Epica

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,820
Δίπλα στον Pseiras.....
EPICA είναι μια Ολλανδική symphonic metal μπάντα που ιδρύθηκε από τον Mark Jansen μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα After Forever. Η μπάντα είναι γνωστή για τις symphonic metal καταβολές της καθώς και για τα φωνητικά της front woman Simone Simons και τα brutal φωνητικά του Mark. Η μουσική συντήθεται με συνεργασία όλων των μελών του συγκροτήματος αλλά οι στίχοι επί το πλείστον από τον Mark και την Simone. Η θεματολογία περιλαμβάνει φιλοσοφία, επιστήμη, θρησκεία αλλά και παγκόσμια γεγονότα.

Studio Albums :
· The Phantom Agony
· Consign to Oblivion
· The Divine Conspiracy
· Design Your Universe
· Requiem for the Indifferent


Members :
· Mark Jansen (rhythm guitar, backing vocals) - founder
· Coen Jansen (synthesizer, piano)
· Simone Simons (lead vocals)
· Isaac Delahave (lead guitar, backing vocals)
· Arien van Weesenbeck (drums)
· Rob van der Loo (bass)


The Phantom Agony Review


phantomagony.jpg


Το πρώτο album του συγκροτήματος με την Simone Simons στα φωνητικά και την μουσική/στίχους από τον Mark Jansen. To album είναι μια μίξη καλσσικού ύφους φωνητικών ( η Simone είναι mezzo soprano) και brutal φωνητικών, με το αποτέλεσμα να εκπλήσσει ευχάριστα. Η θεματολογία του album πρόερχεται από την καταστροφή της 9/11 όπως έχει αυτή ληφθεί από τον Mark.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι τα φωνητικά της Simone τα οποία είναι εξαιρετικά.

Το album ηχογραφήθηκε στο Wolfsburg και η μίξη/παραγωγή είναι από τον Sascha Paeth, πρώην μέλος μιας πρωτοποριακής κατ εμέ μπάντας, των Heaven’s Gate, και η παραγωγή είναι πολύ καλή.

Το ύφος της μπάντας είναι μια μίξη από βαριές κιθάρες, brutal φωνητικά, και νύξεις κλασσικού στύλ. Στο album έχουν χρησημοποιηθεί 3 βιολιά, 2 βιόλες και 2 τσέλλο τα οποία προσθέτουν μια γοτθική ατμόσφαιρα.

Κορυφαίο τραγούδι (κατ εμέ) “Cry for the Moon”


Consign To Oblivion Review

consign.jpg


To δευτερο album της μπάντας έχει επηρροές από τον πολιτισμό των Mayas (τον οποίο γνώρισε ο Mark διαβάζοντας ένα βιβλίο σχετικά με τις μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας ) και αυτό φαίνεται και από την τετραλογία του δίσκου που έχει σαν θέμα την άνοδο και την πτώση της αυτοκρατορίας των Maya.

Η κλασσική μουσική έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με το προηγούμενο album (κάτι που είναι εμφανές από το εισαγωγικό κομμάτι που είναι κατ εξοχήν κλασσικό), παρ όλο που η Simone έχει ελαφρίνει το οπερετικό της ύφος και αυτό φαίνεται στο δεύτερο τραγούδι του album , Dance of Fate.

Dance of Fate λοιπόν με θεματολογία το θάνατο και τί μπορούμε να κάνουμε για να τον αποφύγουμε.
Επόμεο track το Last Crusade, από τα καλύτερα του album και δείγμα της πολύ σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει στην παραγωγή όπου η μπάντα, η χορωδία και η ορχήστρα συμβιώνουν αρμονικά.

Επόμενο κομμάτι το Solitary Ground, μια μπαλάντα κατ ουσίαν λειτουργεί σαν μια ανάπαυλα πρίν τα επόμενα κομμάτια, Blank Infinity & Force of The Shore….

Στα οποία η μπάντα επιστρέφει με ένα ποιο heavy metal ύφος και πιο έντονα brutal φωνητικά χωρίς να κουράζουν όμως και με μια ομοιογένεια που λείπει από το προηγούμενο album. Θα έλεγε κανείς ότι εδώ αποκρυσταλλώνεται και η ταυτότητα της μπάντας σαν ήχο γενικότερα.

Quietus, το επόμενο τραγούδι το οποίο ανοίγει με μια μεσαιωνική μελωδία συνοδευόμενη με τις κιθάρες και τα drums. Εδώ προσοχή δίνουμε στην Simone και στο πώς διαχειρίζεται τα περάσματα από φωνητικά mezzo soprano σε πιο απλές ερμηνίες.

Trois Verge είναι μια συνεργασία μεταξύ της Simone Simons και του Roy Khan από τους Kamelot.

Προτελευταίο κομμάτι το Another Me “In Lack’ech”, που κινείται στο γνώριμο (πλέον) στύλ των τριών πρώτων κομματιών, με την χωροδία να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κομματιού.

Τελευταίο κομμάτι το ομόνυμο “Consign To Oblivion”. Ενα επικό τραγούδι μεγάλης διάρκειας (ίσως υπερβολικά μεγάλης αν δεν είναι κάποιος συνηθισμένος στον ήχο αυτής της σχολής) και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των προηγούμενων κομματιών. Είναι heavy,γρήγορο, αργό, μελαγχολικό, χαρούμενο, όλα μαζί και είναι το τελυταίο της τετραλογίας που έχει σαν κατάληξη την πτώση της αυτοκρατορίας των Maya.

Σημειώστε ότι γενικότερα τα drums είναι πιο ρυθμικά από το προηγούμενο album.

Η μίξη/παραγωγή είναι από τους Sascha Paeth & Miro

The Divine Conspiracy Review


conspiracy.jpg


Ισως το πιο επιτυχημένο album του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, ένας δίσκος που ισορροπεί μεταξύ του aggressive metal από την μια μεριά και του classical power από την άλλη με ίχνη black & progressive metal. Με την Simone στο επίκεντρο αρκετά βελτιωμένη και σίγουρη για τον εαυτό της , ένας δίσκος σταθμός στις female fronted metal μπάντες.

Ο ήχος του είναι πιο βαρύς σε σχέση με τα προηγούμενα albums.

Τα πρώτα τέσσερα κομμάτια καταπιάνονται με τις αρνητικές εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης όπως (απόγνωση, απληστία, εθισμός, λήθη)

Τα τρία επόμενα κομμάτια που μαζί φτιάχνουν την τριλογία “Embrace The Smothers” καταπιάνονται με την θρησκευτική πλευρά του ανθρώπου. Τo “Death Of a Dream” αναφέρεται στις γυναίκες του Ισλάμ που δεν απαλομβάνουν τα ίδια δικαιώματα και σεβασμού όπως οι άντρες. Το “Fools of Damnation” καταπιάνεται με την υποδούλωση του ανθρώπου μέσω της θρησκείας.

Ο ακροατής μπαίνει στο κλίμα του δίσκου από το εξόφυλλο που αναπαριστά την Simone γυμνή ωσάν Εύα με το σώμα της καλλυμένος από ρούνους , το σχήμα των οποίων μεταβάλλεται, μια αναπαράσταση των αλλαγών που σημαδεύουν την ψυχή και το σώμα των ανθρώπων προερχόμενες από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο ίδιος ζεί και αλληλεπιδρά.

Η μίξη/παραγωγή είναι από τους Sascha Paeth & Miro

The Design Your Universe Review


design.jpg

Ο τέταρτος δίσκος της μπάντας, με τον γνώριμο ήχο της μπάντας να έχει ωριμάσει χωρίς να λείπουν και οι πειραματισμοί σε ορισμένα σημεία. Ο ήχος έχει γίνει πιο σύνθετος, πιο δυναμικός, οι συνθέσεις πιο θεατρικές. Η χωροδία και η συμφονική έχουν και εδώ αυξημένη παρουσία αλλά και αναβαθμισμένος ρόλο, καθώς πλαισιώνουν μια Simone Που τολμά και πειραματίζεται. Βέβαια τα brutal φωνητικά δεν λείπουν (στο Martyr of the Free World νομίζεις ότι ακούς Ammon amarth) αλλά ούτε και τα progressive στοιχεία (Το Kingdom of Heaven έχει παραπάνω εμφανείς επηρροές από Dream Theater) για τα οποία η μπάντα φημίζεται.

Κορυφαίο τραγούδι του δίσκου (κατ εμέ) “Tides of Time”

Η μίξη/παραγωγή είναι και εδώ από τους Sascha Paeth & Miro

The Requiem for the Indifferent Review

requiem.jpg


Ο πέπμτος και πιο σύγχρονος δίσκος της μπάντας. Είναι λιγότερο τραχύ και σαφώς λιγότερο επιθετικό από το προηγούμεο album χωρίς τους σύνηθες πειραματισμούς που μας έχει συνηθίσει η μπάντα μέχρι τώρα αλλά το ίδιο ευχάριστο. Δυστηχώς όμως δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στον ήδη γνωστό ήχο του συγκροτήματος. Ολα είναι εκεί βέβαια (η χωροδία,τα εξαιρετικά φωνητικά της Simone, μερικά καλά riffs και solos) , αλλά κάποιος που είναι ήδη γνώριμός με τον ήχο της μπάντας δεν θα βρεί κάτι να τον συγκινήσει τόσο όσο στους πρώτους δίσκους.
 

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,854
Αθήνα-Κέντρο
Μπράβο Ναύαρχε, πολύ καλή παρουσίαση του γκρουπ και της πορείας του.

Ομολογώ οτι δεν τους ξέρω αλλά μου έβαλες εργασία να ψάξω, σαν καλός μαθητής.

Αντε και στα δικά μου με τους Muse !
 

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
Ώπα, εδώ είμαστε! Πολύ καλό συγκρότημα και μπορεί ακόμα καλύτερα :music-smiley-005: Εντωμεταξύ η κυρία simone έχει παντρευτεί τον Palotai από τους Kamelot κι έζουν κάνει και παιδί. Αναρωτιέμαι όταν αυτό μεγαλώσει σε τι θα δείξει κλίση... ;-)
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,525
Land of Dystopia
Σε ευχαριστω πολύ!! Λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό η παρουσίαση δεν ειναι ολοκληρωμένη, θα προσθέσω και άλλο υλικό μόλις γυρίσω!!

Να προσθέσεις, Φραγκ. είναι παρεξηγημένο είδος το symphonic metal, πέραν αυτών ακολουθούν και οι Nightwish όχι βέβαια όπως παλιά όταν είχαν την Tarja.
 

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
Να πω εδώ για Nightwish ότι όντως έχουν ξεφύγει από Oceanborn, Wishmaster κτλ, αλλά μετά από κάτι σαν "κοιλιά" στις συνθέσεις το Imaginaerium κάτι έλεγε συνθετικά παραπάνω. Το δε soundtrack του Holopainen "Life and Times of Scrooge" είναι πολύ καλή συνθετική δουλειά. Και επί τη ευκαιρία, τώρα που πήραν την Jensen στη θέση της Olson, κάτι θα ακούσουμε φωνητικά πιο κοντά σε Tarja ;-)
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,525
Land of Dystopia
Να πω εδώ για Nightwish ότι όντως έχουν ξεφύγει από Oceanborn, Wishmaster κτλ, αλλά μετά από κάτι σαν "κοιλιά" στις συνθέσεις το Imaginaerium κάτι έλεγε συνθετικά παραπάνω. Το δε soundtrack του Holopainen "Life and Times of Scrooge" είναι πολύ καλή συνθετική δουλειά. Και επί τη ευκαιρία, τώρα που πήραν την Jensen στη θέση της Olson, κάτι θα ακούσουμε φωνητικά πιο κοντά σε Tarja ;-)

κολλημένος με την Tarja, ποτέ δεν μπόρεσα να τους ακούσω, καλή προσπάθεια με το Amaranth, αλλά......
 

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
κολλημένος με την Tarja, ποτέ δεν μπόρεσα να τους ακούσω, καλή προσπάθεια με το Amaranth, αλλά......
Συγγνώμη, υπάρχει πουθενά θέμα Nightwish; Κάτι έχω να πω ακόμα σχετικά και πάλι στους Epica το γράφω. Μα μιας που έκανα το σχόλιο να πω εδώ ότι η Jensen είναι επίσης της ακαδημίας Sibelius (αν δεν απατώμαι), όπως η Tarja, και μάλιστα παραδίδει στη Σουηδία master classes φωνητικής αυτές τις μέρες. Η φωνή της, απ' την άλλη, είναι οπερετική με άνεση. Περιμένω να δω πότε θα βγάλουν η Nightwish κάποιο δείγμα ή κάτι Live με αυτήν, για να πάρω ιδέα. Το βασικό θέμα είναι τι κάνει συνθετικά ο Holopainen γιατί και Tarja να είχε αν βγάλει κάτι σαν το pendulum θα μπω σε μεγάλη περίσκεψη...
 

pap-x

Senior Member
17 September 2007
540
Θεσσαλονίκη
Συγγνώμη, υπάρχει πουθενά θέμα Nightwish; Κάτι έχω να πω ακόμα σχετικά και πάλι στους Epica το γράφω. Μα μιας που έκανα το σχόλιο να πω εδώ ότι η Jensen είναι επίσης της ακαδημίας Sibelius (αν δεν απατώμαι), όπως η Tarja, και μάλιστα παραδίδει στη Σουηδία master classes φωνητικής αυτές τις μέρες. Η φωνή της, απ' την άλλη, είναι οπερετική με άνεση. Περιμένω να δω πότε θα βγάλουν η Nightwish κάποιο δείγμα ή κάτι Live με αυτήν, για να πάρω ιδέα. Το βασικό θέμα είναι τι κάνει συνθετικά ο Holopainen γιατί και Tarja να είχε αν βγάλει κάτι σαν το pendulum θα μπω σε μεγάλη περίσκεψη...

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξεχωριστό νήμα για τους Nightwish... Σε αυτό που είπες έχουν βγάλει δίσκο ο οποίος ονομάζεται Showtime, Storytime και έχει ηχογραφήσεις από την συναυλία τους στο Wacken, αλλά και βίντεο σε Blu-Ray. Περιττό να πω ότι τα σπάει.
Για τους Epica τώρα, αρκετά συμπαθητικό συγκρότημα αλλά εκτός από μερικά τους κομμάτια που ξεχωρίζουν τα περισσότερα είναι αδιάφορα συνθετικά. Έχουν μέλλον πάντως.
 

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
Αχά, να ένα λαβράκι για το τι μέλει γενέσθαι, αυτό μου είχε ξεφύγει. Για τους Epica υπάρχει, εδώ που τα λέμε, ένα ζητηματάκι γιατί σε κάθε δίσκο εντοπίζω τρία εξαιρετικά κομμάτια, δύο καλά, και τα υπόλοιπα, όπως μού πάνε προσωπικά τα κέφια. Θέμα γούστου και ορέξεων, βέβαια, πάντως, όπως και να το δεις, είναι σίγουρα μέσα στους καλύτερους του χώρου.