Μετά την ψηφιακή τηλεόραση πρέπει να πάρει σειρά το ψηφιακό ραδιόφωνο

kurkosdr

Senior Member
14 December 2014
421
Αντίθετα με το HD radio και το FM eXtra, αυτός ο δίαυλος που δίνουν ανήκει αποκλειστικά στον σταθμό για να τον αξιοποιήσει όπως νομίζει καλύτερα, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος νταβάς (πάροχος σήματος) τύπου Digea να προσπαθεί να στριμώξει μέσα όσους περισσότερους μπορεί σε περιορισμένο φάσμα χωριστά από τα FM και να λέει στον σταθμό πως θα εκπέμπει και που.
 

babis3g

Senior Member
7 April 2017
586
το dab+ τους συμφερει καλυτερα γιατι μεσω του νταβα (οπως λες) θα ειναι πιο ελεχομενο ... πχ αν καποιος κλωτσησει μελλοντικα ή δεν τον θελουν, ειναι πιο ευκολο να τον κατεβασουν ετσι απλα ... οπως πχ εγινε και στη tv με ενα τελευταιο παραδειγμα τα mega /alter που κατεβηκαν πανελλαδικα σε δευτερολεπτα


Aσε που το dab+ θα ειναι και πιο τοπικο (για το συστημα καλυτερα) γιατι δεν εχει την ιδια εμβελεια οπως τα fm, αλλα πολυ πιο χαμηλη ... τα fm απο ιταλια ερχονται κατω απο βουνο που εχω μπροστα ... τα dab πρεπει να παω ψηλα (πανω στο βουνο) για να βγει ή αν καποιος τυχερος εχει περασμα προς το κεντρο εκπομπης ... τωρα τα bitrates εχω δει και 32 το πιο χαμηλο ... με 18 σταθμους σε μια συχνοτητα

ενταξει εχει και συν αλλα και πλην ... αυτο ομως θελουν να περασουν και ηδη αρκετοι σε ολη την ευρωπη (και οχι μονο) αυτο εχουν ... καποια στιγμη θα το φερουν και εδω (μακαρι να αργησει για εμενα)
 

Psilos2003

Senior Member
17 October 2013
483
Και πάλι όμως που δε λέει κανείς στο σταθμό πώς να εκπέμπει, βλέποεις ότι ο σταθμός προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος του υπενοικιάζοντας υποκανάλια. Για να μην πούμε το άλλο: στην Ελλάδα (στην τηλεόραση) έχουμε 156 κέντρα εκπομπής και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με κάλυψη 98%. Στο Λος Άντζελες π.χ. λόγω μορφολογίας εδάφους με 1 πομπό σε 1 βουνό έχουν κάλυψη όλης τηες ευρύτερης περιοχής με ότι διαφορά στα λειτουργικά έξοδα αυτό συνεπάγεται.
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
DAB+ στη Σουηδία

Η σουηδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών δικτύου Teracom ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου ξεκίνησαν εκπομπές DAB+ από την Σουηδική Ραδιοφωνία (Sveriges Radio - SR) στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Stockholm, SΓΆdertΓ lje, Uppsala, Gothenburg, MalmΓΆ και LuleΓ , καλύπτοντας το 42% του πληθυσμού της Σουηδίας. Η πολυπλεξία MUX 1 SR DAB περιλαμβάνει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:

SR P1
SR P2
SR P3 Your Street
SR P4 Stockholm
SR Knattekanalen
SR P7 Sisuradio

Η Teracom ανακοίνωσε επίσης ότι στις 8 Ιουλίου ξεκίνησαν οι εκπομπές της πολυπλεξίας (MUX 2 NENT DAB) που ανήκει στην εταιρεία Nordic Entertainment Group (ΝΕΝΤ). Η πολυπλεξία εκπέμπει στις πόλεις Stockholm, Uppsala, GΓ vle και μέσα στο 2019 θα επεκταθεί σε Gothenburg και MalmΓΆ. Η πολυπλεξία MUX 2 NENT DAB περιλαμβάνει:

Bandit Classic
Bandit Rock
Dansbandsfavoriter
Gamla Favoriter
Guldkanalen
Lugna Favoriter
Power Hit Radio
Power Millenium
Radio Rainbow
Rix FM
SkΓ rgΓ rdsradion
Star FM
Svenska Favoriter

Τέλος, ως την 1 - 1 - 2020 αναμένεται και τρίτη πολυπλεξία από την εταιρεία Bauer Media.

https://www.teracom.se/om-teracom/nyheter/dab-nent/
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Ελβετία: Κατάργηση των FM το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα στην Ελβετία θα είναι διαθέσιμα μέσω FM μέχρι τα τέλη του 2024. Αυτό δήλωσε ο Bernard Maissen, αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αρχής Επικοινωνιών (OFCOM), με την ευκαιρία της Ημέρας του Ελβετικού Ραδιοφώνου (Swiss Radio Day) στη Ζυρίχη. H απόφασή του στηρίζεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και στη συμφωνία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η ομάδα εργασίας για την ψηφιακή μετάβαση (AG DigiMig) ανακοίνωσε ότι οι πάροχοι ραδιοφώνου επιθυμούν την κατάργηση των εκπομπών FM, το αργότερο ως το 2024. Το 2015 η κρατική ραδιοτηλεόραση SRG και πάνω από το 80% των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών συμφώνησαν στην απόφαση αυτή. Τον Οκτώβριο του 2017, το ομοσπονδιακό συμβούλιο έθεσε το νομικό πλαίσιο για την κατάργηση των FM.

Ο Bernard Maissen ανακοίνωσε στη Swiss Radio Day ότι οι άδειες ραδιοφώνου FM που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2019 θα παραταθούν μέχρι το 2024, με δυνατότητα μείωσης της διάρκειας τους, εάν επιθυμούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, η OFCOM σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσον, σε περιφερειακές περιοχές με ανεπαρκή κάλυψη DAB +, μεμονωμένοι σταθμοί FM θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2024, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

https://www.bakom.admin.ch/bakom/en.../technology/digital-transmission/digimig.html
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος

Επίσημη έναρξη DAB+ στο γαλλόφωνο Βέλγιο


Στις 4 Νοεμβρίου έγινε η επίσημη έναρξη εκπομπών DAB+ στο γαλλόφωνο Βέλγιο (Βαλλονία - Βρυξέλες). Το δίκτυο αποτελείται από 2 πολυπλέκτες που (σε πρώτη φάση) εκπέμπουν 25 κρατικά και ιδιωτικά ραδιοφωνικά κανάλια από 24 σημεία, με 98% εξωτερική και 75% εσωτερική κάλυψη. Πάροχος δικτύου της ψηφιακής ραδιοφωνικής πλατφόρμας είναι η γαλλόφωνη δημόσια ραδιοτηλεόραση (RTBF).

https://www.rtbf.be/info/medias/detail_le-lancement-officiel-du-dab-c-est-aujourd-hui?id=10357615

https://www.dabplus.be/fr/2019/11/04/journee-historique-pour-la-radio-belge-francophone/
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος

Συνάντηση για το ψηφιακό ραδιόφωνο στη Ρώμη


Τρία στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση για θέματα συντονισμού συχνοτήτων VHF και Ψηφιακού Ραδιοφώνου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν οι Ειρήνη Αθανασίου (προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Φάσματος, Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης), Ελπίδα Κατσάνου (ειδική επιστημονική συνεργάτιδα και υπάλληλος της ΕΕΤΤ, αποσπασμένη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ραδιοφάσματος), Χρήστος Καψάλης (καθηγητής ΕΜΠ) και Αναστάσιος Γιαννακόπουλος (επιστημονικός συνεργάτης). Η ομάδα των τεσσάρων αυτών στελεχών θα υποβάλει έκθεση για τα πορίσματα της συνάντησης αλλά και τις προτάσεις της για το μέλλον των FM και την αδειοδότηση των σταθμών.

http://www.typologies.gr/synantisi-gia-to-psifiako-radiofono-sti-romi/
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Δεν ξέρω πόσοι ακούτε τα DAB+ κανάλια της ΕΡΤ, αλλά τελευταία δεν λαμβάνονται τα, ας πούμε, "αβαταρ" των προγραμμάτων (η οπτική ένδειξη πχ "ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ" κλπ). Συμβαίνει και σε σας; Ή είναι πρόβλημα του δέκτη μου; Πρίν ~20 μέρες τα έβλεπα...
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Πολωνία: Νέοι πομποί DAB+ για το Polskie Radio

Την 1η Οκτωβρίου 2021 θα ενεργοποιηθούν 24 νέοι πομποί για τον πολυπλέκτη DAB+ του πολωνικού κρατικού ραδιοφώνου (Polskie Radio). Με την ενεργοποίηση των νέων πομπών, η εδαφική κάλυψη DAB+ του Polskie Radio θα ανέλθει από 44% σε 61% και η πληθυσμιακή από 67% σε 80,1%. Αναφερόμενη στο θέμα, η εκπρόσωπος του Polskie Radio, Monika Kuś, δήλωσε: «Αυτή η τεχνολογία (DAB+) αναπτύσσεται παντού και η Πολωνία δεν πρέπει να μείνει πίσω».

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/polskie-radio-dab-dodatkowe-nadajniki-cyfryzacja-radia

mapaDAB%2B%20Polskie%20Radio%202021.png
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Ελβετία: Διακοπή των FM στις 31-12-2024

Οι ελβετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αποφάσισαν να κλείσουν τα FM όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2021 από την Digimig, την ελβετική ομάδα εργασίας για την ψηφιακή μετάβαση. Την ίδια ημερομηνία, λήγουν οι άδειες ραδιοφώνου FM. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, τα ραδιοφωνικά προγράμματα δεν θα μεταδίδονται πλέον μέσω FM. Με την επιστροφή στην αρχική ημερομηνία switch off, οι καταναλωτές έχουν περισσότερο χρόνο για να αλλάξουν τεχνολογία.

Το 2014, οι ελβετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συμφώνησαν να σταματήσουν τις εκπομπές στα FM, το αργότερο έως το 2024. Στα τέλη του 2020, σχεδόν τα τρία τέταρτα της ακρόασης ραδιοφώνου ήταν ψηφιακή και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αποφάσισαν κλιμακωτή διακοπή λειτουργίας των FM τον Αύγουστο του 2022 (SRG) και τον Ιανουάριο του 2023 (ιδιωτικό ραδιόφωνο). Με την απόφαση αυτή συμφώνησαν οι 42 από τους 44 ραδιοφωνικούς παρόχους της Ελβετίας και η δημόσια ραδιοτηλεόραση SRG.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την διακοπή των FM. Στις γερμανόφωνες και ιταλόφωνες περιοχές της Ελβετίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ραδιοφωνικών παρόχων παραμένει υπέρ της πρόωρης διακοπής των FM, όχι όμως και στη γαλλόφωνη Ελβετία. Δεδομένου ότι απαιτείται εθνική λύση, οι ραδιοφωνικοί πάροχοι επέστρεψαν στο αρχικό τους σχέδιο για διακοπή των FM στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι οι ακροατές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη μετάβαση. Επιστρέφοντας στην αρχική ημερομηνία για τη διακοπή των FM, οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν αυτοκίνητο, θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αλλάξουν τεχνολογία. Από το 2020 σχεδόν το 100% των νέων οχημάτων στην Ελβετία διαθέτουν DAB+. Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη μετατροπής σε παλαιότερα αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν επιλογές λήψης DAB+ ή άλλων ψηφιακών καναλιών. Οι μετατροπείς DAB+ διατίθενται στην αγορά σε διάφορες τιμές.

Η ραδιοφωνική βιομηχανία γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μέλλον για τα FM μετά το 2024. Οι υπάρχουσες άδειες FM θα λήξουν στο τέλος του 2024 και πέρα από αυτό το σημείο, το ραδιόφωνο FM δεν μπορεί πλέον να μεταδοθεί στην Ελβετία.

Η Digimig σημειώνει ότι οι συνθήκες για το DAB+ θα βελτιωθούν περαιτέρω έως το τέλος του 2024. Η ψηφιοποίηση του ραδιοφώνου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι την ημερομηνία διακοπής, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες συσκευές στην αγορά και η μετατροπή στα αυτοκίνητα θα σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.

Η Digimig σημειώνει επιπλέον ότι η αναβολή της διακοπής των FM στην αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2024 σχετίζεται με δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, επισημαίνοντας ότι κανένας από αυτούς δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αντέξει οικονομικά την ταυτόχρονη μετάδοση προγραμμάτων μέσω FM και DAB+, και επιπλέον, δεν έχει νόημα από οικολογική άποψη.

https://www.presseportal.ch/de/pm/100086886/100876267
 

kurkosdr

Senior Member
14 December 2014
421
Το ψηφιακο ραδιοφωνο απαιτει κεραια στην ταρατσα?
Όχι. Πιο ανθεκτικό modulation και περισσότερο error correction από την ψηφιακή τηλεόραση.

Βασικά και στην ψηφιακή τηλεόραση θα μπορούσαμε να έχουμε απροβλημάτιστη λήψη με εσωτερική κεραία, αφού και το DVB-T και το DVB-T2 δίνουν ως επιλογή τα modulation και το ποσοστό error correction που απαιτούνται για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό θα σήμαινε παραχωρήσεις στην χωρητικότητα ανά δίαυλο που δεν μπορούν να γίνουν μετά τα ψηφιακά μερίσματα.
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Σλοβακία: H RTVS κλείνει τα μεσαία και επεκτείνει το DAB+

H σλοβακική αρχή τηλεπικοινωνιών (RU) χορήγησε δύο νέες άδειες χρήσης συχνοτήτων VHF III στον πάροχο δικτύου Towercom για την επέκταση του δικτύου DAB+ στη Σλοβακία.

https://www.satelitnatv.sk/vysielace/dab/

Στην εθνικής εμβέλειας πολυπλεξία DAB+ της Towercom φιλοξενούνται κυρίως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της κρατικής σλοβακικής ραδιοτηλεόρασης RTVS. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της, η RTVS έκλεισε στο τέλος Ιανουαρίου 2022 έναν από τους τρεις πομπούς μεσαίων κυμάτων που διαθέτει στη Σλοβακία και προγραμματίζει το κλείσιμο των άλλων δύο μέχρι το τέλος του 2022. Η διακοπή λειτουργίας των μεσαίων θα αντικατασταθεί με επέκταση του δικτύου DAB+.

https://digital.rozhlas.cz/operator...-nove-dab-vysilace-z-nichz-chce-sirit-8676978

https://www.satelitnatv.sk/2022/02/...ozsirovat-towercom-ziskal-dve-nove-povolenia/
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,755
Βόλος
Όχι. Πιο ανθεκτικό modulation και περισσότερο error correction από την ψηφιακή τηλεόραση.

Βασικά και στην ψηφιακή τηλεόραση θα μπορούσαμε να έχουμε απροβλημάτιστη λήψη με εσωτερική κεραία, αφού και το DVB-T και το DVB-T2 δίνουν ως επιλογή τα modulation και το ποσοστό error correction που απαιτούνται για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό θα σήμαινε παραχωρήσεις στην χωρητικότητα ανά δίαυλο που δεν μπορούν να γίνουν μετά τα ψηφιακά μερίσματα.
Χμμμ, θα μπορούσαν αν έβαζαν πιο ισχυρούς πομπούς, αλλά η φτήνια τρώει τον παρά. Δεν είναι δυνατόν να περνάνε οι Ιταλοί όλο το Ιόνιο και να μην πιάνουν τα ελληνικά κανάλια.
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
WorldDAB: DAB+ στην πλειοψηφία των νέων αυτοκινήτων σε 13 χώρες της Ευρώπης

Το WorldDAB παρουσίασε στις 16 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από διάφορους φορείς και εταιρείες (JATO H2 2021, Digital Radio UK/SMMT/cap hpi, GfK Italia CAWI, Weer GmbH, Digitalradio Norway).

Σκοπός της έρευνας ήταν το ποσοστό των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το 2021 στις παραπάνω χώρες και διαθέτουν ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+ στον standard εργοστασιακό εξοπλισμό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής ποσοστά ανά χώρα:

Αυστρία 94%, Βέλγιο 98%, Γαλλία 90%, Γερμανία 94%, Δανία 94%, Ελβετία 99%,

Ισπανία 91%, Ιταλία 100%, Μ. Βρετανία 98%, Νορβηγία 100%, Ολλανδία 95%,

Πολωνία 92%, Τσεχία 93%

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται ή ενοικιάζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 21-12-2020, περιλαμβάνει ψηφιακό δέκτη επίγειας ραδιοφωνικής μετάδοσης.

Η παραπάνω διάταξη (μαζί με ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 4727 (ΦΕΚ Α 184/23-9-2020).


https://www.worlddab.org/system/new...AB_JATO_release_Feb_2022_FINAL.pdf?1645037630
 

kurkosdr

Senior Member
14 December 2014
421
Καλό το DAB+, αλλά δυστυχώς θα καταργήσουν τα FM, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα αυτοκίνητα θα χάσουν το ραδιόφωνο (και το πρόβλημα δεν διορθώνεται με την αφορά ενός απλού αποκωδικοποιητή όπως στην τηλεόραση, πρέπει να πληρώσεις ένα σωρό λεφτά να σου αλλάξουν την κονσόλα, αν έχουν για το αυτοκίνητο σου).
 

babis3g

Senior Member
7 April 2017
586
υπαρχει περιπτωση να παμε σε DRM που θα χρησιμοποιει την μπαντα των fm, ετσι μπορουν να εκπεμπουν παραλληλα (ταυτοχρονα) και οπως τωρα αναλογικα και ψηφιακα...που σημαινει οτι θα μπορουμε να εχουμε για καποιο διαστημα τους τωρινους δεκτες αυτοκινητων και αλλαγη σταδιακα σε ψηφιακους drm οποιος μπορει
 

kurkosdr

Senior Member
14 December 2014
421
υπαρχει περιπτωση να παμε σε DRM που θα χρησιμοποιει την μπαντα των fm, ετσι μπορουν να εκπεμπουν παραλληλα (ταυτοχρονα) και οπως τωρα αναλογικα και ψηφιακα...που σημαινει οτι θα μπορουμε να εχουμε για καποιο διαστημα τους τωρινους δεκτες αυτοκινητων και αλλαγη σταδιακα σε ψηφιακους drm οποιος μπορει
Κανείς δεν μιλάει για DRM σε επίπεδο τοπικής εκπομπής αλλά για DAB+. Ούτε υπάρχει δέκτης DRM στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Οπότε μάλλον μας πάνε για switch off των FM και αποκλειστική εκπομπή σε DAB+ για λόγους κόστους, που σε αντίθεση με το switch off των αναλογικών τηλεοπτικών σταθμών που ήταν καλοδεχούμενο και απαραίτητο, αυτό θα κάτσει άσχημα σε πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και ούτε είναι απαραίτητο (αφού το φάσμα που τυχόν θα απελευθερωθεί είναι ελάχιστο).

Βάλε και τη μετάβαση στο DVB-T2 που λέγεται ότι θα γίνει στο τέλος του 2022 και θα στείλει πολλούς να αγοράζουν δέκτες (γιατί πάλι κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τον πολίτη οπότε οι Κωτσόβολοι ξεφόρτωσαν ότι παλιά μοντέλα είχαν), και μάλλον θα πέσει πολύ γκρίνια.