Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,181
Θυμάσαι χοντρικά τι είχαν προσάψει στη φθηνή ηλεκτροκόλληση;
Συνοψη απο 2-3 βιντεο.
τα αμπερ δεν ητανε παραπανω απο 80, υπηρχε ενα θεμα με την γειωση (ανεπαρκης) και το θετικο συνδεοτανε κατευθειαν πανω στην ψυκτρα (το τελευταιο σε βιντεο του AVE)
 

lazarefa

AVClub Addicted Member
18 October 2007
1,304
Η φθηνοτερη arcmax κανει 80 ευρω και ειναι στα 140 αμπερ σαν την Helix. Για 10ευρω παραπανω αξιζει να δοκιμασει κανεις. Εγω πηρα το μοντελο των 200 αμπερ στα 140 ευρω. Ηρθε με καλη σοβαρη τσιμπιδα γειωσης και απο αυτο γλιτωνεις τα εξτρα 6-7 ευρω που θα εδινες για να την αλλαζες.

Δημιουργηθηκε ενα ρευμα προς τις φθηνες Helix κυριως απο τον youtuber metal Spiros. Μετα απο μηνες ομως αναθεωρησε και ο ιδιος και στα σχόλια των μελων του οταν τον ρωτουν προτεινει την "κιτρινη" σειρα helix που ειναι πιο επαγγελματικη. Σε αλλους που επιμενουν για τις mini τους προτεινει την ακριβη των 200 αμπερ και 120 ευρω για μεγαλυτερες αντοχες. Επισης εδωσε τη δικη του σε διαγωνισμο και αγορασε μια ακριβη stayer. Θελω να πιστευω οτι προκαλεσε αθελα του αυτη τη μοδα προς τις helix αλλα ο ιδιος δεν χρησιμοποιει ποτε ηλεκτροδιο παρα μονο mig με συρμα.

Δεν υπαρχει μαγικη μηχανη στα 70 ευρω παιδια ουτε εγω θελω να δημιουργησω μοδα για τις arcmax. To νημα αυτο ειναι πολλων ετων και αν κανετε τον κοπο να το διαβασετε απο την αρχη, θα δειτε οτι καθε χρονιά ηταν της μοδας καποια μαρκα και ολοι στρεφονταν εκει (imperia τα πρωτα ετη) μα τωρα δεν ασχολειται κανεις με αυτες.
Εγω μπηκα να ποσταρω λογω των κινεζιων που ποσταρετε απο κινεζικα eshops. Χαραμιζετε τα λεφτα σας στους πιο μεγαλους απατεωνες της παγκοσμιας αγορας. Μονο οι εισαγωγεις ξερουν τι να φερουν στην ελληνικη αγορα απο ολη τη σαβουρα που παραγει η βιομηχανια τους. Εσεις παραγγελνετε στα τυφλά απο eshops και την πατατε.
Με απόλυτο σεβασμό και δίχως να διαφωνώ επί της ουσίας στα λεγόμενά σου, απλά θέλω να επισημάνω ότι όλοι εμείς που αγοράσαμε τη μικρή Helix στα 69ευρώ (ή και 59 όπως εγώ), την αγοράσαμε για καθαρά ερασιτεχνική και περιστασιακή χρήση, σε συνδυασμό με το πολύ μικρό μέγεθος και βάρος της.
Ακόμα και αν η ανάλογη 140άρα Arcmax είναι σαφώς καλύτερο μηχάνημα για τα 10 ευρώ παραπάνω που κοστίζει και αντέχει σε πιο σκληρή χρήση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μικρή Helix είναι μάπα.
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι για κάποιον ερασιτέχνη η μικρή Helix εξακολουθεί να είναι μια απόλυτα ισορροπημένη/καλή αγορά για να έχει ένα μηχανάκι να κάνει περιστασιακά μερικές κολλήσεις στο σπίτι, στο εξοχικό κλπ.
Αν τώρα κάποιος αγόρασε τη συγκεκριμένη με σκοπό να βγάζει μεροκάματο και τη δουλεύει πχ έξω με χύμα γεννήτρια ή συνεχόμενα 10λεπτα στο λιοπύρι, και του φανεί μάπα επειδή κάηκε ή κόβει συχνά το θερμικό της, ας πρόσεχε. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν μηχανάκια των 200+ ευρώ στην αγορά.
Τέλος, οι Arcmax είναι ουσιαστικά κατασκευής της εταιρείας Laston:

ενώ οι Helix είναι κατασκευής της εταιρείας Youli:

Η μεν Laston ξεκίνησε να βγάζει μηχανές το 2001, η δε Youli το 1990.
Τώρα ποια από τις 2 εταιρείες είναι καλύτερη, θα σε γελάσω. Δεν νομίζω πάντως ότι έχουν σοβαρές διαφορές σε αυτή την κατηγορία τιμής στην οποία παίζουν (χαμηλή).
Για τη μικρή MIG της Arcmax στο 350άρι έχω ακούσει κι εγώ καλά σχόλια, όπως και για τις μικρές της ΜΜΑ. Καλά σχόλια γενικά ωστόσο (πέρα από τον youtuber) κυκλοφορούν τα τελευταία 2 χρόνια και για τις περισσότερες Helix.
Προσωπικά αν με ρωτούσαν να βάλω σε σειρά τις ευρέως γνωστές στην ελλεηνική αγορά μηχανές ΜΜΑ της χαμηλομεσαίας κατηγορίας τιμής από πλευράς ποιότητας και σοβαρότητας κατασκευής, θα έβαζα αρχικά τις Helix/Arcmax σαν εισαγωγή (εξίσου), μετά τις Stayer/Imperia και λίγο πιο πάνω τις Telwin, πάντα για χρήση από ερασιτέχνες, από τους πιο light προς τους πιο απαιτητικούς, και για κόστος αγοράς εξοπλισμού μέχρι τα 300-400 ευρώ πάνω κάτω.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Μια γρηγορη πατεντουλα για περιεργες επιφανειες, οπου δεν μπορει να πιασει το σωμα της γειωσης π.χ. σε ενα χοντρο δοκο, σε μια χοντρη σωληνα.

View attachment 179372

Προσπαθω να φτιαξω κατι τετοιο...και αποτυχαινω οικτρα.

Αντι για pvc χρησιμοποιησα ενα στοπ πορτας πλαστικο, το οποιο (κατα τα αλλα) κανει μια χαρα.
Για μαγνητες, εβγαλα 2 απο την ραγα του lidl (ευχαριστω Αντωνη AFam, τους οποιους κολλησα μεταξυ τους με στιγμης.

20210418_220613.jpg

Το συστημα θα δουλευε μια χαρα, αλλα...δεν μπορω με τιποτε να στερεωσω τους μαγνητες πανω στο στοπ.
Δοκιμασα να τους τρυπησω για να κανω σπειρωμα, αλλα δεν τρυπανε ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. Κανενα τρυπανι δεν τους τρυπαει (parkside, bosch, dewalt κοβαλτιου) και οταν δοκιμασα να κανω ποντα πρωτα, στην αρχη χαλασε η ποντα(!) και τελικα σπασανε οι μαγνητες, αλλα τρυπα δεν εγινε. Μιλαμε για απιστευτα σκληρο μεταλλο.

Δοκιμασα και να τους κολλησω, αλλα δεν πιανει καλα πανω στο στοπ η κολλα.

Ετσι θα ηθελα να ειναι το τελικο αποτελεσμα:

20210418_220637.jpg
 
  • Like
Reactions: nickolas

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Καλη ιδεα ακουγεται, ελπιζω να δουλεψει.
Επειδη με κολλα μπορει να μην πιασει καλα, μπορω να το κανω με ηλεκτροκολληση (το κολλημα των Μ6 στους μαγνητες) ή θα χαλασω τον μαγνητη;

(Γιατι στο καλο δεν τρυπαει; Ολοι ετσι ειναι; )
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Ετσι κι αλλιως, δεν ειναι αγωγοι, οι συγκεκριμενοι μαγνητες, τουλαχιστον. Δεν τους πιανει η κολληση.
Θα δοκιμασω με μια καλη εποξικη και βλεπουμε :)
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Μια δυο γύρους με ταινία και θα μείνουν στην θέση τους.
Ναι :)
Απλως, η ταινια θα αδυνατισει λιγο τη δυναμη του μαγνητη, και (κυριως) μπορει να ακουμπαει σε κατι που θα καιει.
 

lazarefa

AVClub Addicted Member
18 October 2007
1,304
Έχει δουλέψει κανείς κάποια από τις inverter μηχανές της Bulle;
Αναφέρομαι κυρίως στα μοντέλα ΜΜΑ160Κ και ΜΜΑ 215.
Εκ πρώτης φαντάζουν ενδιαφέροντα μηχανήματα, αν και για κάποιο λόγο η δημοφιλία τους μεταξύ των αγοραστών φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες Imperia που φέρνει η ίδια εταιρεία (Unimac).
 

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
αγγελε ακομα και αν τα πιασεις σταθερα, και παλι θελει προσεκτικη ρυθμιση να παταει ολο το ψωμι της βιδας και οχι σημειακα.
παρε αυτο να ξεμπερδευεις, να ειναι βεντουζα και να περνανε εκατονταδες αμπερ
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Μωρε το ξερω. Εχω/ειχα σκοπο να το παρω αυτο. :)
Απλως, μου αρεσε η ιδεα του Θαναση και, ετσι για το καλο, ειπα να το δοκιμασω. Ετσι κι αλλιως εχει σχεδον μηδενιμο κοστος και κερδιζεις την χαρα της διαδικασιας 🙂
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,433
Βριλήσσια
Εχω συρματακια φινα να δεσεις τον μαγνητη πανω στη σιλικονη. Κολλα δεν νομιζω να πιανει ευκολα εκει πανω.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Ιδανικο θα ηταν καποιο "πλακε" συρμα. 😁
Παντως, εκανα το συστημα του Κυριακου και θα το τσεκαρω το απογευμα. Αν δουλευει ολα καλα.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Κανονικα, πρεπει να παρω καποια επιδοτηση για "μεγαλα εργα" απο την Ε.Ε., και οταν το τελειωσω, να φωναζω "Ειναι μακετο τουτο το εργο;!". 😁

(Παντως, τον μαγνητη θα στον φερω, να δουμε αν θα καταφερεις να τον τρυπησεις, γιατι εγω εντυπωσιαστηκα με την σκληροτητα του)
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,433
Βριλήσσια
Τον μαγνητη να τον φερεις αν θελεις να κανουμε το λουκι με το τροχακι, για να τον δεσεις με συρμα. Να φερεις και δισκακι για να μην φθειρω τα parkside που εχω.

Με το τρυπημα, που θελει και ζορι, ρισκαρεις να σπασεις τον μαγνητη και θα πικραθω αν γινει αυτο στα χερια μου.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Αυτους, ειπαμε, τους εκανα αλα Enduras, και φαινεται να κραταει.
Τον σπασμενο θα σου φερω, για τεστ.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Παιδια, το συστηματακι λειτουργει αριστα. :)
Εβαλα τις βιδες, οπως ειπε ο Κυριακος (ενταξει, οι 4 ειναι λιγο υπερβολη, αλλα μην τυχον ξεκολλησει καμια) και περασα και με το τροχακι (δισκο φτερου) λιγο την μεγαλη βιδα απο κατω, να φυγουν κατι αναγλυφα γραμματα και να ερθει οσο πιο επιπεδα γινεται.

20210419_223748.jpg

20210419_225228.jpg

20210419_225056.jpg

Το δοκιμασα σε 3-4 διαφορετικα ρεταλια και παει σφαιρα. Δεν καταλαβα καμια διακοπη ή κατι τετοιο. Για το ποσα αμπερ περνανε, προφανως δεν μπορω να πω, αλλα εγω τουλαχιστον, δεν καταλαβα καποια διαφορα.

Εδω ενα μικρο ραψιματακι (αριστερα στην αρχη ειναι δοκιμη, μην φωναξετε).

20210419_224737.jpg

Ευχαριστω, λοιπον, και παλι τον Θαναση, τον Αντωνη και τον Κυριακο, για τις ιδεες 🙂
 
Last edited: