Δυσλειτουργία καινούργιας Web Camera. Βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Καλήσπέρα σε όλους

Είναι αλήθεια ότι οι επαναλαμβανόμενες καραντίνες λόγω Covid, μας έχουν αλλάξει πολύ τις συνήθειες. Π.χ., το Skype, που είχα να το χρησιμοποιήσω από τον καιρό που βρισκόμουν στην Κίνα και στην Κορέα, για να επικοινωνώ με την οικογένεια φτηνά, είχε ατονίσει και δεν το χρησιμοποιούσα. Όμως με την πρώτη καραντίνα πέρυσι, αναγκαστήκαμε να πάρουμε ένα laptop δεύτερο χέρι, που αποδείχτηκε εξαιρετικό στη συνέχεια, και έτσι τουλάχιστον καταφέραμε να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Όμως, και επειδή έπρεπε να καλυφθούν κι άλλες ανάγκες, αναγκάστηκα χθες, που άνοιξε πάλι το λιανεμπόριο, να αγοράσω μια Web Camera με ενσωματωμένο μικρόφωνο, για να μπορώ να χρησιμοποιώ και το desktop για άλλες ανάγκες, π.χ. κάποιες διαδικτυακές συζητήσεις και φυσικά να έχουμ εναλλακτική χρήση και στο Skype. Έτσι παράγγειλα και πήρα μια Andowl Q-L013. Την εηκατέστησα σήμερα στο PC μου (Windows 10 Pro 64 bit) και έβαλα μπροστά να την δοκιμάσω. Πριν αναλύσω το πρόβλημα, να διευκρινίσω ότι η οθόνη μου συνδέεται μέσω εξόδου HDMI της κάρτας γραφικών, αλλά δεν έχει ενσωματωμένα ηχεία, έτσι παίρνω ήχο από δυο εξωτερικά ηχειάκια, συνδεδεμένα στην υποδοχή της εξόδου του πίσω πάνελ της μητρικής (μια Asus Z170 pro).

Την κάμερα την συνέδεσα σε θύρα USB, σύμφωνα με τις περιληπτικές οδηγίες που υπήρχαν στη συσκευασία – ένα μικρό φυλλάδιο 2 σελίδων, μεγέθους 7 x 8,5 cm - και προσπάθησα να την δοκιμάσω στο Skype. Να σημειώσω ότι, εκτός από το βύσμα USB, η κάμερα έχει και άλλο ένα καλώδιο, που καταλήγει σε ένα αρσενικό βύσμα 3.5mm, με τρεις περιοχές, που ο κατασκευαστής της το χαρακτηρίζει ως: 3.5mm headphone audio.

Σας επισυνάπτω εδώ τις εικόνες των δύο σελίδων από αυτό φυλλάδιο.

Μολονότι το Skype ανίχνευσε αμέσως και έθεσε σε λειτουργία την camera, δεν μπόρεσε να εντοπίσει το ενσωματωμένο μικρόφωνο, που είναι πάνω σ’ αυτήν. Σε όλες τις προσπάθειές μου έπαιρνα, στην αρχή, την ένδειξη ότι «δεν εντοπίζεται μικρόφωνο».

Στη συνέχεια, έκανα έναν ενδελεχή έλεγχο στις «Ρυθμίσεις» (Settings) των Windows και στο μενού «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων» (Privacy) και διαπίστωσα ότι:
- Στο υπομενού Camera, η πρόσβαση είναι στην Camera είναι ήδη προεπιλεγμένη
- Στο υπομενού Microphone, επίσης η πρόσβαση στο Μικρόφωνο είναι ήδη προεπιλεγμένη
- Στο ίδιο υπομενού, στην εφαρμογή Skype καθώς και σε μια πληθώρα άλλες εφαρμογές, επίσης η πρόσβαση στο Μικρόφωνο είναι ήδη προεπιλεγμένη
- Τέλος, στο ίδιο υπομενού, στο τέλος του, είναι ήδη προεπιλεγμένο οι εφαρμογές του υπολογιστή να έχουν πρόσβαση στο Μικρόφωνο.

Μετά μπήκα στον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) και πήγα στο μενού «Συσκευές και Εκτυπωτές» (Devices and Printers) και στο υπομενού «Ήχος» (Sound) -> Διαχείριση Συσκευών Ήχου (Manage Audio Devices).
Εκεί, στην επιλογή «Εγγραφές» (Recording) είδα να εμφανίζεται μόνο η ενσωματωμένη στη μητρική υποδοχή για το Μικρόφωνο, που είναι η υποδοχή Realtek High Definition Audio, και η οποία βέβαια δεν εμφάνιζε κάποια συσκευή συνδεδεμένη σ’ αυτήν. Άλλη συσκευή μικροφώνου ή έστω άλλη υποδοχή για να συνδέσει ο χρήστης μικρόφωνο δεν εμφανίζεται.

Τέλος, καλού-κακού, έκανα και έναν έλεγχο για τον οδηγό της κάμερας και το σύστημα τον εμφανίζει κανονικά και με ειδοποιεί ότι έχει εγκατασταθεί ο πιο πρόσφατος οδηγός.

Να αναφέρω επίσης ότι στο μικρό φυλλάδιο οδηγιών, μάλλον σε «άσχημα» αγγλικά, στις Οδηγίες Εγκατάστασης, αναφέρεται στο Βήμα 3, το εξής:
3. Connect USB Data cable and audio cable (no-plug audio cable for Laptop). (Δείτε τις επισυναπτόμενες εικόνες του - ούτως ειπείν - εγχειριδίου οδηγιών).

Προφανώς, εννοεί ότι πρέπει να συνδεθεί η δεύτερη καλωδιακή απόληξη, όχι αυτή με το βύσμα USB, αλλά η άλλη με το αρσενικό pin των 3.5mm, σε κάποιο από τα audio jacks (υποδοχές), που υπάρχουν στο πίσω πάνελ της μητρικής, αυτό που έχουν όλες οι μητρικές των επιτραπέζιων υπολογιστών. Όπως γράφω πιο πάνω, το εν λόγω βύσμα στο φυλλαδιάκι των οδηγιών το χαρακτηρίζει ως: 3.5mm headphone audio. Δεν είμαι ωστόσο σίγουρος αν αυτός ο χαρακτηρισμός είναι σωστός και επομένως δεν είμαι σίγουρος σε ποια υποδοχή πρέπει να το συνδέσω.

Αρχικά, δοκίμασα να το συνδέσω στην υποδοχή του πίσω πάνελ της μητρικής, που χαρακτηρίζεται από την ASUS ως Headset 2.1 Line IN, με χρώμα ανοιχτό μπλε (Light Blue).

Αμέσως μετά, ξαναδοκιμάζοντας στο Skype, παρατήρησα ότι, έχοντας τον ήχο των συνδεδεμένων εξωτερικών μικρών ηχείων στο μάξιμουμ, υπήρξε μικροφωνισμός, πράγμα που σήμαινε ότι τουλάχιστον το μικρόφωνο μπορούσε να συλλάβει τους εξωτερικούς ήχους του περιβάλλοντος και, αναπαράγοντάς τους, να μικροφωνίζει με τα ηχεία. Όμως στην πρώτη κλήση που έκανα μέσω Skype, ο αποδέκτης της κλήσης δεν μπορούσε να με ακούσει, ενώ με έβλεπε και τον έβλεπα ΚΑΙ τον άκουγα κανονικά. Δηλαδή, το μικρόφωνο στην κλήση δεν λειτούργησε.

Στη συνέχεια, άλλαξα τη συνδεσμολογία και το συνέδεσα στην υποδοχή που ο κατασκευαστής την χαρακτηρίζει ως Headset 2.1 Microphone IN, με χρώμα ροζ (Pink). Και πάλι δεν λειτούργησε στην κλήση.

