Το φαινόμενο rainbow

Θωμάς1

AVClub Addicted Member
26 June 2006
1,760
Θεσσαλία
Πολλές φορές τα μέλη του Avclub τονίζουν ότι για να αγοράσει κάποιος έναν προβολέα θα πρέπει πρώτα να τον δει να παίζει πριν αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος για αυτόν. Δυστυχώς όμως αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο σε αυτούς που ζουν στην Αθήνα. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στην πρωτεύουσα; Μάλλον βασίζονται στις κριτικές ανάλογων περιοδικών, από γνωστούς ή από τις συζητήσεις των φίλων του avclub.
Νομίζω ότι για πολλούς και για μένα τον ίδιο η τεχνολογία dlp υπερέχει σε σχέση με το άλλο στρατόπεδο των lcd. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από τους lcd και τείνουν να αντιμετωπίσουν στα ίσα τους DLP.
Πολλοί λοιπόν θα ήθελαν να στραφούν προς τους DLP αλλά φοβούνται το βασικό τους μειονέκτημα το rainbow. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά έναν περίεργο τρόπο αυτό το φαινόμενο δεν το βλέπουν όλοι ή άλλοι το βλέπουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο ή και καθόλου. Όταν αγοράζεις όμως έναν προβολέα , δεν τον αγοράζεις μόνο για τον εαυτό σου (εντάξει πρώτα για σένα) αλλά και για άλλους τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου τους φίλους. Φαντάζεσαι να μη βλέπεις εσύ ουράνιο τόξο και να το βλέπει η γυναίκα σου τι έχει να γίνει; Μάλλον πρέπει να τους κουβαλήσεις όλους στο μαγαζί όταν πας για να τον αγοράσεις.
Για να καταλήξω θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα προς όλους τους φίλους και κυρίως στους κατόχους προβολικών τεχνολογίας DLP.
Αυτό το μειονέκτημα το έχουν όλοι οι προβολείς αυτής της τεχνολογίας ή αφορά μόνο τους φθηνούς άρα διαθέτοντας ένα μεγαλύτερο ποσό (και ποιο είναι αυτό) θα είσαι σίγουρος ότι δε θα το δεις μπροστά σου και εσύ αλλά και οι άλλοι που θα καθίσουν μαζί σου για να απολαύσουν μια ταινία;
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Eγώ πάντως γενικότερα από ότι έχω καταλάβει υπάρχει σε όλα τα προβολικά απλά δεν το πιάνει το μάτι όλων. Σίγουρα πρέπει να παίζει ρόλο η ταχύτητα του χρωματικού δίσκου. Eγώ πάντως που έχω τον DLP X1 και έχω γράψει 1450 ώρες δεν έχω παρατηρήσει κανένα τέτοιο φαινόμενο και ας θεωρείται φθηνός (τον είχα πάρει 1300 έουρα).
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,815
Παλλήνη
Φιλε Θωμα, το φαινομενο rainbow ηταν εντονο στις παλαιοτερες υλοποιησεις dlp που ειχαν αργους χρωματικους τροχους. Στα νεα πλεον μοντελα που ειναι εξοπλισμενα με τροχους ταχυτητας 5X το φαινομενο ειναι αντιληπτο μονο απο ανθρωπους που εχουν εξαιρετικη ευαισθησια σε αυτο.
Δεν ξερω αν αντιπροσωπευω στατιστικο παραδειγμα, αλλα απο το σπιτι μου εχουν περασει δεκαδες καλεσμενοι κατα καιρους για να δουν ταινια στον BenQ 8720 και κανεις δεν μου εχει παραπονεθει εως σημερα για συμπτωματα τυπου rainbow.
 

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Αν και σίγουρα το έχουν όλοι οι μονοτσιποι dlp εγώ αντίστοιχα μπορώ να σου πω πως με τον 7700 (δεν ξέρω αν έχει πιο αργό χρωματικό τροχό από το 8720) από τα περίπου 15 άτομα που τον έχουν δει ένα μου παραπονέθηκε (και αυτό από τα 10αδες κλιπάκια που έχω μόνο στο τελευταίο star wars)...
 

Θωμάς1

AVClub Addicted Member
26 June 2006
1,760
Θεσσαλία
Τακης Σωτηροπουλος said:
Φιλε Θωμα, το φαινομενο rainbow ηταν εντονο στις παλαιοτερες υλοποιησεις dlp που ειχαν αργους χρωματικους τροχους. Στα νεα πλεον μοντελα που ειναι εξοπλισμενα με τροχους ταχυτητας 5X το φαινομενο ειναι αντιληπτο μονο απο ανθρωπους που εχουν εξαιρετικη ευαισθησια σε αυτο.
Δεν ξερω αν αντιπροσωπευω στατιστικο παραδειγμα, αλλα απο το σπιτι μου εχουν περασει δεκαδες καλεσμενοι κατα καιρους για να δουν ταινια στον BenQ 8720 και κανεις δεν μου εχει παραπονεθει εως σημερα για συμπτωματα τυπου rainbow.
Γειά σου Τάκη εχθές έβλεπα τις φωτό που μας έδιξες από το homecinema που έχεις και έμεινα άφωνος.Καταπληκτικό να το χαίρεσαι!
Ισως έχεις δίκιο.Πάντως ο προβολέας σου είναι αρκετά ακριβός θα έλεγα και δεν είναι για όλους.Οι φθηνότεροι προβολείς οπως είναι ο infocus in76 και optoma HD72i είναι προσητά μηχανάκια και άν ισχύει ότι και για τον 8720 πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,815
Παλλήνη
Θωμα, να εισαι καλα φιλε, ευχαριστω πολυ!
Ο 8720 δεν ειναι πλεον και τοσο ακριβος, αλλα, να σου πω την αληθεια, ουτε με τον 8700 ειχα ποτε παραπονα που εχει πιο αργο χρωματικο τροχο!
Να ξερεις επισης οτι το rainbow, εκτος του χρωματικου τροχου, εχει και αμεση σχεση με την φωτεινοτητα του προβολεα δηλαδη οσο πιο φωτεινος τοσο πιο αντιληπτο το φαινομενο.
Πχ θυμαμαι εναν Infocus που ειχα δει ο οποιος ηταν "Light Canon". E, ακομα και εγω o αναισθητος ειχα αισθανθει μια μικρη ζαλαδα!
 
Το φαινόμενο Rainbow είναι ένα καταπληκτικό φαινόμενο πανέμορφο μετά από μία βροχή καθώς βγαίνει ο ήλιος ! !
Εγώ πάντως στον μόνο προβολέα DLP, από όσους έχω δει μέχρι τώρα, που δεν ενοχλήθηκα καθόλου, είναι του Τάκη Σωτηρόπουλου με τον Benq 8720. Σίγουρα παίζει ρόλο η ταχύητητα του τροχού.
Πάντως ενώ το βλέπω (σε όποιους το βλέπω) δεν με ενοχλεί καθόλου.
Αντίθετα άλλοι ζαλίζονται ή έχουν "ελαφράν ημικρανίασις" που έλεγε και η Μαντάμ Σουσού. Παράδειγμα ο φίλος Μάκης Ευμορφόπουλος όποτε βλέπει DLP ζαλίζεται και βράζει ελαφρώς το κεφάλι του όπως λέει ο ίδιος.
Το μόνο που με χαλάει εμένα στους DLP είναι η κίνηση. Και πάλι όμως στου Τάκη ήταν πολύ καλή. Η καλύτερη που είδα ως τώρα από DLP προβολέα.
Δεν είχα δει και πολλούς βέβαια. Μόνο τους : Infocus X1 - X3 - Benq 7700 - Toshiba MT700 - Infocus IN76 - κάποιον απαράδεκτο Wiewsonic και κάποιον μαύρα χάλια Acer.
 

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Ο Τάκης έχει φροντίσει από το htpc να δώσει τα σωστά timings, δεν είναι μονο ο προβολέας (που είναι απο τους καλύτερους σε κινηση). Το τονίζω γιατι είναι κατι που συχνα παραβλέπουμε ενω έχει πολύ μεγάλη σημασία
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,815
Παλλήνη
Μια διευκρινιση: O Στρατος αναφερεται στα timings σε σχεση με την ομαλοτητα της κινησης του προβολεα και οχι το rainbow, και εχει δικιο.
Αν θυμασαι Μιχαλη που το συζητουσαμε, πολλα απο τα προβληματα που βλεπουμε στην κινηση προβολικων (ειδικα dlp) δεν οφειλονται τοσο στην τεχνολογια αυτη οσο στο πως τα τροφοδοτουμε απο την πηγη: Αν η πηγη (dvd ή HTPC) και ο προβολεας δεν ειναι σωστα "συγχρονισμενα" θα δουμε σπασιματακια, τρεμουλο κλπ
Με ενα HTPC, μπορεις και πρεπει να δωσεις ακριβως τα timings που ζητα ο προβολεας για να δουλεψει σωστα (αρκει να ξερεις ποια ειναι αυτα).
Το DVD player αντιθετα δεν σου δινει αυτη την δυνατοτητα αλλα συνηθως ειναι πολυ πιο ελαστικο απο ενα HTPC στο θεμα των χρονισμων (πιθανα εχει μεγαλυτερο range) οποτε κλειδωνει πιο ανετα στην ζητουμενη αναλυση απο το HTPC. Ομως ειναι και λιγο σαν λαχειο: Αν ταιριαζουν τα timings που εχει ενσωματωσει η μαμα εταιρεια στο eprom του dvd με αυτα του προβολεα σου, τοτε καλως! Αν οχι ομως, τοτε εχουμε προβληματα κινησης.
Ο BenQ 7700 απο τον οποιο δεν εχεις καλες εντυπωσεις Μιχαλη, μας εδωσε ονειρεμενη κινηση σε συνδεση με HTPC!
Σιγουρα εχει να κανει και με το ποσο καλη ειναι η υλοποιηση των ηλεκτρονικων του προβολεα (πχ ο 8700 ειχε σαφως χειροτερη κινηση) αλλα με σωστο ματσαρισμα, μπορουμε να εχουμε αξιοπρεπη κινηση στην μεγαλη πλειοψηφια των προβολεων.
Παντως ειναι γεγονος οτι οι μονοτσιποι dlp ειναι οι πιο ιδιοτροποι προβολεις στο θεμα timings: δεν συγχωρουν λαθος σε αντιθεση με τις τριτσιπες υλοποιησεις (Lcd και dlp).Ισως να ειναι ο χρωματικος τροχος.
Τελος, παρα πολλοι, αποδιδουν κακως στον προβολεα τους προβληματα τα οποια οφειλονται στην κινηματογραφιση του φιλμ στα 24 καρε το δευτερολεπτο ειδικα σε οριζοντια pannings της καμερας. Αν πατε στο κινηματογραφο θα δειτε το ιδιο (και χειροτερο) φαινομενο. Δεν φταινε οι προβολεις μας γι'αυτο!
 
17 June 2006
1,443
Άλιμος
Εγώ είμαι ένας απο αυτούς που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο rainbow. Όποια φορά έβλεπα dlp να παίζει έβλεπα και rainbow. Ότι κατηγορίας και να ήταν (και πιό ακριβός απο του Τάκη) έβλεπα και ήταν και πολύ έντονο. Για αυτό και ποτέ δεν πήρα dlp προβολέα. Ε, στου Τάκη γιατρεύτηκα! Είδα πολλά κλιπάκια, κομμάτια απο ταινίες με υπότιτλους, διάφορα άλλα, τίποτα! Ρε ούτε ένα τσίκ rainbow! Έχω πάει 3 φορές και όλες (φυσικά) είδαμε και κάτι. Την τελευταία είδαμε ένα κομμάτι απο το starwars III σε HD που δείχνει την τοποθέτηση του κράνους του βέϊντερ και είναι σχεδόν ασπρόμαυρη με εντονότατο κόντραστ και κίνηση που είναι "μανούλα" για να δείς rainbow. Ε, τίποτα απολύτως.
Φυσικά, έχω αλλάξει γνώμη για τους dlp και το επόμενο προβολικό μου θα είναι τέτοιο. Μή σας πώ 8720!
Αυτό που θέλω να πώ γενικά είναι οτι άν δεν ψαχτεί κανείς πολύ, πιθανόν να έχει λάθος ιδέα για τους προβολείς όπως είχα κι εγώ.

ΥΓ: Είδα προ ημερών τον marantz του Μπάμπη ο οποίος είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ! Άλλο ένα μηχάνημα που δεν είδα rainbow καθόλου! Ρε λές να γιατρεύτηκα ή γέρασα και αρχίζω να μήν βλέπω ....... γενικά;
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Εγώ για πρώτη φορά ήρθα αντιμέτωπος με το φαινόμενο με έναν Χ1 . Για κάνα μήνα είχα πονοκέφαλους. Μετά έστρωσε η κατάσταση. ¨όταν πήρα τον Χ2 τα πράγματα ήταν ελαφρός καλύτερα. Με τον 4805 που έχω τώρα δεν το βλέπω καθόλου αν και αρχικά για κάνα 2 εβδομάδες ήταν ορατό. Που θέλω να καταλήξω.? Αν το βλέπεις ελάχιστα το πιο πιθανό είναι να το συνηθίσει το μάτι σου και να εξαλειφθεί. Αν όμως στα πρώτα 15 λεπτά ζαλιστείς και βλέπεις πουλάκια ξέχνα τον καλύτερα. Επίσης να προσθέσω ότι το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν ανεβάζουμε το contrast. Πάντως πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να εξαλειφθεί τελείως στα νέα μοντέλα αφού ήδη έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.
 
19 June 2006
35,671
Απάντηση: Re: Το φαινόμενο rainbow

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ said:
Μπορείτε να δείτε τι ακριβώς ειναι αυτό το φαινόμενο στην παρακάτω διεύθυνση.


http://www.dietforum.net/balagee/projected/rainbow.html

Προσέξτε την πρώτη σειρά.

Μανώλη να σε ρωτήσω κάτι? Γιατί το βλέπω μόνο στην πάνω σειρά?-bye-
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Μανώλη, είναι όντως τόσο έντονο το φαινόμενο όπως ακριβώς φαίνεται και στο link που έδωσες?
 
17 June 2006
3,031
Re: Απάντηση: Το φαινόμενο rainbow

panosxgr said:
Μανώλη, είναι όντως τόσο έντονο το φαινόμενο όπως ακριβώς φαίνεται και στο link που έδωσες?


Τώρα ποιά όχι τόσο έντονο μια και οι προβολείς τεχνολογίας DLP χρησιμοποιούν ταχύτητα περιστροφής του χρωματικού τροχού ίσο ή μεγαλύτερο του 4χ. Τόσο μεγάλο όμως το πρόβλημα στους προβολείς με ταχύτητα 2χ.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Πάντως για μερικά δευτερόλεπτα που κοίταξα τη φωτογραφία στο link, ομολογώ ότι ψιλοζαλίστηκα. Κι επειδή σκέφτομαι την αγορά κάποια στιγμή ενός προβολέα, φοβάμαι, γιατί η αρραβωνιαστικιά μου έχει και ημικρανίες και φοβάμαι μήπως την επηρεάζει περισσότερο ένα τέτοιο φαινόμενο...
 
17 June 2006
3,031
Re: Απάντηση: Το φαινόμενο rainbow

panosxgr said:
Πάντως για μερικά δευτερόλεπτα που κοίταξα τη φωτογραφία στο link, ομολογώ ότι ψιλοζαλίστηκα. Κι επειδή σκέφτομαι την αγορά κάποια στιγμή ενός προβολέα, φοβάμαι, γιατί η αρραβωνιαστικιά μου έχει και ημικρανίες και φοβάμαι μήπως την επηρεάζει περισσότερο ένα τέτοιο φαινόμενο...

Καλό θα ήταν να τον δείτε παρέα αλλά με συνθήκες θέασεις σαν του σπιτιού σας και για παραπάνω από ενα τέταρτο .
 

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,755
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ said:
Φυσικά, έχω αλλάξει γνώμη για τους dlp και το επόμενο προβολικό μου θα είναι τέτοιο. Μή σας πώ 8720!
Αυτό που θέλω να πώ γενικά είναι οτι άν δεν ψαχτεί κανείς πολύ, πιθανόν να έχει λάθος ιδέα για τους προβολείς όπως είχα κι εγώ.
Όχι για να παινέψω τον 8720 που είμαι κάτοχος, αλλά μετά από 250 ώρες αρρύθμιστος και έχουν περάσει πάνω από 60 φίλοι (άνδρες / γυναίκες / παιδία όχι ψαγμένοι) έχουν δει από μια η και δυο ταινίες τη φορά… παράπονα για rainbow έχει κάνει μόνο ένας και γι πολύ λίγο σε κάποιους υπότιτλους… περισσότερα παράπονα έχω για το μέγεθος της οθόνης παρά για rainbow… :D
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ said:
ΥΓ: Είδα προ ημερών τον marantz του Μπάμπη ο οποίος είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ! Άλλο ένα μηχάνημα που δεν είδα rainbow καθόλου! Ρε λές να γιατρεύτηκα ή γέρασα και αρχίζω να μήν βλέπω ....... γενικά;
…και δεν υπάρχει περίπτωση να δεις από τη στιγμή που δεν έχει χρωματικό τροχό… :D
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Παιδιά μην τρελαίνεστε. Το παράδειγμα του Μανώλη δεν σημαίνει ότι αφού το βλέπουμε εδώ θα το δούμε και στον προβολέα μας. Εδώ το βλέπουμε όλοι έχουμε δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι απλά ένα δήγμα για το τι βλέπει κάποιος που όνος έχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη τεχνολογία.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,613
Αθήνα
Έχει δίκο ο Κώστας, το link του Μανώλη είναι ένα παράδειγμα, κι όπως όλα τα παραδείγματα λίγο υπερβολικό. Οι σύγχρονοι DLP έχουν βελτιωθεί αρκετά.
Προσέξτε κι αυτό που λέει ο Μανώλης:
Καλό θα ήταν να τον δείτε παρέα αλλά με συνθήκες θέασεις σαν του σπιτιού σας και για παραπάνω από ενα τέταρτο
..είναι αρκετά σημαντικό.Μπορεί αρχικά να μην βλέπεις rainbow, ή να μην μπορείς να το διακρίνεις, αλλά μετά απο αρκετή ώρα θέασης να έχεις ενοχλήσεις.
Βέβαια αν κουνήσεις το καφάλι σου δεξιά-αριστερά ή πάνω-κάτω, ειδικά την ώρα που έχει υπότιτλους, αν είναι να το δείς, σχεδόν πάντα θα φανεί.