Ώρα για Μπύρα

17 June 2006
9,827
Τα φοβαμαι αυτα τα μηχανακια ειναι τοσο πολυπλοκα και επειδη βασιζονται σε kick σταρτερ εταιριες παιζει και να εξαφανιστουν οι τυποι μετα απο χ χρονια και να κλαις τα λεφτα σου αν και εφοσον χρειαστεις support.
Συμβουλη για μικρα batches all grain...
Αν θελεις μεχρι 10-12 λιτρα (τοσα φτιαχνω και εγω περιπου) καθε χρονο βγαζει το Lidl με 30 ευρω ενα κονσερβοποιητη ( https://manuall.gr/silvercrest-ian-96253-siskevi-konservopiisis/ ειναι μεγαλη κατσαρολα με ψηφιακο θερμοστατη) και ενα σακο για Brew in a bag ( https://beerdeli.gr/product/σάκος-βύνης-35-λίτρων/ ) και εισαι κομπλε!!! Ειναι δε τοσο φθηνος ο βραστηρας που αν χαλασει σε παιρνει να αγοραζεις καινουριο καθε χρονο. Οποτε καθαρισες με την βυνοποιηση,εχεις ελεγχομενη θερμοκρασια ( αυτο που κανουν τα αυτοματοποιημενα μηχανακια απλα πρεπει να προσαρμοζεις εσυ το χρονο ) με αυτον τον βραστηρα ανετα φτιαχνεις και 20αρια batch .Για ζυμωση τωρα το καλοκαιρι δοκιμασε μαγια KVEIK ζυμωνει με 25-40 βαθμους κελσιου!!!! και ειναι αρκετα καθαρη στο αποτελεσμα οποτε κανει για αρκετους τυπους μπυρας.Το χειμωνα θερμοστατη με χαλακι θερμανσης σχετικα φθηνο και αυτο .Αν εχεις χωρο πας στην λυση που προταθηκε παραπανω με το ψυγειακι (κοστος περιπου 120 ευρω) Τωρα για το σερβιρισμα λογω οτι κανεις μικρες παρτιδες 20-30 μπουκαλια 330ml δεν νομιζω οτι ειναι κοπος να εμφιαλωσεις σε σχεση μετα 60-65 που κανεις με τα κιτ.Τα keg ειναι ωραιο σπορ αλλα αν δεν καταναλωσεις το περιεχομενο σε ενα μηνα το πολυ χανει πολυ οποτε bottle rules .Κατα τα αλλα το All grain θελει λιγο διαβασμα και χρονο αλλα εδω ειμαστε και εμεις...Ζυθοποιω απο το 2009 αν θυμαμαι καλα υπηρχαν και τοτε παρομοιες συσκευες αλλα ειναι τοσο απλο που καλυτερα να επενδυσεις αυτα τα χρηματα σε κατι αλλο.
Ευχαριστώ!!!

1. Πολύ ωραία η πρόταση του κονσερβοποιητή!!! Θα μπει στα υπόψη μαζί με το σάκο.
2. Απλή ερώτηση για τη μαγιά. Πχ αγοράζω ένα από τα δύο παρακάτω που μου αρέσουν πολύ και απλά αφήνω το σακουλάκι με τη μαγιά στην άκρη που έχουν μέσα και χρησιμοποιώ ίση ποσότητα από KVEIK; (Στην πραγματικότητα τα Brewferm είναι πιο πρακτικά γιατί βγάζουν μόνο 9 λίτρα και μπορείς να έχεις περισσότερη ποικιλία).
1714456828044.png1714456843202.png
3.Το πρόβλημα με το ψυγείο είναι ο χώρος περισσότερο. Είχα σκεφτεί μέχρι και ιδιοκατασκευές βασισμένες σε σάκους νεοπρέν και συστήματα υδρόψυξης για υπολογιστή και είναι στην ουσία το μεγαλύτερο θέμα. Εφόσον με τη μαγιά γίνεται δουλειά, όλα καλά!
4. Το minibrew είναι τελείως στην κατηγορία που λες ότι αν κλείσει η εταιρία ελπίζεις κάποιοι από τους χρήστες να φτιάξουν κάτι σαν opensource με τη βοήθεια κάποιου πρώην υπαλλήλου της εταιρίας αλλιώς κλάφτα. Αλλά υπάρχουν από το 2017 και αυξάνουν οι πωλήσεις τους, οπότε το τρελό ρίσκο νομίζω πέρασε. Επίσης έπεσε και η τιμή από 3000 ευρώ στο πρωτότυπο στα 1000 ευρώ. Τα 5-6 λίτρα που βγάζει είναι εύκολο να τα τελειώσεις και οι χρήστες έχουν κάποιες -μέτριες- λύσεις για μετάγγιση σε μπουκάλια.

Σε κάθε περίπτωση θα κοιτάξω να ζυθοποιήσω με κιτ και KVEIK.

Υ.Γ. Κοιτάζω αυτή την εποχή για bbq με γκάζι και ενώ δεν έβρισκα λόγο να πάρω κάποιο μοντέλο με πλαϊνή εστία για πχ τηγάνι, νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για την κατσαρόλα για τη ζυθοποίηση!!!
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
466
Αθηνα ,Κεντρο
Πάλι δεν χρειάζεσαι έξτρα εξοπλισμό, σακί, κατσαρόλα, θερμοστάτη κλπ κλπ;
Έχω δοκιμάσει, η μπύρα βγαίνει ακόμη πιο "φρέσκια", αλλά με το ζόρι βρίσκω χρόνο και χώρο για αυτά που έχω ήδη 😉
Έχουν δύο φίλοι και παίζουμε.
Ναι χρειαζεσαι μια κατσαρολα που θα βραζεις το γλευκος αναλογα την συνταγη 1ωρα συνηθως .Αν εχεις μια αποθηκη να στριμωξεις τον κονσερβοποιητη που προτεινα παραπανω δεν χρειαζεαι κατι αλλο . Η τιμη ενος 5κιλου ξηρου extract ειναι γυρω στα 47 ευρω με αυτο φτιαχνεις περιπου 1μιση μπυρα των 20 λιτρων .Π.χ. για μια Pale ale 1.056 sg 5.5% alc θελεις 3.6 κιλα εξτρακτ ,80 γραμμαρια λυκισκο μια μαγια και 500 γραμμαρια βυνη για να εμπλουτισεις την γευση .Συνολικα σε χρηματα βγαινει παραπανω απο το κιτ αλλα θα σου περισεψουν 1.5μιση κιλο εξτρακτ και 20-25 γραμμαρια λυκισκου για την επομενη φορα.Δεν ξερω κατα ποσο συμφερει οντως . Μπορεις ομως αν δεν το εχεις δοκιμασει ηδη να αντικαταστησεις την δεξτροζη που χρειαζεται καθε κιτ (οχι για την εμφιαλωση) με εξτρακτ ετσι θα εχεις περισοτερο σωμα .Εκει ισως συμφερει η αγορα 5κιλου επισης μπορεις να κανεις dry hopping αν ξερεις τι λυκισκο χρησημοποιει το κιτ (καποια το γραφουν στην συσκευασια) .Τα κιτ δεν ειναι ασχημη λυση με μινιμουμ εξοπλισμο εχεις ωραια αποτελεσματα ...
 
  • Like
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,279
127.0.0.1
5-6 λίτρα δεν είναι λίγα;
Ένα βράδυ να βρεθείς με φίλους να πιεις μπύρες δεν θα σε φτάσουν.
Και θεωρώ ότι με 1000€ στήνεις πολύ πιο σοβαρή κατάσταση.

@Γιώργος Κυριακαράκος έχεις δοκιμάσει τέτοια μπύρα;
Βασικά είναι πιο "φρέσκια" αλλά αν πιεις το κατακάθι εύχεσαι να είχες πεθάνει.
Επίσης με φίλο που πάω σπίτι του και στήνουμε τέτοια κατάσταση μας παίρνει κάπου στις 3-4 ώρες κάθε φορά.
Έχεις σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πας νεροχύτη και αν το κάνεις μετά από 2 μήνες ωρίμανση πονάει.
Και η διαφορά στο κόστος από το κιτ δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερη.
Με το κιτ θα σου βγει κάπου στα 2€ το λίτρο max για premium μπύρα.

θα βγάλω κοντά στα 100 λίτρα μπύρα

Γράψτε λάθος, δεν θα βγουν 100 λίτρα μπύρα, θα βγουν περίπου 100 μπουκάλια του μισού λίτρου μπύρα. :p
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,279
127.0.0.1
Μπορεις ομως αν δεν το εχεις δοκιμασει ηδη να αντικαταστησεις την δεξτροζη που χρειαζεται καθε κιτ (οχι για την εμφιαλωση) με εξτρακτ ετσι θα εχεις περισοτερο σωμα .Εκει ισως συμφερει η αγορα 5κιλου επισης μπορεις να κανεις dry hopping αν ξερεις τι λυκισκο χρησημοποιει το κιτ (καποια το γραφουν στην συσκευασια) .Τα κιτ δεν ειναι ασχημη λυση με μινιμουμ εξοπλισμο εχεις ωραια αποτελεσματα ...


Έχω δοκιμάσει να αντικαταστήσω τη δεξτρόζη με μέλι με αδιάφορα αποτελέσματα.
Ούτε καν που πήρε άρωμα.
Φίλος που το έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο μου είπε ότι παίζει μόνο σε μπύρες που δεν έχουν πολύ έντονα αρώματα.
Εγώ το δοκίμασα σε καπνιστή μαύρη...
Υπάρχει κάποιο πρόσθετο που δίνει το άρωμα του μελιού ή τσάμπα παιδεύομαι;
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
466
Αθηνα ,Κεντρο
Ευχαριστώ!!!

1. Πολύ ωραία η πρόταση του κονσερβοποιητή!!! Θα μπει στα υπόψη μαζί με το σάκο.
2. Απλή ερώτηση για τη μαγιά. Πχ αγοράζω ένα από τα δύο παρακάτω που μου αρέσουν πολύ και απλά αφήνω το σακουλάκι με τη μαγιά στην άκρη που έχουν μέσα και χρησιμοποιώ ίση ποσότητα από KVEIK; (Στην πραγματικότητα τα Brewferm είναι πιο πρακτικά γιατί βγάζουν μόνο 9 λίτρα και μπορείς να έχεις περισσότερη ποικιλία).
View attachment 232737View attachment 232738
3.Το πρόβλημα με το ψυγείο είναι ο χώρος περισσότερο. Είχα σκεφτεί μέχρι και ιδιοκατασκευές βασισμένες σε σάκους νεοπρέν και συστήματα υδρόψυξης για υπολογιστή και είναι στην ουσία το μεγαλύτερο θέμα. Εφόσον με τη μαγιά γίνεται δουλειά, όλα καλά!
4. Το minibrew είναι τελείως στην κατηγορία που λες ότι αν κλείσει η εταιρία ελπίζεις κάποιοι από τους χρήστες να φτιάξουν κάτι σαν opensource με τη βοήθεια κάποιου πρώην υπαλλήλου της εταιρίας αλλιώς κλάφτα. Αλλά υπάρχουν από το 2017 και αυξάνουν οι πωλήσεις τους, οπότε το τρελό ρίσκο νομίζω πέρασε. Επίσης έπεσε και η τιμή από 3000 ευρώ στο πρωτότυπο στα 1000 ευρώ. Τα 5-6 λίτρα που βγάζει είναι εύκολο να τα τελειώσεις και οι χρήστες έχουν κάποιες -μέτριες- λύσεις για μετάγγιση σε μπουκάλια.

Σε κάθε περίπτωση θα κοιτάξω να ζυθοποιήσω με κιτ και KVEIK.

Υ.Γ. Κοιτάζω αυτή την εποχή για bbq με γκάζι και ενώ δεν έβρισκα λόγο να πάρω κάποιο μοντέλο με πλαϊνή εστία για πχ τηγάνι, νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για την κατσαρόλα για τη ζυθοποίηση!!!
2. Ναι χρησημοποιεις την Kveik και κρατας του κιτ στο ψυγειο για τον χειμωνα .
3. Ναι ο χωρος ειναι το παν εγω εχω αποθηκη στο υπογειο που εχει σταθερη θερμοκρασια οποτε χειμωνα εχει περιπου 15-16 βαθμους αναλογα την εποχη και παιζω με ενα χαλακι θερμανσης για ενυδρεια το καλοκαιρι φτανει μεχρι 23 οποτε ειμαι οκ .Φαντασου ειχα φτιαξει θερμοστατη και δεν τον χρησημοποιησα ποτε...
4. Ακριβο ρε γαμωτο ακομα και για τα 1000
5.Μια μικρη ανοξειδωτη μαρμιτα 20-25 λιτρων κοστιζει γυρω στα 70-80 ευρω οποτε ο κονσερβοποιητης ειναι σταθερη αξια .Αν παιξεις με γκαζι θελεις η εστια να εχει ισχυ πανω απο 4Kw γιατι θα βραζεις εξω και θα χανεται θερμοτητα .
Με τα πολλα ξεχασα οτι χρειαζεται και ενας εναλακτης θερμοκρασιας για να ριχνεις την θερμοκρασια μετα τον βρασμο προβλημα που δεν υφίσταται με τα κιτ κοστιζει κοντα στα https://beerdeli.gr/product/εναλλάκτης-θερμότητας-σπιράλ/ 70 ευρω η τα μισα ισως και λιγο παρακατω αν το φτιαξεις μονος σου
.Με απλη κατσαρολα το κανεις στο νεροχυτη και δεν χρειαζεται αλλα χρειαζεσαι δυνατη εστια στην κουζινα για να βρασεις π.χ. 10 -12 λιτρα γλευκους (περιπου 2,5 KW)
Ξερω σας καταστρεφω τα ονειρα ....
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,279
127.0.0.1
Ξερω σας καταστρεφω τα ονειρα ....

Όχι τα δικά μου.
Το έχω δει, ξέρω τι χρειάζεσαι και τι καταλήγεις να αποθηκεύεις για αυτό με βλέπεις αρνητικό. :ROFLMAO:
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
466
Αθηνα ,Κεντρο
Έχω δοκιμάσει να αντικαταστήσω τη δεξτρόζη με μέλι με αδιάφορα αποτελέσματα.
Ούτε καν που πήρε άρωμα.
Φίλος που το έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο μου είπε ότι παίζει μόνο σε μπύρες που δεν έχουν πολύ έντονα αρώματα.
Εγώ το δοκίμασα σε καπνιστή μαύρη...
Υπάρχει κάποιο πρόσθετο που δίνει το άρωμα του μελιού ή τσάμπα παιδεύομαι;
Το εξτρακτ η brew enchancer η οπως το πουλαει η καθε εταιρια για να εμπλουτισεις τα κιτ δεν προσφερει εξτρα γευση .Προσφερει "σωμα" στην μπυρα που θελεις , η δεξτροζη ζυμωνεται ολη μιας και προκειται για απλο τυπο σακχαρου και δεν αφηνει υπολειματα οποτε η μπυρα μας ειναι πιο "νερουλη" (Εγω οταν βαριεμαι να φτιαξω allgrain και παρω κανενα κιτ παντα αντιακθιστω την ζαχαρη με extract). Μπορεις να δοκιμασεις την Βελγικη candy sugar μεχρι 15% της ποσοτητας ζαχαρης που γραφει το κιτ .Βγαινει σε δυο χρωματα διαφανη και σκουρα https://beerdeli.gr/product/κρυσταλλική-ζάχαρη-candi-sugar-brown-500gr/ https://beerdeli.gr/product/κρυσταλλική-ζάχαρη-candi-sugar-white-500gr/ η μαυρη δινει λιγο καραμελα αλλα οχι τρελα πραγματα .Εννοειται οτι αναλογα το χρωμα της μπυρας που θα φτιαξεις θα βαλεις και το αναλογο χρωμα ζαχαρης .
Το μελι ζυμωνεται και αυτο 100% γιαυτο δεν αφηνει γευση. Η μαυρη candi sugar κανει για Dubbel κ.λ.π
 
  • Like
Reactions: Tzimisce

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
19,952
Αθήνα
Για συνοδεία tapas/fingerfood θα έλεγα ή για μετά το φαγητό.

Not to be confused with the other estrella.

Μόνη της; Θα ήθελα κάτι ένα κλικ πιο πλούσιο. Τώρα επικρατεί αρκετά η επίγευση στο τέλος με μια νότα πικράδας, γι' αυτό και θέλει συνοδεία.

IMG_20240430_214925.jpg
 
  • Like
Reactions: ln()
Λοιπόν να σας πω κι εγώ τον πόνο μου. Έρχομαι Ελλάδα και πίνω μπύρες λες και είναι νερό, διότι εδώ απλά ΔΕΝ. Οι μπύρες, ακόμα και οι ευρωπαϊκές (Stella κλπ) είναι τόσο ανθρακούχες που σου καίνε το λαιμό σχεδόν, ενώ με φουσκώνουν πολλαπλάσια από τις ελληνικές.

Προσπαθώ να καταλάβω τι στο καλό συμβαίνει, οι φίλοι μου με δουλεύουν ότι είναι placebo επειδή νοσταλγώ την Ελλάδα. Λέτε;
 

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
19,952
Αθήνα
Λοιπόν να σας πω κι εγώ τον πόνο μου. Έρχομαι Ελλάδα και πίνω μπύρες λες και είναι νερό, διότι εδώ απλά ΔΕΝ. Οι μπύρες, ακόμα και οι ευρωπαϊκές (Stella κλπ) είναι τόσο ανθρακούχες που σου καίνε το λαιμό σχεδόν, ενώ με φουσκώνουν πολλαπλάσια από τις ελληνικές.

Προσπαθώ να καταλάβω τι στο καλό συμβαίνει, οι φίλοι μου με δουλεύουν ότι είναι placebo επειδή νοσταλγώ την Ελλάδα. Λέτε;

Σίγουρα; Μήπως είναι πιο ελαφριές και φουσκώνεις περισσότερο γιατί πίνεις πιο πολλή ποσότητα;
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,777
Βόλος
Την Εστρελλα Γαλίσια την ήπια στην Κομποστέλα και μου άρεσε. Ως τοπική την σέρβιραν όλοι με τα μεζαδάκια. Χάρηκα που την βρίσκω στην Ελλάδα. Την προτιμώ από τη γνωστή Estrella της Βαρκελώνης (αν και η συσκευασία της Βαρκελώνης σε μπουκάλι σαμπάνιας είναι αλλού).
 

Paris2018

AVClub Enthusiast
16 September 2018
1,187
Πολύ ωραία αλλά ακριβη είναι η estrella inedit.Δροσερη,λουλιυδατη,τέλεια για φαγητό,φτιαγμένη σε συνεργασία με τον αρχισεφ Φεραν.Οταν μου περίσσευαν λεφτά την τιμούσα.
 
  • Like
Reactions: ln()
17 June 2006
23,845
Αθήνα
Εγώ απολαμβάνω εδώ και κάποιες μέρες 2 κούτες (limited edition 500 κούτες) που πρόλαβα και πήρα σε discount τιμή ΤΣΑΜΠΑ αγγλική μπύρα σε συλλεκτικά μπουκάλια. Στην αγγλία είχαν γίνει sold out εδώ και μήνες . Για ευρώπη υπήρχαν μερικά κουτιά τα οποία έρχονται από Αυστρία που σημαίνει μηδεν τελωνείο. 20 ευρουλάκια οι 12. Πιό τσάμπα πεθαίνεις. Τώρα έγιναν sold out και στην Ευρώπη.
Πολύ ωραία η IPA . Εννοείται τα μπουκάλια και οι κούτες θα φυλαχτούν.



20240501_100601.jpg
 

Attachments

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    34.5 KB · Views: 11

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,000
Κηφισια Αττικής
View attachment 232864


Ώρα για δοκιμες
Η αλήθεια δεν γνώριζα ότι η ΒΕΡΓΙΝΑ έβγαλε μπύρα με μελι και μπαχαρικά. Ενδιαφερον....
όσο για τις άλλες ήμουν φαν των ODYSSEY αλλά πέραν της λευκής με πορτοκάλι και κόλιανδρο η οποία όταν πρωτοκυκλοφόρησε είχε πιο μεστή γεύση μετά ως εκ θαύματος αραίωσε...οι κοκκινη και μαύρη έχουν συντηρητικά, καραμελόχρωμα και ξενέρωσα....δεν τις θεωρώ μπύρες....Η χίος κλασσικά ωραία...
Ο γαιδαράκος παρακαλώ να κατεβάσεις την τιμή του...δεν είναι δε και καμια μπυράκλα....
 
  • Like
Reactions: Kosh and Paris2018

Paris2018

AVClub Enthusiast
16 September 2018
1,187
Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί , αλλά ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ όποτε πηγαίνω σούπερ μάρκετ θα πάρω και μερικά μπουκαλάκια:

View attachment 232865
Εμένα ο Μηλοκλεφτης μου αρέσει πολύ αλλά μπυροβιοι μικροζυθοποιοι μου έχουν πει ότι δεν είναι μηλίτης,η τελοσπαντων δεν είναι έτσι ο μηλίτης.Πολυ ωραίος και δροσερός αλλά ακριβός, είναι εκείνος με το λάιμ και τη φράουλα,δεν θυμάμαι τώρα τη μάρκα....edit Θυμήθηκα Coppaberg τον λένε.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,682
Εκεί ψηλά.....
Η αλήθεια δεν γνώριζα ότι η ΒΕΡΓΙΝΑ έβγαλε μπύρα με μελι και μπαχαρικά. Ενδιαφερον....

Την εχει και μεγαλο σουπερ μαρκετ....σε μονιμη βαση. Σημερα θα την τιμησω, παντα μου αρεσαν οι μπυρες σε μεγαλα μπουκαλια οπως πχ η la goudale
 
  • Like
Reactions: dimitris_av
17 June 2006
23,845
Αθήνα
Εμένα ο Μηλοκλεφτης μου αρέσει πολύ αλλά μπυροβιοι μικροζυθοποιοι μου έχουν πει ότι δεν είναι μηλίτης,η τελοσπαντων δεν είναι έτσι ο μηλίτης.Πολυ ωραίος και δροσερός αλλά ακριβός, είναι εκείνος με το λάιμ και τη φράουλα,δεν θυμάμαι τώρα τη μάρκα....edit Θυμήθηκα Coppaberg τον λένε.
Σ ευχαριστώ, παρήγγειλα μια 12αδα
 
  • Like
Reactions: Paris2018