Αντίθετα και στις δύο αυτές τελευταίες κλήσεις, στο αναδυόμενο παράθυρο του Skype, εμφανίστηκε η ένδειξη της ύπαρξης κάποιου μικροφώνου (το ονόμαζε default), του οποίου όμως η ένδειξη της έντασης έμενε σταθερά περίπου στο 35-40%, αλλά δεν μπορούσα να την ρυθμίσω κι άλλο, ώστε να ακούγομαι από τον αποδέκτη της κλήσης. Μ’ όλα αυτά, ακόμα και με τη μικρή αυτή ένδειξη, υποτίθεται ότι ο αποδέκτης της κλήσης θα έπρεπε να με ακούει, έστω και σιγά ή πολύ σιγά. Μου έλεγε όμως ότι ο ήχος ήταν μηδενικός, σαν να μην υπήρχε μικρόφωνο.

Αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνω λάθος, αν και δεν βλέπω να έχω κάνει κάτι στραβά. Με λίγα λόγια το μικρόφωνο της κάμερας δεν λειτουργεί στην διαδικτυακή λειτουργία με κανέναν τρόπο.
Φοβάμαι μήπως έχει βλάβη η ίδια η camera.

Μετά από όλα αυτά, σηκώνω τα χέρια και χρειάζομαι περισσότερη βοήθεια. Εκτός κι αν έχει βλάβη η κάμερα και χρειάζεται αλλαγή ή επιδιόρθωση. Ή αν επιβάλλεται άλλου είδους λύση.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ.
 

Attachments

  • Andowl Manual-1.jpg
    Andowl Manual-1.jpg
    81.4 KB · Views: 15
  • Andowl Manual-2.jpg
    Andowl Manual-2.jpg
    108.1 KB · Views: 15

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
14,841
Το μικρόφωνο της κάμερας ειναι προφανώς αναλογικό και πρέπει να συνδεθεί στην mic in υποδοχή της μητρικής.

Απο εκεί και πέρα, τσέκαρε τις ρυθμισεις του driver της κάρτας ήχου και το manual όσον αφορά την θέση της επαφής του mic in στην mini jack υποδοχή τησ μητρικής.

ΥΓ Μου είχαν λείψει τα σεντόνια σου 😋
 

ika

Supreme Member
20 September 2010
3,687
Αθήνα
Το λινκ την δίνει 1080Ρ, το εγχειρίδιο 720Ρ, πόσο είναι τελικά;

Επίσης στο SETTINGS->PRIVACY->MICROPHONE μήπως το ALLOW DESKTOP APPS TO ACCESS YOUR MICROPHONE είναι OFF και θέλει ΟΝ;
 
Καλημέρα κι ευχαριστώ και τους δυο σας για την παρέμβαση

Το μικρόφωνο της κάμερας ειναι προφανώς αναλογικό και πρέπει να συνδεθεί στην mic in υποδοχή της μητρικής.

Απο εκεί και πέρα, τσέκαρε τις ρυθμισεις του driver της κάρτας ήχου και το manual όσον αφορά την θέση της επαφής του mic in στην mini jack υποδοχή τησ μητρικής.

ΥΓ Μου είχαν λείψει τα σεντόνια σου
Αν προσέξεις το αρχικό μου post, γράφω:
Προφανώς, εννοεί ότι πρέπει να συνδεθεί η δεύτερη καλωδιακή απόληξη, όχι αυτή με το βύσμα USB, αλλά η άλλη με το αρσενικό pin των 3.5mm, σε κάποιο από τα audio jacks (υποδοχές), που υπάρχουν στο πίσω πάνελ της μητρικής, αυτό που έχουν όλες οι μητρικές των επιτραπέζιων υπολογιστών. Όπως γράφω πιο πάνω, το εν λόγω βύσμα στο φυλλαδιάκι των οδηγιών το χαρακτηρίζει ως: 3.5mm headphone audio. Δεν είμαι ωστόσο σίγουρος αν αυτός ο χαρακτηρισμός είναι σωστός και επομένως δεν είμαι σίγουρος σε ποια υποδοχή πρέπει να το συνδέσω.

Αρχικά, δοκίμασα να το συνδέσω στην υποδοχή του πίσω πάνελ της μητρικής, που χαρακτηρίζεται από την ASUS ως Headset 2.1 Line IN, με χρώμα ανοιχτό μπλε (Light Blue).

Αμέσως μετά, ξαναδοκιμάζοντας στο Skype, παρατήρησα ότι, έχοντας τον ήχο των συνδεδεμένων εξωτερικών μικρών ηχείων στο μάξιμουμ, υπήρξε μικροφωνισμός, πράγμα που σήμαινε ότι τουλάχιστον το μικρόφωνο μπορούσε να συλλάβει τους εξωτερικούς ήχους του περιβάλλοντος και, αναπαράγοντάς τους, να μικροφωνίζει με τα ηχεία. Όμως στην πρώτη κλήση που έκανα μέσω Skype, ο αποδέκτης της κλήσης δεν μπορούσε να με ακούσει, ενώ με έβλεπε και τον έβλεπα ΚΑΙ τον άκουγα κανονικά. Δηλαδή, το μικρόφωνο στην κλήση δεν λειτούργησε.

Στη συνέχεια, άλλαξα τη συνδεσμολογία και το συνέδεσα στην υποδοχή που ο κατασκευαστής την χαρακτηρίζει ως Headset 2.1 Microphone IN, με χρώμα ροζ (Pink). Και πάλι δεν λειτούργησε στην κλήση.
...οπότε, κι εμένα η σκέψη πήγε στο ότι το μικρόφωνο είναι αναλογικό και ότι πρέπει να συνδεθεί στην υποδοχή ΙΝ του μικροφώνου της μητρικής.
Αλλά, μολονότι υπήρξε στην αρχή μικροφωνισμός (που σήμαινε ότι με κάποιον τρόπο - είτε αναλογικά είτε ψηφιακά - το μικρόφωνο φάνηκε να λειτουργεί), στη συνέχεια αυτό στο Skype παρέμενε ανενεργό.
Τους drivers τους έχω τσεκάρει, είναι ενήμερο το PC με όλους.

(Έχεις δίκιο για την απουσία μου, αλλά στη ζωή μπήκαν κι άλλες προτεριαότητες, δεν ήταν επίτηδες η απουσία μου. Σ' ευχαριστώ πάντως (y))

Το λινκ την δίνει 1080Ρ, το εγχειρίδιο 720Ρ, πόσο είναι τελικά;

Επίσης στο SETTINGS->PRIVACY->MICROPHONE μήπως το ALLOW DESKTOP APPS TO ACCESS YOUR MICROPHONE είναι OFF και θέλει ΟΝ;

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά μάλλον είναι 720p στο video και 1080p στη φωτογράφηση (snapshot). Όμως για μένα, λίγη σημασία έχει.

Αν προσέξεις αυτά που έγραψα στο αρχικό μου post, τα έχω τσεκάρει όλα.
 
Last edited:

papdoux

Supreme Member
14 December 2007
3,256
πάντως στις αξιολογήσεις στο σκρουτζ μιλάνε για 480p κάμερα με 12 frames.
Σε άλλο σχόλιο γράφει ότι το μικρόφωνο δε λειτουργεί σωστά ή ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά στο στόμα

σύμφωνα με videos στο youtube,
άλλο όνομα ίδια κάμερα,το καρφί είναι για το μικρόφωνο, όταν το βάζεις στο mic in, κούνα το λίγο μήπως δεν κάνει καλή επαφή
 
Last edited:

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
14,841
Καλημέρα κι ευχαριστώ και τους δυο σας για την παρέμβαση


Αν προσέξεις το αρχικό μου post, γράφω:

...οπότε, κι εμένα η σκέψη πήγε στο ότι το μικρόφωνο είναι αναλογικό και ότι πρέπει να συνδεθεί στην υποδοχή ΙΝ του μικροφώνου της μητρικής.
Αλλά, μολονότι υπήρξε στην αρχή μικροφωνισμός (που σήμαινε ότι με κάποιον τρόπο - είτε αναλογικά είτε ψηφιακά - το μικρόφωνο φάνηκε να λειτουργεί), στη συνέχεια αυτό στο Skype παρέμενε ανενεργό.
Τους drivers τους έχω τσεκάρει, είναι ενήμερο το PC με όλους.
Αναφερθηκα στις ρυθμισεις των drivers (συνήθως υπαρχει δυνατότητα να αλλάξεις τη χρήση των υποδοχών).

Εκεί μπορείς να τσεκάρεις και την λειτουργια του mic

Κατέβασε το πλήρες πακέτο του κατασκευαστή του chipset ήχου.
 
Καλησπέρα και πάλι κι ευχαριστώ όλους τους φίλους που είχαν την καλοσύνη να ασχοληθούν με το θέμα μου.

Τελικά, το πρόβλημα εντοπίστηκε στην ίδια την κάμερα. Θα μου πει κάποιος - και με το δίκιο του - τι να περιμένεις από μια κάμερα των 7.5 ευρώ;
Όχι πολλά πράγματα, θα έλεγα εγώ. Αλλά το να μη δουλεύει από την πρώτη στιγμή είναι σαν να σε κοροϊδεύει αυτός που την έφτιαξε.
Σαν να σου λέει: "δώσε μου μερικά ευρουλάκια κι αν το πετύχεις να είσαι ευχαριστημένος. Αλλιώς να ξέρεις ότι τα πέταξες"

Η θέση μου είναι ότι ούτε ένα ευρώ - θα έλεγα και ούτε ένα λεπτό - δεν μπορεί να υπακούσει σε αυτή τη λογική.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο απογοητευτική. Μετά από τις επανειλημμένες δοκιμές και τα "βάλε-βγάλε" του πιν των 3.5 χιλ στις διάφορες υποδοχές του πίσω πάνελ της μητρικής με ταυτόχρονες προσπάθειες ελέγχου των παραμέτρων στο control panel και στα settings των Windows, μπας και πετύχω να βρω ήχο, στο τέλος ...χάθηκε και η εικόνα!

Βρε, τι να φταίει τώρα, και δώστου προσπάθειες να βρω την αιτία.
Η οποία αποδείχτηκε πως ήταν η ίδια η κάμερα.

Την έβγαλα από την κορυφή της οθόνης μου, την μάζεψα και την ξανάβαλα στο κουτί, έστειλα κι ένα email στο μαγαζί που την αγόρασα, ζητώντας τους βοήθεια, κι αφού ανταλλάξαμε δυο-τρία μηνύματα, στο τέλος τους είπα ότι την επιστρέφω και ζητώ επιστροφή χρημάτων. Προς τιμήν τους, δεν πρόβαλαν αντίρρηση. Οπότε αύριο ή μεθαύριο θα επιστραφεί μετά τυμπάνων και κωδωνοκρουσιών.

Παράλληλα, παράγγειλα επί τόπου μια πιο "επώνυμη", την Sri Home SH004, που έχει περισσότερα καλούδια και βέβαια στοιχίζει κοντά στο 30άρι. Την παρέλαβα σήμερα το απόγευμα, την εγκατέστησα και βέβαια, λειτούργησε αμέσως, χωρίς πολλά-πολλά.

Καλή συνέχεια σε όλους κι ευχαριστώ για την βοήθεια.
 
Καλημέρα σε όλους και πάλι.
Επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα για ένα απλό λόγο. Πριν τον αναφέρω, πρέπει να σημειώσω ότι η καινούργια κάμερα Sri Home SH004, που γράφω στο προηγούμενο μήνυμά μου, όταν εγκαταστάθηκε, την δοκίμασα και λειτούργησε κανονικά σε τρία διαφορετικά προγράμματα, το Skype, το Viber (για PC) και το Zoom. Έτσι θεώρησα ότι το θέμα μου είχε βρει τη λύση του.

Χθες όμως, που έπρεπε η γυναίκα μου να παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό "μάθημα" μέσω Zoom, και προκειμένου να μην ενοχληθεί από άλλους, προσπαθήσαμε να συνδεθούμε στο πάνελ του μαθήματος με το δικό μου PC και φυσικά με χρήση της εν λόγω καινούργιας κάμερας. Στάθηκε όμως αδύνατο, το PC δεν την "έβλεπε" και φυσικά δεν "έβλεπε" και το μικρόφωνό της, όσες προσπάθειες κι αν έκανα (αλλαγή θύρας USB πάνω σε ένα USB Hub 3.0, επανεκκίνηση του PC κλπ.). Και τελικά, αναγκάστηκε να παρακολουθήσει το μάθημα και μάλιστα καθυστερημένα κατά περίπου 5 λεπτά, από ένα μικρό laptop, το οποίο λειτούργησε κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Να σημειώσω ότι το PC μου, στο οποίο είχα εγκαταστήσει την καινούργια κάμερα, αποτελείται από ένα σχετικά σύγχρονο και αρκετά "δυνατό" hardware, που μέχρι σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει.
Ενδεικτικά:
Μητρική: Asus Z-170 Pro
CPU: Intel i7-6700k (Skylake)
System Disk: Samsung M.2 SSD 960 Evo 250GB MZ-V6E250BW
GPU: AMD-Sapphire Radeon RX 570 NITRO+ 8GB
RAM: G.Skill F4-3200C16Q-32GTZ, TridentZ, DDR4-3200, 32GB
Λειτουργικό: Windows 10 Pro 64-bit Version 20H2
κλπ.

Σήμερα το πρωί προσπάθησα πάλι να ανακαλύψω τι φταίει. Ξεκίνησα το PC, έκανα πάλι όλες τις ενεδεδειγμένες προσπάθειες και ελέγχους, αλλά η κάμερα δεν λειτουργούσε, το PC αρνιόταν να την "δει". Πουθενά, ούτε στο Control Panel, ούτε στα Settings των Windows, δεν έλεγε να πει το παρών. Την έβγαλα και την δοκίμασα σε ένα άλλο PC, με υποδεέστερο και λίγο παλιότερο hardware (μητρική Gigabyte GA-Z87-D3HP, CPU Intel i5-4690K, Devil's Canyon, RAM DDR-3 24GB κλπ. και με το ίδιο λειτουργικό). Την είδε αμέσως και λειτούργησε κανονικά, που την δοκίμασα στο Skype.

Στη συνέχεια, και αφού βεβαιώθηκα ότι δεν έφταιγε η κάμερα, είπα να την ξαναδοκιμάσω στο PC, από το οποίο την είχα βγάλει. Έτσι, αφαίρεσα από τις θύρες USB 2.0 το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, με τα οποία λειτουργούσα το PC, τα συνέδεσα στο εξωτερικό USB Hub 3.0, που το έχω ήδη συνδεδεμένο από παλιότερα σε μια θύρα USB 3.0 της μητρικής, για να λειτουργώ εξωτερικές συσκευές, και άφησα ελεύθερες τις δυο θύρες USB 2.0 της μητρικής. Ξεκίνησα το PC, το άφησα να μπουτάρει κανονικά στα Windows και μετά συνέδεσα την κάμερα σε μια από τις δυο ελεύθερες θύρες USB 2.0 της μητρικής.

Σε λίγα δευτερόλεπτα είδε την κάμερα κανονικά και την λειτούργησα άμεσα σε Skype και σε Zoom!!

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η περίεργη και ανεξήγητη συμπεριφορά;
Και αν μου ξανασυμβεί, τι κάνω;
Μια από τα ίδια (αφαίρεση - επανεκκίνηση - αλλαγή θύρας USB);

Ευχαριστώ.
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
14,841
Δεν της φτάνει το ρεύμα που παίρνει από τη USB θύρα.

Αν το εξωτερικό hub έχει τροφοδοτικό, βάζε την σε αυτό.

Αλλιως, αυτο που ήδη εκανες
 
Δεν της φτάνει το ρεύμα που παίρνει από τη USB θύρα.

Αν το εξωτερικό hub έχει τροφοδοτικό, βάζε την σε αυτό.

Αλλιως, αυτο που ήδη εκανες
Καλό απόγευμα κι ευχαριστώ για την απάντηση.

1. Όταν συνδέθηκε αρχικά και την είχε αμέσως δει το PC, η σύνδεση έγινε πάνω σε θύρα του USB Hub 3.0. Κι εκεί είχε μείνει μόνιμα συνδεδεμένη μέχρι και χθες, που δοκιμάσαμε να συνδεθούμε στο Zoom για το μάθημα της συζύγου. Και ναι, το Hub έχει δικό του εξωτερικό τροφοδοτικό. Είναι ένα 8 θυρών Turbo-X USB 3.0 (ΠΛΑΙΣΙΟ), το μοντέλο USB Hub 300. Το τροφοδοτικό του έχει προδιαγραφή 19V DC-1.3A, νομίζω αρκετή για να "σηκώσει" την κάμερα. Αυτό που μέ κάνει να αμφιβάλλω σε αυτό είναι μήπως έπεσα στην περίπτωση να είχα πάνω συνδεδεμένες κι άλλες συσκευές, που ενδεχομένως τη στιγμή που συνέβη να αποσυνδεθεί η κάμερα λόγω έλλειψης επαρκούς ρεύματος, να τραβούσαν αυτές πολύ ρεύμα κι έτσι να μην έφτανε για την κάμερα.
2. Τώρα είναι συνδεδεμένη αυτόνομα σε θύρα της μητρικής απευθείας. Επομένως η υπόθεση "λειψό ρεύμα" θα μπορούσε μόνο να συμβεί αν το τροφοδοτικό του εξωτερικού Hub έδειξε κάποια αδυναμία, στιγμιαία ή διαρκή.
3. Σκέφτομαι να ξαναδοκιμάσω με σύνδεση στο Hub. Αν όντως ξανασυμβεί η αποσύνδεση, τότε λογικά θα φταίει το λειψό ρεύμα που θα του δίνει το τροφοδοτικό του.
4. Υπάρχει περίπτωση το ρεύμα στη θύρα USB 2.0 της μητρικής να είναι μεγαλύτερο από αυτό του τροφοδοτικού του Hub? Και - παραπέρα - υπάρχει περίπτωση το ρεύμα μιας θύρας USB 2.0 να είναι μεγαλύτερο από μιας θύρας USB 3.0 (μιλάω πάντα για τη μητρική και μόνο γι' αυτήν)?
 
3. Σκέφτομαι να ξαναδοκιμάσω με σύνδεση στο Hub. Αν όντως ξανασυμβεί η αποσύνδεση, τότε λογικά θα φταίει το λειψό ρεύμα που θα του δίνει το τροφοδοτικό του.
Καλημέρα και πάλι.

Δοκίμασα την παραπάνω αλλαγή.
Δουλεύει κανονικά και με σύνδεση στο Hub.

Ποιος ξέρει τι να έφταιγε και είχε αποσυνδεθεί. Μπορεί κάποια στιγμιαία έλλειψη επαρκούς ρεύματος από το τροφοδοτικό του Hub.
Τέλος πάντων, όλα καλά (προς το παρόν τουλάχιστον).