«H Apple δεν είναι πια μία καινοτόμος εταιρεία»

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
Αν και το copy paste είναι πολύ τις μοδός είπα να τη συνεχίσω :BDBDG54: πηγή του άρθρου http://www.protothema.gr/technology...-apple-den-einai-pia-mia-kainotomos-etaireia/


«Από τη στιγμή που μπορείτε να αντιγράψετε κάτι (όπως το iPhone), αυτό δεν είναι αρκετά έξυπνο πια. Νομίζω ότι η Apple έχει φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού», υποστηρίζει ο Hartmut Esslinger



Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Hartmut Esslinger στο quartz.com, «πρόκειται για κάποιον που ξέρει ένα-δύο πράγματα για το βιομηχανικό σχέδιο και τι έχει κάνει για την Apple».

Ο Hartmut Esslinger συνεργάστηκε άμεσα με τον Steve Jobs για τη δημιουργία μιας «σχεδιαστικής γλώσσας» που χρησιμοποιήθηκε στη γραμμή των υπολογιστών Macintosh για πάνω από μια δεκαετία. Η εταιρεία του είχε ήδη σχεδιάσει πάνω από 100 προϊόντα για λογαριασμό της Sony, όταν υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας – έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο - με την Apple, το 1982.

«Αλλά εκείνη η Apple έχει πλέον σχεδόν χαθεί», λέει Esslinger. «Η Apple σήμερα μοιάζει με τη Sony της δεκαετίας του ’80, όταν ο οραματιστής ιδρυτής της είχε αντικατασταθεί από κάποιους που δεν σκέπτονταν πέρα από την αύξηση των κερδών».

Και ο άλλοτε πρωτοπόρος του βιομηχανικού σχεδιασμού συνεχίζει, ανατρέχοντας στα χρόνια της συνεργασίας του με τον ιδρυτή της Apple: «Ο Steve Jobs ήταν ένας άνθρωπος που δεν νοιαζόταν για οποιοδήποτε λογικό επιχείρημα σχετικά με το γιατί δεν έπρεπε να δοκιμάσει το οτιδήποτε. Είπε πολλά όχι, αλλά είπε επίσης και πολλά ναι, καθώς πεισματικά επέμενε να προσπαθεί νέα πράγματα».

Αναφερόμενος σε τι άλλο, από το best seller προϊόν της Apple, o Esslinger υποστηρίζει ότι «από τη στιγμή που μπορείτε να αντιγράψετε κάτι (όπως το iPhone), αυτό δεν είναι αρκετά έξυπνο πια. Νομίζω ότι η Apple έχει φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού. Η καμπύλη (της καινοτομίας) ήταν πραγματικά απότομα ανοδική για επτά-οκτώ χρόνια, αλλά τώρα το iPhone μου είναι τόσο γεμάτο που συνεχίζω να διαγράφω εφαρμογές επειδή θέλω να το κρατήσω απλό».

Ο Esslinger, ο οποίος το 2006 αποσύρθηκε από τη Frog, την εταιρεία σχεδιασμού που δημιούργησε, διδάσκει σήμερα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Κίνα. Αποκαλύπτει ότι οι μαθητές του επικεντρώνονται κυρίως στα τρισδιάστατα περιβάλλοντα χρήσης. «Οι μαθητές μου έχουν την κουλτούρα των βίντεο παιχνιδιών και τα παιχνίδια αυτά είναι 3D. Ακόμη και το λογισμικό των επιχειρήσεων θα έπρεπε να είναι σαν ένα βίντεο παιχνίδι».

«Εξίσου σημαντική για το μέλλον της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και υπολογιστή», λέει Esslinger, «θα είναι μια εκ νέου αναθεώρηση της ενσωμάτωσης υλικού και λογισμικού». Και δίνει ως παράδειγμα τα σχέδια της Frog σε συνεργασία με το φημισμένο MIT, για εύκαμπτους υπολογιστές που ανταποκρίνονται στην συμπίεση και άλλους αντισυμβατικούς τύπους αφής.

«Νομίζω ότι επίπεδες οθόνες έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο κορεσμού», λέει ο Hartmut Esslinger. «Οι οθόνες δεν πρέπει έχουν μόνο ορθές γωνίες -ο φθηνότερος τρόπος δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος. Οι προδιαγραφές μνήμης των υπολογιστών κάνουν πιο εύκολο το να έχουμε μια ορθογώνια οθόνη, αλλά δεν θα πρέπει να είναι έτσι για πάντα. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στον σχεδιασμό από αυτή που νομίζουμε ότι έχουμε».
4B1D43CD36582DF3C7F86925EA122BA2.jpg
 
Last edited by a moderator:

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,363
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Η Apple έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στο πως θα αυξήσει της πωλήσεις του iPhone, αντί στο πως θα εισαγάγει νέα καινοτόμα προιόντα. Αυτό έκανε η παλιά Apple του Steve και από εκεί φιλοδοξούσε να αυξήσει τα κέρδη της, όχι από το πως θα ξεπεράσει τους ανταγωνιστές τις στις υπάρχουσες κορεσμένες τεχνολογίες.

Εγώ θα περίμενα η Apple αντί να βγάζει πολύχρομα και χρυσά iPhone, να βγάζει π.χ. προτοποριακές τηλεοράσεις, ηλεκτρονικά γυαλιά, νέες διαδραστικές συσκευές με τους υπολογιστές προς αντικάτάσταση του πληκτρολογίου και του ποντικιού κλπ.
 

jig

AVClub Addicted Member
10 July 2007
1,681
Mets, Athens
Nαι, έχει επικεντρωθεί στο πως θα αυξήσει ΚΑΙ τις πωλήσεις.
Όλες οι εταιρίες αυτό επιβάλλεται να κάνουν για να έχουν κέρδη.
Όταν αυτά αρχίζουν και πέφτουν(ξέρουν αυτοί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή), τότε ''ανοίγουν το συρτάρι'' (R&D) με όλα αυτά που είπες πιο πάνω και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να συμβεί αυτό.
 

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
το συρτάρι δεν βλέπω να το ανοίγει η apple πάντως διότι μόνο η μετοχή την ενδιαφέρει
όταν έκανε το πέταγμα προς τα εμπρός ή apple δεν είχε το άγχος των μετόχων τώρα όμως το έχει
 

bill8k

Established Member
11 February 2012
242
Να ρωτήσω κάτι που μου ήρθε μολις. Διάβασα πριν λίγο καιρό οτι τα MAC PRO πλεον δεν θα διατιθενται (και) στην Ελληνική αγορά. Ο,τι μπήκε μπηκε δηλαδή απο τα σύνορα, πλεον δεν μπαίνει τίποτα. Τι παίζει;

Παράδειγμα: "Σταματάει η πώληση του Mac Pro στην Ευρώπη" http://www.maclife.gr/content.php/1097-Mac-Pro-will-be-discontinued-in-Europe

Δεν εχω διαβασει κατι νεότερο... Δεν βλεπω να ενδιαφερετε πολυ η Apple λοιπον... Δεν εχω MAC αλλα το ειχα στο προγραμμα για μεσα στο 2014 με δόσεις Κωτσοβολιστικες...
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
Θα κυκλοφορήσει συντομα το νεο Mac Pro, που ειναι η απαντηση, κατα την apple, στις κατηγοριες οτι δεν καινοτομεί..
Mac%20Pro%20storage.jpg


Τώρα, ισως οντως σημερα δεν καινοτομεί με τον ρυθμό του παρελθόντος, δεν παύει ομως να κανει διαρκες refinement στην (κορυφαία) εμπειρια χρήσης των προιοντων της, όπως πχ με το νεο Iphone 5s την 64bit αρχιτεκτονικη του και το συστημα αναγνωσης δακτυλικων αποτυπωμάτων.
Και στην τελική, νομιζω πως η apple αρκετο innovation εχει προσφέρει εως σημερα. Αλλες εταιριες δεν υπάρχουν; Η μηπως ολο το industry περιμενει παλι την apple να της δειξει πως γινεται σωστα ένα προιον (βλεπε smartphones, tablets, laptops etc);
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
Re: Απάντηση: «H Apple δεν είναι πια μία καινοτόμος εταιρεία»

Η μηπως ολο το industry περιμενει παλι την apple να της δειξει πως γινεται σωστα ένα προιον (βλεπε smartphones, tablets, laptops etc);
Μην εισαι αδικος.

