Mουσική που τη χορεύεις...οριζοντιωμένος.

17 June 2006
14,350
James-Blake-Overgrown-608x607.jpg



James Blake: Overgrown (Polydor CD, 2013)


Post-dubstep, ο ηλεκτρονικός μαέστρος, γυιός του James Litherland (Colosseum 1968-70, μουσικός των studios στη συνέχεια). Ο νεαρός προκάλεσε αίσθηση το 2011 με το πρώτο (ομότιτλο) άλμπουμ του, 'Portishead του Σήμερα' έγραψε ο Τύπος, αλλά κάπου η ταμπέλα δεν έδειχνε να του κάθεται ιδιαίτερα καλά. Εδώ o Blake συνεχίζει αυτό που ξέρει να κάνει τόσο εξαίσια: μιά γλυκανάλατη φωνή, 'πατάει γερά πάνω στην παράδοση της ερμαφρόδιτης jazz folk, κάπου ανάμεσα στον Anthony Hegarty, και τη Joni Mitchell, τη Nina Simone και τον Tim Buckley' έγραψαν πολύ εύστοχα Εξω, συνοδεία μόνο ένα ηλεκτρικό πιάνο και κάτι ηλεκτρονικά καλούδια, και τα ηχεία αρχίζουν να ξερνούν μιά αλλόκοσμη όσο και επιτηδευμένη, ακραία καλλιτεχνίζουσα ματαιότητα, ένα επιφανειακά μηχανιστικό άκουσμα που ωστόσο, άκουσον άκουσον, καταφέρνει να ηχεί βουκολικό (!), παραδομένο στην έκσταση, soul music του φανταστικού, ένα υβρίδιο σχεδόν υποτονικό, νωχελικό, που σεμνύνεται αλλά ο πυρήνας του σφύζει από απειλή.


Μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς.





Πηγές: The Wire, March 2011

ο τιτλος είναι δανεισμένος από το Les Inrockuptibles
 
Last edited:
14 December 2006
4,265
Συνηθίζω όταν μιλάω για αυτόν να λέω πως τα κομμάτια του μοιάζουν με “αφαιρετικές ονειρώξεις”!
Είναι μαζί με τον Nicolas Jaar τα δύο πιο ταλαντούχα νέα παιδιά στο είδος, κυρίως γιατί δεν ακολουθούν στρωμένους δρόμους!
Ο Jaar φέρει περισσότερο σκοτάδι και μεγαλύτερο ζήλο στην ενορχήστρωση, ενώ ο Blake που είναι περισσότερο ονειροπόλος με άνεση δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ικανή να χαθείς μέσα σε αυτήν´ ή απλά να επιπλεύσεις έστω! Είναι και πιο classy από τον άλλον…..
Τον έχουν κατηγορήσει και για ασάφεια αλλά τόσα ξέρουν τόσα λένε!
 

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,952
Μελίσσια
Γιώργο το ποστ σου αποτέλεσε αφορμή να ψάξω τον Nicolas Jaar και σε ευχαριστώ. Είναι κορυφή το παλικάρι και κάπου πήρε το μάτι ότι είναι μόνο 23 χρονών.

Κωστα σόρρυ για το offtopic.