Που πάει το 7.1 ?

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Ο μόνος λόγος που θα έβαζα δεύτερο sub είναι αν δεν με κάλυπτε το πρώτο. Αν έχω ένα καλό μεγάλο sub γιατί να βάλω και δεύτερο ? Είναι σαν να λες βάζω δύο κεντρικά ηχεία.
 

Portioli

Supreme Member
3 June 2007
3,913
Dystopia
Δεν εχει καμια σχεση η προσθηκη δεύτερου, τρίτου, τεταρτου subwoofer με τα υπόλοιπα κανάλια , πόσο μάλλον κεντρικού.

To subwoofer (x.1) ειναι playback channel ενω τα υπόλοιπα ειναι production channel.


Η χρηση πολλαπλών subwoofer , εχουμε αναλύσει και σε αυτο το νήμα για ποιους λόγους γίνεται.


Φυσικά ειναι εντελως διαφορετική συζητηση , το αν εχει περισσοτερο value ενα καλυτερο subwoofer απο 2 μικρότερα.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Ο μόνος λόγος που θα έβαζα δεύτερο sub είναι αν δεν με κάλυπτε το πρώτο. Αν έχω ένα καλό μεγάλο sub γιατί να βάλω και δεύτερο ? Είναι σαν να λες βάζω δύο κεντρικά ηχεία.

Η επιλογη sub ή subs εχει να κανει αποκλειστικα με το μεγεθος του χωρου που θα παιξουν και το υλικο κατασκευης των τοιχων. Δυο κεντρικα ηχεια ειναι δυσκολο κατα κανονα να παιξουν μαζι και συνηθως δεν εχεις λογο να το κανεις εκτος αν εχεις επιλεξει λαθος ηχειο για κεντρικο (μικρο) σε σχεση με τα L,R ή/και την αποσταση απο τη θεση ακροασης.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Re: Απάντηση: Που πάει το 7.1 ?

Την καλημερα μου παιδια.Καλο το 7.1ή7.2
αλλα ποια ειναι η γνωμη σας για τα καναλια υψους ή πλατους;
Αξιζει τον κοπο να κανει καποιος το επομενο βημα σε 9.2;
ευχαριστω!:ears:

Συνηθως δεν προσφερουν αισθητο αποτελεσμα εκτος αν τα κυρια (L,R) ειναι πολυ μικρα για το χωρο σου. Ο χωρος δεν υπολογιζεται σα χωρος δωματιου αλλα σαν αποσταση ηχειων θεσης ακροασης και μονο. Ολα βεβαια σχετιζονται και με τις εντασεις που θελει καποιος να ακουει.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Η πληροφορια για το χ.1 ειναι ξεχωριστη και διακριτη. Ακομα και αν καποιος αγορασει τα σουπερ ντουπε πανακριβα ηχεια (πχ 50000 το ζευγος) τα οποια μπορουν και κατεβαινουν χαμηλα απροβληματιστα και θεωρησει οτι δεν χρειαζεται sub κανει λαθος γιατι χανει πληροφορια που απευθυνεται αποκλειστικα στο sub. Βεβαια καταλαβαινει καποιος οτι ελαχιστα ηχεια μπορουν να παιξουν χαμηλα απαραμορφωτα σε υψηλες εντασεις και συνεχομενα αν μια σκηνη ταινιας το απαιτει. Για αυτο το λογο η χρηση ενος ή περισσοτερων sub ειναι μονοδρομος.

Οταν λοιπον εχεις τον ειδικο να κανει τη δουλεια των χαμηλων δεν χρειαζεται να ζορισεις τα υπολοιπα ηχεια. Για αυτο το λογο και επιβαλλεται να δηλωνονται ολα τα ηχεια σαν small.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Η διαφορα του 5.1 απο το 7.1 ειναι καθαρα η αναλυση της πληροφοριας και η χωροταξικη τοποθετηση της ακριβως εκει που ανηκει. Εκει που τα sur ειναι υποχρεωμενα να αναπαραγουν την ηχητικη πληροφορια αριστερα και δεξια της θεσης ακροασης επιπροσθετα πρεπει να αναπαραγουν και αυτη που τοποθετειται πισω απο τις θεσεις ακροασης. Τωρα θα με ρωτησετε ποση ειναι αυτη σε μια ταινια? Αληθεια ειναι οτι ειναι η λιγοτερη αλλα οταν υπαρχει δινει σαφως μεγαλυτερη αληθοφανεια. Για αυτο το λογο και συνηθως τα καλυτερα ηχεια πηγαινουν στα sur ενω τα υποδεεστερα στα sur back.

Ταυτοχρονα αναλογα των περιορισμων ενος δωματιου απαιτουνται διαφορετικου τυπου ηχεια για sur & sur back. Οταν η αποσταση μεταξυ sur και θεσης ακροασης ειναι μικρη (μικροτερη περιπου απο 1,5 εως 1,8 m) τοτε συστηνονται διπολα ηχεια. Οταν η αποσταση ειναι μεγαλυτερη μπορουν να τοποθετηθουν και μονοπολα οπου "προλαβαινουν" να ανοιξουν το ηχητικο πεδιο τους. Στα sur back πρωτη επιλογη παραμενει το μονοπολο ηχειο αλλα και το διπολο θα κανει καλα τη δουλεια του. Ολα αυτα δεν ειναι υποκειμενικα, δηλαδη δεν σχετιζονται με αυτο το μυθο πως μου αρεσει να ακουω, αλλα με τη σωστη αναπαραγωγη της ηχητικης πληροφοριας ωστε να υπαρχει ταυτιση του τι βλεπει καποιος με το τι ακουει. Αν τωρα καποιος επιθυμει αλλα να βλεπει και αλλα να ακουει εγω παω πασο.