Η freak folk στα χρόνια της πανούκλας

17 June 2006
14,350
Ruby%20Fray%20Pith.jpeg



Ruby Fray: Pith (K Records, 2012)

Η Emily Beanblossom, τα τελευταία χρόνια ζεί στην Olympia της Washington. Μέχρι προ τινός front-woman στους Christmas και βασικό στέλεχος του επιτελείου της K Records, η Emily είναι ένα πολυπράγμον φρικιό που συμμετείχε σε μουσικές κολεκτίβες, δούλευε σε οπωρώνες μήλων και ήταν η ψυχή του freak-folk γκρουπ Turf Surgery, μιάς μουσικής κομμούνας από αυτές που θυμίζουν περισσότερο commando αυτοκτονίας: αυτές τις άστεγες ψυχές που νιώθεις πως δεν κοινώνησαν ποτέ. Που μαζεύονται και παίζουν τζάμπα, μοιράζουν τις μουσικές τους σε free-download και είναι ανοιχτά εχθρικές σε κάθε τι που μπορεί να τις δεσμεύσει, έστω και χαλαρά, στα πλαίσια της οποιασδήποτε ‛κανονικότητας’. Που τις δέρνει η αφόρητη μελαγχολία μιάς βαθειάς μοναξιάς - ‛Η Παγωνιά των Συνόρων’ τη λένε Εξω, και τα πλάσματα που έχουν προσβληθεί από αυτή κινούνται διαρκώς στα όρια και πολύ συχνά πέρα από αυτά.

Το Pith είναι το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ και το κυκλοφόρησε πρόσφατα κάτω από το ψευδώνυμο Ruby Fray. Είναι χειροποίητο από την αρχή ως το τέλος και το ηχογράφησε εκ των ενόντων στο σπίτι της με τη συμμετοχή διάφορων φίλων της.
Το Pith είναι ένα από εκείνα τα άλμπουμ που σου φέρνουν στο νού αγαθό, βουκολικό τροβαδούρο που όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού του, είναι γεμάτος καταχθόνια σχέδια. Θα τον πάρεις σπίτι σου να τον ζεστάνεις και να τον κοιμίσεις και θα σου την κοπανήσει νυχτιάτικο κλέβοντας τα ασημικά. Όχι για να τα καρπωθεί ο ίδιος, αλλά για να τα δώσει στο φιλόπτωχο.

Μέσα στο άλμπουμ ακούς ένα πανόραμα της freak-folk, εκεί που η ζέση, πυρακτωμένη, φτάνει να γίνεται επαρκέστατη σαν άλλοθι για τα (συχνά) παράφωνα φωνητικά και τις ξεκούρδιστες κιθάρες. Η ενορχήστρωση, αν και ώρες ώρες καρκινοβατεί, είναι φιλότεχνα δουλεμένη ψιλοβελονιά. Μονόχορδα βιολιά, glockenspiel, τσέλο, κάθε λογής κρουστά και κρόταλα περνοδιαβαίνουν, τόπους τόπους υπογραμμίζουν ή φλουτάρουν τις μελωδικές γραμμές . Το άκουσμα είναι γκαστρωμένο: παραπέμπει σε οτιδήποτε ανάμεσα στους Pearls Before Swine και στους Big Blood με βροχή από ενδοφλέβιες ενέσεις από τους Current 93 μέχρι τους Psychic TV.

O δίσκος, δεν είναι στο ελάχιστο μουστρούφικος και θλιμμένος. Σου αφήνει έντονη την εντύπωση μιάς υπέροχης, αδιαπραγμάτευτης όσο και απύθμενης μοναξιάς μέσα στη Συμπαντική απεραντοσύνη - ένας διάττων αστήρ φλεγόμενος υπέροχα μέσα στο Σκοτάδι. Λες και ακούς κάτι Αποκαλυπτικούς στηλίτες, καταμεσίς σ ένα βομβαρδισμένο τοπίο, να ψάλλουν, τρελαμένοι από μια απροσδιόριστη, Κοσμική Στύση.








"All your symbols are shattered
For the dawn of nothing
Lepers carry roses
To Jerusalem"


Pearls Before Swine
 
Last edited by a moderator:
14 December 2006
4,265
...."αν μετα το πέμπτο κομμάτι ότι υπάρχει από εκεί και κάτω είναι αδιάφορο, ακόμα και έτσι είναι μέσα στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς!
...μόνο που στην συνέχεια γίνεται ακόμα καλύτερο"!

"Εκτός πραγματικότητας" για τα δεδομένα του 2012 δίσκος!


....."Penny" οτι πιο "στριμμένο" κυκλοφόρησε φέτος σε οποιοδήποτε είδος! (από αυτά που κατάφερα να ακούσω εννοείται)
 
14 December 2006
4,265
Νταξ μωρέ…..είναι αμερικανια!
Αμερικανάκι τώρα, ξέρεις!

Όση ώρα μίλαγες έχασες την επανάσταση στην Κοραή όμως! Χίλια περίπου άτομα! Από τα μεγάφωνα παιζόταν το νέο του Βασίλη! “ έχω στον π@@τ@ο μου βιολιά”. Ήταν συγκινητικό Κώστα! Νέοι, γέροι, άντρες, γυναίκες, μια ορχήστρα από stradivarius!!

Ένα μεγαλειώδες κομμάτι, γέννημα θρέμμα της πανούκλας! Αυτή είναι η επαναστατική καλλιτεχνική απάντηση του Έλληνα(δυστυχώς η μόνη!) στα σπασμένα cd που κόβουν λαιμούς μαύρων (Peter Gaitano), και στα κακά μέτρα το 2012!


Οπότε τι να μας πει η μηλομαζόχτρα τώρα?
Εδώ εμείς κάνουμε πορείες και άμα λάχει αντί για ιδρώτα, αναδύουμε “ορχήστρες”. Τραβάμε και μία φραπεδιά, μεταξύ Ζάρα και Χόντου και τελείωσε! έπεσε ο εχθρός!

Είμαστε τώρα για να φτιάχνουμε western ballads σε σπίτια φίλων?
Αμερικανιές? ο αετός ο Έλληνας που πεθαίνει στο αέρα?
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Κάτι γίνεται δεν μπορεί...Αυτό έλεγα και στον Μπαιρα πριν στο φατσοβιβλιο..Με κάποιον περίεργο τρόπο συνωμότησε το σύμπαν....
Χθες το απόγευμα αυτό άκουγα και η αλήθεια είναι ότι με είχε αφήσει λίγο κάγκελο...

Κι αυτό επειδη το συγκεκριμένο είναι από τα άλμπουμ που δεν το αντέχουν ούτε τα ρούχα μας...Πόσο μάλλον οι διπλανοί μας...
Βαθμός στρυφνότητας:10 στα 10 :grinning-smiley-043
 
14 December 2006
4,265
ωραία τα λες....


αλλά για μένα σίγουρα δεν είναι ...


Μπορεί να φαίνεται λίγο απίθανο!, αλλά στην περίπτωση σου, μόνο μία φορά...
Μόνο μία!
Εχω μια διάισθηση,
λίγες οι πιθανότητες,
αλλά να πω την αλήθεια, μία διαίσθηση την έχω!
 

by proxy

AVClub Addicted Member
29 April 2011
2,574
Κωστάκη μου, αγόρι μου, είσαι καλά ; Επαθες κάτι ; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα ; Τρόμαξα. Μίλα μας.
 
Last edited:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
Απάντηση: Re: Η freak folk στα χρόνια της πανούκλας

Κωστάκη μου, αγόρι μου, είσαι καλά ; Επαθες κάτι ; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα ; Τρόμαξα. Μίλα μας.

τον κακομαθαινει ο Μπαιραχταρης !

τελικα μια χαρα ειναι ο δισκος
αλλα βρε Σπυρο ετσι ευκολα βαζουμε 10 στα 10 ?


.
 

by proxy

AVClub Addicted Member
29 April 2011
2,574
Re: Απάντηση: Re: Η freak folk στα χρόνια της πανούκλας

τον κακομαθαινει ο Μπαιραχταρης !

τελικα μια χαρα ειναι ο δισκος
αλλα βρε Σπυρο ετσι ευκολα βαζουμε 10 στα 10 ?


.

αφου κι εσύ τον θεωρείς μια χαρά, πρέπει να έχει χαλάσει ο κόσμος Στέλιο. Δεν πάμε καλά.-bye-
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η freak folk στα χρόνια της πανούκλας

αφου κι εσύ τον θεωρείς μια χαρά, πρέπει να έχει χαλάσει ο κόσμος Στέλιο. Δεν πάμε καλά.-bye-

ελα βρε ολοι οι δισκοι μια χαρα ειναι
η μουσικη ποτε δεν πεθαινει
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Κώστα, εγώ βρήκα 6 κομμάτια από τα 12, του γούστου μου (Closed Eye, Northern Washington, Let's Grow Older, Ohow, Barren Hill και Wilt Worker), το οποίο για μένα είναι καλό ποσοστό. Ο δίσκος σίγουρα δεν είναι εύληπτος και φιλικός αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά. Όντως στα κομμάτια που επέλεξα υπάρχει το άρωμα των Pearls Before Swine και ειδικά οι ερμηνείες έχουν κάτι από τη φωνή της συζύγου του Rapp της Elisabeth. Από τα ραποχιπχοπικά και τρασομεταλλικά εξαμβλώματα που μας κατακλύζουν, κλάσεις ανώτερο...
:music-smiley-005:
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Εξαιρετικος, δεν μου φανηκε ιδιαιτερα δυσκολος ή σκοτεινος με εξαιρεση δυο-τρια κομματια (το Jandk ιδιαιτερα).
Τα μισα περιπου ειναι φανερα ερασιτεχνικα ηχογραφημενα. Η Ruby σε μερικες στιγμες θυμιζει κατι απο Hope Sandoval και Melissa Nadler.