Η μυρωδιά του βινυλίου - Don't give up on me

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
SOLOMON BURKE – Don’t give up on me
FatPossum2002

solomonburkedontgiveupo.jpg



Όταν εμφανίστηκε στις προθήκες των δισκοπωλείων, το φθινόπωρο το 2002, εντυπωσιάστηκα από το εξώφυλλο και ο έρωτας ήρθε κεραυνοβόλος! Αναρωτήθηκα βέβαια, αν ήταν ο ‛’King Solomon’’ που κυκλοφορούσε τον δίσκο, ή καμιά συλλογή από θαυμαστές για να τον τιμήσουν. (Οι δίσκοι του είδους αυτού, ποτέ δεν μ’ άρεσαν). Κι αυτό διότι, η εποχή που εκδόθηκε, δεν ήταν δα και η καλύτερη για τέτοιου είδους καλλιτέχνες, πόσο μάλλον για τον S. Burke που ήταν από καιρό πολύ, ξεχασμένος από τις δισκογραφικές. Όμως όχι, ήταν νέα δουλειά από έναν μεγάλο τραγουδιστή – όχι βεβαίως πρωτοκλασάτο – αλλά οπωσδήποτε μεγάλο και με βαριά ιστορία στη Soul. Πριν κάν τον ακούσω διαβάζω στα ένθετα του άλμπουμ και βλέπω ότι, μερικοί θαυμαστές του, οι ίδιοι πολύ μεγάλα ονόματα στην ποπ-ροκ σκηνη, έχουν γράψει τα τραγούδια, που είναι όλα καινούργια, χωρίς κανένα standard.
Elvis Costello, Bob Dylan, Van Morrison, Nick Lowe, Brian Wilson, Tom Waits, Isaac Hayes, Barry Mann είναι αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους, καθώς και o Dan Penn που είναι μεγάλος τραγουδοποιός της soul, εδώ δίνει στον Burke το τραγούδι τίτλο του δίσκου : ‛’don’t give up on me’’ και ο Pick Purnell με το πολύ ιδιέταιρο: ‛’sit this one out’’.
Στην ουσία του δίσκου, που ξέχασα να πώ ότι είναι διπλός, κυριαρχεί το βαθύ soul-feeling της μεστής και βαριάς φωνής του γερο-Burke καθώς και η εκπληκτική μπάντα που τον συνοδεύει. Δεν είναι μόνο σόουλ η αίσθηση εδώ αλλά και bluesy. Οι ηχογραφήσεις των 11 κομματιών ολοκληρώθηκαν σε 4 ημέρες με απ’ ευθείας εγγραφή στις ταινίες και χωρίς overdubs. Το συναίσθημα που βγαίνει – για τους αμύητους στο είδος – έχει να κάνει σίγουρα, από το ότι ο Solomon Burke ήταν ιερολειτουργός σε εκκλησία με εκκλησιαστικό όργανο, που το έπαιζε ο Rudy Copeland, ο οποίος κρατάει στο δίσκο όλη τη μυσταγωγία που χρειάζεται και δίνει την ευκαιρία στους Blind Boys, θρύλους της gospel, να συνοδεύσουν τον Burke και τελικά, ορισμένες στιγμες να ακούγονται μαγικές.
Εν κατακλείδι, μία αριστουργηματική παραγωγή, που ανεβάζει το επίπεδο του δίσκου ακόμα ψηλότερα και αν τον βρείτε σε λευκό βινύλιο, τότε όλα θα πάρουν τη διάσταση που τους πρέπει και η γεύση στο στόμα, θα σας θυμίσει της μαμάς σας το παστίτσιο!
Το 2003 κέρδισε το Grammy του καλύτερου σύγχρονου R&B δίσκου.

Τα τραγούδια:
1. Don't Give Up On Me (Dan Penn)
2. Fast Train (Van Morrison)
3. Diamond In Your Mind (Tom Waits)
4. Flesh And Blood (Joe Henry)
5. Soul Searchin' (Brian Wilson / Andy Paley)
6. Only A Dream (Van Morrison)
7. The Judgment (Elvis Costello / Cait O'Riordan)
8. Stepchild (Bob Dylan)
9. The Other Side Of The Coin (Nick Lowe)
10. None Of Us Are Free (Barry Mann / Cynthia Weil / Brenda Russell)
11.
Sit This One Out (Pick Purnell)

Οι καλλιτέχνες:


 
Last edited:

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Όμορφα....Νοτη κανε μου την χάρη και στείλε μου το βίντεο (με pm) που μου έλεγες προχθές γιατί δεν το συγκράτησα τελικά...
 

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Enthusiast
16 March 2009
1,284
Αθήνα
Ο Solomon Burke είναι για μένα η πιο αγαπημένη φωνή της soul χωρίς να παραγνωρίζω άλλες τεράστιες φωνές. Δυστυχώς δεν τον είχα ακούσει ζωντανά όταν ήρθε στο Ηρώδειο.
Συζητούσαν λοιπόν κάποτε οι συντάκτες του περιοδικού Rolling Stone για τον καλύτερο τραγουδιστή της soul και κατέληξαν ότι είναι ο Burke με ξένη μπάντα (ούτε καν με την δική του).

Όποτε έρχεται κάποιος σπίτι για πρώτη φορά να ακούσουμε θα βάλω το τελευταίο τραγούδι από τον εικονιζόμενο δίσκο Proud Mary με τίτλο What i am living for if not for you των Fred Jay και Art Harris.
Βάλτε το στην αγαπημένη σας και θα με θυμηθείτε.

solomon.JPG

Ο δίσκος που παρουσιάζεται από τον Νότη είναι εξαιρετικός.
 
18 June 2006
7,544
Το πα και το έκανα....χθες το βράδυ ξανάκουσα το cd....είχε αγοραστεί-αν θυμάμαι καλά-τέλος του 2002...ήταν δύσκολη περίοδος τότε(η μητέρα μου πολύ άρρωστη..)...το άκουγα-θυμάμαι-για μεγάλο διάστημα συνέχεια...στο αυτοκίνητο,στο σπίτι...
ακούγοντας το-ξανά-χθες επιβεβαίωσα την γοητεία που μου ασκούσε...

ΥΓ:αν δεν κάνω λάθος το επάγγελμα του Burke ήταν...νεκροθάφτης...θυμάμαι σωστά??
 

SIMPLYMUSIC

Established Member
4 October 2007
271
Re: Απάντηση: Η μυρωδιά του βινυλίου - Don't give up on me

Τα πάντα είναι ατμός!!!
Θρασύβουλας

ΥΓ.
ο δίσκος μολονότι δεν είναι του γούστου μου θεωρώ ότι είναι αξιοπρεπέστατος. Προσωπικά μου άρεσε σαν παραγωγή.
 
27 July 2006
1,926
Φιλε υπεροχη παρουσιαση και απιστευτος δισκος. Εχθες που τον εφερες τον προτοακουσα και σημερα εχω ηδη κολλησει...
Αντε να μου ερχεσαι συχνοτερα βρε...
 

papakostasl

Established Member
6 November 2009
130
Καλησπέρα σας,

έστειλα την παραγγελία μου και για τα δύο. Θα γράψω τις εντυπώσεις μου σύντομα
 

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
Re: Απάντηση: Η μυρωδιά του βινυλίου - Don't give up on me

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, ελπίζω να μη σε απογοητεύσω.