Ο φακός μου δεν ανάβει ! Πως βρίσκω τι φταίει;

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

     

    Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 15α γενέθλια του AVclub.

    Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 21:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο ROOT Cafe - bar - Restaurant

     

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Jakis

Established Member
18 June 2006
166
Καλησπέρα,

Μετά από ένα χρόνο χρήσης, ο EDC φακός μου (ένας φθηνός UniqueFire S10 από DX) σταμάτησε να δουλεύει.
Δεν μου κάνει καρδιά απλά να τον πετάξω, όχι τουλάχιστον πριν βρω τι φταίει.
Αποκλείοντας το θέμα της μπαταρίας, ξεκίνησα την έρευνα με το πολύμετρο.

Ο διακόπτης και το σώμα δείχνουν ΟΚ.
Μετρώντας μεταξύ του κεντρικού τμήματος και του περιβλήματος βλέπω να υπάρχει όδευση.
Πως μετράω το LED και τι θα πρέπει να δω εκεί; Είναι λίγο δύσκολο να το ξεριζώαω από εκεί που είναι...

Βάζω και ενδεικτική φωτό:

P1020147.jpg

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
28,757
Eastern Europe
Ωραιος οδηγος asot!

Στη θεση του φιλου πρωτα θα ελεγχα/καθαριζα ολες τις επαφες, θα βραχυκυκλωνα τον αρνητικο πολο της μπαταριας με το σωμα και ετσι να περιοριζα το προβλημα στην κεφαλη.
Οποτε θα τσεκαρα αν το λεντακι με μεγεθυντικο φακο αν φαινεται καμμενο/αλλοιωμενο. Καποιες λεπτομερειες δεν φαινονται με το ματι. Αν το λεντακι φαινοταν οκ, θα ανοιγα την κεφαλη οπως λεει ο οδηγος.
Μου εχει τυχει σε φτηνο φακο να εχει φυγει καλωδιακι απο κακη κολληση.

Πες μας τι εγινε με το φακο τελικα :)
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
7,036
πρωτα εελγχος του διακοπτη...βαλε μπαταρια και χωρις το καπακι κλεισε το κυκλωμα να δεις αν αναβει....

μετα πηγαινε στο λεντ...ελεγξε το μονωτικο με το κατροπτρο και δωστου ρευμα με 2 μπαταριες ΑΑ επαναφορτιζομενες. Ξερα εμ καλωδια στις επαφες του λεντ (εκει που πανε τα καλωδιακια)


αν ολα δουλευουν καλα ετσι τοτε ή πλακετα ή δεν ακνει κατι επαφη. Η κατι συμβαινεισ τον διακοπτη η -απο το σχεδιο που το ξερω- κατι εχει ξεκολλησει ακιδε νκανει επαφη 9πολλα αντι βιδωμενα ειναι πρεσσαριστα σε αυτον)

περισσοτερα μετα τηνα ρχικη διαγνωση ομως ετσι?
 

Jakis

Established Member
18 June 2006
166
Καταρχάς να σας ευχαριστήσω όλους για το χρόνο σας.
Με λίγο ψάξιμο στην εργαλειοθήκη βρέθηκε η κατάλληλη πένσα για να βγάλουμε το LED από την κεφαλή:

P1020150.jpg

Με το πολύμετρο βλέπω ότι υπάρχει κύκλωμα μεταξύ + & -

P1020158.jpg

αλλά ακόμη και αν συνδέσω εκεί τη μπαταρία το LED δεν δείχνει σημεία ζωής.
Να υποθέσω ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και δεν παίρνει άλλη θεραπεία πέρα από changeneering ;
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
7,036
με μια μπαταρια ΑΑ μην περιμενεις να αναψει το λεντ..θλεει μεγαλυτερη ταση

Επισης μια που εχει το pill βγαλμενο...δεν δινεις ρευμα απο μια μπαταρια οπως ειναι?
 

Jakis

Established Member
18 June 2006
166
με μια μπαταρια ΑΑ μην περιμενεις να αναψει το λεντ..θλεει μεγαλυτερη ταση

Επισης μια που εχει το pill βγαλμενο...δεν δινεις ρευμα απο μια μπαταρια οπως ειναι?

Με δεδομένο ότι ο φακός ήταν 1xΑΑ, είχα την απαίτηση να ανάψει :D
Έδωσα απευθείας τάση στα πόδια του LED (τελευταία photo) όπως προτείνεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα...

For the fun of it:
Μιας και το LED αυτό (R2-WC) δεν παράγεται πλέον, τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει; (αν βρεθεί χρόνος και όρεξη για κολλητήρι...)
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
7,036
ποση ταση εδωσες στο λεντ? θελει κοντα στα 3 βολτ για να αναψει

ευκολα αλλαζετε με XML με μεγαλη αλλαγη της δεσμης ομως....αλλα το κατοπτρο αυτο δουλeυεi καλα και με XPG
XRE R2-WC βρίσκεις ανετα ακομα
 

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Υπάρχει περίπτωση το κάτοπτρο αυτό να δουλέψει και με xp-g2 ή xt-e. Μπορείς να μου πεις το μοντέλο του φακού; και καμιά ακόμη φωτό απο τον ανακλαστήρα;
Δε πιστεύω ωστόσο ότι χάλασε το λέντ, απίθανο, είτε το κύκλωμα τα παιξε είτε κανά καλώδιο κόπηκε από κακή κόλληση!
 

Jakis

Established Member
18 June 2006
166
Υπάρχει περίπτωση το κάτοπτρο αυτό να δουλέψει και με xp-g2 ή xt-e. Μπορείς να μου πεις το μοντέλο του φακού; και καμιά ακόμη φωτό απο τον ανακλαστήρα;
Δε πιστεύω ωστόσο ότι χάλασε το λέντ, απίθανο, είτε το κύκλωμα τα παιξε είτε κανά καλώδιο κόπηκε από κακή κόλληση!

Ο φακός είναι αυτός: http://www.dealextreme.com/p/unique...lumen-led-flashlight-black-1-aa-1-14500-30987
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
7,036
το κατοπτρο αυτο ειναι το στανταρ που βαζει η ultrafire σε ολους τους φακους αυτου του μεγεθους....το εχω δουλεψει και με xpg και με XMl. απλα σε αυτο το μεγεθος μην περiμενετε κανενα throw...
 

Jakis

Established Member
18 June 2006
166
Προβληματίστηκα διαβάζοντας τα post του Kospap που αναφέρει ότι το LED θέλει 3V για να ανάψει, αν και ο φακός δούλευε με μία μπαταρία ΑΑ.
Οπότε προχώρησα σε περαιτέρω δοκιμές.

1. Σύνδεση μίας 18650 (μετρημένης στα 4,06V) που είχα πρόχειρη, πάνω στο LED: Το LED άναψε (για τα καλα!)
2. Σύνδεση δύο ΑΑ Ni-cd σε σειρά (μετρημενες στα 2,66V) πάνω στο LED: To LED άναψε.
3. Σύνδεση μίας Eneloop AA (μετρημένη στα 1,39V) πάνω στο LED: Το LED δεν άναψε.

Συμπέρασμα:
To LED τελικά είναι ΟΚ και φταίει το κύκλωμα οδήγησής του.
Αν και δεν έχω μελετήσει ενδελεχώς την τεχνολογία πίσω από τα LED, συμπεραίνω ότι τελικά η πλακέτα στην υλοποίηση αυτή, κάνει ανόρθωση της τάσης τροφοδοσίας ώστε το στοιχείο να μπορεί να λειτουργήσει μέσα στις προδιαγραφές του.


Ώρα για διάβασμα λοιπόν !
 
9 January 2012
324
Ζάκυνθος
Ο φακός άναψε με την 18650 καλώς. Με τις ΑΑ ο φακός άναβε εφόσον τον οδηγούσε η πλακέτα του. Και μόνο απο αυτό το συμπέρασμα είναι πλακέτα τιναγμένη. Καλές επισκευές να έχετε. Περιμένω να δώ αποτελέσματα.