Πρόβλημα με ήχο

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Καλησπέρα παίδες. Έβαλα στο home cinema (καινούργια ηχεία 8Ω, 91db, ενισχυτης yamaha 671 καινουργιος) μέσω WD media player με οπτική ινα η συνδεση, μια σκηνή (5 λεπτά περιπου) από το Dark Knight με ένταση στα -10db (ο ενισχυτης εχει max τα +15db) και ο ηχος ηταν αψογος και πολυ δυνατος. Τραντάζονταν τα πάντα... και ξαφνικά μετά από 4λεπτά... ΝΕΚΡΙΚΗ ΣΙΓΗ! Έπαιζε εικόνα αλλα ήχος γιόκ! Έκλεισα τον ενισχυτή, τον ξανα άνοιξα και όλα καλά! Είδαμε με φίλους το Mirrors στη συνεχεια πάλι μέσω media player με ένταση αυτη τη φορα -15 με -12db και κανένα πρόβλημα. Γενικότερα απο το προηγούμενο Σάββατο που τα συνδεσα όλα, εβαζα ταινιες μεχρι -10db maximum, και κανένα πρόβλημα.

Τι έφταιξε και εγινε αυτό σήμερα; Μηπως δεν πρέπει να τα τσιτώνω τόσο τα ηχεία επειδη ειναι καινουργια; Να βάζω να παίζει cd με ροζ ήχο;;

Αγχώθηκα λίγο.... Α! κάτι ακόμα... όταν έγινε αυτό με τον ήχο, ο ενισχυτής έγραψε κάτι σαν (δεν προλαβα να το δω) wire ή wireless connection problem (??) δεν ειμαι σίγουρος. Μαλλον wire επειδη τα ηχεια δεν ειναι ασύρματα. Κάποια ιδεα για το τι μπορει να συνέβη;

Ευχαριστώ πολύ!
 

gmirtzakis

AVClub Enthusiast
29 March 2007
739
Κομοτηνή
Λάθος σύνδεση των ηχείων στον ενισχυτή (αριστερό-δεξί και πιθανώς +,-)...δοκίμασε να ξανασυνδέσεις τα καλώδια από την αρχή καί στον ενισχυτή και στα ηχεία.
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Λάθος σύνδεση των ηχείων στον ενισχυτή (αριστερό-δεξί και πιθανώς +,-)...δοκίμασε να ξανασυνδέσεις τα καλώδια από την αρχή καί στον ενισχυτή και στα ηχεία.

Αν ειναι ετσι ομως τοτε γιατι δεν το κανε εξ αρχης αυτο; το παθε το ιδιο και ενας φιλος με ιδια ηχεια και ιδιο ενισχυτη! σε ενταση -5db και σε σκηνη εκρηξης και αυτος. και εγω σε παρομοια σκηνη το παθα
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Υ.Γ Το thread μου γινεται να μεταφερθει σε thread με βλαβες για HOME CINEMA; μαλλον εκανα λαθος :s
 

JL_?

Moderator
Staff member
19 September 2008
15,321
Terra
Μάλλον θα μπήκε η προστασία του ενισχυτή, μην αγχώνεσαι...

Κάνε καλού-κακού και έναν έλεγχο στα καλώδια, μήπως και προεξέχει γυμνό σύρμα πουθενά, που θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε ενδεχόμενο κούνημα...
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Μάλλον θα μπήκε η προστασία του ενισχυτή, μην αγχώνεσαι...

Κάνε καλού-κακού και έναν έλεγχο στα καλώδια, μήπως και προεξέχει γυμνό σύρμα πουθενά, που θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε ενδεχόμενο κούνημα...
Η προστασια του ενισχυτη; δηλαδη; τα καλωδια αποτι βλεπω ειναι ενταξει.... θα πω σε ενα φιλο ηχοληπτη να περασει απο βδομαδα να τα ξαναδει... ουφφ ξενερωσα λιγο τουλαχιστον δεν εκαψα καποιο ηχειο :eek: :p
 

paparoachh

New member
29 January 2012
13
Ακριβως το ιδιο προβλημα και εγω.. ( εχουμε ακριβως το ιδιο σετ... )
Πανω στο χαμο του lord of the rings 2 , στη σκηνη που γινεται η εκρηκη με το δυναμιτη στο τειχος, παυση ηχειων.. κλεισιμο ξανανοιγμα ολα καλα.
το μηνυμα που εβγαλε ουτε και εγω το θυμαμαι αλλα ελεγε κατι για ελεγχο καλωδιων..
το περιεργο ειναι , οτι οταν εκανα με το YPAO MIC ελεγχο και αυτοματη ρυθμηση, τρεχωντας το την πρωτη φορα, μου βγαζει οτι το αριστερο ηχειο εχει αναποδη καλωδιωση..
το τρεχω 2η φορα .. μου τα βγαζει ολα οκ ...
Παραξενο...
Τεσπα, αυριο εχει επανελεγχο στα καλωδια και βλεπουμε ...
 

Chrpep

AVClub Enthusiast
18 June 2010
1,200
Ακριβως το ιδιο προβλημα και εγω.. ( εχουμε ακριβως το ιδιο σετ... )
Πανω στο χαμο του lord of the rings 2 , στη σκηνη που γινεται η εκρηκη με το δυναμιτη στο τειχος, παυση ηχειων.. κλεισιμο ξανανοιγμα ολα καλα.
το μηνυμα που εβγαλε ουτε και εγω το θυμαμαι αλλα ελεγε κατι για ελεγχο καλωδιων..
το περιεργο ειναι , οτι οταν εκανα με το YPAO MIC ελεγχο και αυτοματη ρυθμηση, τρεχωντας το την πρωτη φορα, μου βγαζει οτι το αριστερο ηχειο εχει αναποδη καλωδιωση..
το τρεχω 2η φορα .. μου τα βγαζει ολα οκ ...
Παραξενο...
Τεσπα, αυριο εχει επανελεγχο στα καλωδια και βλεπουμε ...

Αν η σύνδεση των ηχείων είναι οκ και δεν ακουμπάει κανένα καλώδιο την πλάτη του ενισχυτή, τότε το πιθανότερο είναι να μπήκε η προστασία και να έκλεισε για να μην καεί. Αυτό συμβαίνει όταν η ένταση είναι τόσο υψηλή που ξεπερνάει το ρεύμα που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής. Πιο αναλυτικά, αν η σκηνή έχει χαμηλές συχνότητες (μπάσο) και αυτή την πλήροφορία είναι γραμμένη για όλα τα κανάλια, τότε όλα τα ηχεία τραβάνε περισσότερο ρεύμα ταυτόχρονα (συνήθως το ηχείο όταν πάει να παίξει χαμηλές συχνότητες πέφτει η αντίστασή του και ως αποτέλεσμα "ζητάει" περισσότερο ρεύμα) και αυτό εχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο ενισχυτής (ειδικά αν το volume είναι ψηλά). Το ίδιο είχα πάθει με LX83 και Tron Legacy στα -6db....Κλασική περίπτωση ανάγκης τελικού.
 

Chrpep

AVClub Enthusiast
18 June 2010
1,200
το περιεργο ειναι , οτι οταν εκανα με το YPAO MIC ελεγχο και αυτοματη ρυθμηση, τρεχωντας το την πρωτη φορα, μου βγαζει οτι το αριστερο ηχειο εχει αναποδη καλωδιωση..
το τρεχω 2η φορα .. μου τα βγαζει ολα οκ ...
Παραξενο...

Πολλές φορές το πρόγραμμα ισοστάθμισης κάνει λάθος (μου έχει συμβεί 2-3 φορές χωρίς να είναι συνδεδεμένο κάτι λάθος το MCACC να μου βγάζει την ίδια ένδειξη). Αν ελέγξεις τις συνδέσεις των ηχείων σου και είναι οκ, το πιθανότερο είναι να είναι λάθος του προγράμματος ισοστάθμισης, μην ανησυχείς.
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Πολλές φορές το πρόγραμμα ισοστάθμισης κάνει λάθος (μου έχει συμβεί 2-3 φορές χωρίς να είναι συνδεδεμένο κάτι λάθος το MCACC να μου βγάζει την ίδια ένδειξη). Αν ελέγξεις τις συνδέσεις των ηχείων σου και είναι οκ, το πιθανότερο είναι να είναι λάθος του προγράμματος ισοστάθμισης, μην ανησυχείς.

Οπότε μετά τον έλεγχο των καλωδίων ενισχυτη-ηχεια, τί πρέπει να κοιτάξουμε; τελικός ενισχυτής λιγο χλωμό με τον 671. Αν μετατρέψω τα μπροστινά ηχεία σε small από large; η δεν παιζει ρολο; Παιζουν ρολο μηπως και τα καλώδια; Αν αγοράσω πιο χοντρά και πιο ακριβά; (αυτα που πηρα δεν ηταν και της πλάκας αλλά όχι κατι ιδιαιτερο)

Υ.Γ Δεν εχει να κανει με το στρωσιμο των ηχείων έτσι; αλλά καθαρά και μόνο με τον ενισχυτη;
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Ερώτηση (ίσως να ειναι και χαζή): Εχω δυνδεδεμενο τον ενισχυτη στο ίδιο πολυμπριζο που ειναι και TV, PS3, NOVA, Bluray player. Παίζει ίσως κάποιο ρόλο και αυτό ή καμμία σχεση;;; Να βαλω τον ενισχυτη σε άλλο πολύμπριζό ή δεν παίζει ρόλο;
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,109
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Θυμάσαι τι σου είχα πει για την οδήγηση των Audio Spectrum από A/V χαμηλής κατηγορίας τιμής; Αυτό ακριβώς συνέβη. Δεν έχει καμία σημασία η υψηλή ευαισθησία των ηχείων. Αν σε κάποια περιοχή του φάσματος η σύνθετη αντίσταση κατεβαίνει κάτω από τα 4Ω, ο ενισχυτής καλείται να δώσει ρεύμα το οποίο δεν μπορεί. Ενεργοποιείται έτσι το κύκλωμα προστασίας του ενισχυτή για να προστατέψει τόσο αυτόν όσο και τα ηχεία. Το μήνυμα στην οθόνη μήπως ήταν σχετικό με overloading?

Σε 1η φάση δήλωσε όλα σου τα ηχεία small. Επίσης καλό είναι VT30 και ενισχυτής να μην είναι στην ίδια πρίζα.
 

paparoachh

New member
29 January 2012
13
Αν η σύνδεση των ηχείων είναι οκ και δεν ακουμπάει κανένα καλώδιο την πλάτη του ενισχυτή, τότε το πιθανότερο είναι να μπήκε η προστασία και να έκλεισε για να μην καεί. Αυτό συμβαίνει όταν η ένταση είναι τόσο υψηλή που ξεπερνάει το ρεύμα που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής. Πιο αναλυτικά, αν η σκηνή έχει χαμηλές συχνότητες (μπάσο) και αυτή την πλήροφορία είναι γραμμένη για όλα τα κανάλια, τότε όλα τα ηχεία τραβάνε περισσότερο ρεύμα ταυτόχρονα (συνήθως το ηχείο όταν πάει να παίξει χαμηλές συχνότητες πέφτει η αντίστασή του και ως αποτέλεσμα "ζητάει" περισσότερο ρεύμα) και αυτό εχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο ενισχυτής (ειδικά αν το volume είναι ψηλά). Το ίδιο είχα πάθει με LX83 και Tron Legacy στα -6db....Κλασική περίπτωση ανάγκης τελικού.
εμένα το σύστημα σε αντιθεση με του pitbull, είανι 2.0 .. με τα ίδια ηχεία και ίδιο ενισχυτή..
και εγώ τα έχω όλα σε ένα πολύμπριζο...
Η στιγμή που σταματάει ο ήχος είναι σε έκρηξη.. οπότε ναι τότε θα μπαίνουν τα 2x 8" woofer των ηχείων...

Κλασσική περίπτωση ανάγκης τελικού ...?Δηλαδή?
ΘΑ δοκιμάσω κάποια στιγμή πάλι με ρεύμα από άλλη μπριζα, να δω τι θα γίνει ..

Πολλές φορές το πρόγραμμα ισοστάθμισης κάνει λάθος (μου έχει συμβεί 2-3 φορές χωρίς να είναι συνδεδεμένο κάτι λάθος το MCACC να μου βγάζει την ίδια ένδειξη). Αν ελέγξεις τις συνδέσεις των ηχείων σου και είναι οκ, το πιθανότερο είναι να είναι λάθος του προγράμματος ισοστάθμισης, μην ανησυχείς.
Θα τα κοιτάξω πάλι, μήπως και μου έχει ξεφύγει κάτι...αλλά νομίζω ότι όλα είναι οκ ..
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
αρα τα δηλωνουμε σε small ολα, αλλαζουμε μπριζες και.. ο Θεός Βοηθός! Σε σκηνές μεγάλης έντασης (εκρηξεις, έντονου πολυ μπασου) το έπαθε αυτο. Επισης δεν θυμαμαι ακριβως τι εγραψε ο ενισχυτης. Κατι για καλωδια.. wire-connection νομιζω αλλα δεν το δα καλα επειδη ηταν για λιγο
 

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
15,236
Αθήνα
αρα τα δηλωνουμε σε small ολα, αλλαζουμε μπριζες και.. ο Θεός Βοηθός! Σε σκηνές μεγάλης έντασης (εκρηξεις, έντονου πολυ μπασου) το έπαθε αυτο. Επισης δεν θυμαμαι ακριβως τι εγραψε ο ενισχυτης. Κατι για καλωδια.. wire-connection νομιζω αλλα δεν το δα καλα επειδη ηταν για λιγο

Ναι φίλε μου, κατά πάσα πιθανότητα ισχύει αυτό που λέει ο Kblachos.

Άκου για να καταλάβεις τι παίζεται. Ο Ενισχυτής θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει βραχυκύκλωμα. Βραχυκύκλωμα δεν προκύπτει μόνο από την κακή ένωση των ηχείων.
Ένας ενισχυτής είναι ένα κύκλωμα. Το κύκλωμα αυτό έχει κάποιες προδιαγραφές. Όταν του ζητείται να παραδώσει ρεύμα πάνω από τις δυνατότητές του, θα έχουμε βραχυκύκλωμα. Πήρε μπροστά το κύκλωμα προστασίας για να μην καεί λοιπόν ο ενισχυτής. Ευτυχώς να λες γιατί η προστασία δεν τα προλαβαίνει πάντα όλα.
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Ναι φίλε μου, κατά πάσα πιθανότητα ισχύει αυτό που λέει ο Kblachos.

Άκου για να καταλάβεις τι παίζεται. Ο Ενισχυτής θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει βραχυκύκλωμα. Βραχυκύκλωμα δεν προκύπτει μόνο από την κακή ένωση των ηχείων.
Ένας ενισχυτής είναι ένα κύκλωμα. Το κύκλωμα αυτό έχει κάποιες προδιαγραφές. Όταν του ζητείται να παραδώσει ρεύμα πάνω από τις δυνατότητές του, θα έχουμε βραχυκύκλωμα. Πήρε μπροστά το κύκλωμα προστασίας για να μην καεί λοιπόν ο ενισχυτής. Ευτυχώς να λες γιατί η προστασία δεν τα προλαβαίνει πάντα όλα.

Αρα δεν φταιει η καλωδιωση αλλά ο ενισχυτης; Τα καλωδια που εβαλα δεν ειχαν + και - απλα εβαλα τα κοκκινα στο κοκκινο και μαυρα στο μαυρο. Ρωτησα αυτον που τα πηρα και μου ειπε τα + πρεπει να ειναι αυτα που εχουν γραμματακια πανω!!! Και αποτι ειδα χθες... μαλλον δεν εγινε ετσι η καλωδιωση... θα δοκιμασω τωρα να τα αλαξω την Τεταρτη με ενα φιλαρακι και... βλεπουμε. Ξενερα παντως επειδη ακουγονταν απιστευτα τα ατιμα! Δεν θελω να βλεπω ταινιες σε -20db!!!! Αντε -10 καλα ειναι.... :(
 

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
15,236
Αθήνα
Μην ψάχνεις στην πολικότητα. Δεν φταίει αυτή. Αφού η κατάληξη του ίδιου αγωγού από το + πάει στην ίδια κατάληξη + ακόμα και το συν του καλωδίου να έβαλες στα δύο μείον και το μείον του καλωδίου στα δύο συν, δεν αλλάζει κάτι. Αγωγός είναι, τίποτε παραπάνω.
Απλά ο Ενισχυτής σου δεν μπορεί να πάει τα ηχεία στα πολλά. Βάλτα όλα small μέχρι να πάρεις άλλα ηχεία ή άλλο ενισχυτή.
 

paparoachh

New member
29 January 2012
13
κοιτα αν εχεις μεγαλο χωρο, και το -5 χρειαζεται..αν εισαι πιο περιορισμενα και στο -10 ειναι τζαμι .. αλλα το θεμα ειναι να βρουμε λυση ..
εγω πρεπει να εχω αναποδα τα καλωδια .. .θα το κοιταξω οταν παω σπιτι απο τη δουλεια π ειμαι τωρα... :/
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
επισης δεν τιθεται θεμα να εχει "προβλημα" το συγκεκριμενο mkv; ρωταω επειδη εβαλα στα -10 με -5 και αλλες σκηνες απο ταινιες με εκρηξεις πχ Terminator 2, Terminator Salvation και όλα καλα ηταν... ουφφφφ :(
 

pitbull

AVClub Enthusiast
19 June 2011
728
Θυμάσαι τι σου είχα πει για την οδήγηση των Audio Spectrum από A/V χαμηλής κατηγορίας τιμής; Αυτό ακριβώς συνέβη. Δεν έχει καμία σημασία η υψηλή ευαισθησία των ηχείων. Αν σε κάποια περιοχή του φάσματος η σύνθετη αντίσταση κατεβαίνει κάτω από τα 4Ω, ο ενισχυτής καλείται να δώσει ρεύμα το οποίο δεν μπορεί. Ενεργοποιείται έτσι το κύκλωμα προστασίας του ενισχυτή για να προστατέψει τόσο αυτόν όσο και τα ηχεία. Το μήνυμα στην οθόνη μήπως ήταν σχετικό με overloading?

Σε 1η φάση δήλωσε όλα σου τα ηχεία small. Επίσης καλό είναι VT30 και ενισχυτής να μην είναι στην ίδια πρίζα.

Αφου τα ηχεια και ο 671 είναι 8Ω μηπως πρεπει να κανω κατι με τα db ´στις ρυθμίσεις; Τα surround ηχεία της Crystal Audio ειναι 8Ω με ευαισθησια ομως 88db (τα εχω δηλωσει small τα πίσω). Tα μπροστινά της AS ειναι 8Ω 91db τα εχω δηλωσει large. Ε... αν δεν μπορει ο Yamaha 671 να παιξει τα εν λογω ηχεία τότε με κάποια άλλα τι θα γινόταν; :S wire connection μου εμφανισε οταν εγινε αυτο... αν θυμαμαι καλα επειδη δεν το προσεξα πολύ... Να ρυθμισω db στο set up;