Εκτος από τις κοσμογονικές αλλαγές που εχει φερει στα laptops τα τελευταία χρονια με το αλουμινιο, πλεον στο νεο Mac OS X θα μπορείς να κανεις και Full Screen τον Finder!!!

:p
 

bill8k

Established Member
11 February 2012
242
Απο εμφάνιση πάντως το νεο mac pro, σίγουρα καινοτόμο. Εκτός κι αν υπάρχει κατι σχετικό στην αγορά που το έχω χάσει... Ειδικά εκει με το μεγάλο fan, φαση εχει. Ειναι λες και εχει τρεις μητρικές. Και εξωτερικά μου θύμισε κιβώτιο μπύρας υπο πίεση, ξέρετε... αυτά που βγαζουν παγωμένη μπύρα. :p

Το μαλλι ποσο θα παει ξερουμε; θα πληρωσω την νεα εμφανιση ε;
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
θα πληρωσω την νεα εμφανιση ε;
Εσυ τί λες;

Αφου μονο η εμφανιση ειναι καινοτομία, εν προκειμένω.

(τα παμε και στο σχετικο νημα για το συγκεκριμενο μηχανακι)
 

bill8k

Established Member
11 February 2012
242
Κοιτα, αν ειναι να πληρώσεις 1000 ευρώ για το κουτί, καλύτερα να πάρεις ο,τι εχει απομείνει στην αποθήκη καλύτερα και βλέπουμε... Δεν ξερω πολλά απο μητρικές, επεξεργαστές κ.α. οπότε δεν μπορώ να πω τι καινούργιο εχει να δώσει. Άσχετο, στο ΕΣΠΑ του 2011 ειχα βαλει ενα mac με αρκετά χιλιάρικα. Μπορεί γυρω στα 10. Οκ δεν περασε ο φακελος αλλα οπως και να 'χει.
 
22 June 2006
34,779
NEO HRAKLEIO
οχι ακριβως... μη βαφτιζεις ολο τον εκ νεου σχεδιασμο μητρικης, ψυξης, thunderbolt 2 klp εμφανιση !
γινεσαι προκλητικος... τουλαχιστον !:p

οι επιδοσεις του νεου mac pro σε σχεση με το παλιο θα ειναι μερα με τη νυχτα! (και το παλιο δε το λες και αργο ... :p)
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
οχι ακριβως... μη βαφτιζεις ολο τον εκ νεου σχεδιασμο μητρικης, ψυξης, thunderbolt 2 klp εμφανιση !
γινεσαι προκλητικος... τουλαχιστον !:p

οι επιδοσεις του νεου mac pro σε σχεση με το παλιο θα ειναι μερα με τη νυχτα! (και το παλιο δε το λες και αργο ... :p)
Το να βάζεις σε ένα μηχανακι νεα chip αλλων κατασκαστών, δεν αποτελεί innovation.

Και τα PC καθε χρονο γινονται πολυ πιο δυνατά, Innovation ειναι κι αυτο;

Οποιος έχει στοιχειωδη αντίληψη της πραγματικότητας κατανοεί ότι το μονο innovation ειναι το design (το μόνο feature δλδ που ειναι παντελώς άχρηστο σε έναν επαγγελματία).

Βεβαια, οτι και να λεμε, ακρη δεν θα βγαλουμε οπότε ας το σταματήσουμε εδω (πριν αρχίσει ο Τακης να μας βάζει links απο tailandiservernewswithanappleontopfanboys.kor) :p
 
22 June 2006
34,779
NEO HRAKLEIO
μα αυτο ζητας απο ενα desktop μηχανημα... επιδοσεις !
Οταν αυτο δε ερχεται πακετο με σταθεροτητα , αξιοπιστια, σχεδιασμο περα απο τα καθιερομενα τοτε φυσικα και μιλας για innovation...
αν βαλεις και την υιοθετηση - προωθηση νεων τεχνολογιων οπως Thunderbolt 2 , fanless design, full 4K support κλπ νομιζω οτι εισαι τουλαχιστον υπερβολικος!
 
22 June 2006
34,779
NEO HRAKLEIO
και κατι ακομη που δυστυχως , εντεχνως , αγνοεις...:p

Η apple δε βγαζει μονο hardware αλλα και software ... κι εκει εχει δωσει αριστα μαθηματα πρωτωποριας στους επαγγελματιες!
Εχει δωσει τα τελευταια χρονια , εργαλεια απιστευτα δυνατα, με δυνατοτητες που οι υπολοιποι ακομη τρεχουν να προλαβουν να δωσουν και σε εξευτελιστικη τιμη!
αναφερομαι φυσικα στο περιφημο FCPX , Motion kai Logic X που εχουν το καλυτερο σχεδιασμο, δυναμη και τιμη το 1/3 του ανταγωνισμου ή και λιγοτερο.... αυτο λεγεται innovation !
 
Last edited:

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
Αλλά αντ αλλα Γιάννη....

Τα κανες παλι σαλάτα με το software....

Για το hardware μιλάμε εδω.

Ας τα βάζε σε ψαροκασελα, τα ίδια τσιπακια που βρίσκεις και αλλού ειναι.

Αν είσαι βιτσιοζος και θες να πληρώσεις μια περιουσία για να βλέπεις ενός ομορφο κουτί, με γεια σου και χαρα σου.

Αλλα αυτο δεν εναι επαγγελματισμός αλλα χόμπυ / ικανοποίηση της αισθητικής σου.

Αλλα αν δεν τα έβαζε στο όροφο κουτι δεν θα μπορούσε να στα χρεώσει χρυσα

Και όταν το κουτι αφορά συσκευές χειρός (iPhone, iPad κλπ) εχει νόημα.

Οταν αφορά κουτι που δεν χρειάζεται καν να ξέρεις οτι ειναι στο ίδιο δωμάτιο με σενα, ειναι απλώς αδιάφορο.
 
22 June 2006
34,779
NEO HRAKLEIO
Μα τι λες ρε συριε ... σοβαρολογεις ?
Ειναι αλλο το software και αλλο το hardware ?
Απο ποτε ?

ευτυχως που δεν εχει ανθρωπους τοσο κοντοφθαλμους η apple στο προσωπικο της!!!

To ενα δενει με το αλλο ... ενα πραγμα ειναι , γι αυτο τα pc ποτε δεν απεκτησαν προσωπικοτητα, αξιοπιστια, σταθεροτητα .
Δεν ειμαι βιτσιοζος που θελει ησυχια στο δωματιο του KAI αισθητικη , και design , σε ενα πακετο.

Aνθρωπος που ψαχνει τη ψυχικη του ηρεμια , που ειναι αναποσπαστο στοιχειo ενος επαγγελματια που θελει να ¨δουλευει¨μονο και τιποτ αλλο.
Να μην ασχολειται με format καθε λιγο, κολληματα και ιους , και συνεχεις αναβαθμισεις.

Και να εχει ενα μηχανημα που ειναι αψογα "δεμενο" hardware + software μαζι... οχι αλλα ντ αλλα (που λες κι εσυ).

Αυτο προσφερει κυριως ο mac pro....
Για μενα και για ολους τους επαγγελματιες, αυτο που εχει περισσοτερη σημασια ειναι το software Συριε.

ΥΓ... Φαντασου να ειχε η porsche και η Ferrari τετοιες αποψεις... τι αμαξια θα βλεπαμε!!! (απο μεσα κουκλα , απο εξω πανουκλα!) :p
 
Last edited: