Ίσιωμα (επιπέδωση) μεταλλικού πάγκου

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Συνεχίζω το θέμα που είχα ξεκινήσει εδώ, για να μην χαθεί επειδή θεωρώ ότι θα ενδιαφέρει και άλλους. Το πρόβλημα ήταν το τραπέζι του παγκοπρίονου (Dewalt DWE7492) το οποίο σε γενικές γραμμές είχε ένα βαθούλωμα τύπου "πιάτο". Πιο συγκεκριμένα, κοιτάζοντας από την μπροστινή μερια προς τα πίσω, η δεξιά πλευρά είχε ένα σχήμα "U" με το χαμηλότερο σημείο νσ είναι στην περιοχή του δίσκου, με βάθος μισό περίπου χιλιοστό. Η αριστερή πλευρά είχε ένα σχήμα "Ν" με το ψηλότερο σημείο να είναι μπροστά και το χαμηλότερο πάλι στην περιοχή του δίσκου. Το βαθύτερο σημείο σε όλο το τραπέζι ήταν 0,7mm αλλά επειδή μάλλον ήταν τυχαίο τοπικό βαθούλωμα ας μείνουμε στο μισό χιλιοστό (0,5mm).

Το πρόβλημα τελικά λύθηκε μετά από 5-6 απογεύμετα δουλειά - ένας πιο έμπειρος με τα μέταλλα θεωρώ ότι σε ένα απόγευμα το έχει. Βάζω εδώ μερικές φωτογραφίες από την πρόοδο κσθώς και ότι άλλο σχετικό βρήκα στο νετ.

Κατ' αρχάς τα εργαλεία: ένα ρυθμιζόμενο τροχάκι με φτερωτό δίσκο για μέταλλα P120, μια σχετικά επίπεδη επιφάνεια που κολάμε με κόλα σπρέι γυαλόχαρτο μετάλλου P150 (μπλοκ τριψίματος), πολυεστερικός σιδηρόστοκος, και τέλος πλατιά σπάτουλα, χάρακας επιπεδότητας (φτηνός είναι οκ) και φιλερ για να μετράμε τα κενά. Επίσης ανεξίτηλος μαρκαδόρος για να σημαδεύουμε και να βλέπουμε πόσο υλικό αφαιρούμε. Στην πορεία δοκίμασα και το έκκεντρο τριβείο αλλά η δουλειά πήγαινε αργά ίσως και λόγω έλλειψης κατάλληλων γυαλόχαρτων.

Ξεκίνησα το τρίψιμο με το χέρι (με το μπλοκ τριψίματος) από την αριστερή και την δεξιά πλευρά (περίπου 1/8 της επιφάνειας αριστέρα και 1/8 δεξιά) με κατεύθυνση μπρος-πίσω. Αυτό επειδή σε αυτές τις περιοχές ήταν τα ψηλότερα σημεία του πάγκου. Μετά από αρκετό τρίψιμο η εικόνα ήταν αυτή (οι δύο κορυφές του "Ν" είναι τα σημεία που έχει φύγει η μπογιά).
01.jpg

Στην συνέχεια, αφού σημείωσα με τον μαρκαδόρο τα ψηλότερα σημεία από το προηγούμενο βήμα, άρχισα με τον χάρακα και το φίλερ να μετράω τα ψηλότερα σημεία στον άξονα αριστερά-δεξιά. Χρησιμοποίησα το μικρότερο φιλεράκι 0,05mm έτσι ώστα να πάει σιγά-σιγά η δουλειά.
Με αυτόν τον τρόπο μαρκαρίστηκαν τα σημεία που ήταν πιο ψηλά ταυτόχρονα και στους δύο άξονες, μπρος-πίσω και αριστερά δεξιά. Μετά έβαλα το τροχουδάκι ρυθμισμένο στην μισή ταχύτητα και άρχισα να τα τρίβω μέχρι να εξαφανιστούν τα σημάδια του μαρκαδόρου.
Μετά από καμιά δεκαριά επαναλήψεις όλης της διαδικασίας (τρίψιμο στο χέρι, μαρκάρισμα, τρίψιμο με τροχό) είχε σχηματιστεί ένα καλό επίπεδο αναφοράς στις δύο άκρες αριστερά και δεξιά, οπότε σταμάτησα τα τριψίματα στο χέρι (μπρος-πίσω) και συνέχισα μόνο τον τροχό μετρώντας εναλάξ μια στον άξονα αριστερά-δεξιά και μια στις δύο διαγωνίους.
Μετά από αρκετούς γύρους το αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω. Τα γυαλισμένα σημεία είναι αυτά που καθάρισε ο τροχός. Τα "κύματα" που φαίνονται στα τριμμένα σημεία από τον τροχό είναι ορατά μόνο στο φως - στην αφή δεν φαίνεται διαφορά, και θα φύγουν τελείως με το τελικό τρίψιμο.
03.jpg

Στην συνέχεια, επειδή οι διαγώνιες έδειχναν ολοένα και μικρότερες υψομετρικές διαφορές, άρχισα να κάνω ένα ίσιωμα διαγωνίως για κάθε 3 ισιώματα αριστερά-δεξιά.
Εντωμεταξύ όσο πιο επίπεδος γίνεται ο πάγκος, τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια πρέπει να τρίψεις για να κατέβεις λίγο ακόμα. Οπότε, το τελευταίο βαθουλωμένο κομμάτι που έμεινε το πέρασα με σιδηρόστοκο με μια πλατιά σπάτουλα (20εκ) παίρνοντας τα "ίσια" από το επίπεδο κομμάτι και προχωρώντας σιγά-σιγά μέχρι να κλείσει τελείως η τρύπα. Χρειάστηκαν περίπου 10 στοκαρίσματα αλλά ευτυχώς ο στόκος στεγνώνει γρήγορα και μπορεί να τριφτεί μετά από μισή ώρα. Μετά από κάθε χέρι, έτριβα με το μεγάλο μπλοκ που πιάνει όλο το πλάτος του πάγκου, με κατεύθυνση μπρος-πίσω. Έτσι ίσιωνε ο στόκος και ταυτόχρονα έφευγαν τα σημάδια του τροχού.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μετά το τελευταίο στοκάρισμα (μέσα από τις κόκκινες γραμμές). Φαίνεται κάποια χαραμάδα κάτω από τον χάρακα που είναι όμως μικρότερη από 0,05mm οπότε δεν ασχολήθηκα περισσότερο.
04.jpg

Και παρακάτω είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά και το καθάρισμα όλης της σκόνης. Ο στόκος διαφανίζει οπότε φαίνονται τα σημαδέματα για το στοκάρισμα που έγιναν διαδοχικά. Η τελευταία και βαθύτερη "τρύπα" που έκλεισε είναι αυτή ακριβώς μπροστά και δεξιά από το άνοιγμα του πριονιού. Συμπλήρωσα και λίγο στόκο στα σημεία που φαίνονται πάνω αριστερά και κάτω δεξιά, τα οποία όμως και έτσι να έμεναν δεν δημιουργούσαν θέμα.
Τα μόνα σημεία που παρέμειναν πάνω από 0,05mm βαθύτερα (υπολογίζω γύρω στα 0,07mm) είναι οι δύο κόκκινες γραμμές, και πάλι μόνο όταν τις μετράμε στον διαγώνιο άξονα.
05b.jpg

Βάζω και μια φωτογραφία με τα εργαλεία. Τα μπλοκ τριψίματος πρέπει να είναι τόσο επίπεδα όσο και ο πάγκος που θέλεις να φτιάξεις. Δεν θέλουν πίεση, απλά σπρώχνεις και αφήνεις το βάρος τους να κάνουν την δουλειά αλλιώς θα λυγίσουν και θα ακολουθήσουν την καμπύλη του πάγκου. Το μεγάλο μπλοκ το έφτιαξα στην πορεία, αρκετά μακρύ για να καλύπτει όλον τον πάγκο.
00.jpg

Συνέχεια έχει με το βάψιμο. Σκέφτομαι για στόκο, χρώμα και βερνίκι ματ, και τα τρία σε σπρέι. Το βερνίκι ματ το σκέφτηκα έπειδη νομίζω ότι η τελική επιφάνεια δεν πρέπει να είναι και πολύ λεία/γλυστερή για λόγους ασφάλειας - η ορίτζιναλ επιφάνεια ήταν λίγο ματ.
20210426_210132.jpg


Κλείνοντας να προσθέσω και λίγα λόγια γενικά για το ίσιωμα και τι βρήκα ψάχνοντας.
Καταρχάς, οι στραβοί πάγκοι στα φορητά παγκοπρίονα (εργοταξιακού τύπου) φαίνεται να είναι γενικό φαινόμενο συμπεριλαμβανομένων και των Dewalt που με ενδιέφερε και περισσότερο. Το συμπέρασμα στα διάφορα φόρουμ ήταν ότι τα φορητά είναι για χοντροδουλειές και αν θες να κάνεις δουλειά ακριβείας πας σε μεγαλύτερο εργαλείο.
Επίσης το ίδιο θέμα με στραβούς πάγκους υπάρχει και με άλλα εργαλεια πχ πλάνες.
Οι απαντήσεις για το πρόβλημα ήταν 50-50: οι μισοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και οι άλλοι μισοί λένε ότι μισό χιλιοστό διαφορά είναι μεγάλη. Τελικά πιστεύω ότι η απάντηση εξαρτάται από τις δουλειές που κάνει ο καθένας: όσοι φτιάχνουν περισσότερο έπιπλα και καλλιτεχνίες το θεωρούν πρόβλημα όσοι φτιάχνουν πέργκολες το θεωρούν οκ. Αυτό που έκανε την διαφορά για εμένα ήταν η απογοήτευση του να παίρνεις ένα καινούργιο (& ακριβό) μηχάνημα και να καταλήγεις να έχεις την ίδια ποιότητα κοπής που είχες και με το δισκοπρίονο χειρός. Ε, όχι - θα το ίσιωνα ας ήταν και με λίμα νυχιών.

Γενικά, μου κάνει εντύπωση που στο τόσο υλικό που κυκλοφορεί δεν υπάρχει κάτι σχετικό (οδηγίες, βίντεο) για το πως λύνεις το πρόβλημα, από την στιγμή που το έχουν πολλοί. Σαν διαδικασία, χρονοβόρο μεν, δεν ήταν και κάτι πολύ δύσκολο. Και ας πούμε ότι ξεκινάς και το σταματάς στη μέση, ε και πάλι έχεις ένα τραπέζι πιο επίπεδο από πριν. Το υλικό που αφαιρέθηκε είναι κάτω από μισό χιλιοστό οπότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα "αδυνατίσματος" του πάγκου.
Βάζω το μόνο σχετικό βίντεο που κατάφερα να βρω - αφορά πάγκο φαλτσοπρίονου και δουλειά με έκκεντρο αντί για τροχό.
 
Δημήτρη πολύ ωραία δουλειά, και εξαιρετική παρουσίαση. Απαράδεκτες όμως οι εταιρείες, και επώνυμες τρομάρα τους, που βγάζουν στην αγορά τέτοια προϊόντα. Τι θα πει "εργοταξιακό", πρέπει να είναι σκεβρωμένο δηλαδή; Κράξιμο παντού θέλουν παιδιά, μας πετάνε στη μάπα σκουπίδια (που τα χρυσοπληρώνουμε) και εμείς τα ανεχόμαστε λόγω της κ@υλας μας. Άμα είναι έτσι δεν αξίζει να αγοράζει κανείς τίποτα άλλο από parkside και dexter, αφού τα ίδια μπουρδέλα είναι. Συγχίστηκα.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Τι να σου πω, δεν έχω και μέτρο σύγκρισης - απλά υποθέτω ότι τα πιο φτηνά θα είναι χειρότερα.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Φιλε δεν αντεξες, το παλεψες γερα ... εχεις υπομονη (y)

Ο δισκος φτερου ειναι προβλημα γιατι τρωει αρκετο υλικο ανομοιομορφα και οχι λιγα δεκατα που θες.
Εαν το βαψεις, σε συνδυασμο με τον στοκο, στο μελλον θα σου γεμισει γραμμες, επισης εαν χρησιμοποιησεις sled οι γραμμες θα ειναι δεδομενες.
Εγω δεν θα εβαζα στοκο και δεν θα το εβαφα.

Μακαρι το τελικο αποτελεσμα να σε αποζημιωσει
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Φιλε δεν αντεξες, το παλεψες γερα ... εχεις υπομονη (y)

Ο δισκος φτερου ειναι προβλημα γιατι τρωει αρκετο υλικο ανομοιομορφα και οχι λιγα δεκατα που θες.
Εαν το βαψεις, σε συνδυασμο με τον στοκο, στο μελλον θα σου γεμισει γραμμες, επισης εαν χρησιμοποιησεις sled οι γραμμες θα ειναι δεδομενες.
Εγω δεν θα εβαζα στοκο και δεν θα το εβαφα.

Μακαρι το τελικο αποτελεσμα να σε αποζημιωσει
Άσχημα νέα...
Για το στόκο δεν το σκέφτηκα αυτό με τις μελλοντικές γραμμές. Και επειδή τριβόταν εύκολα μάλλον θα χαράζεται και εύκολα. Να μείνει όμως χωρίς βάψιμο έτσι με κακοποιημένη εμφάνιση; Δεν λέει.
Με πλούσιο πέρασμα βερνίκι σπρέι πιστεύεις δεν θα προστατευτεί καθόλου το χρώμα; Ή με κάποιο άλλο βερνίκι πιο δυνατό; Η χρήση σλεντ είναι δεδομένη...

Για το δίσκο φτερού δεν έχεις δίκιο. Με την ταχύτητα του τροχού ρυθμισμένη στη μέση και με δίσκο Ρ120, ήθελε 5-6 απανωτά πέρα-δώθε μέχρι να εξαφανιστεί το σημάδεμα του μαρκαδόρου. Δεν έχω φιλεράκι τόσο λεπτό για να μετρήσω το βάθος κάθε περάσματος αλλά στο περίπου το υπολόγισα 0,01mm για κάθε κύκλο σημαδέματος-τριψίματος. Κάθε κύκλος αφήνει μικρά κύματα που φαίνονται στο φως αλλά εξομαλύνονται εύκολα με το μεγάλο μπλοκ/τριβείο ή με το έκκεντρο.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Ξεκινα με το εκκεντρο και τριψε ελαφρα με 220 και 320 (το βλεπεις εσυ) ωστε να φτιαξεις ενα ενιαιο μοτιβο και να μη σε χαλαει στο ματι.
Το φτερου ειναι "αγριο" εξαρτημα για τη δουλεια που θες ... δημιουργει κυματα, δεν καλυπτει μεγαλη επιφανεια για να το στρωσει καλα.

τωρα το εχεις στοκαριμενο? αυτο το ασπρο στην τελευταια φωτο πριν το δισκο τι ειναι?
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Το άσπρο είναι ο σιδηρόστοκος. Με τον δίσκο φτερού έχω τελειώσει και στην συνέχεια τελείωσα και με το ελαφρύ τρίψιμο P150, αν δεις την 4η φωτογραφία το τραπέζι γυαλίζει. Δεν ανεβαίνω άλλο σε γυαλόχαρτο για να πιάσει καλύτερα το αστάρι.
Δεν γίνεται να βγει ενιαίο μοτίβο (να μείνει μόνο αλουμίνιο) - θα ήθελε άλλη τόση δουλειά.
Κάτι τέτοιο σε σπρέι ή ένα βερνίκι πολυουρεθάνης 2 συστατικών δεν θα έκανε δουλειά; Αν δεν υπάρχει ελπίδα με κάποιο δυνατό βερνίκι, στη χειρότερη θα συμβιβαστώ με τις γραμμές.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Ok. Θα κάνω και καμιά δοκιμή πρώτα. Θα ενημερώσω για το τελικό αποτέλεσμα.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Παντως, ο σιδηροστοκος δεν χαραζει και τοοοοσο ευκολα. Το ιδιο και ο εποξικος στοκος. Τουλαχιστον αυτα που εχω δοκιμασει.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Στην αφή και στο χτύπημα είναι σαν πέτρα, αλλά στο τρίψιμο έφευγε πολύ πιο εύκολα από το αλουμίνιο. Ξεκίνησα σήμερα το αστάρωμα και μαζί με τον πάγκο βάφω και ένα κομμάτι σκραπ αλουμίνιο με σκοπό να το κακοποιήσω. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα δω και τι θα κάνω με το βερνίκι.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Οτι τριβεται, τριβεται. Σαν γυαλι γινεται.
Αλλα αντεχει καπως στις χαρακιες. Αναλογα, βεβαια, και με το ειδος της κακοποιησης.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,777
Εαν το βαψεις, σε συνδυασμο με τον στοκο, στο μελλον θα σου γεμισει γραμμες, επισης εαν χρησιμοποιησεις sled οι γραμμες θα ειναι δεδομενες.
Εγω δεν θα εβαζα στοκο και δεν θα το εβαφα.

Μακαρι το τελικο αποτελεσμα να σε αποζημιωσει
Έχω τελειώσει εδώ και κάμποσο καιρό με το βάψιμο, αλλά από τότε δεν το είχα χρησιμοποιήσει και πολύ για να σχηματίσω άποψη για την αντοχή στις φθορές.

Λοιπόν, μετά από μέτρια χρήση μπορώ να πω ότι το βάψιμο ήταν πλήρης αποτυχία. Η σειρά των υλικών που μπήκε ήταν:
-Αστάρι σπρέι για μέταλα (έγραφε και αλουμίνιο)
-Μπογιά σπρέι (αλκυδική)
-Βερνίκι σπρέι δύο συστατικών (από αυτά που σου τα φτιάχνουν επιτόπου σε μαγαζί)
-Κερί για έπιπλα (υποτίθεται για να γλυστράει πιο καλά)
Το έλκυθρο είναι επίπεδο από κάτω χωρίς εξογκώματα και άγρια σημεία. Παρόλ'αυτά κάπως μαζεύτεται ένα σκληρό εξόγκωμα μπογιάς στο κάτω μέρος του έλκυθρου (από το παγκοπρίονο) το οποίο στη συνέχεια γρατζουνάει και το υπόλοιπο παγκοπρίονο. Στην φωτογραφία, οι δύο γραμμές κοντά στην αριστερή ράγα είναι το αλουμίνιο που έχει φανεί επειδή η μπογιά έγει φύγει τελείως. Οι δύο αχνές γραμμές τέρμα αριστερά είναι ένα σκληρό ανάγλυφο που έχει σχηματιστεί πάνω από την μπογιά και δεν ξέρω τι σκ@τ@ είναι - σαν να έχει μεζευτεί το κερί και να έχει γίνει πέτρα. Τέλος, η γραμμή στην ίδια ευθεία με τον δίσκο είναι επίσης ανάγλυφη (όχι βαθούλωμα) και έχει χρώμα ρετσινιού.

Δεν ξέρω τι από όλα τα υλικά δεν λειτούργησε αλλά είπα δεν ασχολούμαι άλλο - έτσι κι αλλιώς το θέμα είναι περισσότερο εμφανησιακό και όχι τόσο λειτουργίας του εργαλείου. Τελικό συμπέρασμα : τσάμπα κόπος.

20210530_183536[1].jpg
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Δημητρη μην ασχολεισαι αλλο ... παμε στο επομενο project...

θα δειχνει οτι το χρησιμοποιεις το εργαλειο!