννουλόπουλου ( ο οποίος - ειρήσθω εν παρόδω - δεν μπήκε καν στον κόπο να μνημονεύσει έστω και έναν δίσκο του Tubby Hayes , ανάμεσα στους 10.000 δίσκους και στους χίλιους μουσικούς του βιβλίου του "Τζαζ 1900-1990" ).

Εν κατακλείδι το παρόν δεν είναι απολογητικό σημείωμα , αλλά απλές διευκρινίσεις . Στο κάτω κάτω δικαιούμαι κι εγώ που και που να διασκεδάζω και ομολογώ ότι ο κ. Τέλλιος το έχει αυτό το προσόν , γι αυτό και τον ευχαριστώ .
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: Re: Τι είναι JAzz???

Πέτρος Μακρής; said:
Πέτρο καλησπέρα.Από τους συγκεκριμένους που αναφέρεις έχω στην δισκοθήκη μου το sketches....και το Bitches Brew.Το sketches ...μου φαίνεται και μένα λίγο μονότονο και γενικότερα δεν είναι πάρα πολύ της δικής μου οπτικής.Ισως να με επηρέασε αρνητικά και κάποια κριτική που είχα διαβάσει κάποτε που πολύ ποιητικά έλεγε οτι ο δίσκος είναι η συνάντηση του flamengo με την Μεγάλη Παρασκευή.Είχα λοιπόν εξαρχής μια τέτοια εικόνα στο μυαλό μου που δεν επιβεβαιώθηκε απο το άκουσμα.Το bitches brew σε καμία περίπτωση δεν είναι μονότονο..για να μην σου πω οτι μου φαίνεται και λίγο οργιώδες σε κάποια σημεία.Τον έχω και συνδέσει και με πολύ έντονες καταστάσεις γενικότερα.Επίσης έχω το on the corner το οποίο και είχα αγοράσει γαι την πιο funky αισθητική του αλλά ομολογουμένως είναι αρκετά μονότονο.Καταλαβαίνω βέβαια την σημαντικότητα αφού επι της ουσίας μιλάμε για ένα pre-progressive δίσκο (λόγω εμμονής) και ακούς την βάση επόμενων ηχητικών αναζητήσεων αλλά.....κάπου και αυτό δεν με βρήκε.Ισως να μην είναι και τα αυτιά μου ακόμα εκπαιδευμένα...Τι να πώ?

Για τους υπόλοιπους επειδή η δεν τους έχω ακούσει ή τους έχω ακούσει αποσπασματικά δεν θέλω να εκφράσω γνώμη.Το kind of blue πάντως είναι μέσα στην λίστα των μελλοντικών μου αγορών
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Απάντηση: Re: Τι είναι JAzz???

Άντε μωρέ κι εσύ με την blue note. Τι να μας πουν κι αυτοί για τη μουσική τους;



Μπρρρρ..... χάλια....:flipout: :flipout: :flipout: :flipout:
 

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,954
Μελίσσια
Σκέφτηκα να κάνω κανα δυο σχόλια off topic αλλά άστο καλύτερα.

Γιώργο και εγώ δεν τρελαίνομαι για κάποιον λόγο με τον Davis. Σε όσους το λέω πάνε να με λυντσάρουν αλλά πραγματικά λίγα πράγματα μου αρέσουν από όσα έχω άκούσει. Το ίδιο ισχύει και για τον Art Blakey ο οποίος για εμένα πρέπει να είχε κάποιο μέσο και έγινε θρύλος της lazz, δεν εξηγειται αλλιώς. Το king of blue σαφέστατα είναι δισκάρα και πολύ καλά θα κάνεις και θα τον πάρεις.

Σχετικά τώρα με το τι είναι jazz δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να δώσει έναν ορισμό και αν κάποιος μπορεί σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός. Πως θα μπορούσε άλλωστε όταν μετράει η jazz κοντά έναν αιώνα παρουσία στην μουσική σκηνή, έχει δεκάδες παρακλάδια και έχει πάρει στοιχεία από άλλα τόσα είδη μουσικής.

Για εμένα πάντως η jazz είναι μία μουσική η οποία είτε με καθηλώνει με την απλότητα της και την μελωδία της, είτε με πετάει πάνω απο τον καναπέ και τραβάω τα ελάχιστα μαλλιά μου εξαιτίας του υψηλότατου επιπέδου τεχνικής των μουσικών, είτε τα κλείνω όλα και φεύγω τρέχοντας μακριά από τη φρίκη και τον πόνο που μου προκαλεί στα αυτιά.
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Για απορίες σας σχετικά με την Jazz διαβάστε το thread "H Ιστορία της Jazz"
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Eγώ τώρα που πιστεύω οτι ο Μπάχ έπαιζε και τζάζ θα σταλώ στην πυρά??
Mια διόρθωση μόνον για τον Μπάχ.Δεν νανουρίζονται με Μπάχ όσοι ακούνε Μπάχ.Μόνον ο Goldberg πήγε να νανουριστεί με κάτι χαζοπαραλλαγές που τούγραψε ο κοιμίσης ο Σεβαστιανός,αλλά μόλις τίς άκουσε γούρλωσε τα μάτια του και έτσι έμεινε στην ιστορία.Οχι ο Μπάχ ,ο Goldberg φυσικά.:flipout: :flipout:
Είναι δικαίωμα τού καθενός να μην ακούει Μπάχ,αλλά το βασικότερό του δικαίωμα είναι να μήν τον παίρνει χαμπάρι.
Απορώ με τούς μουσικούς τής τζάζ που τον λατρευαν.Γι´αυτό κοιμόντουσαν ,φαινεται,όταν αυτοσχεδίαζαν.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Αντώνη, μόλις διάβασα το μισό σου thread και πάω για το άλλο μισό. Για ένα νεοφώτιστο στη jazz όπως εγώ, ήταν ό,τι καλύτερο.

Υ.Γ. Δε γουστάρω τους ψαγμένους, λατρεύω τους ψαχνόμενους. Period.