Clifford Lee "Cliff" Burton (10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
Clifford Lee "Cliff" Burton (10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)

35n0rgp.jpg


Ο Cliff Burton,αποτέλεσε το βασικό μπασίστα του heavy metal συγκροτήματος METALLICA από το 1982 μέχρι το 1986 όπου και σκοτώθηκε σε τροχαίο κατά την περιοδεία των METALLICA στην Ευρώπη.

Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1962.Σε μικρή ηλικία ο πατέρας του,τον μύησε στην κλασσική μουσική αλλά λίγα χρόνια αργότερα,περίπου στα 13 του έτη,πήρε το πρώτο του ηλεκτρικό μπάσο.

Το ξεκίνημά του στο heavy metal το κάνει με το συγκρότημα το οποίο ο ίδιος ίδρυσε,τους EZ-street,στο σχολείο όπου πήγαινε.

Το χαρακτηριστικό του παίξιμο,έχει επηρεάσει τον κόσμο του metal σε μεγάλο βαθμό.Παρόλο το μικρό της ηλικία του έχει ήδη συνθέσει κομμάτια που βγάζουν το μπάσο από συνοδευτικό όργανο και το χαρακτηρίζουν τα σόλο και η χρήση παραμόρφωσης με wha wha (γουα γουα (εφέ παραμόρφωσης με πετάλι) ).Με το δεύτερο σε σειρά συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε,τους Agents of Misfortune,θα κάνουν κάποια lives στα οποία ακούγεται η εισαγωγή του For whom the belltolls από τον ίδιο ,κομμάτι με το οποίο αργότερα θα κάνουν επιτυχία οι METALLICA αλλά θα μείνει και στην ιστορία με το όνομά του χαραγμένο πάνω.


(11:27 )
http://www.youtube.com/watch?v=q-QOujfgf8s
 

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
Απάντηση: Clifford Lee "Cliff" Burton (10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)

Επόμενος σταθμός ,οι TRAUMA,το τρίτο συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει.Σε ένα live μαζί τους,στο οποίο έχει πάει ο James Hetfield και o Lars Urlich (φωνητικά και νταμς των METALLICA) να ακούσουν,ενθουσιάζονται ακούγοντας των Burton παίζει σόλο από το Anesthesia (Pulling Teeth),κομμάτι το οποίο θα ακούσουμε αργότερα σε δίσκο των METALLICA και θα του προτείνουν να συνεργαστεί μαζί τους.Ο Burton με μικρή αντίρρηση,δέχεται και ξεκινάει για το μεγάλο άλμα.

Μe τους METALLICA,κάνει τρείς δίσκους.Το KILL EM ALL,το RIDE THE LIGHTNING και το MASTER OF PUPPETS.Σε κάθε ένα δίσκο περιλαμβάνεται και ένα ορχηστρικό κομμάτι όπου πρωταγωνιστεί με το μπάσο του.Το Anesthesia (Pulling Teeth), The Call of Ktulu και Orion αντίστοιχα.Σε όλους τους δίσκους λαμβάνει κύριο ρόλο σε αρκετές συνθέσεις.

http://www.youtube.com/watch?v=vhGx-Wx8GHs
 
Last edited:

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
Απάντηση: Clifford Lee "Cliff" Burton (10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)

Οι METALLICA με τον Burton στη σύνθεσή τους,μοιάζουν ως το καλύτερο ανερχόμενο συγκρότημα την δεκαετία του ’80 στο metal και πολλά υποσχόμενοι.

Δυστυχώς αυτή η πορεία κόβεται άδικα και τραγικά κατά την περιοδεία τους για το νέο άλμπουμ MASTER OF PUPPETS ,τα ξημερώματα στις 27 του Σεπτέμβρη 1986 σε επαρχιακό δρόμο της Σουηδίας.
Ο οδηγός του πούλμαν που τους μεταφέρει,χάνει τον έλεγχο του οχήματος και ξεκινάει ένας ξέφρενος ρυθμός ,όχι από αυτούς που μας έμαθε ,άλλα ακούσματα σπασμένων φρένων και μετάλου.Το όχημα φέρνει τούμπες .Όταν σταματά,τα μέλη με τον οδηγό ουρλιάζουν και προσπαθούν να συνέλθουν και να δουν τι έχει συμβεί.Μόνο ένας δεν ακούγεται να ουρλιάζει , και αμέσως η φοβίες γίνονται πραγματικότητα.
Ο Cliff έχει πεταχτεί από το παράθυρο του πούλμαν και αυτό τον έχει πλακώσει.Αυτό ήταν και το τέλος μιας μεγάλης μορφής,ενός heavyμεταλά που γνώριζε από μουσική και σύνθεση..
Οι METALLICA,του αφιερώνουν στον επόμενο δίσκο τους,το τραγούδι TO LIVE IS TO DIE,τραγούδι στο οποίο έχει βοηθήσει να γραφτεί.Στον μνήμα του,αναγράφονται στίχοι από το συγκεκριμένο τραγούδι…’’Cannot the kingdom of salvation take me home’’…

33yop6h.jpg
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Clifford Lee "Cliff" Burton (10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)

Μπράβο ρε Παντελή.....:music-smiley-005:
 

Παντελής

Supreme Member
10 April 2010
5,610
Κερατσίνι
Απάντηση: Clifford Lee "Cliff" Burton (10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)

Μακάρι να μπορούσα να του κάνω ένα αξιοπρεπές αφιέρωμα...μεγάλος μουσικός,τρελή μορφή.Ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα με το μέταλ και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάποια γκρουπάκια.

http://www.youtube.com/watch?v=jVj9kEFIb-w