Mood manipulator

17 June 2006
14,350
Ben+Frost-+photo+by+Bjarni+Gr_sson.jpg



O Ben Frost γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1980 και, εδώ και λίγα χρόνια, ζεί στο Ρέϋκιαβικ της Ισλανδίας. Πειραματιστής, ένα από τα καμάρια του σύγχρονου ambient, o Frost είναι μουσικός, συνθέτης και παραγωγός που εργάζεται σ ένα ευρύ φάσμα των media: προσωπικά άλμπουμ, μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τον Σύγχρονο Χορό.
Τρία άλμπουμ του, τα Theory Of Machines (2007), By The Throat (2009) και Solaris (2011), στάθηκαν αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή πάνω σε αυτό που κάνει. Βασικά πρόκειται για μια μουσική μαστοριά πολύ πέραν του συνηθισμένου, ένα άκουσμα ‘κινηματογραφικό’. Μόνο που, όταν λέω ‘κινηματογραφικό’, μη φαντασθείτε κάτι που να μοιάζει έστω και στο ελάχιστο με τα συντηρητικά σύγχρονα soundtracks: Στην υπόστασή του, στα κύτταρά του, μοιάζει να φυσάει παγερός άνεμος κι ώρες ώρες θυμίζει αυστηρό ασκητικό θρήνο. Βαρύ άκουσμα, γεμάτο από μινιμαλιστικές επιρροές, black metal, post-punk και Θόρυβο το περιγράφουν Εξω αλλά αυτό δεν φτάνει για να περιγράψει αυτό που ακούς: ο Frost, αντίθετα από πολλούς ομότεχνούς του, Δεν είναι ξεναγός σε εξωτικά ηχητικά τοπία: είναι παραποιητής διάθεσης, συναισθηματικά ένοπλος, κουρσάρος αρματωμένος μέχρι τα δόντια – η μουσική του προδίδει μία εσωτερική πορεία φλογερή και λαμπρή, τρυφερή και τραχιά, ευλύγιστη και σαρκική, γεμάτη φαντάσματα που παραπέμπουν από τους Cure στους Swans, από τον Arvo Part στους Fall, ηχητικά κομψοτεχνίματα που ξεκινούν με πιάνο, συνεχίζουν μέ κάτι που θυμίζει κουαρτέτο εγχόρδων πριν ξεσαλώσουν σ ένα πανδαιμόνιο από μεταλλικές κιθάρες
Αδυνατώ να ξεχωρίσω ένα από αυτά τα άλμπουμ: δείχνουν σαν μία ενότητα, μια πορεία τελετουργική, απότιση φόρου τιμής και, μαζί, δοξολογία ενός μέλλοντος που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αδυσώπητη απόγνωση και τη Διονυσιακή έκσταση – ένας ακουστικός Λεβιάθαν, μια μουσική που ξέρει κάθε στιγμή επακριβώς τι διακονεί, είναι περήφανη για την κληρονομιά της και σίγουρη για το μέλλον της.






Πηγές: The Wire (December 2009).
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Το mood manipulator οχι μονο ταιριαζει, αλλα ειναι και η ειδοποιος διαφορα που ξεχωριζει τους πραγματικα αξιολογους μουσικους του ειδους. Σε βαζει σε ενα κλιμα/κοσμο δικο του και ακολουθεις θες δε θες.
Ειμαι σιγουρος πως ολοι αυτοι εχουν μελετησει εξονυχιστικα τα εργα των μινιμαλιστων και των μοντερνων κλασσικων πχ. Stockhausen, Ξενακη κλπ.

Στo Σολαρις, που εγραψε κατ'αναθεση σαν ενα εναλλακτικο soundtrack για την ομωνυμη ταινια, ηταν εκπληκτικο πως σου δινει τη ζωντανη διασταση του Ωκεανου (αν δε κανω λαθος) που περιγραφεται με μεγαλη λεπτομερεια στο βιβλιο του Λεμ, ενω στην ταινια περνα σε δευτερο πλανο. Μεσα απο τη μουσικη αναδυεται ενα "ζωντανο πλασμα" που αναπνεει ποτε γαληνιο και ποτε απειλητικο, οπως ακριβως περιγραφεται στο βιβλιο.
 
17 June 2006
14,350
Στo Σολαρις, που εγραψε κατ'αναθεση σαν ενα εναλλακτικο soundtrack για την ομωνυμη ταινια, ηταν εκπληκτικο πως σου δινει τη ζωντανη διασταση του Ωκεανου (αν δε κανω λαθος) που περιγραφεται με μεγαλη λεπτομερεια στο βιβλιο του Λεμ,


No. You don't. :grinning-smiley-043

αν και νομίζω πως, στην παλιά εκδοχή του Solaris, αυτή του Ταρκόφσκυ, τον Ωκεανό τον ένιωθες. Να ανασαίνει. Και να σου παγώνει τη ραχοκοκκαλιά με την ανάσα του.

Τεράστιος ο Λέμ. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Κλασσικούς.
και η μουσική του Frost στο Solaris, αντάξια του κειμένου.
 
Last edited:

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,455
No. You don't. :grinning-smiley-043

αν και νομίζω πως, στην παλιά εκδοχή του Solaris, αυτή του Ταρκόφσκυ, τον Ωκεανό τον ένιωθες. Να ανασαίνει. Και να σου παγώνει τη ραχοκοκκαλιά με την ανάσα του.
Αρτέμιεφ ...:ernaehrung004:
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Δημήτρη και Παναγιώτη, είχε κυκλοφορήσει ελληνική βινυλιακή συλλογή αρχές '90, Έντβαρντ Αρτέμιεφ - Σολάρις, Καθρέφτης, Στάλκερ και έβαζε φίλος αποσπάσματα πάντα αργά το βράδυ πριν το διαλύσουμε...
:ernaehrung004:
 

Portioli

Supreme Member
3 June 2007
3,898
Dystopia
Ωραίος δίσκος, μελετημένος, με πολύ δουλειά , τεχνολογία και ιστορία από πίσω.
Ανοίγει αργά και σταθερά και κλείνει όταν πρέπει χωρίς να πλατιάζει.
Κορυφάιες στιγμές του album για μένα τα σκαμπανεβάσματα στο 8ο κομάτι (Ubreakable Silence).
Ξεχώρισα και το 10 κομάτι saccades
Σου δίνει την αίσθηση του σκοτεινού και βρώμικου ήχου στο διάστημα.
(Μπορεί να μην μεταφράζεται σωστά .. αυτό που λένε οι Βρετανοί deep, dark & dirty)
Δεν ξέρω τι ατμόσφαιρα προκαλεί στην ταινία γιατί δεν την έχω δει, αλλα γενικότερα
θα ήθελα ένα *κλικ* παραπάνω ψυχή ...λίγο παραπάνω ταξίδι και κάποια στιγμή μια έκρηξη.


Review, πληροφορίες κτλ από το Resident Advisor




Btw, nice review :a0210:
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,535
φοβερος ο φροστ, εχω λιωσει τα theory of machines kai by the throat απο το σκ, thanks!:grinning-smiley-043
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
και η μουσική του Frost στο Solaris, αντάξια του κειμένου.

Παρήγγειλα το Solaris...Βρήκα και άλλα δυο.. Σιγά σιγά..Η υπερκατανάλωση κάνει κακό...
Η μεγάλη νύχτα είναι μπροστά μας...Χρειάζονται επιπλέον εφόδια για να την διαβεί κανείς...
Μια πυξίδα για αρχή είναι αρκετή...Αργότερα θα δούμε τι θα κάνουμε με το φως...