Περι Μαυρων Κορακιων και τραπουλας.

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Black Crowes - Croweology (2010)
51wOb5h2oQL._SS500_.jpg


Τα αδελφια Chris και Richard Robinson ηταν από την αρχη της καριερας τους (1984) ιδιαιτερες μουρες του rock. Του southern rock, για την ακριβεια. Ολοι τους ειχαν παντα σε εκτιμηση για τη μουσικη τους, αλλα ισως περισσοτερο για το straight rock attitude τους. Το 1990 κυκλοφορησαν τον πρωτο τους δισκο ως “The Black Crowes”, το Shake Your Money Maker, από το οποιο ακουστηκαν πολυ αρκετα τραγουδια του και τελικα πουλησε περιπου 3εκ δισκους μονο στις ΗΠΑ (κυριως εκει βεβαια). Αλλαξαν κιθαριστα και το επομενο τους (The Southern Harmony and Musical Companion, 1992) πηγε κατ’ευθειαν στο #1 των ΗΠΑ.

Η συνεχεια ηταν αναλογη υφολογικα, ακολουθησαν πετυχημενες συναυλιες, συμπαθητικα αλμπουμς, συνεργασιες όπως αυτή με τον Jimmy Page για καποιες συναυλιες, γαμος του Chris με την Kate Hudson το 2000, διαλυση, επανασυγκροτηση με νέους μουσικους, ωσπου φτασαμε στο 2010 και στο θεμα μας.

Το Croweology είναι ένα ακουστικο (με λιγη ηλεκτρικη κιθαρα εδώ και εκει) στουντιο αλμπουμ, στο οποιο οι Robinsons θελησαν να μας δειξουν πως ειναι καλλιτεχνικα ζωντανοι και το πετυχαν σε απολυτο βαθμο. Η ιδεα ενος ακουστικου αλμπουμ τους ηρθε πριν απο λιγα χρονια οταν εψαχναν καποιον τροπο να «τιμησουν» τα 20χρονα του Shake Your Money Maker. Eιχαν ξαναβαλλει unplugged τμηματα σε συναυλιες τους στο παρελθον, αλλα τη σπιθα για τη φωτια του Croweology εβαλαν δυο εξ ολοκληρου ακουστικα shows που εδωσαν το 2008 στη Νεα Υορκη. “Θελαμε να δουμε αν θα μπορουσαμε να προχωρησουμε παραπερα αυτό το concept”, ειπε ο Richard. Μολις πεντε ημερες διηρκεσαν οι ηχογραφισεις στο στουντιο στο Los Angeles, ενώ τα φωνητικα του Chris είναι σχεδον ζωντανα ηχογραφημενα.

Εδω λοιπον, σχεδον τιποτα δεν παραμενει αναλλοιωτο ή χωρις επαναδιαπραγνατευση. Το συγκροτημα βρισκεται ισως με το καλυτερο σχημα της καριερας του και ετσι καταφερνει να «ξανακεντισει» τις γνωστες συνθεσεις του, αυτή τη φορα με περισσοτερα, πολύ πιο συνθετα και ακριβοτερα υλικα. Οι κιθαρες ξεπετουν στα γρηγορα τα ευκολα ριφς και ξεφευγουν, το μπασο σχεδον τζαζιζει, τα ντραμς κανουν τη ζωη τους δυσκολη, το πιανο συμμετεχει υπεροχα, φυσαρμονικα, μαντολινο και μπάντζο εμπλουτιζουν τις συνθεσεις οπου χρειαζεται. Τα μοναδικα εντελως γνωριμα στοιχεια είναι τα ιδια τα τραγουδια και η χαρακτηριστικες φωνες των Robinsons. Ο ντραμερ Steve Gorman λεει, «Κατά τη γνωμη μου, το καλυτερο rock’n’roll τραγουδι είναι το Every Picture Tells a Story, του Rod Stewart, το οποιο είναι ένα ακουστικο τραδουδι, Τα ντραμς του ομως είναι πελωρια. Τα Led Zeppelin III και το Beggars Banquet ηταν τα σημεια αναφορας μας. Περιεργως, είναι ενας uptempo δισκος», αναφερομενος στο Croweology.

Το διπλο CD περιεχει 20 τραγουδια, συμπεριλαμβανομενης της διασκευης στο “She” των Chris Ethridge και Gram Parsons. Είναι πολύ καλη και η συσκευασια.

9/10
 
Last edited by a moderator:
Τι έγινε ρε παιδιά;;;;;; :BXVZCBXZ6:

Σόρρυ που επεμβαίνω αλλά φαίνεται λίγο οξύμωρο σε διπλανό θέμα να συζητάμε για το πόσο χρειάζεται η κατηγορία παρουσιάσεις, και να πέφτει μπανάρισμα μετά από μια τέτοια...

...δε χρωστάει κανείς βάσει κανονισμού να μας πει τον λόγο, αλλά θα βοηθούσε στο να μην δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς λόγο...
 
Last edited: