Ενεργοποίηση Μονάδας Αξιόπιστης Πλατφόρμας (Trusted Platform Module - TPM) σε σύγχρονη μητρική Asus

Καλησπέρα σε όλους

Έχοντας ήδη συζητήσει παρόμοιο θέμα στο παρελθόν, σχετιζόμενο με την περίφημη Μονάδα Αξιόπιστης Πλατφόρμας (Trusted Platform Module ή TPM) και εν όψει της διαδικασίας στησίματος από την αρχή ενός καινούργιου PC, όπως έχω αρχίσει να το συζητάω στο τελευταίο μου post, εδώ, λίγες μέρες πριν αρχίσω να παραλαμβάνω τα υλικά για το στήσιμο του υπολογιστή, προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι δεν θα κολλήσω κάπου, όπως το είχα παλιότερα συζητήσει στο παρόμοιο θέμα γι' αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τη μαμά Microsoft, οι ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές ενός PC για να τρέξει Windows 11, απαιτούν την ύπαρξη τέτοιας Μονάδας (TPM) έκδοσης 2.0 (κατ' ελάχιστον), όπως και την ενεργοποίηση της, προκειμένου να λειτουργήσουν τα νέα Windows.

Αυτό που με μπερδεύει - διευκρινίζω ότι δεν έχω ακόμα παραλάβει τα υλικά για το στήσιμο, που τα περιμένω τις επόμενες μέρες - είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το manual της μητρικής, στις εσωτερικές της συνδέσεις υπάρχει header που δέχεται SPI TPM με 14-1 pin. Δείτε την εικόνα από την αντίστοιχη σελίδα του manual πιο κάτω. Παράλληλα, από ότι πληροφορούμαι, η μητρική ενσωματώνει TPM 2.0, το οποίο (μάλλον) χρειάζεται ενεργοποίηση κατά την εγκατάσταση, ενδεχομένως μέσω των ρυθμίσεων της BIOS.

TPM Connection.jpg
Αναρωτιέμαι, επομένως, τα εξής:

1. Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης μιας ακόμα επιπλέον σύνδεσης για άλλο ένα TPM; Το ενσωματωμένο δεν κάνει τη δουλειά του;
2. Πώς το ενεργοποιώ; Να σημειώσω ότι τη μητρική τη συνοδεύουν περισσότερα από ένα εγχειρίδια: (Α) Το κλασσικό εγχειρίδιο χρήστη, που ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ οδηγίες ρυθμίσεων της BIOS. (Β) Ένα ακόμα εξειδικευμένο εγχειρίδιο, μόνο για την BIOS και τις ρυθμίσεις της (Γ) Ένα εγχειρίδιο για το πως να δημιουργείς RAID, που ελέγχεται από το ενσωματωμένο chip της Intel (Δ) Το γνωστό Quick Start Guide και (Ε) Ένα μονοσέλιδο εγχειρίδιο με QR Codes, οι οποίοι, όταν τους σκανάρεις, σε παραπέμπουν στον σύνδεσμο της σελίδας της μητρικής, από όπου κατεβάζεις Drivers και Utilities, που δουλεύουν με αυτήν.

Στο δεύτερο εγχειρίδιο, αυτό με τις ρυθμίσεις της BIOS, προσπάθησα να εντοπίσω έναν ξεκάθαρο τρόπο για την απαιτούμενη ενεργοποίηση του TPM 2.0, αλλά δεν τα κατάφερα να βρω κάτι. Βέβαια, αφού δεν έχω τη μητρική στα χέρια μου, είναι λίγο δύσκολο να ψάχνω στον αέρα. Φαντάζομαι ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα, όταν την παραλάβω.

Σε κάθε περίπτωση, το αρχικό ερώτημα παραμένει:

Θα χρειαστώ έξτρα μονάδα TPM ή υπάρχει όντως ενσωματωμένη στη μητρική και απλά θα πρέπει να την ενεργοποιήσω μέσω της BIOS?

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
 
Ποια μητρικη ειναι; οι περισοοτερες δεν ζητουν ενεργοποιηση ειναι ετοιμες απο τον κατασκευαστη
Ναι, έχεις δίκιο, δεν την ανέφερα ευθέως στο νήμα, γιατί είχα βάλει το link για το άλλο νήμα, όπου συζητούσα το hardware για τον υπολογιστή, που είχα ήδη αναφέρει εκεί. Είναι η Asus Prime Z790-A WIFI.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, μολονότι δεν την έχω ακόμα στα χέρια μου, έριξα μια γρήγορη ανάγνωση στο ειδικό manual, που περιέχει τις ρυθμίσεις της BIOS, αλλά δεν κατάφερα εκεί να βρω κάτι, που να με πληροφορήσει ξεκάθαρα που βρίσκω το TPM και πως το ενεργοποιώ. Το link για το manual (σε μορφή PDF) είναι το παρακάτω:


Αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε σε ποια σελίδα το γράφει και - κυρίως - τον τρόπο ενεργοποίησής του (αν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένο), θα είμαι ευγνώμων.

Φυσικά, παραμένει το άλλο ερώτημα που έβαλα εξ αρχής. Γιατί, δηλαδή, να υπάρχει header για SPI TPM (το οποίο δέχεται έξτρα μονάδα τέτοιου είδους), από τη στιγμή που ενσωματώνεται TPM 2.0 στην ίδια τη μητρική.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,671
--------------------
εχω την ιδια αλλα χωρις το wifi δεν χρειαστηκε να κανω τιποτα

An παλι δεν ειναι ενεργω απλα μπες στο bios-uefi και πηγαινε advance \pchfw configuration και εκει θα βρεις την επιλογη η διαδρομη ισως διαφερει λιγο απο μοντελο σε μοντελο αλλα βρισκεται παντα με στις ρυθμισεις advance

ξεχνα το header ειναι για φυσικο μεσω tpm ενω η asus εχει εφοδιασει για ευκολια τις μητρικες οπως και αλλες εταιριες με software tpm
 
Last edited:
εχω την ιδια αλλα χωρις το wifi δεν χρειαστηκε να κανω τιποτα

An παλι δεν ειναι ενεργω απλα μπες στο bios-uefi και πηγαινε advance \pchfw configuration και εκει θα βρεις την επιλογη η διαδρομη ισως διαφερει λιγο απο μοντελο σε μοντελο αλλα βρισκεται παντα με στις ρυθμισεις advance

ξεχνα το header ειναι για φυσικο μεσω tpm ενω η asus εχει εφοδιασει για ευκολια τις μητρικες οπως και αλλες εταιριες με software tpm
Καλημέρα και ευχαριστώ.

Νομίζω ότι εντόπισα τη ρύθμιση στο manual της BIOS, που αναφέρω πιο πάνω. Βρίσκεται στις σελίδες 64-65 και - από ότι τουλάχιστον μπορώ να συμπεράνω - το έχει ήδη ενεργοποιημένο by default. Θα το επιβεβαιώσω βέβαια όταν έλθει στα χέρια μου η μητρική και την εγκαταστήσω.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή.