Back in the Bottle again!

17 June 2009
3,594
0000134262_350.jpg



Van Dyke Parks - Jump (κάπου - νομίζω - στα '80's)

Λοιπόν, μέχρι πρότινος – οκ, οκ, πολύ πρότινος, άκουγα το όνομα Van Dyke Parks και νόμιζα ότι ήταν συγκρότημα.
Ήταν βλέπετε αυτό το s στο τέλος που με μπέρδευε και νόμιζα ότι ήταν πολλοί – φυσικά και δεν θα μου κακοφανεί αν γελάτε μέχρι αύριο…..
Τέλος πάντων, κάθομαι εδώ (ας μην πω που γιατί δεν θέλω να προκαλώ την τύχη μου) και ακούω στο repeat για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες (και με μόνο διάλειμμα αυτό του Εγμόνδου μου), ένα Λούνα Παρκ και σκέφτομαι ότι είναι τόσο υπέροχο, που πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσω γι αυτό.

Διευκρινίζω: από την στιγμή που έπεσαν στα χέρια μου 4 albums του, δεν έχω ασχοληθεί παρά ελάχιστα με το ποιος και τι είναι, άρα, βιογραφικά και λοιπές πληροφορίες, όσοι δεν ξέρετε (αν και δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς που να μην ξέρει) δεν θα βρείτε εδώ.

Ξέρω μόνο ότι έχει συνεργαστεί με τον Brian Wilson, κάτι που, για να είμαι ειλικρινής και καθόλου μετριόφρων, το είχα καταλάβει – ο ήχος του σε κάποια σημεία είναι πολύ smile-άρα κάποιος έχει επηρεάσει ή επηρεαστεί- και φυσικά, έχω και το Orange Crate Art που το αναγράφει εμφανώς στο εξώφυλλο.

Το άλλο πράγμα που ξέρω γι αυτόν, είναι ότι στα νιάτα του μου θυμίζει τον Alfred Molina στο Boogie Nights, κι αυτό ήταν το σημείο που σταμάτησα όταν έβαλα το όνομά του στο γουγλ.

Λοιπόν, ο δίσκος είναι Λούνα Παρκ.
Είναι επίσης και Μπροντγουαίυ. Και καμπαρέ; Ίσως.
Ίσως όμως και λίγο μια ταινία (παλιά, την θυμάστε; με κάτι κουκλάκια που ήταν πολύ όμορφα και μόλις έστρεφες το κεφάλι σου απ’ την άλλη μεριά γινόταν πολύ δαιμονισμένα και μετά δεν κοιμόμουν το βράδυ.

Κατ’ αρχάς είμαι σίγουρη ότι είναι παραμύθι.
Για ποιο λόγο θα έβαζε κάποιος στο εξώφυλλο ένα λαγό να χοροπηδάει χαρούμενα;

Το λέει εξάλλου και στο “I ain’t goin’ home”: It would be a crime if I climb in the bottle again…..

Είναι και μιούζικαλ: πλούσιες ενορχηστρώσεις βιολιά, από αυτά τα χαρούμενα βιολιά που σε κάνουν να θέλεις να ανέβεις σε ένα καρουσέλ και να μη σταματήσεις να στριφογυρίζεις, «If she suit you fancy, if you need romancindont let this chance pass you by» και καθόλου από τα άλλα που λιώνουν τα τσιμέντα , έχει την ξενοιασιά του ’30, έχει πολλά μελωδικά τιτιβίσματα από τα πνευστά, (όχι, όχι τρομπόνι που, όπως είπα σε ανύποπτο χρόνο φαίνεται να είναι το αγαπημένο του μουσικό όργανο), αλλά τρομπέτες, κόρνα, τύμπανα, πιατίνια και φυσαρμόνικες, τα έχει όλα αυτά και όμως δεν μπορείς να το πεις πλουραλιστικό ή βαρυφορτωμένο.

Είναι παραμύθι ή ιστορία, τέλος πάντων, θα το ψάξω, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι σφύζει από ευτυχία ή ότι θα έχει χαρούμενο τέλος.

Είναι χαρούμενο αλλά και μελαγχολικό, θυμάστε μια έκφραση «είναι θεατράλε»; - είναι και τέτοιο, είναι κάτι σαν πάρτι μιας νιότης που έχει φύγει, αλλά σκέφτομαι ότι έχει αυτό το κάτι που θα με κάνει να πάρω τον ανχελίτο και να τον στριφογυρίζω μέχρι να ζαλιστώ και να πέσω και, αν και θα είναι αδύνατον να καταλάβω το «πώς», θα τον παγιδέψει όπως παγίδεψε και μένα.

Νομίζω ότι μονολεκτικά θα έλεγα… fascinating.
 
Last edited by a moderator:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
τι σου θυμίζει η εικόνα του?

Van-Dyke-Parks-in--1970-w-008.jpg


rs_VanDykeParks_b.jpg


τότε ή τώρα?
ΓΙΑΤΙ να είναι τόσο σκληρός ο χρόνος?
 
17 June 2009
3,594
Τότε.... μου θυμίζει τον Α.Μ.
Αλλά διαφωνώ ριζικά μαζί σας chief, ο χρόνος, αντιθέτως, είναι υπέροχος.
Μεγαλώνοντας, γλυκαίνουν τα χαρακτηριστικά - αν ο φόβος μας αφήσει να το προσέξουμε, έτσι είναι.
(Βέβαια, αναφέρομαι στην εικόνα. καθόλου δεν θέλω να σκέφτομαι πως με κουράζει και το πεντάλεπτο της ηλεκτρικής σκούπας.....)
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
ως δυό πρόσωπα, τότε και σήμερα ναι. Γλυκαίνουν.
όμως ο χαρακτήρας και αυτό που έβγαζε προς τα έξω το πνεύμα του δυστυχώς δεν ταιριάζει με την σημερινή εικόνα.
 
17 June 2009
3,594
well, δεν θέλω να είμαι πνεύμα αντιλογίας, όμως νομίζω ότι το freeze frame που διαλέξατε, αποτυπώνει μόνο μια στιγμή βαρεμάρας και τιποτ' άλλο.
δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλο αυτό το πανηγύρι έχει πάψει να υπάρχει μέσα του.
Έχω δεις ανθρώπους με αυτή τη σπίθα μέσα τους να μεγαλώνουν και, σε κανέναν δεν έχω δει να σβήνει το τρελλοκομείο που ήταν.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Ο Van Dyke Parks, πότε δεν υπήρξε "θύμα των περιστάσεων", είχε άποψη και στάση που τα γεγονότα τον επιβεβαίωσαν. Μιλάω για την Βρετανική Εισβολή (British Invasion) και για τα παιδιά των λουλουδιών. Τέλος πάντων, όλοι κάποια στιγμή στην ύστερη ζωή τους, δικαιούνται στιγμές περισυλλογής και αποτίμησης. Για μένα, ο Van Dyke Parks, ποτέ δεν υπήρξε χαζοχαρούμενος, ονειροπαρμένος και μόνιμα χαμένος στα παραισθησιογόνα, αλλά δημιουργικός και ανήσυχος στις μουσικές του αναζητήσεις.

Έψαχνα πάντα το original Song Cycle και μέσα στα '80ς το αγόρασα μαζί με το Discover America σε επανέκδοση της Edsel (μέτρια βινύλια).
Ο δίσκος που παρουσιάζει η Κάλλη είναι αυτός που αξίζει να αναζητηθεί μαζί φυσικά με τον πρώτο του.

Τα σέβη μου, :worshippy:
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
...
Έχω δεις ανθρώπους με αυτή τη σπίθα μέσα τους να μεγαλώνουν και, σε κανέναν δεν έχω δει να σβήνει το τρελλοκομείο που ήταν.
Αυτό ξανα πέστο...
 
Last edited:

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Πρέπει να βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον και η σπιρτάδα επανέρχεται...

vandyke.jpg
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
Έχω δεις ανθρώπους με αυτή τη σπίθα μέσα τους να μεγαλώνουν και, σε κανέναν δεν έχω δει να σβήνει το τρελλοκομείο που ήταν.

εγω αντιθετως στους περισσοτερους που ξερω η σπιθα του τρελλοκομειου σβηνει οταν μεγαλωνουν ...
 

by proxy

AVClub Addicted Member
29 April 2011
2,574
και τι ωραία που ήταν τότε που νόμιζες ότι ο Van dyke είναι συγκρότημα και δεν ασχολιόσουν μαζί του; Τωρα τι κατάλαβες; Από άνθρωπο που έχει περάσει από τους ακατανόμαστους.....
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Επίσης άξιο μνείας είναι ότι, στη διεύθυνση και ενορχήστρωση είναι ο Lennie Niehaus.
Ο Lennie Niehaus είναι σημαίνων πρόσωπο στη τζαζ σκηνή της Δυτικής ακτής, εξαιρετικός σαξοφωνίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής. Ο Clint Eastwood συνεργάζεται μαζί του συχνά για τα σάουντρακς των ταινιών του.
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Δύο flames στο ίδιο νήμα Γρηγόρη? Ποιος θα τ'αντέξει αυτό?
Μετά τους Beach Boys και ο Clint Eastwood???? :flipout::flipout:
 
17 June 2009
3,594
O Παύλος καλά θα κάνει να το αντέξει... :ernaehrung004:
Διότι εκτός από τον ακατανόμαστο / ακατανόμαστους, ο Parks έχει συνεργασθεί και με τον Zappa (μεταξύ πολλών άλλων). Πιό συγκεκριμένα, την περίοδο '66-'68, ο V D Parks συμμετείχε στους The Mothers of Invention (πρώην The Soul Giants-backing group του Zappa, μαζί με τον Roy Estrada των Little Feat και τον Ray Collins, κ.α.).

και στον Παύλο αρέσει ο Zappa αν δεν απατώμαι! :2thumb22sup:
 
Last edited: